Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menetfúrók, menetmetszők, menetfúró készletek, törött csavar kiszedők

Menetfúrók, menetmetszők, menetreszelők, menetjavító készletek, menetfésűk és mindenféle menetkészítő és javító szerszámok illetve törött csavar kiszedők széles választékban a SzerszamKell barkácsáruházban. Hatalmas raktárkészlet, kedvező árak, országos házhoz szállítás...

Rendezés:

Menetvágó-készlet 1/4"-11/4"

(2)
Rendelésre 2-7 nap
16.690 Ft

Csőmenetvágó pofa 1/2"

(1)
Rendelésre 2-7 nap
2.970 Ft

BJC menetvágó készlet, 110 részes

(2)
Jelenleg nem elérhető
43.290 Ft

Menetfúrás, menetmetszés, menetkészítés és menetjavítás

Csavarmeneteket nagy tömegben az ipari gyártás folyamán, gépi úton forgácsolással vagy hidegalakítással készítenek. Azonban olykor előfordul, hogy menetvágó szerszámokkal kell előállítanunk a csavarmeneteket. A menetfúrásra gyártott eszközök célja, hogy kisebb számú munkadarabban előírt méretű menetet készítsen.

A megfelelő menet metszés elkészítéséhez elengedhetetlen ismerni a különböző menettípusokat.

Kétféle menetrendszert különböztethetünk meg.

 • Whitworth menet: elnevezését megalkotójáról, az angol származású Sir Joseph Whitworth-ról kapta. A Whitworth menetek az angol hüvelyk mértékegységére épülnek (1 hüvelyk = 25,4 mm). A Whitworth menetek külső átmérőjét hüvelykben kell lemérni és a menetemelkedést is aszerint kell meghatározni, hogy 1 hüvelyknyi hosszon mennyi menetszám található. A Whitworth menetek ma már kevésbé elterjedtek.

 • Metrikus menet: a metrikus menet a méter mértékegységére épül. A metrikus menetrendszereknél a menet külső átmérőjét és a menetemelkedést is milliméterben határozzák meg.

Menetszelvények irányát tekintve megkülönböztethetünk jobb- és bal irányú menetet. Abban az esetben ha a menetszelvények jobb irányban emelkedve helyezkednek el jobbmenetről beszélünk. Jobb irányú az a csavarmenet, melyet az óra járásával megegyező irányban kell becsavarni. A legtöbb menet jobb irányú menetszelvényes. Amennyiben a menetszelvények bal irányban helyezkednek el, balmenetről beszélhetünk. Ebben az esetben az óra járásával ellenkező irányba kell a csavart betekerni a menetbe.

Többféle csavarmenet profilt különböztethetünk meg, az alkalmazott menetprofil fajtáját a felhasználási cél és a menet funkciója határozza meg.

 • Éles menetprofilt kötőcsavarok alkalmazásánál használhatunk. A szelvényszög Whitworth menet esetében 55°-os, még metrikus menet esetében 60°-os szöget zár be.

 • Lapos menetprofillal rendelkező csavarok, olyan csavarok, melyek menetprofiljuknak köszönhetően kétirányú mozgásra alkalmasak, így mozgatócsavarként használatosak. Menetszelvénye szabályos négyzet alakú. Főként szerszámgépekben, satukban alkalmazzák őket.

 • Trapézmenet profillal rendelkező csavarok szelvényszöge 30°. A trapézalak következtében a menettő szélesebb és így a menet mindkét irányban jól terhelhető. A menet ferde felületei köszörülhetők. Főként mozgatócsavarként szerszámgépeken alkalmazzák pl. satuorsóknál, szerszámgépasztalok, és szánok mozgatóorsóinál.

 • Fűrészmenet profilú csavarok egyoldalú mozgatócsavarként használatosak. Szerelvényszöge 30°-os szöget zár be. A menet hordozófelülete a menet tengelyére majdnem merőleges. A menet ezért egy mozgatási irányból nagy erővel terhelhető. Alkalmazási területe: csavaros sajtók orsóinál, emelő- és szakító gépek, orsóinál.

 • Zsinórmenet profillal rendelkező csavarok menetének legömbölyített alakja miatt a szennyeződésekre sérülésekre érzéketlen. Alkalmazási területei: vasúti kocsik kapcsoló- és fékezőorsóinál, nagyobb szelepek és tolózárak mozgatóorsóinál.

