Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hőlégfúvók és tartozékaik

A hőlégfúvó egy egyszerű mégis sokoldalúan felhasználható elekromos gép. Bár kinézetében és működési elvében is egy hajszáítóra emlékeztet, annál sokkal magasabb hőmérsékleten képes üzemelni és sokkal nagyobb légárammal dolgozik.  Ragasztók vagy festékek szárításának meggyorsításában ugyanúgy segítségünkre lehet, mint azok eltávolításában, de használhatjuk még olvasztásra, hőre lágyuló műanyagok formálására, melegítésre vagy akár fertőtlenítésre is.
Rendezés:

Fahrenheit hőlégfúvó, 2kW

Jelenleg nem elérhető
9.990 Ft

Steinel lesugárzó fúvóka, 50mm

Áruházi raktáron
3.350 Ft 2.680 Ft
20%

Hőlégfúvó 


Számos feladat megoldásában elengedhetetlen kellék az a magas hőmérsékletű levegőt generáló eszköz, melyet hőlégfúvónak neveztek el. Nagyon nagy a hasonlóság, amit a két berendezés működési elve is példáz, illetőleg pisztoly formájukban is megegyeznek,de egy igen nagy különbség azonban mégis fedezhető fel a hajszárító és a hőlégfúvó berendezés között, mégpedig a kiáramló levegő hőmérséklete.  Egy hőlégfúvó esetében a kiáramló levegő hőmérséklete akár 600°C fok is lehet. Természetesen ez a modernebb gépeken már beállítható a munkafelület igényeihez mérten.
A szabályozható hőmérséklettel kiküszöbölhető, hogy a kisebb hőtűrési képességgel rendelkező anyagok ne olvadjanak meg, ne hólyagosodjanak fel. 

Általánosságban a hőlégfúvó gépekről

A hőlégfúvó gépek működéséhez elektromos áram szükséges, ekképpen 230 V-os feszültség elengedhetetlen üzemelésükhöz. Teljesítményfelvételük típustól függően 1500-2300 W közé tendálható. Működési elvük pedig, hogy a motor által forgatott ventilátor a beszívott levegőt egy villamos fűtőtesten hajtja át, amely a kiáramló levegőt az adott hőfokra melegíti. A korszerűbb készülékeken a légáram hőfoka fokozatmentesen állítható, a forró levegő kiáramló mennyisége pedig a hőfok emelkedésével növekszik.
Ez azonban az intenzív használatra gyártott modelleknél nem állja meg a helyét, mert ezek a készülékek eleve nagy mennyiségű levegőt áramoltatnak ki és csupán a levegő hőfokának szabályozására van lehetőség. 
A differens hőfokok fokozatmentes beállítására a fokozatkapcsoló illetőleg az elektronikus hőszabályzó ad lehetőséget, modelltől függően. 
A hagyományos nem túl korszerű gépek adott hőértékéhez adott kifújt légmennyiség párosul, viszont a modernebb változatokon már a hőfokot és annak fokozatát is szabályozhatjuk,LED-es vagy LCD kijelző segítségével. 
A hőlégfúvó pisztoly alakja a forró légáram irányítása szempontjából rendkívül előnyös. Súlyúk 0,6 és 0,9 kg között változhat. 
Talpra állítva is igen stabilak eges modellek, így a használó mind a két kezét használhatja. 
A hőlégfúvó különféle tartozékfejekkel kiegészíthető ezzel optimalizálva a különféle alkalmazásokhoz. Némely esetben külön vásárolhatóak meg a fúvófejek, azonban vásárlásnál figyelni kell a készülék fúvócső átmérőjét, mert a különböző gyártmányok fúvócsöve eltérő lehet.  
A széles fúvókák felületi sugáreloszlása lehetőséget kínál a nagyobb területen való gyorsabb munkavégzésre. Ezeket a fejeket festékrétegek eltávolításánál és szárításnál lehet kiválóan alkalmazni. 
Egy másik fajtája a fúvókáknak a reflektor fúvóka, ezt zsugorcsövek és csövek forrasztásakor használatos. Találkozhatunk ezeken felül szűkítő fúvókákkal, melyek koncentráltan egy bizonyos pontba továbbítják a leadott hőt. 
A széles nyílású fúvóka a lemezek és fóliák összehegesztéséhez szükséges tartozék, a speciális kialakítású hőtükör pedig műanyagrudak, csövek tompa összehegesztésének nélkülözhetetlen.

