Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Elektromos láncfűrész, ágvágó

Elektromos láncfűrészek és elektromos teleszkópos ágvágók széles választékát találod a Szerszámkell online barkácsáruházban. Lejjebb görgetve elérhetőek a láncfűrész alkatrészeink is! Minőségi gondozásmentes elektromos motorral szerelt láncfűrészek akár 3 év érvényes Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a láncfűrészhez kell, mint lánckenő olaj, lánc,  védőkesztyű, fülvédő, védőálarc. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

Ágfűrész AST 18-201-05

Jelenleg nem elérhető
53.890 Ft

Güde Magassági ágvágó GAK 1001 B

Központi raktáron
79.890 Ft 71.890 Ft
10%

Güde Kerti szett 2in1, 800W

(1)
Központi raktáron
46.890 Ft

Hogyan válasszunk láncfűrészt?

Nyílvánvalóan a mai kor embere, aki munkájához láncfűrész gépet keres, vajmi kevés érdeklődéssel van a gép múltja iránt. Azonban a téma boncolgatásához és ahhoz, hogy teljes képet kapjunk erről a népszerű és igen keresett munkagépről jó, ha tisztában vagyunk a történetével.
Így nem is kezdjük mással, mint hogy mi is a láncfűrész defínícíója és hogy hogyan jutottunk el az orvosi csontfűrésztől a ma használatos elektromos láncfűrészig.

A láncfűrész 

Mi is a láncfűrész?
A Wikipédia meghatározás szerint egy hordozható motoros fűrész, melynek energiáját elektromosság, sűrített levegő, hidraulikus meghajtás vagy leggyakrabban egy kétütemű motor szolgáltatja, ezzel azt gondolom egyet is tudunk érteni, így mehetünk is tovább.

A láncfűrész története

„A láncfűrész elődjét a 18. században két skót orvos, John Aitken és James Jeffray alkotta meg, akik tanulmányukat saját szakterületükön, az orvoslásban csontfűrészként alkalmazták.”
A 19. század végén az orvostudományban a Gigli féle fűrész kezdte átvenni a helyét, viszont a Festo Cég által új terület nyílt meg a láncfűrész előtt. Már olyan modellt gyártottak, amely a fa darabolására alkalmas. 
 
Az akkori láncfűrészek természetesen alig hasonlítottak a maiakra, mivel nagy és nehéz gépek voltak, amelyek üzemeltetéséhez legalább két emberre volt szükség. A fűrészek és fűrészláncok fejlődése csak a második világháború után tette lehetővé egy személy által működtethető láncfűrészek gyártását. A láncfűrészek fejlődésével együtt, azok felhasználási területe is módosult. 
Ma már leggyakrabban a fakitermelés területén alkalmazott eszköz a láncfűrész. Főként az erdőgazdálkodásban használják ipari célokra, de sokszor magáncélú, otthoni munkálatok elvégzésére is segítségünkre lehet a láncfűrész, mint például a kert karbantartására, fák formázására, tűzifa begyűjtésére és aprítására is kiváló eszközként szolgálhat.
Speciális változataik főként építkezéseken használatosak a kő, beton, és tégla darabolására.  Ezek a típusok általában gyémánt szemcsés vágólánccal rendelkeznek, hidraulikus meghajtásúak, a láncot pedig vízzel hűtik a nagy súrlódás által keletkezett hő elvezetésére. 

Láncfűrész felépítése

Mivel egyelőre csupán  a felszínnel kapcsolatos dolgokat kapargatjuk, így általánosságban szót kell ejtenünk ennek a csodálatos munkagépnek a felépítéséről. 
Amely minden egyes láncfűrészgépben közös hogy bizonyosan rendelkezik motorral, meghajtó mechanizmussal, vezetőlemezzel és lánccal.
 • motor – általában kétütemű benzinmeghajtású belső égésű motor 30-120 cm3 hengerűrtartalommal vagy elektromotor
 • meghajtó mechanizmus – centrifugális tengelykapcsoló és fogaskerék
 • vezetőlemez – egy megnyújtott kopásálló lekerekített végű 40-90 cm hosszú ötvözött acél elem, melynek kerülete mentén halad végig a lánc
 • lánc – általában minden egyes láncszem (mely hasonlóan a kerékpárlánchoz, összeszegecselt fémalkatrészekből készült, azonban hengerek nélkül) egy apró éles vágófogat tartalmaz. A fogak anyaga legtöbbször krómozott acél, két éllel rendelkeznek a fűrész alsó és felső oldalán egyaránt. A kereskedelemben különféle formájú és fajtájú láncok kaphatók, tekintettel a hosszra, vastagságra, a láncszemek méretére, a fogak elhelyezkedésére, stb.
A motor a láncot a centrifugális tengelykapcsoló segítségével mozgatja, állandó összeköttetésben tartva őket egymással. A láncfűrész feltalálása óta nagyban változott a felépítése, egyre több biztonsági elemet építenek bele, megfelelve ezzel a modern elvárásoknak.
És eljutottunk oda, amit a cím is tartalmaz, hogy mik azok a szempontok , amik igazán segíthetek a számunkra tökéletes láncfűrész kiválasztásában.

