Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Fűtő- és hűtőberendezések

Fűtő - hűtőberendezések, ventilátorok, hősugárzók, légpárásítók, mobilklímák, kiegészítő elektromos fűtőtestek és olajradiátorok azonnal raktárról a SzerszamKell barkácsáruházból országos házhozszállítással...

Rendezés:

Hecht PIPE 05 füstcső 0,5m / 120mm

Áruházi raktáron
5.790 Ft 4.050 Ft
30%

Curver hűtőtáska, 32L, kék-fehér

(2)
Jelenleg nem elérhető
12.590 Ft

Párásító ventilátor, fekete, 40cm, 75W

(1)
Áruházi raktáron
39.990 Ft 30.890 Ft
23%

Fűtési megoldások kültérre és beltérre

 

Ezen kategóriában olyan termékeket veszünk sorra, melyek fontos részét képezik mindennapjainknak, azokban az esetekben mikor áthidaló fűtési megoldásokra van szükségünk vagy valamilyen okból kifolyólag nem megoldott a fűtési rendszerek bevezetése.

Kültéri fűtési megoldások

Ha csak már szóban elhangzik az, hogy külső teret kell fűteni, minden bizonnyal fura érzéseink támadnak, de jobban belegondolva igenis vannak olyan esetek, mikor nagy szükség van egy külső tér fűtését biztosító eszközre. Van néhány tipikus eset, ami rögtön eszünkbe is jut, főleg, ha a karácsonyi időszakra, a hideg időkre gondolunk.

