Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Áramfejlesztő generátorok

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
123.910 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
42.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
230.000 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
53.740 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
39.410 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
149.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
103.780 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
83.800 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
166.590 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
294.950 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
400.910 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
155.660 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
295.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
369.780 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
143.100 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
350.660 Ft

Áramfejlesztő generátor
 

Az elektromos hálózat ma már természetes része életünknek, azonban vannak olyan területek, ahol  vagy lehetetlen a kiépítés vagy még egészen egyszerűen ez még nem valósult meg. Ezért a találékony ember olyan eszközt hozott létre, mellyel képes reprodukálni az elektromos hálózatot és ezen keresztül működtetni az elektromos gépeit.
Sok esetben tesz jó szolgálatot egy áramfejlesztő generátor megléte, például a lakott településeken kívül épült nyaralók sem rendelkezik minden esetben elektromos árammal vagy egy lakókocsi sem tud minden esetben kapcsolódni a már meglévő hálózathoz. Illetőleg a hajótúrára indulók sem számíthatnak a minden kikötőben, arra hogy a hálózatra kapcsolódjanak. Ilyen esetekre tökéletes megoldás jelent a hordozható benzin vagy diesel motorral működő áramfejlesztő generátor. 
Számos változatba építettek be olyan kimenetet, amely lehetővé teszi a berendezés akkumulátorral való töltését. A generátorok hajtásában legtöbbször nagy hatásfokú és gazdaságos üzemelésű robbanómotorok vesznek részt. Ugyanis ezek a berendezések a kellő üzemanyaggal bárhol működtethetőek. 
A gazdaságos áramfejlesztésnek feltétele, hogy a meghajtó motorok konszenzusban legyenek a generátorral. A generátorok korlátozott teljesítménnyel rendelkeznek, ezért előre meg kell határozni, hogy milyen célra szeretnénk az áramfejlesztő berendezésünket használni.
Mindenképp célszerű megtudni, hogy az áramfejlesztő által termelt áram elégséges lesz-e a használni kívánt készülék működtetéséhez. 
Első lépéséként meg kell állapítani, hogy a berendezések üzemeléséhez mekkora elektromos teljesítmény az ami szükséges. Kitétel, hogy ezt a megállapított értéket az áramfejlesztő generátornak folyamatosan és biztonsággal hoznia kell. Nagy körültekintéssel kell lenni, hogy az áramingadozásra érzékeny készülékeknél rendkívül stabil, zajmentes és tökéletes szinusz jellel rendelkező áramot használjunk. 

A felhasználás módját tekintve az áramfejlesztő generátorok igen széles választékát kínálják a gyártók és az üzletek. A hordozható generátorokat igen széles körben használhatóak, köszönhetően kis önsúlyuknak. Előnyös tulajdonságuk, hogy bárhol működtethetőek és szállításuk is egyszerű. Az áramfejlesztő súlya és mérete egyenes arányban áll a gép teljesítményével. 
Saját használatra általában elegendőek a kisebb teljesítménnyel rendelkező változatok is. 
Vannak az úgynevezett kompakt generátorok, melyek az utazások során tesznek jó szolgálatot, a nagyobb teljesítményen működők, keretes típusok a kisebb gépek üzemeltetésére szolgálnak. Ami teljesítmény értéküket illeti, a kisebbek 950-1500 W tudhatnak magukénak, a nagyobbak pedig 3000-5000 W-t. Abban viszont megegyeznek, hogy szállításuk roppant mód egyszerű vagy akár még lakóautóba is beépíthető. 
Az egyfázisú szinkrongenerátorokat, ha folyamatosan üzem és terhelés alatt tartjuk, csak a maximális teljesítményük 1/3-át képesek produkálni. Ilyen formán ha, folyamatos maximális terhelésnek tesszük ki a berendezést, ne csodálkozzunk, ha annak élettartama radikálisan lecsökken. 
A korszerűbb modellekbe ezért már automata lekapcsolást építenek be. Ezért vásárláskor a tartós üzemi teljesítmény, az amit célszerű figyelembe venni. 
Külső kialakításukról elmondható, hogy a tokozott kivitelnek köszönhetően alacsony a zajszintjük. Négyütemű vagy kétüzemű benzinmotor meghajtásúak. A kétüteműek működéséhez 1:50 arányú keverék szükséges, míg a négyüteműek ólommentes benzinnel üzemelnek. Az áramfejlesztők húzózsínor behúzásával indulnak el.  Mint ahogy a teljesítményük sem egyforma, úgy feszültségszabályozásuk sem az. Vannak változatok, amelyek kondenzátoros szabályozásúak, ezek csupán a nagyobb mértékű feszültségingadozás kiküszöbölésére képesek, így csak az olyan készülékekhez használhatóak, amelyek nem érzékenyek a feszültségingadozásra. A korszerűbb modellekbe ezen felül digitális szabályzó rendszert is beintegrálnak, hogy a motor fordulatszámát optimalizálja a felvett teljesítményhez mérten. Ennek a jelentősége, hogy az áramfejlesztőket gazdaságosan és a környezetet óvva lehessen használni.
A berendezések súlyát és nagyságát több dolog is befolyásolja, mint a generátor, a robbanómotor és a tartályméret. Egy átlagos berendezés mely 4-6 órán keresztül képes elektromos áramot szolgáltatni, az kb. 4 literes üzemanyagtartállyal rendelkezik, és súlya 15-18 kg. A nagyobb teljesítményű gépek, a professzionális változatok már egyértelműen nagyobb méreteken kívül nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek. A súlyuk elérheti akár a 90 kg-ot is, így mozgatásuk már nem olyan egyszerű, mint a kis kompakt generátoroknak.
A kisebb teljesítményű hordozható generátorok, ha nem egyszerre szeretnénk mindent működtetni, akkor fedezik egy kisebb háztartás energia igényét. Felhasználási területtől függetlenül, fontos szempont, hogy a berendezés teljesítménye 20-30%-kal magasabb legyen, mint a működtettni kívánt fogyasztók összteljesítménye. A nagy indítóáramot igénylő berendezésekről ugyanez mondható el. 