Melyik a legjobb elektromos láncfűrész?

Mindenkinek mást jelent az, hogy legjobb, emiatt fontos azt meghatározni, hogy milyen szempontok alapján válaszd ki a számodra, az adott feladathoz legjobban passzoló darabot. Ezeket érdemes megfontolnod a választás során!

1. Milyen területen szeretnék főként használni a láncfűrész gépünket. 
Itt gondolunk arra, hogy a magasban szeretnénk dolgozni vele, mert akkor inkább egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett magassági ágvágó az optimális választás vagy a hagyományos vonatkozásban szeretnénk használni a gépet, mint nagyobb fák kivágása, rönkök fűrészelése, tűzifa aprítása. 
Mint láthatjuk ez a pont már meghatározó a választásban.
 
2. Milyen energiaforrás működtesse a láncfűrészgépet
Mondhatnánk, hogy ez a feltétel is összefügg a területi használattal. Hiszen, ha abból az aspektusból közelítünk, hogy egy erdős részen szeretnénk a fűrészgéppel dolgozni, akkor már rögtön ki is zárjuk az elektromos árammal működő változatokat. 
Három típust különböztetünk meg a benzines, akkus és a hálózatról működtethető láncfűrészt. Mindegyiknek meg vannak az előnyei és hátrányai.
 • A benzinmotoros láncfűrészek mellett az erejük, méretük és mobilitásuk szól. A termékpaletta igen széles, hiszen ezek a modellek az ipari alkalmazástól egészen az otthon használatos változatokig  terjednek.
 • A profi elektromos láncfűrész inkább kisebb-nagyobb ágak vágására alkalmasak, mivel kisebbek és erejük sem akkora. Ámde pozítívum, hogy csendesebbek, illetőleg kevesebb karbantartást igényelnek. Súlyuk is a legkönnyebb és nem igényel sem feltöltést, sem megtankolást. Azonban, a vezetékre figyelnünk kell és olykor hosszabbító használata is szükséges, ezáltal eléggé behatárolt, hogy hol használhatjuk. Az elektromos láncfűrész ár széles skálán, 30-100 ezer forint között mozog teljesítménytől, kiviteltől függően.
 • Nem maradt más hátra, mint az akkumulátorral üzemeltetett modellek. Itt is ugyanúgy jelentkeznek előnyök és hátrányok egyaránt. Az akkus működtetésnek köszönhetően szabadabb a használó mozgástere, de ez a benzines gépnél is éppúgy meg van, viszont az akkumulátor egy meghatározott üzemidővel bír. 
3. Milyen specifikációkkal rendelkezzen a láncfűrészünk?
Hát itt is a lehetőségek tárházát kínálják a gyártók számos variációban. A mi csapásvonalunk főként megint az, hogy mire szeretnénk leginkább használni a láncfűrészt. A felhasználás módja nagyban meghatározza a kiválasztani kívánt gép árát is. 
 • Láncvezető
  A láncfűrész egyik legfontosabb mérőszáma a láncvezető hossza, ugyanis ez mutatja meg számunkra, hogy mekkora átmérőjű fatörzs átvágására képes a gép. Az átlagfelhasználók számára a 30-60 cm közötti láncvezetővel bíró modellek tökéletesen megfelelnek, míg az iparba szánt változatok 70 cm feletti láncvezetőt kapnak. 
 • Teljesítmény
  A teljesítményt a benzines változatoknál a hengerűrtartalomhoz, míg  az akkus gépek esetén a feszültséghez, illetőleg a vezetékes modelleknél az áramerősséghez rendelt szám jelzi. Természetesen a magasabb szám magasabb teljesítményt jelöl és persze annál drágább is. A teljesítménynek akkor van jelentős szerepe, ha kemény fákkal van dolgunk. 
A nagyobb láncvezető és nagyobb teljesítményt és nagyobb súlyt is vonz magával. Itt a felhasználó fizikuma is kardinális szempont, hiszen ezt a gépet, főként ipari használat esetén egész nap meg kell tartani és nem szabad elfelejteni, hogy egy nehezebb gép kezelése növeli a baleseti kockázatot.
 
