Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Dugókulcs és szerszámkészletek (kézi szereléshez)

Dugókulcs készletek minden méretben 1/4"-1" között illetve komplett szerszámkészletek hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal raktárról a SzerszamKell online barkácsáruházban országos házhoz szállítással!

1/4" Dugókulcs készletek (kisméretű, főleg motorhoz, kerékpárhoz, stb)
1/4" Dugókulcs készletek (kisméretű, főleg motorhoz, kerékpárhoz, stb)
1/4"-os dugókulcs készletek, melyek a legkisebb méretet képviselik, főként motorkerékpárhoz, kerékpárhoz és nehezen hozzáférhető zugokban hobbi és profi minőségben...
3/8" Dugókulcs készletek (közepes méretű, motorhoz, autóhoz, stb.)
3/8" Dugókulcs készletek (közepes méretű, motorhoz, autóhoz, stb.)
3/8"-os dugókulcs készletek, mely átmenetet képez a legkisebb és a legelterjedtebb méretű krova között. Ezért főként autószereléshez, kisebb helyekhez, hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal raktárról...
1/2" Dugókulcs készletek (legelterjedtebb méret, autóhoz és számtalan célra)
1/2" Dugókulcs készletek (legelterjedtebb méret, autóhoz és számtalan célra)
1/2"-os dugókulcs készletek, mely a legelterjedtebb méret főként autószereléshez és egyéb számtalan célra, hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal...
3/4" Dugókulcs készletek (nagy méret, főleg kamion és busz szereléshez)
3/4" Dugókulcs készletek (nagy méret, főleg kamion és busz szereléshez)
3/4"-os dugókulcs készletek, mely a nagy méretnek számít, főként teherautó és kamion szereléshez illetve egyéb nagy méretű csavarok oldásához, széles választékban, azonnal...
1" Dugókulcs készletek (nagyon nagy méret, mezőgazdasági gépek, hajók, ipar, stb.)
1" Dugókulcs készletek (nagyon nagy méret, mezőgazdasági gépek, hajók, ipar, stb.)
1"-os dugókulcs készletek, mely a legnagyobb méret hajó, traktor, ipari szerelvények oldásához és zárásához, profi minőségben széles választékban...
Kombinált szerszámkészletek
Kombinált szerszámkészletek
Kombinált dugókulcs és szerszámkészletek, melyben több méretű dugókulcsok vegyesen a legelterjedtebb fajtából illetve egyéb kéziszerszámok találhatóak hobbi és profi minőségben széles választékban, azonnal...
Rendezés:

Festa csőkulcs, 12x13mm

Központi raktáron
345 Ft -tól

Dugókulcsok és dugókulcs készletek

A dugókulcs a csavarfejek és csavaranyák megfeszítésére és kiengedésére szolgáló eszköz. A dugókulcs elnevezést a köznyelvben gyakran felváltja a krova név, mely a dugókulcs anyagának összetevőiből ered, ugyanis a dugókulcsokat leggyakrabban króm és vanádium ötvözetéből készítik. A krómozott felületű, króm-vanádium anyagból készült dugókulcsok és dugókulcs készletek kizárólag kézi szereléshez alkalmasak, ugyanis légkulcshoz kapcsolva az állandó ütés mozgás közben a króm-vanádium anyagú szerszám kinyúlását okozza. Erre a célra a sokkal keményebb és ridegebb Cr-Mo azaz króm-molibden alapanyagból készült dugókulcsok alkalmasak. Ebből az anyagból is szintén készítenek adaptereket, toldókat, hosszabbítókat.

A dugókulcs egy henger alakú szerszám, melynek az egyik végén legtöbbször egy –a csillagkulcshoz hasonló – dupla hatszög kialakítás található, melybe a csavarfej illeszthető (de vannak torx csavarhoz illeszkedő dugókulcsok is), a másik végén pedig egy négyzet alakú nyílás található, melybe a hajtószár illeszthető, és amely segítségével a dugókulcs forgathatóvá válik. A hajtókar csatlakozója általában mágneses vagy rugós mechanizmus segítségével feszít ki két fémgolyót, melyek a kulcsot rögzítik.

A dugókulcsokat főként autószereléshez használják. Az egyik legismertebb és legegyszerűbb dugókulcs a kerékkulcs, mely az autó kerékcsavarjainak eltávolítására és meghúzására szolgáló szerszám.

A dugókulcsok kiválasztásánál két méretet érdemes szem előtt tartani. Először is, hogy milyen méretű csavarhoz passzol, másodszor pedig, hogy milyen méretű hajtókarral kompatibilis. A két méret között általában összefüggés figyelhető meg, mivel a nagyobb csavarfejekhez szükséges dugókulcsok nagyobb hajtókarral-, míg a kisebb dugókulcsok jellemzően kisebb hajtókarokkal kompatibilisek. Ez a felhasználási célból következik, mivel a nagyobb csavarok meghúzáshoz nagyobb nyomatékra van szükség, ami a hajtókarnak nagyobb terhelést jelent. A hajtókar méretei a következők: ¼”, 3/8”, ½”, ¾”. Azonban a dugókulcsok egyik nagy előnye a többi csavarozó szerszámmal szemben, hogy átalakító segítségével szinte a végtelenségig kombinálható eszközök, így akár a kisebb dugókulcsok is használhatóak nagyobb hajtókarral.

A dugókulcsokat leggyakrabban racsnis hajtókarral használják, melyben a kilincsmű szerkezet lehetővé teszi a dugókulcs tengelyének szabad mozgását az egyik irányba, de megakadályozza azt a másik irányba. A nehezebben hozzáférhető helyeken előnyösek a racsnis dugókulcsok mivel a racsnis szerkezet kimondottan hasznos a kis szakaszú fordítások miatt.

 A dugókulcsok nem csak kézi csavarozásnál használhatóak, vannak géppel használhatóak is. Leggyakoribb a sűrített levegős dugókulcs vagy légkulcs, de elterjedőben vannak az elektromos, akár akkumulátoros szerszámok is. Utóbbiakat ütvecsavarozónak is hívják, működési elvükből fakadóan, mivel a dugókulcsba illeszkedő tengelyt kis kalapácsütésekkel forgatja el a motor.

Mivel a gépi dugókulcsokat nagyobb nyomatékigényű munkákhoz használják, ezért a kézi dugókulcsoknál erősebb kialakításúak, általában króm-molibdén ötvözetből készülnek.