Mire is használható a hőlégfúvó

 • Festékréteg eltávolítása
  A hőlégfúvó amennyire egyszerű eszköz, olyan sokrétű a felhasználási módja, helyesbítve a felhasználási területe. Egy a készülékre igen jellemző feladat a már nem kívánt festékréteg eltávolítása. Régebben a hőlégfúvó elődjeként erre a problémára a benzinlámpa jelentett megoldást, de ez roppantmód tűzveszélyes volt. Sem a láng intenzitásának szabályozására, sem a hőfok megválasztására nem volt lehetőség, így gyakran végződött a munka a megmunkálandó felület megégésével.
  A technika fejlődésével ezt a módszert váltotta le a már jóval biztonságosabb és jól szabályozható hőlégfúvó berendezés. 
 • Műanyag megmunkálás
  Az alkalmazásnak egy másik fő területe a műanyag megmunkálás. Ugyanazokat a módozatokat alkalmazzuk, mint a fémhegesztésnél is, a tompa és a kitöltő hegesztést. 
  Tompahegesztés esetén a műanyagcsöveket hosszabbítjuk vagy toldjuk meg.  A hegesztés ezen fajtájához úgynevezett hegesztőtükröt is használunk, melynek feladata a hegesztendő csövek pontos rögzítése és illesztése, ezen felül a hőlégfúvó gépből kiáramló forró levegő a hegesztési helyre való megvezetése.
  A kitöltő hegesztéshez egy közbülső, kitöltő anyagot használunk a két műanyagrész egymáshoz rögzítéséhez. Ennek az anyagnak rendelkeznie kell azzal a tulajdonsággal, ami a kötést biztosítja. Ennél a műveletnél kitétel, hogy az összehegesztendő két darabnak ugyanazon anyagból kell lennie. Próba képen, hogy a hegesztőpálca megfelel-e a hegesztéshez, egy darabját hegesztjük a munkadarabra. Ha a létrejött kötés és megfelelően szilárdnak bizonyul, nekiállhatunk a munkának, de még mielőtt ténylegesen belekezdenék a hegesztési műveletbe, előkészítjük a hegeszteni kívánt felületet zsírtalanítással és az összeillesztendő élfelületek kialakításával.
  Ilyen kitöltő hegesztéseket alkalmazunk például elrepedt lökhárítóknál vagy spoilerek javításnál.
  A műanyag csővezetékeket számos területen alkalmazzák. Az egyenes csövek mellett természetesen gyakori az ívek használata. Azonban a már derékszögben legyártott darabok kisebb-nagyobb mértékű hajlítására is némely esetben szükség van. Erre a feladatra is a legmegfelelőbb eszköz a hőlégfúvó, csupán arra kell figyelni, hogy a cső ne megtörjön meg. Ennek kiküszöbölésére használható acélspirál, hajlékony műanyagrúd vagy egyszerűen a cső homokkal való feltöltése. A műanyag lemezek hajlítása, alakítása széles sugarú fúvókák használatát igényli.
 • Ragasztott felületek szárítása és szétválasztása
  Ragasztási feladatoknál is igen jól kihasználható a hőlégfúvó szárítási képessége. A ragasztásnál a legfőképpen meghatározó tényező a környezet hőmérséklete, amely a hőlégfúvó készülékünkkel nagymértékben befolyásolható. A megemelt hőmérséklet gyorsítja vagy lassítja a ragasztási folyamatot. Nem csupán a ragasztás elősegítésében tesz jó szolgálatot, hanem a nem kívánt ragasztás oldásában is. 
  Melegragasztók használatánál is tökéletes segítség a hőlégfúvó. Ugyanis ebben az esetben a problémát az anyag kihűlése okozza. A ragasztóanyag kötéséhez szükséges hőmérséklet fenntartásával elérhető a kellő kötési szilárdság.
  A kétkomponensű ragasztók használatánál az előző folyamat ellentétére tökéletes a hőlégfúvó. Itt a magas hőmérséklettel a kötés gyorsítását illetőleg a szilárdság növelését érhetjük el. Ez azonban nem minden esetben célravezető pl. karosszériajavítás eseté n a nagymértékű hőkezelés kiszárítja az anyagot és annak berepedezéséhez vezet. 
  A ragasztott elemek szétválasztásának a legcélravezetőbb módja a hőmérséklet megemelése, ebben az esetben ragasztott felület felmelegítése könnyebb szétválasztást eredményez. Ennél a pontnál még megemlítendő, hogy a hőlégfúvó gép ragasztott matricák eltávolítására is eredményesen használható. 
 • Fa és fém hőkezelése
  A hőmérséklet megemelése nem csak a műanyag megmunkálásánál célravezető, de más anyagoknál is eredményesen alkalmazható, legyen szó fémről vagy akár fából készült tárgyakról. 
  Gondoljunk itt a felmelegített rézcső könnyebb meghajlítására vagy ónnal forrasztott csőkötések oldására. 
  Talán a legszélesebb kőrben alkalmazható eszközünkkel elérhető rusztikus felületek kialakítása. A nyersfa burkolat hőkezelés hatására megpörkölődik és a festett felület pedig repedezetté válik. 
  Bútorok polírozásánál a bútorra felvitt viasz felszívódását segíti elő a hőlégfúvó berendezés.
 • Olvasztás és melegítés
  Eddig a gép inkább speciális alkalmazásairól esett szó, amelyek nagyobb részt szakértelmet igényelnek, most viszont olyan felhasználási módokat tárgyalunk, ahol egy „halandó” is könnyedén használhatja ki ennek a kiváló eszköznek a tulajdonságait.
  Télen a jegesedés számos problémát állíthat elénk a kocsi mosás után befagyott ajtótól kezdve egészen a befagyott zárakig. Ha kocsi mosás végeztével nem állítottuk le a garázsba járművünket, könnyen előfordulhat, hogy az ajtó gumitömítése körben lefagyott és nem nyitható az ajtó. Az ajtóhézagok óvatos melegítésével a jég felolvad és máris nyithatóvá válik az ajtó. 
  A befagyott zárakba, lakatokba sok estben nem elegendő jégoldó használat, ilyenkor remek eszköz az olvasztás rásegítésére egy légfúvó. 
  Ha már a télnél tartunk a lefagyott lépcsők roppant mód baleset veszélyesek. A szóróanyagok nem mindenki számára jelentenek optimális megoldást, azok figyelmébe ajánljuk a hőlégfúvó használatát. Továbbá egy igen gyakori jelenség a nem megfelelően téliesített vízvezeték.  A jégdugó eltávolítására sem találhatnánk megfelelőbb eszközt. 
  Azt gondolnánk, hogy a cél szentesíti az eszközt, de vigyázzunk a túl magas hőmérséklet okozhat több kárt is, mint hasznot. A hűtőszekrény olvasztásánál, ha nem kellően választjuk meg a hőfokot, a hűtőszekrény műanyag belseje gyorsan megolvadhat, ezért én erre inkább alkalmasabbabnak tartanám a hőlégfúvó kistestvérét a hajszárítót, ha mindenképp gyors olvasztásra van szükség. 
 • A hőlégfúvó egyéb alkalmazásai
  A magas hő fertőtlenítő tulajdonsággal bír, így kisállat ketreceket, az ott használt homok vagy kavics ágyazatok vegyszer használata nélkül tisztíthatóak. 
  A gyomok a viakolor közül, járdaszegélyek mellett egyszerűen leégethetők. A hűvös, korán sötétedő, téli időszakban szeretik az emberek a hangulatvilágítást, gyertyafényt. A többkaros viasszal összecsurgatott fém gyertyatartókat a viasztól a hőlégfúvó segítségével gyorsan megszabadíthatjuk. 
  Nyáron is akadhat olyan momentum, mikor nagy hasznát vesszük ennek az eszköznek. A grill partik és sütögetések alkalmával ezen berendezés hozzájárul a megfelelő állapotú tűz, parázs kialakításához. 

