Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Fűnyírás kisokos

Ahogy közeleg a jó idő, úgy jön el vele együtt a fűnyírás szezonja is. Ez pedig mindenkit érint, aki kertes házban él, legyen szó egy egészen kis udvarról vagy hatalmas kertről. Ám nem kell, hogy ez a tevékenység a kevésbé szeretett kültéri munkák közé tartozzon.

Hiszen ha alaposan felkészülsz a témában, egy kényelmes és megfelelő fűnyíróval úgy vághatod le a füvet, hogy az gyönyörűen zöldell majd egész szezonban. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a témával kapcsolatban!

Milyen fűnyírót érdemes vásárolni?

Ahhoz, hogy komfortos és eredményes legyen a fűnyírás, mindenképpen szükség lesz egy megfelelő fűnyíróra, amely terén bizony igen széles a választék. 

Erről bővebben ITT olvashatsz

Az igazi klasszikusok között foglal helyet a ma már egyre ritkábban használt kézi fűnyíró, amit ahogy a neve is mutatja, mindössze a saját erőnk segítségével tudunk mozgatni. Nagy előnye, hogy környezetbarát, nem kell hozzá áramforrás vagy üzemanyag, ráadásul rendkívül csendes. Azonban a nehezen hozzáférhető helyekre nem fér be, ráadásul gereblyézni is kell utána. A sík a kertünk és 500 négyzetméternél nem nagyobb, akkor jó választás lehet a fentieket figyelembe véve. 

Szót kell ejteni ennek kapcsán az önjáró fűnyírókról is, amelyek esetében az energiát a munkához a motorból nyeri a szerkezet. Egy nagyobb területű kerthez remek megoldás, ráadásul összkerekes verzió is létezik belőlük, amely a nehezebb terepekkel is megbirkózik. Ma már elektromos és  benzines motorral ellátott modellek is elérhetőek. Előnye továbbá, hogy össze tudja gyűjteni a levágott füvet. A hátránya, hogy igen hangosak. Ha sík a kerted, akkor 1000-2000 négyzetméterig ajánlott a használata, viszont ha nem, akkor 1000 négyzetméterig.

Elektromos fűnyíróinkat itt találod

A hagyományos fűnyírók a legnépszerűbbek ebben a felsorolásban, amelyek között léteznek elektromos és benzines verziók is. Ezeknek már körülbelül 53-55 centiméter a vágási szélessége és a magasabb fűvel is elbánik. Viszont a benzines gépeknél folyamatos olajcsere és hangolás szükséges. Ha nem nagyobb a kert 1000 négyzetméternél, akkor ajánlott a használata. 

Benzines fűnyíróinkat itt találod

Nagy szint lépést jelentenek a fentiekhez képest a fűnyíró traktorok, amelyek többnyire benzinesek (ám létezik már belőlük is akkumulátoros változat). Nagyságuk és erejük miatt körülbelül háromszor gyorsabban tudnak dolgozni, mint a hagyományos társaik. Adott esetben pedig akár ekét vagy más eszközt is lehet hozzá csatlakoztatni. Nagy előnye, hogy körülbelül 106-121 centiméter a vágási szélessége. Emellett fűgyűjtős és oldalkidobós traktorok is elérhetők a piacon. Nagyon kényelmesek és könnyű őket irányítani, azonban igen nagy helyet foglalnak és káros anyagokat bocsátanak ki. Éppen emiatt 2000 négyzetméternél nagyobb területeken ajánlott a használatuk. 

Végül, de nem utolsósorban a robotfűnyírókról is beszélni kell. Ugyanis egy ilyen szerkezet mellett, ideális beállítások esetén bizony jó ideig nem kell foglalkozni a fűnyírással. Ehhez először fel kell szerelni az érzékelőket a kertben, ez adja meg ugyanis a terepet,a min belül dolgozik majd a gép. Mivel ezek az érzékelők folyamatosan figyelik a fű növekedését és magasságát, egy bizonyos szint felett a fűnyíró automatikusan elkezd dolgozni. Nagy előnye, hogy környezetbarát, ráadásul ha szükséges, magától visszatér a töltőállomásra. A vágási minőség és gyorsaság azonban kevésbé jó, mint a hagyományos fűnyírók esetében. 1000 négyzetméteres vagy annál kisebb kertekben javasolt a használata. 

Mire érdemes odafigyelni a fűnyírás során?

