Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Dugókulcs és szerszámkészletek (kézi szereléshez)

Dugókulcs készletek minden méretben 1/4"-1" között illetve komplett szerszámkészletek hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal raktárról a SzerszamKell online barkácsáruházban országos házhoz szállítással!

1/4" Dugókulcs készletek (kisméretű, főleg motorhoz, kerékpárhoz, stb)
1/4" Dugókulcs készletek (kisméretű, főleg motorhoz, kerékpárhoz, stb)
1/4"-os dugókulcs készletek, melyek a legkisebb méretet képviselik, főként motorkerékpárhoz, kerékpárhoz és nehezen hozzáférhető zugokban hobbi és profi minőségben...
3/8" Dugókulcs készletek (közepes méretű, motorhoz, autóhoz, stb.)
3/8" Dugókulcs készletek (közepes méretű, motorhoz, autóhoz, stb.)
3/8"-os dugókulcs készletek, mely átmenetet képez a legkisebb és a legelterjedtebb méretű krova között. Ezért főként autószereléshez, kisebb helyekhez, hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal raktárról...
1/2" Dugókulcs készletek (legelterjedtebb méret, autóhoz és számtalan célra)
1/2" Dugókulcs készletek (legelterjedtebb méret, autóhoz és számtalan célra)
1/2"-os dugókulcs készletek, mely a legelterjedtebb méret főként autószereléshez és egyéb számtalan célra, hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal...
3/4" Dugókulcs készletek (nagy méret, főleg kamion és busz szereléshez)
3/4" Dugókulcs készletek (nagy méret, főleg kamion és busz szereléshez)
3/4"-os dugókulcs készletek, mely a nagy méretnek számít, főként teherautó és kamion szereléshez illetve egyéb nagy méretű csavarok oldásához, széles választékban, azonnal...
Kombinált szerszámkészletek
Kombinált szerszámkészletek
Kombinált dugókulcs és szerszámkészletek, melyben több méretű dugókulcsok vegyesen a legelterjedtebb fajtából illetve egyéb kéziszerszámok találhatóak hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal...
Rendezés:

Festa csőkulcs, 12x13mm

Központi raktáron
276 Ft -tól

Szerszám készlet, 99 részes

Jelenleg nem elérhető
15.690 Ft

Dugókulcsok és dugókulcs készletek

A dugókulcs a csavarfejek és csavaranyák megfeszítésére és kiengedésére szolgáló eszköz. A dugókulcs elnevezést a köznyelvben gyakran felváltja a krova név, mely a dugókulcs anyagának összetevőiből ered, ugyanis a dugókulcsokat leggyakrabban króm és vanádium ötvözetéből készítik. A krómozott felületű, króm-vanádium anyagból készült dugókulcsok és dugókulcs készletek kizárólag kézi szereléshez alkalmasak, ugyanis légkulcshoz kapcsolva az állandó ütés mozgás közben a króm-vanádium anyagú szerszám kinyúlását okozza. Erre a célra a sokkal keményebb és ridegebb Cr-Mo azaz króm-molibden alapanyagból készült dugókulcsok alkalmasak. Ebből az anyagból is szintén készítenek adaptereket, toldókat, hosszabbítókat.

A dugókulcs egy henger alakú szerszám, melynek az egyik végén legtöbbször egy –a csillagkulcshoz hasonló – dupla hatszög kialakítás található, melybe a csavarfej illeszthető (de vannak torx csavarhoz illeszkedő dugókulcsok is), a másik végén pedig egy négyzet alakú nyílás található, melybe a hajtószár illeszthető, és amely segítségével a dugókulcs forgathatóvá válik. A hajtókar csatlakozója általában mágneses vagy rugós mechanizmus segítségével feszít ki két fémgolyót, melyek a kulcsot rögzítik.

A dugókulcsokat főként autószereléshez használják. Az egyik legismertebb és legegyszerűbb dugókulcs a kerékkulcs, mely az autó kerékcsavarjainak eltávolítására és meghúzására szolgáló szerszám.

A dugókulcsok kiválasztásánál két méretet érdemes szem előtt tartani. Először is, hogy milyen méretű csavarhoz passzol, másodszor pedig, hogy milyen méretű hajtókarral kompatibilis. A két méret között általában összefüggés figyelhető meg, mivel a nagyobb csavarfejekhez szükséges dugókulcsok nagyobb hajtókarral-, míg a kisebb dugókulcsok jellemzően kisebb hajtókarokkal kompatibilisek. Ez a felhasználási célból következik, mivel a nagyobb csavarok meghúzáshoz nagyobb nyomatékra van szükség, ami a hajtókarnak nagyobb terhelést jelent. A hajtókar méretei a következők: ¼”, 3/8”, ½”, ¾”. Azonban a dugókulcsok egyik nagy előnye a többi csavarozó szerszámmal szemben, hogy átalakító segítségével szinte a végtelenségig kombinálható eszközök, így akár a kisebb dugókulcsok is használhatóak nagyobb hajtókarral.

A dugókulcsokat leggyakrabban racsnis hajtókarral használják, melyben a kilincsmű szerkezet lehetővé teszi a dugókulcs tengelyének szabad mozgását az egyik irányba, de megakadályozza azt a másik irányba. A nehezebben hozzáférhető helyeken előnyösek a racsnis dugókulcsok mivel a racsnis szerkezet kimondottan hasznos a kis szakaszú fordítások miatt.

 A dugókulcsok nem csak kézi csavarozásnál használhatóak, vannak géppel használhatóak is. Leggyakoribb a sűrített levegős dugókulcs vagy légkulcs, de elterjedőben vannak az elektromos, akár akkumulátoros szerszámok is. Utóbbiakat ütvecsavarozónak is hívják, működési elvükből fakadóan, mivel a dugókulcsba illeszkedő tengelyt kis kalapácsütésekkel forgatja el a motor.

Mivel a gépi dugókulcsokat nagyobb nyomatékigényű munkákhoz használják, ezért a kézi dugókulcsoknál erősebb kialakításúak, általában króm-molibdén ötvözetből készülnek.