 • Hőkandeláber
  A tipikus teraszfűtő eszközök, melyekkel főként éttermek téliesített teraszán találkozhatunk az a teraszfűtő hőkandeláber. Ezek a fűtőegységek főként gázpalackkal üzemelnek, de vannak köztük vezetékes gázüzemmel működök is. A fő felhasználási területeiken, melyek a vendéglátó egységek még iparban, sőt otthonokban is olykor használatosak. A hőkandeláber közreműködésével, hidegebb, hűvösebb időben is kellemesen élvezhetjük a részben vagy teljesen nyitott kültéri helyiségek- és teraszok előnyeit.
  A hőkandeláber által leadott hő 4-6 méteres körzetben érezhető. Fűtőhatásukat befolyásolják a légköri viszonyok és a hővető lemezek nagysága. Amire nagyjából számolni lehet, hogy egy hőkandeláber 20-25 m2 melegítésre képes magasabb fűtőfokozatban. 
  Kialakítását illetően a hőkandeláber áll egy sugárzófejből, melynek anyaga általában rozsdamentes acél és áll egy tartószerkezetből, ami lehet rozsdamentes acéllemezből vagy epoxy bevonatos lemez. 
  Piezo begyújtás után működésük automatikus.
  A hőkandeláber használata biztonságos, esetleges felborulás esetén a gázszelep automatikusan elzáródik, köszönhetően a hőt kibocsátó infrasugárzó termoelektromos égésbiztosítónak. A fűtőberendezés elzárása a BP palack elzárásával történik meg.
  Egyik nagy előnyük, mobilitásuk. A viszonylagos még könnyen mozgatható súlyuk véget oda helyezhetőek el, ahol éppen szükség van rájuk. A hőkandeláber teljesítménye alapján megválaszthatjuk, hogy mekkora területet szeretnénk melegíteni. 
  Manapság egyre nagyobb előszeretettel alkalmazzák a vendéglátó egységek a kültérre elhelyezhető gázgombákat, így a gyártók is jobban odafigyelnek termékeik külső megjelenésére. Nem csak a praktikus alkalmazás, hanem az izléses megjelenés is teret kap. Találkozhatunk fehér, antracit vagy rattan színekkel és különféle formájú hőkandeláberekkel. 
 • Infra hősugárzók
  Egy másik kiváló eszköz, amely nem csak a külső tereket, hanem némely esetekben a benti terek fűtését is tökéletesen ellátja, az infra hősugárzó. Különleges működési elve a megszokottól eltér, ugyanis nem a levegőt fűti, hanem a környezetben lévő élő szervezeteket és tárgyakat. 
  Számokban kifejezve, csupán 20%-ban melegíti a levegőt, a fennmaradó 80% az emberi testet fűti, így minimális hőveszteséggel lehet számolni az infra hősugárzó esetében. 
  Szintén előnyös tulajdonságai között kell megemlíteni, hogy az infra hősugárzó nem igényel felfűtési időt. A hagyományos fűtési eljárások plusz időt és energiát igényelnek, ez az infra hősugárzó esetében nem áll fenn. A készülék bekapcsolását követően a meleg rögtön érezhető. 
  Az infrasugarak melegítő tulajdonságának kihasználásának további előnye, hogy az infrasugarakat nem fújja el a szél, így kiváltképp alkalmas a teraszok, verandák és nyitott terek melegítésére. Olyan további felhasználási területeken alkalmazzák irányított fűtésre, mint a nagy belmagasságú helyiségek, csarnokok vagy teraszok, köszönhetően annak, hogy a fűtőegységgel lehetőség van a terek csak egy bizonyos részének befűtésére. 
  Nem tudunk elrugaszkodni az infra hősugárzó előnyeitől, így folytatjuk a sort azzal, hogy ennek a készüléknek működése folytán nincsen káros mellékterméke, mint a por, a füst vagy a gáz. Mindemellett még üzemelése sem jár semmilyen zajjal. Kis méretük és könnyed súlyuk véget mozgatásuk felettébb egyszerű, továbbá karbantartást sem igényelnek. Elektromos áram szükséges az infra hősugárzó működéséhez, de innentől kezdve egy gombnyomás és érezhető a kellemes meleg. 
 • Hőlégbefúvó
  A harmadik fűtőegység, mely részlegesen nyitott terek fűtésére alkalmas az a hőlégbefúvó, azonban ezt az eszköz már sokkalta nagyobb terek befűtésére használják, mint az infra hősugárzót, továbbá abban is különbözik az előbbiekben tárgyalt fűtőegységtől, hogy csak jól szellőztethető terekben használható. A hőkandeláberhez hasonlóan működése BP gázpalackról történik és elektromos szikra gyújtja be. Egyetlen ilyen eszközzel 100-150 nm fűthető be, amely 30kW-os fűtési teljesítménynek tudható be. Ez azt jelenti, hogy egy 21,5 kg-os gázpalacknál kb. 10 órás működésre lehet számolni.

A beltéri tartalék fűtési megoldások

A következőkben nem a kiépített fűtési rendszerekről szeretnénk szólni, hanem azokról az opciókról, amelyeket akkor veszünk igénybe, ha szeretnénk picit kiváltani, rásegíteni vagy „tehermentesíteni” a meglévő fűtési rendszert, netán adódott egy probléma, minek folytán fűtésünk egy darabig nem üzemel.

Korábban volt egy nézőpont, miszerint az elektromos fűtés drága, viszont a változások okán mára ez már nem állja meg a helyét. Azóta a többi fűtési módnak is felment az ára. A gáz és a tűzifa ára is emelkedett. A rezsicsökkentéssel próbálják a terheket picit kompenzálni, azonban ez még messze elmarad attól, mikor a fizetésekhez képest nem fizettünk olyan sokat az energiahordozókért.
A hideg idő beköszöntével, mikor még a házak falai felvannak melegedve és nem vették át a kinti hőmérsékletet, elegendő még valamilyen fűtést helyettesítő vagy kiegészítő fűtőegység használata. Ezek viszonylag gyorsan befűtik azt a helyiségét a lakásnak, ahol tartózkodunk. 