Számos olyan dolog létezik, amely bár elsőre apróságnak tűnhet, igen komoly szerepe van abban, hogy mi legyünk az a szomszéd, akinek a fűje mindig zöldebb. 

„Egyharmados szabály”

Az egyik ilyen lényeges szabály, hogy a fűszálak teljes hosszának legfeljebb a felső egyharmadát szabad egyszerre levágni. Ellenkező esetben ugyanis a fű levéltömegének nagyobb részét fogja egyszerre elveszíteni aminek hatására előfordulhat sárgulás, ritkulás, de hajlamosabb lesz a különböző betegségekre is. Vagyis mindenképpen meg kell várni, amíg valamennyire megnő a fű és csak ezután szükséges újra vágni. Viszont ha túl hosszúra nő, érdemes fokozatosan dolgozni, első körben fentebb állítani a fűnyírót és csak másnap/következő alkalommal visszaállítani a szokásos magasságra. 

Éles kések

Szintén nagyon lényeges, hogy a fűnyírónak mindig legyenek élesek a kései és a pengéi. Ellenkező esetben ugyanis olyan sebet okozhatunk a fűszálak számára, amelyek miatt legyengül és könnyebben megbetegszik. Ha látszólag ok nélkül sárga és rojtos a pázsitodban a fűszálak vége, érdemes ellenőrizni a pengéket. Normál esetben bőven elég, ha havonta ellenőrizzük, persze a legnagyobb odafigyelés mellett.

Nézd meg fűnyíró kés kínálatunkat!

Fűnyírás, de mikor?

Nagyon fontos kérdés a fűnyírás kapcsán az, hogy mikorra időzítjük ezt a műveletet. Hiszen az egy dolog, hogy vasárnaponként nem zavarjuk a környék csendjét, de mi a helyzet a többi nappal? 

Először is nagyon fontos, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést, ugyanis esőben füvet nyírni nem lehet. Ha úgy látjuk, esős napok következnek, mindenképpen ajánlott a csapadék előtt elvégezni a nyírást. Amennyiben viszont napos időnk van, más tényezőkre kell figyelmet fordítani. Egyrészt a nyári forróságban érdemes kerülni a napközbeni fűnyírást, a legjobb, ha késő délután, vagy délelőtt végezzük (a fű nem fog örülni neki, hogy pár óra múlva tűzni fog rá a nap, de legalább mi nem kapunk hőgutát). Fűnyírás utánra időzítsünk egy alapos öntözést!

Milyen sűrűn érdemes füvet vágni?

Alapvetően elmondható, hogy nyáron sűrűbben, ősszel és tavasszal ritkábban van erre szükség. E téren leginkább az ideális hosszt kell figyelembe venni és ennek megfelelően időzíteni a nyírást. Fontos, továbbá, hogy az első fagyok előtti utolsó fűnyíráskor alacsonyabbra ajánlott állítani a gépet mint a megszokott, ugyanis így nem adunk lehetőséget arra, hogy esetleg kialakuljon a hópenész. 

Mulcsozó vagy fűgyűjtős fűnyíró?

Milyen magasra vágjuk a füvet?

A fentiek kapcsán teljesen jogosan merül fel ez a kérdés. Nos, az ideális fűnyírási magasság 4-5 centiméter körül van. Ezt úgy tudjuk a legjobban beállítani, ha a fűnyírót egyense felületre tesszük, majd megmérjük a gép magasságát. Ennek a távnak kell 4-5 centiméter körül lenni. Persze a prémium kategóriás gépek esetében mindez már magasságszabályozó segítségével történik. 

Mi legyen a nyírás iránya?

Sokan nem gondolnák, de ennek is van jelentősége. Érdemes ugyanis odafigyelni arra, hogy átfedéssel dolgozzunk. Ez azt jelenti, hogy az új csík amit vágunk, az előzőt néhány centiméterrel takarja. Így egyetlen fűszál sem marad ki sorból. Ha egyenletes pázsitot szeretnénk a vágás irányát minden alkalommal váltogatni kell. Ellenkező esetben ugyanis csíkos pázsit alakul ki. 

A fentiek mindegyikét betartva – legyen kisebb vagy nagyobb kertről – könnyedén elérhetjük az álom pázsitot. Egy olyan egybefüggő zöld felületet, amelyre jó érzés ránézni az ablakból, ahol jó érzés nyáron mezítláb végig sétálni és amely olyan hangulatot kelt az udvaron, amely nyugalmat és békét áraszt.