A fogyasztók típusai is segítik az áramfejlesztő kiválasztását

Az elektromos árammal üzemelő berendezések három csoportba sorolhatóak.  Az ohmos jellegű fogyasztók csoportjába tartozik az izzólámpa, hősugárzó, főzőlap vagy az elektromos sütő is. A következő csoport tagjai a nagyobb teljesítményű akkumulátortöltők, motoros barkácsgépek vagy mosógépek és fűnyíró gépek, úgynevezett induktív jellegű fogyasztók. Végül, de nem utolsó sorban a különleges fogyasztók képzik a harmadik csoportot. Ide tartoznak a szivattyú berendezések, betonkeverők, vagy a kompresszorok. 

Áramfejlesztők feszültségszabályzás szerint

Ennél a csoportosításnál ugyancsak 3 csoportot különbözettünk meg, így vannak a kondenzátoros, a transzformátoros és a az elektronikus feszültségszabályozású berendezések. 
A kondenzátoros típusnál megváltozott terhelés esetén magasabb lehet a feszültség ingadozása. Kondenzátoros áramfejlesztő gép használható villamos szerszámok, építőipari kisgépek, hegesztőgépek üzemeltetésére. A kedvező árfekvése mellett még olyan tulajdonságot is magáénak mondhat, mint az egyszerű felépítés vagy a alacsony meghibásodási hajlam.
A transzformátoros szabályzással üzemelő áramfejlesztő gép már stabilabb feszültséget  biztosít és ára is kedvező. Azonban a karbantartási igényei magasabbak. Fokozottan kell figyelni a szénkefék érintkezésére vagy az egyfázisú túlterhelésre. 
Ha olyan fogyasztókat szeretnénk működtetni az áramfejlesztőről, amelyek különösen érzékenyek a feszültségingadozásra, csakis azok a berendezések jöhetnek szóba, 
melyek elektronikus feszültség szabályozással rendelkeznek. 

Milyen élettartamú berendezés az optimális számunkra?

Ha nem folyamatos használatra keresünk áramfejlesztő berendezést, vagy csak ohnos fogyasztók működtetéséhez szükséges a generátor, akkor elegendő beszerezni egy hobbymotorral üzemelő készüléket. Ebben az esetben a hajtómotor pár száz órára van kalibrálva. Viszont, ha tartós működtetésre keresünk generátort, akkor csakis a profi motorral meghajtott változatokat keressük, mert ezek élettartama több ezer óra és a motor golyóscsapágyazott, könnyen szétszerelhető és is felújítható.