 • Elektromos hősugárzó
  A számos fűtési módot számba véve, sok esetben megállapítható, hogy az elektromos fűtési forma jár a legkevesebb beüzemelési és kiépítési költséggel. Sok esetben ez csupán annyit jelent a fűtő eszközt bedugjuk a konnektorba és már élvezhetjük is az általa előállított meleget. További előnyként említhető, hogy ezek a berendezések a többi fűtési móddal ellentétben áthelyezhető, ezért is potenciális lehetőség az elektromos fűtőtest kiegészítő fűtésre. 
  A villanyfűtő eszközök tárházát vonultatják fel a gyártók, így számunkra a leginkább alkalmas változatot vásárolhatjuk meg. A repertoár igen széles a hagyományos olajradiátortól, az elektromos törölközőszárítón keresztül egészen a hősugárzóig terjed és még nem beszéltünk az elektromos kazánokról, a falra felszerelhető gyorsfűtő készülékekről infra panelről és elktromos padlófűtésről. 
  Az elektromos áram nem mondható ugyan olcsónak, de ennek ellenére például az elektromos hősugárzó használatával mégis spórolhatunk. Kiegészítő fűtésként ott használjuk, ahol ténylegesen tartózkodunk, így nincs szükség az egész ház felesleges befűtésére még az őszi hűvösebb időszakban. A hősugárzó gyorsan befűti megfelelő hőmérsékletűre a fürdőszobát vagy éppen a hálószobát.
  A hősugárzó nélkülözhetetlen fűtőeszköze hétvégi házaknak, nyaralóknak, nem állandóan lakott épületeknek, épületrészeknek, mert ezekkel gyorsan felmelegíthető az adott helyiség, és a hő iránya is célozható (abba az irányba, ahol épp vagyunk), így hamar kellemes hőérzetet ad. A hősugárzó használatánál célszerű odafigyelni, hogy ne helyezzük termosztát közelébe, mert megzavarhatja azt. 
  Vannak hősugárzó változatok melyek ventilátorral gyártottak, így a meleg levegő még gyorsabban jut el a távolabbi pontokba. Ebben a légáramlatba elhelyezkedve, intenzívebben éri a testünket a meleg levegő és még abban az estben is hamar felmelegszünk, ha a helyiség még nem érte el a számunkra komfortos hőmérsékletet. Fontos ezen készülékek esetén a portalanítás mind a készülék, mind a környező tárgyak és padló tekintetében is, ugyanis a folyamatos légmozgás felkeveri a helységben található port.
  További ilyen apró szabály, amelyet érdemes betartani, az az hogy a borotva számára kialakított dugalj, nem egy nagyobb teljesítménnyel működő hősugárzó számára lett kialakítva, ugyanis ennek használata elektromos tűz kialakulásához vezethet. Tilos letakarni vagy felügyelet nélkül hagyni és egy métere körzetében nem lehet semmi éghető.

További tartalékfűtési lehetőségek

Mint fentebb már megemlítésre került rendkívül széles a paletta a tartalékfűtés eszközeinek megválasztását illetően. 
Manapság rendkívül divatos a hűtő-fűtő klímák beszereltetése, ugyanis ezen berendezés előnyeit nem csak a nagy nyári melegben élvezhetjük, hanem a hideg téli napokon is gyorsan és gazdaságosan befűti a helységet. 
Ahogy egy igen korszerű megoldásra hoztunk példát, így ennek szöges ellentétét is meg kell említenünk, azt fűtésre alkalmas eszközt, amely sem elektromos áramot sem tartalékkéményt nem igényel. Ez az Siesta mobil gázkályha vagy más néven PB hősugárzó. Működésük gázpalackról történik és nagyjából másfél hétre elegendő egy palack. A kerekes megoldás egyszerűvé teszi mozgatását, így könnyedén változtatható a helye a lakásban. Hatalmas hőleadása szükségtelenné teszi az egész napi használatot, elegendő csupán napi 5-6 óra működés. Működése közben oxigént von el az égéshez, így nem is mehet egyfolytában. Használata során a szellőztetésről sem szabad megfeledkezni. Nem tartozik a legbiztonságosabb és a legkorszerűbb fűtési megoldások közé, így már nem is nagyon használatos.