Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Amit az első tavaszi fűnyírásról tudni érdemes

Odakinn egyre melegebb az idő, hosszabbá válnak a nappalok, ráadásul az ablakot kitárva a madárcsicsergés mellett lassan a fűnyírók zaja is beszűrődik a házba. Bizony, a tavasz megérkezésével eljön a fűnyírás ideje is. Azonban a szezon első ilyen megmozdulása nem merül ki annyiban, hogy azon szurkolunk, induljon be a hónapok óta nem használt szerkezet és mielőbb legyünk túl rajta.

Fűnyírás kisokos

Ebben a bejegyzésben minden ezzel kapcsolatos, fontos dolgot összegyűjtöttünk.

Miért fontos külön figyelmet fordítani az első tavaszi fűnyírásra?

Több oka is van annak, hogy miért fontos különösen nagy figyelmet fordítani az első tavaszi fűnyírásra. Egyrészt az, hogy a téli időjárás, a havazás és gyakori csapadék miatt tömötté válik a kert talaja, emellett pedig a fűszálak és a földfelszín is megviseltté válnak.

Vagyis bőven van mit helyrehozni a szezon kezdetén. Már márciustól érdemes szemmel tartani a füves területet és amint felszáradt, érdemes lefűnyírózni, ha már úgy látod, hogy elegendő hosszúságúak a fűszálak. 

Az életlen fűnyíró tönkre teheti a gyepet!

Egyébként is aranyszabály, az első tavaszi fűnyírás során pedig kifejezetten fontos, hogy gondoskodjunk a fűnyíró megfelelő karbantartásáról. Ugyanis a téli, használaton kívüli üzemmód még a kések élére is hatással lehetnek (különösen, ha télen nem kellő körültekintéssel tetted el a szerszámot). Ha pedig így kezdünk hozzá a munkálatokhoz és tompák a kések, akkor a gép tépni fogja a szálakat, ez pedig a gyep rendezetlen kinézetéhez vezethet, ráadásul a várt dússág és egybefüggő zöld felület sem lesz olyan, ahogy azt vártuk. Ha életlen pengével vágod a gyepet, akkor a növény a szükségesnél nagyobb sebet szerez, ez pedig lassítja a regenerációt és nyitottabbá teszi a betegségekre.

Fűnyírókések is kaphatók webáruházunkban!

Fontos a gyepszellőztetés!

Az első tavaszi fűnyíráshoz hozzátartozik a gyepszellőztetés is, ugyanis ez nagy mértékben hozzájárul a talaj frissítéséhez és fellazításához, ami a téli hónapok után igencsak jól eshet a gyepnek. Emellett segít az extra oxigén bejuttatásához és a felesleges, növényi maradványokból álló szerves réteg is eltüntethető általa. Ehhez számos szerszám áll rendelkezésre.

A kézi gyepszellőztető egy gereblyére hasonlító szerszám, amely segítségével a saját erőnk segítségével végezhetjük el ezt a feladatot. Az előnye, hogy bárhol bevethető, ám jóval fárasztóbb és lassabb vele a munka, mint egy benzines vagy elektromos gép mellett.

Az utóbbiak ugyanis igen hatékonyak, igen gyorsan elég nagy felületet lehet vele szellőztetni, a rajta levő kések pedig néhány centi mélyen dolgozzák meg a földet. Ha nagyobb a kert, érdemes a benzinesben gondolkozni, így nem kell bajlódni a zsinórral, ám kisebb terepen az árammal működő típus is jó szolgálatot tehet. Ennek kapcsán fontos odafigyelni a teljesítményre.

Gyepszellőztetőket is rendelhetsz tőlünk!

Fontos tényezők, melyekre érdemes odafigyelni

A legtöbb általánosságban is fontos, ám a tavasz első fűnyírásánál még lényegesebb odafigyelni arra, hogy betartsunk néhány aranyszabályt e téren. 

- Először is a fagyok elvonulását mindenképpen meg kell várni, ellenkező esetben ugyanis nagyon könnyen tönkreteheted az eddig elvégzett munkádat.
- Az első fűnyírás alkalmával nem kell túlságosan visszavágni a szálakat, bőven elég ha 6-8 centiméteresre hagyjuk ilyenkor a füvet. Így tud erősödni a gyökerük és minimális marad az esély a kiszáradásra.
- A levágott maradék semmiképpen ne maradjon az adott területen, ugyanis ezek nagy mértékben nehezítik a tápanyagok felszívódását a talajba (a 2. fűnyírás után már otthagyhatod a levágott fűszálakat)
- Amennyiben sűrűbbé szeretnéd tenni a pázsitot, akkor a gyakori fűnyírás lesz a megoldás a problémára. Ez heti egy alkalmat jelent tavasz és ősz között.
- Amennyiben pótolnád néhány helyen a „lyukas” gyepet, akkor ennek is nem sokkal az első tavaszi fűnyírás után jön el az ideje. 
- A trágyázásról sem szabad megfeledkezni tavasszal, ugyanis a célzott és tudatos használata ezeknek a szereknek komoly tápanyagforrást jelent a fűszálak számára.

A fentiek alapján látható, hogy milyen sok dologra kell odafigyelni az első tavaszi fűnyírás kapcsán, amely nem csupán a fűnyíró tél utáni első beüzemelését jelenti. Hiszen része ennek a gyepszellőztetés és a tudatos tápanyag utánpótlás is. Viszont ha mindezt kellő odafigyeléssel végezzük, az eredmény nem marad el. A szomszédok pedig garantáltan irigykedve nézik majd a kertet.

Benzines fűnyíró - nézd meg a kínálatot!

További cikkeink a Blogban