A megfelelő menetfajta kiválasztása után a megfelelő menetmetsző szerszám segítségével elvégezhető a menetfúrás és menetvágás. A menetfúrást megelőző művelet a fúrás és a süllyesztés.

A menetfúrás szerszáma a menetfúró, amely méter-, finomméter-, cső- és Whitworth menetű is lehet. A menetfúró segítségével a menetet az előírt furatba vágjuk. A menetfúrók tulajdonképpen olyan csavarok, amelyek a szerszám hossztengelyén három vagy négy hornyot képeznek ki, azért, hogy a csavaron vágó éleket kaphassunk.

A menetfúró részei:

 • Bekezdő rész: a furatba elsőként behatoló, kúpos rész. A bekezdő rész a csavarmenet vágásának alapmunkáját végzi.

 • Szabályzó rész: a bekezdő résszel szomszédos rész, mely a bevágott menetet szabályozza.

 • Dolgozó rész: a csavarmenet bevágásában közvetlenül résztvevő vágóelemekkel ellátott rész.

 • Vágószárny: A két szomszédos horony bemarása után megmaradó menetes rész.

 • Horony vagy forgástér: a vágószárnyak közötti, a menetfúró menetes részéből a hossztengellyel párhuzamosan vagy szöget bezáróan kimunkált mélyedés. A horony a vágó él kialakítására és a csavarmetszéskor keletkezett forgács elvezetésére szolgál. A forgácshorony lejtősen készül, mégpedig úgy, hogy a bekezdő résznél nagyobb a forgácstér, mint a szabályzó résznél.

 • Szár: sima, hengeres rész.

 • Négyszög: a szárnak a menetfúró forgatására való négyzetes keresztmetszetű vége.

A kézi és gépi menetfúrók három pontossági osztályban készülnek. Az I. osztályú menetfúró a finom, a II. osztályú a közepes, a III. osztályú a durva tűrési fokozatú menet készítéséhez való. A gépiparban kézi menetfúráshoz a II. osztályú menetfúrók használatosak.

A szabványos menetek fúrásához (Whitworth- és metrikus menet) három menetfúróból álló készletre van szükség. A készlet elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróból áll. A kúpos rész, amely forgácsol, az elővágón hosszabb, mint az utánvágón, a készrevágón pedig egészen rövid. Az elővágó kb. 55%-át, az utánvágó kb. 25%-át, a készrevágó kb. 20%-át távolítja el a leválasztandó forgácsmennyiségének. Kézi menetvágásnál a menetfúró négyszögletes végére ráillő fordítóvasat kell helyezni. Az elővágó menetfúrót pontosan merőlegesen a furatba kell helyezni és enyhe nyomással az óramutató járásával megegyezően forgatni a fordítóvas segítségével. Nem szabad a fúrót folytonosan egy irányban forgatni, időnként visszafelé is kell, hogy a forgács letörjön.

Menetmetsző:

A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható eszköz, amelyet rá kell hajtani az orsóra és ezáltal készíthető el az orsó menete. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők három, négy, öt vagy több horonnyal készülnek.

Menetmetszésnél fontos hogy megfelelő csapátmérőt válasszunk. Ha a csapátmérőt túl nagyra hagyjuk, az erős felduzzadás miatt nehezen indul meg a forgácsképződés, a menetek kiszakadnak, a menet felülete érdes lesz.

A menetvágás megkezdésének megkönnyítésére a csaplyuk végét kissé kúposra reszeljük. Legmegfelelőbb a 60°-os lesarkítás, ez a metszőlap vágóéleinek illeszkedéséhez és a forgácsolás megkezdésének a legkedvezőbb.

A menetmetszőt merőlegesen ráhelyezzük az orsóra, és egyenletes nyomással forgatjuk. Ha az első menetet már rávágtuk az orsóra, a forgatás nyomás nélkül folytatható előre és visszafelé felváltva.

A menetmetszők lehetnek métermenetűek, finom métermenetűek, Whitworth menetűek és csőmenetek.

Kétféle menetmetsző ismeretes. Az egyik H (hasított), a másik Z (zárt) menetmetsző. Zárt menetmetszőnél a menet egy munkamenetben vágható. Az átvágott (hasított) menetmetszőt egy szétfeszítő és két állítócsavarral kis határokon belül be lehet szabályozni úgy, hogy a csavarmenet két, esetleg több részletben is rávágható.