Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Asztali Körfűrészek

Minden asztalosműhely elengedhetetlen szerszáma az asztali körfűrész. Segítségével nagy pontossággal és gyorsan vághat hosszanti vagy keresztirányban, de legtöbb gépünk szögvágásra is alkalmas. A munkaasztalnak, vezetősíneknek és a stabilan rögzített fűrészlapnak köszönhetően könnyedén tud puha és keményfát, farostlemezt és különböző bútorlapokat vágni.

Rendezés:

Az asztali körfűrész

A körfűrész minden asztalos és bútorkészítő alapszerszáma, segítségével nagy pontossággal hosszú, egyenes vágásokat végezni. Akár hossz- vagy keresztvágásról, döntött vagy gérvágásról van szó, az asztali körfűrész a legnagyobb munkadaraboknál is képes ezeket a feladatokat gyorsan, pontosan és magas biztonsáággal elvégezni.

Kialakítás

Az asztali körférész pontosan az, amit a neve is leír - egy asztal amelyből kiáll egy körfűrész. Az asztallapra úgynevezett vezetők vannak elhelyezve, melyeket a vágni kívánt munkadarab szélességéhez lehet igazítani így bíztosítható, hogy a vágás mindig párhuzamos legyen a munkadarab szélével. Mivel ez egy igen veszélyes szerszám, az asztali körfűrészek minden esetben el vannak látva egy vészleállító kapcsolóval amit első használat előtt okveztlenül keressen meg a saját védelme érdekében.

Kulcsszó a biztonság

Az asztali körfűrész egy nagyon veszélyes eszköz, így esetükben nem lehet a biztonsági kérdéseket túltaglalni. Mindenképp olvassa el a használati utasításokat, hogy megértse hogyan kell a pengét megfelelően beállítani. Győződjön meg róla, hogy a biztosnági berendezések működnek és tanulja meg használni azokat. Fektessen hangsúlyt a gép rendszeres karbantartására, megtisztítására a szennyeződésektő és az esetleges rozsdásodástól illetve a tompa penge kicserélése.

A másik fontos tényező a faanyag biztonságos kezelése. Ne vágjon megvetemedett vagy nedves fát a géppel mert az ilyen faanyagok sokkal nagyobb eséllyel rúgnak vissza vágás közben ami komoly sérüléshez vezethet. Törekedjen arra, hogy a penge legalább 5mm-el a vágni kívánt anyag teteje felett legyen ugyanis ezzel is csökkentheti a visszarúgás esélyét.

Végül, ha a vágást előkészítette, mindenképp használjon tolóeszközt a munkadarab vágása közben. Erre bármilyen szilárd anyag alkalmas, ami az Ön keze és a fadarab közé kerül vágáskor, így növelve a biztonságot. 

Az asztali fűrész maximális kihasználása azt jelenti, hogy tudni kell milyen vágási segédeszközöket kell használni, és hogyan kell ezeket megépíteni vagy megvásárolni, hogy speciális vágásokat végezzen. Íme néhány dolog, amit érdemes tudni.

Egyenes vágás

A két elsődleges feladat amithez az asztali körzűrészt alkalmazhatód, az a hosszanti és a kereszt vágások. A hosszanti vágásokkal a faanyag szélességét lehet igény szerint csökkenteni míg a keresztvágást leginkább a méretre igazitáskor alkamazzák. 
Ha célja tegyükfel egy furnérlap széleinek kiegyenesítése vagy tökeletes négyzet kialakítása az asztali körfűrész a legmegfelelőbb eszköz az Ön számára. Ezek a vágások igen egyszerűen kivitelezhetőek, így elsőként mindeképp ilyen feladatokkal érdemes kezdeni.

Szögvágás

A legtöbb asztali körfűrész vágási szöge állítható. A fűrészlapot 45°-ban meg lehet önteni aminek köszönhetően lehetőségünk nyílik nem csak az asztallapra merőleges vágások kivitelezésére is.

Az elmített fűrészlap beállítás mellett természetesen használhatunk különböző vezetőeszközöket is, amivel a megmunkált fadarabot nem csak éleivel a fűrészlapra párhuzamosan lehet az asztalra helyezi, így harántvágásokat is lehet végezni tetszőéleges szögbeállítással.

Méret és teljesítmény

Az asztali körfűrész mérete egy nagyon fontos kérdés, hiszen minél nagyobb a felület, annál nagyobb munkadarabokat tul vele vágni, viszont ez nagyon egyszerűen tudja akár otthon is bővíteni.

Teljesítmény tekintetében minenképp a felhasználás célja a legfontosabb tényező, hiszen ha csak kis méretű fadarabokat szeretne vágni vele és azt sem napi rendszerességgel egy kissebb teljesítményű fűrész is ugyanolyan jól el fogja látni a feladatot de mind a megvásárlás mind az üzemetetés gazdaságosabb lesz, azonban ha rendszeresen tervezi használni a gépet mindenképp érdemesebb egy nagyobb teljesítményű, strapabírobb modellt választania egy magasabb árkategóriából.