Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Ráspoly, reszelő készletek, fenőkő

Egy kis igazításra váró fém vagy fa felület vagy finomhangolást igénylő alkatrész esetén aranyat ér ha kéznél van egy reszelő készlet vagy éppen egy ráspoly. Ha még nincsenek ilyen szerszámok a készletedben és nem szeretnéd ha meglepetések érnének akkor amikor a legnagyobb szükséged lenne ezek valamelyikére, ideje lentebb görgetned és alaposan elveszni a kínálatban. Ugyanis ezen az oldalon a számodra ideális eszköz is megtalálható!

Rendezés:

Festa sorjázó

Áruházi raktáron
2.080 Ft

A reszelők és ráspolyok tulajdonképpen méltatlanul háttérbe szoruló darabjai a szerszámkészleteknek, amelyek hiányát jellemzően csak akkor érezzük át, amikor a munka kellős közepén éppen szükség lenne egy kis igazításra valamelyik fémből vagy éppen fából készült felületen. 

Kinek jó választás e szerszámok használata?

Valójában mindenki számára jól jöhet egy ilyen szerszám, aki szokott a ház körül tevékenykedni. Ha pedig valaki szívesen tölti az idejét barkácsolással, a vérében van az ezermesterkedés vagy esetleg egy műhelyben dolgozva keresi a kenyerét például autószerelőként, akkor nem kérdés, hogy szükség van egy reszelő készletre a szerszámos ládában.  

Mit érdemes tudni a reszelőkről?

Ezek a felületek simítására, azok méretbeli alakítására alkalmas eszközök ezek. Számos fajtája van, amelyek főként az alakjukban térnek el egymástól. Működésüknek lényege, hogy amikor a reszelőt nyomással végigtoljuk a munkadarab felületén, annak az ék alakú fogai az anyagról kis forgácsot választanak le, elvégezve ezzel a számunkra szükséges feladatokat. Egy alap készlet a legtöbb esetben tartalmaz kerek, háromszög, négyszög, lapos, valamint félkör reszelőt is, amelyek mindegyike más-más helyzetben vethető be hatékonyan. Hiszen fontos ilyenkor felmérni, hogy mekkora a hely, ahol szükség van a reszelőre, de mérvadó az is, hogy mi a cél ezeknek a szerszámoknak a használatával.

Természetesen nem maradhat ki a sorból az élezőkő sem, amely segítségével megélesítheted például az ollóidat, vésőidet, kaparóidat vagy éppen a fűrészlapjaidat. Érdemes említést tenni e termékek kapcsán a sorjázókról is, amelyek fő funkciója, hogy acél, alumínium és műanyag munkadarabok élét tehesd vele rendbe. Ezeken felül jó szolgálatot tehet a fűrész élező reszelő is, amely alkalmas bizonyos fűrésztárcsák, szalagfűrészlapok és egyéb fűrészek élezésére. Ehhez szorosan kapcsolódik a láncreszelő is, amely egy olyan kerek reszelő, amely a legelterjedtebb fűrészlánc méretekhez igazodik. Ennek köszönhetően pedig a fűrészláncok fogéleit vájatmentesen, minimális anyagleválasztás mellett kíméletesen élezi. 

Mi a különbség a reszelő és a ráspoly között?

Az alapokat tekintve a legfőbb különbség a reszelők és ráspolyok között az, hogy míg az előbbieket a fém felületeken lehet sikerrel alkalmazni, addig a ráspolyokat fa megmunkáláshoz használják. Ebből kifolyólag a ráspolyok nagyobb, markánsabb fogakkal rendelkeznek annak érdeében, hogy hatékonyan lehessen használni, az eredmény pedig szép és igényes legyen. Fontos, hogy ehhez kizárólag toló irányban szabad használni, ellenkező esetben a fogak nagyon hamar elkopnak. Viszont ha vigyázol rá, akkor nagyon sokáig hű társad lesz ez a szerkezet anélkül, hogy elkopna annak a fogazata. 

Fontos a megbízhatóság!

Amikor szerszámot vásárol az ember, alapvetően is fontos az, hogy megbízható helyről vásároljon olyan márkát, aminek már önmagában a neve is garanciát jelent. Ez a reszelők és ráspolyok esetében még lényegesebb, ugyanis a strapabírás a kulcs a precíz és maradéktalan munkavégzésnek e téren. A szigetelt fogantyúk ma már alapfelszereltségnek számítanak, ráadásul az esetek nagy részében ezek a szerszámok már törésbiztos anyagból készülnek, amely garantálja hosszú közös együttműködést. Sőt, sokszor már törésgaranciát is vállalnak a gyártó cégek. Az pedig ha egy megbízható tárolód is van hozzá, szabad utat enged a biztonságos szállításnak is, így magaddal is viheted ezeket az eszközöket anélkül, hogy aggódnod kellene azok épsége miatt. 

Kinek való a fenőkő?

A fenőkő egy olyan eszköz, amit az éles vágószerszámok, például kések, borotvák, bárdok vagy ollók élezésére használnak. Ezek a kövek általában természetes vagy mesterséges anyagból készülhetnek, és különböző szemcsenagyságúak lehetnek attól függően, hogy mennyire finom vagy durva élezést szeretnél. A fenőkő használatához általában vizet vagy olajat használnak, hogy a vágóél megfelelően csúszhasson a kövön, és hogy a penge vagy a vágószerszám megfelelően élezhető legyen. Fontos megfelelő technikával és nyomással dolgozni, hogy a végén éles és pontos vágóéllel rendelkező szerszámot kapjunk.

Ez az eszköz rendkívül hasznos lehet a barkácsolók és azok számára, akik szeretik karbantartani és éles állapotban tartani a vágóeszközeiket. Segítségével meghosszabbíthatod ezeknek a szerszámoknak az élettartamát és javíthatod a vágás minőségét is. Fontos azonban megfelelően megtanulni használni, hogy ne sérüljön meg sem a felület, sem az ember.

A fentiekből látható, hogy mennyire fontos része lehet a szerszámkészleteknek egy reszelő vagy ráspoly, hiszen a kis kiálló részek vagy néhány milliméteres eltérés hosszú időre megakaszthatja a munkát akkor, ha nincs kéznél ezen eszközök valamelyike.