A hőlégfúvó biztonságos használata

Bármennyire egyszerűnek is tűnik, némely gép használata a kellő körültekintés nélkül súlyos balesetek történhetnek, nem csak a használóval, de a környezetében is nagy károk keletkezhetnek. Ennek érdekében néhány szabály, amelyet érdemes betartani a  hőlégfúvó alkalmazásánál.
Minden esetben jól szellőztetett helyiségben végezzük a festékleégetéseket. Ez azért fontos, mert a munkavégzés alatt forró festékből füstgázok szabadulnak fel vagy a pozdorja melegítésénél a formaldehid alapú kötőanyag kerül a levegőbe. 
A nagy hőmérséklettel kiáramló levegő, ha nem kellő odafigyeléssel dolgozunk a bőrön maradandó sérüléseket okozhat továbbá, könnyedén meggyújthatja a ruhánkat, a munkadarabot vagy bármi mást környezetünkben. 
Elektromos berendezés lévén mindig fenn áll az áramütés veszélye, ezért nem tanácsos a hőlégfúvó használata erősen párás környezetben illetőleg nyitott víz fölött. 

A hőlégfúvó specifikációi

A gyártókat illetően nem lesz különbség, hiszen a kézi szerszámgyártó vállalatok termékpalettájában szinte minden esetben megtalálható van a hőlégfúvó is. 
A felvett teljesítmény ezen gép esetében a hőfejlesztésre fordított energia nagyságát jelöli, a motorhajtáshoz szükséges rész lényegében elhanyagolható. A nagyobb teljesítmény magasabb hőmérséklet előállítására utal. A légszállítást úgyszintén teljesítménnyel jelöljük, a motor- ventilátor egység jellemzője, ami a különböző fordulatszámokból adódik. Általánosságban véve nem rendelkeznek nagy tömeggel. 

A megfelelő hőlégfúvó kiválasztásában javaslatunk, hogy érdemes a többfokozatú- még inkább a folyamatos szabályzású modelleket előnyben részesíteni, mert a sokrétű alkalmazás más és más hőfokot igényel és sokfajta kiegészítőt, így bizonyosan minden feladat elvégzésénél kiváló eredményt érünk el a hőlégfúvó segítségével.