4. Ó azok a hiper-szuper funkciók
Manapság már az innovációról szól minden. A gyártók hozzák ki az újabbnál újabb és korszerűbb funkciókkal ellátott autókat, telefonokat, tv-ket, miért lenne ez másképp a láncfűrészek esetén. 
Ezek a plusz funkciók a gépek kényelmesebb használatát szolgálják vagy nagyobb biztonságot adnak a felhasználónak, olykor a hatékonyságot hivatottak támogatni. 
A láncfűrész esetében ilyen funkciók
 • Vibráció csökkentés
  Ez a funkció főként azoknak hasznos, akik ipari munkát végeznek ezzel az eszközzel, hiszen nem mindegy hogy a hosszú használat során mennyire terheli meg az ember kezét, vállát és egész testét a géppel való munka.
 • Automatikus olajkenés
  Egy kiváló funkció, mely lehetővé teszi, hogy ne keljen munka közben állandóan a láncra figyelni. A helyes lánckenés szerepet játszik a nagyobb biztonságban és a hatékony munkavégzésben. 
 • Láncfék
  Talán az egyik legfontosabb funkció, mely biztonságunkat hívatott védeni.  Feladata, hogy hirtelen behatás vagy ütközés esetén azonnal leállítja a láncot. 
 • Berántást segítő funkció
  Valószínűleg mindenkinek van az emlékképeiben olyan ember, aki húzgálja a berántót és küzd, hogy elinduljon a láncfűrész. Ezen probléma kiküszöbölése véget látták el a láncfűrészeket berántást segítő funkcióval. Ez a funkció csökkentheti a szükséges húzóerőt. 
 • A lánc szerszám nélküli beállítása
  Az idő, mint tényező számos esetben kardinális szempont és nem mindegy hogy egy gép állítgatásával mennyi időt töltünk el egy nap, miközben haladhatna a munka. A lánc szerszám nélküli beállítása jelentősen csökkenti a beállítási időt. Másodpercek alatt változtatható a lánc feszessége.
 • Levegő tisztító funkció
  Végül, de nem utolsó sorban a levegő tisztító funkció feladata, hogy megszűrje a nagyobb törmelékeket,  ezzel hosszabbítva a légszűrő élettartamát.
5.  A láncfűrész szervizelése és garanciális ügyintézés
Még mindig nem ért véget a kiválasztást segítő pontok sora. Sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, főleg egy drágább gép vásárlása esetén, ha körültekintőek vagyunk a megvásárolni kívánt márka szerviz hátterével kapcsolatban.
A nagy márkáknak amellett, hogy gépeik roppantmód tartósak a szerviz hálózatuk is kiépített, illetőleg valószínűleg a garanciális ügyintézés is gördülékenyebben megy végbe. 
Mindent számba véve sok szempontnak kell megfeleltetni a gépet, azonban egyben majdnem mindig biztosak lehetünk, hogy a drágább gépek esetén nem csak a brandet fizetjük meg, hanem a jobb technológiát és kidolgozást, a jobb minőségű alkatrészeket is.

A láncfűrész biztonsági kellékei

Mivel egy veszélyes géppel dolgozunk evidens, hogy biztonsági felszerelésekkel is kell, hogy rendelkezzünk, melyek megóvnak a kisebb-nagyobb balesetektől. A szakszerű biztonságos munkához szakszerű felszerelés is tartozik, ilyen formán a következők szükségesek.
 • Munkavédelmi cipő vagy bakancs, mely megvédi a lábat az esetleges leeső daraboktól. Alapvető, hogy acélbetétes legyen és csúszásmentes talppal rendelkezzen.
 • Védősisak kiemelt szerepel bír, hiszen a fák kivágásánál életmentő lehet illetőleg véd a fej fölötti vágások esetén lehulló daraboktól.
 • Védőkesztyű három szerepet is betölt, biztonságosabb megtartást szavatol, véd a vágások és a hideg ellen
 • Megfelelő hallásvédő használata is kiemelt jelentőségű, mivel a professzionális láncfűrészek zajszintje 125 dB is lehet.
 • Védőszemüveg olyan védőlemezzel ellátott szemüveg, mely tökéletesen kizárja a por és a forgács bejutását.

Miután nagyon sok mindent megtudtunk a láncfűrészről, kiválasztottuk a számunkra leginkább tetsző modellt, jöhet a gyakorlati rész.

A láncfűrész használata

A megvásárolt modellt a mellékelt használati útmutató szerint kell összeszerelni és olajjal feltölteni. Minden típus esetén fontos a lánc és hajtás folyamatos olajozása. 
A láncfeszesség ellenőrzésére a láncszakadás elkerülése érdekében van szükség, illetőleg ha már az ellenőrzéseknél tartunk, nem maradhat ki a láncfék ellenőrzése sem. 
Amennyiben elektromos kézi láncfűrészt használunk a munka megkezdése előtt, győződjünk meg csatlakozás feltételeíről, mert csak mert szabályosan kiépített és megfelelő feszültségű fali csatlakozó dobozhoz szabad csatlakozni.
 
Amint úgy találtuk, hogy minden rendben van a fűrészgéppel jöhet a vágni kívánt fa rögzítése, ha ez nem biztosított. Csak stabil helyzetben kezdhető meg a fűrészelés, így sok felesleges baleset kiküszöbölhető.