Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Áramfejlesztő generátorok

Ha Önnek olyan helyen van szüksége áramara, ahol nem áll rendelkezésre villamos energiai hálózat, vagy állandó villanyellátásra van szüksége és szeretné az esetleges áramkimaradásokat áthidalni egy aggregátorra van szüksége. Az aggregátor magába foglal egy belső égésű motort ami lehet benzin, motorolaj vagy gáz üzemű illetve egy generátort ami a motor álltal létrehozott enregiát villamos árammá alakítja. Csak egy kanna üzemanyagra és az áramfejlesztőre lesz szüksége és máris élvezheti az elektromos áram előnyeit bárhol is legyen.
Rendezés:

Áramfejlesztő generátor
 

Az elektromos hálózat ma már természetes része életünknek, azonban vannak olyan területek, ahol  vagy lehetetlen a kiépítés vagy még egészen egyszerűen ez még nem valósult meg. Ezért a találékony ember olyan eszközt hozott létre, mellyel képes reprodukálni az elektromos hálózatot és ezen keresztül működtetni az elektromos gépeit.
Sok esetben tesz jó szolgálatot egy áramfejlesztő generátor megléte, például a lakott településeken kívül épült nyaralók sem rendelkezik minden esetben elektromos árammal vagy egy lakókocsi sem tud minden esetben kapcsolódni a már meglévő hálózathoz. Illetőleg a hajótúrára indulók sem számíthatnak a minden kikötőben, arra hogy a hálózatra kapcsolódjanak. Ilyen esetekre tökéletes megoldás jelent a hordozható benzin vagy diesel motorral működő áramfejlesztő generátor. 
Számos változatba építettek be olyan kimenetet, amely lehetővé teszi a berendezés akkumulátorral való töltését. A generátorok hajtásában legtöbbször nagy hatásfokú és gazdaságos üzemelésű robbanómotorok vesznek részt. Ugyanis ezek a berendezések a kellő üzemanyaggal bárhol működtethetőek. 
A gazdaságos áramfejlesztésnek feltétele, hogy a meghajtó motorok konszenzusban legyenek a generátorral. A generátorok korlátozott teljesítménnyel rendelkeznek, ezért előre meg kell határozni, hogy milyen célra szeretnénk az áramfejlesztő berendezésünket használni.
Mindenképp célszerű megtudni, hogy az áramfejlesztő által termelt áram elégséges lesz-e a használni kívánt készülék működtetéséhez. 
Első lépéséként meg kell állapítani, hogy a berendezések üzemeléséhez mekkora elektromos teljesítmény az ami szükséges. Kitétel, hogy ezt a megállapított értéket az áramfejlesztő generátornak folyamatosan és biztonsággal hoznia kell. Nagy körültekintéssel kell lenni, hogy az áramingadozásra érzékeny készülékeknél rendkívül stabil, zajmentes és tökéletes szinusz jellel rendelkező áramot használjunk. 

