Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Csiszolószerszámok, vásznak, polírpapírok

Technika órán már kisgyerekként megismerkedtük a csiszolópapírokkal és a vízpapírokkal: tudjuk, hogy arra valók, hogy fényesre, egyenletesre csiszoljunk a segítségükkel egy adott felületet hiszen bármely megmunkált anyag felülete igényelhet csiszolást. Összegyűjtöttünk mindent, amit a csiszolópapírról, a vízpapírról tudni kell.
 

Rendezés:

Csiszolóvásznak, vízpapírok a tökéletes felületekért

Így válaszd ki a csiszolópapírt, vízpapírt
Alapvetően egyszerű kiválasztani a megfelelő csiszolópapírt, ha tudjuk, hogy milyen finomságúra csiszolt felületet szeretnénk elérni. Minden ilyen papír hátoldalán található egy szám. Minél magasabb, annál finomabb, lágyabb az adott csiszolópapír. A számok fokozatokat jelölnek, ennek segítségével (és persze a tapintással) tudjuk eldönteni, hogy a kiválasztott papír durva, közepes, vagy finom csiszolást ad. (A 400 feletti szám a polírozó feladatokhoz is ajánlott míg a 80 alatti a finommunkákhoz).

A csiszolópapír finomsági fokozata egyébként az egy milliméterszer egy milliméteres területre eső szemcsék darabszáma határozza meg.  Durvának a 40-60, közepesnek a 80-120 míg efelett finomnak számít a papír. Azok a csiszolópapírok melyek polírozáshoz, vagy finomabb munkákhoz valók csiszolási fokozata 400-1200 közé tehető.

A helyes csiszolás menete
A tökéletes csiszoláshoz nem lesz elegendő egyfajta csiszolópapír, hiszen a helyes csiszolás menete az, hogy minden esetben a durva (vagy durvább) papírtól indulunk a finomabb felé. A durva érdesíthet, karcolhat és mélyen csiszol a közepes ezt finomítja, elfedi míg a finom csiszoló szinte fényesít, egyenesít. (Fontos még arra is odafigyelni, hogy ha fát csiszolunk azt lehetőleg a fa szálirányával megegyezőleg, azonos irányba érdemes végezni)

Erre alkalmas a csiszolópapír a csiszolószivacs és a vízpapír
A csiszolópapírok fák, fémek csiszolására éppúgy alkalmasak, mint szinte bármilyen anyaghoz (akár kőhöz is) a titok mindössze a megfelelő papír kiválasztásában rejlik. A vízpapír általában szilícium karbid szemcsékkel dolgozik, és nedves és vizes csiszolásra is alkalmas a csiszolóvászon inkább alumínium oxid szemcsékkel csiszol (akár ötvözött és ötvözetlen acélhoz is jó). A csiszolószivaccsal ugyanazt érhetjük el, mint egy papírral, a tépőzáras csiszolótárcsák pedig inkább a fára és kőzetekre alkalmasak. A csiszolópapír mérete fontos még, ezt minden papír leírásánál látod milliméter pontosan.

A tökéletes csiszolás érdekében nézz szét nálunk, a több százféle csiszolópapírból, vászonból szivacsból és tárcsából biztosan megtalálod a számodra megfelelőt. Ha pedig elakadsz és segítségre van szükséged a választásban, keress minket.