A felhasználás módját tekintve az áramfejlesztő generátorok igen széles választékát kínálják a gyártók és az üzletek. A hordozható generátorokat igen széles körben használhatóak, köszönhetően kis önsúlyuknak. Előnyös tulajdonságuk, hogy bárhol működtethetőek és szállításuk is egyszerű. Az áramfejlesztő súlya és mérete egyenes arányban áll a gép teljesítményével. 
Saját használatra általában elegendőek a kisebb teljesítménnyel rendelkező változatok is. 
Vannak az úgynevezett kompakt generátorok, melyek az utazások során tesznek jó szolgálatot, a nagyobb teljesítményen működők, keretes típusok a kisebb gépek üzemeltetésére szolgálnak. Ami teljesítmény értéküket illeti, a kisebbek 950-1500 W tudhatnak magukénak, a nagyobbak pedig 3000-5000 W-t. Abban viszont megegyeznek, hogy szállításuk roppant mód egyszerű vagy akár még lakóautóba is beépíthető. 
Az egyfázisú szinkrongenerátorokat, ha folyamatosan üzem és terhelés alatt tartjuk, csak a maximális teljesítményük 1/3-át képesek produkálni. Ilyen formán ha, folyamatos maximális terhelésnek tesszük ki a berendezést, ne csodálkozzunk, ha annak élettartama radikálisan lecsökken. 
A korszerűbb modellekbe ezért már automata lekapcsolást építenek be. Ezért vásárláskor a tartós üzemi teljesítmény, az amit célszerű figyelembe venni. 
Külső kialakításukról elmondható, hogy a tokozott kivitelnek köszönhetően alacsony a zajszintjük. Négyütemű vagy kétüzemű benzinmotor meghajtásúak. A kétüteműek működéséhez 1:50 arányú keverék szükséges, míg a négyüteműek ólommentes benzinnel üzemelnek. Az áramfejlesztők húzózsínor behúzásával indulnak el.  Mint ahogy a teljesítményük sem egyforma, úgy feszültségszabályozásuk sem az. Vannak változatok, amelyek kondenzátoros szabályozásúak, ezek csupán a nagyobb mértékű feszültségingadozás kiküszöbölésére képesek, így csak az olyan készülékekhez használhatóak, amelyek nem érzékenyek a feszültségingadozásra. A korszerűbb modellekbe ezen felül digitális szabályzó rendszert is beintegrálnak, hogy a motor fordulatszámát optimalizálja a felvett teljesítményhez mérten. Ennek a jelentősége, hogy az áramfejlesztőket gazdaságosan és a környezetet óvva lehessen használni.
A berendezések súlyát és nagyságát több dolog is befolyásolja, mint a generátor, a robbanómotor és a tartályméret. Egy átlagos berendezés mely 4-6 órán keresztül képes elektromos áramot szolgáltatni, az kb. 4 literes üzemanyagtartállyal rendelkezik, és súlya 15-18 kg. A nagyobb teljesítményű gépek, a professzionális változatok már egyértelműen nagyobb méreteken kívül nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek. A súlyuk elérheti akár a 90 kg-ot is, így mozgatásuk már nem olyan egyszerű, mint a kis kompakt generátoroknak.
A kisebb teljesítményű hordozható generátorok, ha nem egyszerre szeretnénk mindent működtetni, akkor fedezik egy kisebb háztartás energia igényét. Felhasználási területtől függetlenül, fontos szempont, hogy a berendezés teljesítménye 20-30%-kal magasabb legyen, mint a működtettni kívánt fogyasztók összteljesítménye. A nagy indítóáramot igénylő berendezésekről ugyanez mondható el. 

A fogyasztók típusai is segítik az áramfejlesztő kiválasztását

Az elektromos árammal üzemelő berendezések három csoportba sorolhatóak.  Az ohmos jellegű fogyasztók csoportjába tartozik az izzólámpa, hősugárzó, főzőlap vagy az elektromos sütő is. A következő csoport tagjai a nagyobb teljesítményű akkumulátortöltők, motoros barkácsgépek vagy mosógépek és fűnyíró gépek, úgynevezett induktív jellegű fogyasztók. Végül, de nem utolsó sorban a különleges fogyasztók képzik a harmadik csoportot. Ide tartoznak a szivattyú berendezések, betonkeverők, vagy a kompresszorok. 

Áramfejlesztők feszültségszabályzás szerint

Ennél a csoportosításnál ugyancsak 3 csoportot különbözettünk meg, így vannak a kondenzátoros, a transzformátoros és a az elektronikus feszültségszabályozású berendezések. 
A kondenzátoros típusnál megváltozott terhelés esetén magasabb lehet a feszültség ingadozása. Kondenzátoros áramfejlesztő gép használható villamos szerszámok, építőipari kisgépek, hegesztőgépek üzemeltetésére. A kedvező árfekvése mellett még olyan tulajdonságot is magáénak mondhat, mint az egyszerű felépítés vagy a alacsony meghibásodási hajlam.
A transzformátoros szabályzással üzemelő áramfejlesztő gép már stabilabb feszültséget  biztosít és ára is kedvező. Azonban a karbantartási igényei magasabbak. Fokozottan kell figyelni a szénkefék érintkezésére vagy az egyfázisú túlterhelésre. 
Ha olyan fogyasztókat szeretnénk működtetni az áramfejlesztőről, amelyek különösen érzékenyek a feszültségingadozásra, csakis azok a berendezések jöhetnek szóba, 
melyek elektronikus feszültség szabályozással rendelkeznek. 

Milyen élettartamú berendezés az optimális számunkra?

Ha nem folyamatos használatra keresünk áramfejlesztő berendezést, vagy csak ohnos fogyasztók működtetéséhez szükséges a generátor, akkor elegendő beszerezni egy hobbymotorral üzemelő készüléket. Ebben az esetben a hajtómotor pár száz órára van kalibrálva. Viszont, ha tartós működtetésre keresünk generátort, akkor csakis a profi motorral meghajtott változatokat keressük, mert ezek élettartama több ezer óra és a motor golyóscsapágyazott, könnyen szétszerelhető és is felújítható.