Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Gereblyék, lombseprűk

Lombseprűk, gereblyék óriási választéka webáruházunkban. Válassz kézreálló, könnyen kezelhető lombseprűt vagy gereblyét kínálatunkból. Elérhető a kategóriában komplett gereblye és lombseprű mellett külön csak fej, vagy nyél is!
Rendezés:

Hecht 176GT lombseprű

Jelenleg nem elérhető
4.790 Ft

Xact gyomláló, 150mm

Áruházi raktáron
14.690 Ft 13.990 Ft
5%

AWTools gereblyefej, 18 fog

Rendelésre 2-7 nap
2.430 Ft -tól

Kézi gereblye

Jelenleg nem elérhető
490 Ft

Cirokseprű, ipari, 5 varrásos

Áruházi raktáron
3.640 Ft 2.730 Ft
25%

Ipari seprű, 400mm

Áruházi raktáron
1.720 Ft -tól

Fa nyél, prémium, 32х1200mm

Jelenleg nem elérhető
1.270 Ft

Strend Pro lombseprű fej, 23fog

Rendelésre 2-7 nap
1.420 Ft -tól

Gereblye, lemez 10 fogú

Rendelésre 2-7 nap
1.620 Ft

Gereblye, lemez 12 fogú

Rendelésre 2-7 nap
1.820 Ft

Gereblye, lemez 14 fogú

Rendelésre 2-7 nap
1.990 Ft

Gereblye, lemez 16 fogú

Rendelésre 2-7 nap
2.010 Ft

Extol felszedő szerszám

(1)
Áruházi raktáron
4.690 Ft 3.280 Ft
30%

Bellota kultivátor műanyag

Áruházi raktáron
2.120 Ft 930 Ft
56%

A gereblye és lombseprű előnyei

Nagyon sokan alábecsülik a gereblyék és lombseprűk hasznát, pedig ezek a kézi szerszámok számos szituációban tehetnek nagy segítséget akkor, ha valaki a kertjében tevékenykedik. Hiszen azon túl, hogy egy kupacba tereled a segítségével az ősszel lehullott faleveleket, számos más téren is bevetheted őket. Lássuk, mitől is annyira multifunkciós egy gereblye vagy lombseprű!

Azt szokták mondani, hogy az igazán fontos eszközök egészen addig nem hiányoznak, amíg nem lenne rájuk nagy szükség. Nos, így van ez a gereblyékkel is, hiszen alapvetően nem hiányolja őket senki egészen addig, amíg nem lepik el a kertet a lehullott falevelek, vagy nem kellene elegyengetni a veteményes talaját. Nem véletlen, hogy ez a kerti alapszerszámkészletek szerves része, ugyanis mindig jó, ha kéznél vagy egy ilyen eszköz a garázsban vagy a szerszám tárolóban.

Igen komoly múltra tekintenek vissza ezek a szerszámok

A gereblye már hosszú esztendők óta gazdagítja a kertészeti szerszámok tárházát, hiszen annak idején már például az aratásnál is komoly szerepet kapott ennek az eszköznek az elődje. Körülbelül az 1900-as évek elejére datálható az, hogy többféle típusa is elterjedt mind a földeken, mind pedig a ház körüli használat során. Nagyon sokáig a klasszikusnak mondható gereblyék voltak a piacon, amelyek egy fa nyélből és egy vas fejből álltak, azonban ma már egyre népszerűbbek a műanyag verziók is. Nem beszélve arról, hogy ma már számos különböző típusuk létezik, amelyeket más-más feladat elvégzésére használhatsz hatékonyan.

Mire jó egy gereblye?

Ahogy fentebb is említettük, egy gereblye számos téren hatékonyan bevethető segítőtárs lehet a kertben. Tekintsük most a leggyakoribbakat ezek közül évszakok szerint!

Ősszel a levelek miatt

A klasszikus feladat egy gereblye számára mindig ősszel jön el, amikor a lehullott faleveket összegyűjtése komoly feladatot ad a kertben házban élők számára. Hiszen a földön heverő falevelek egy helyre gyűjtése bizony e kézi szerszám nélkül nem lenne könnyű feladat, a segítségével viszont hamar esztétikussá varázsolható a kert még ebben a kopár időszakban is. A levelek pedig bekerülhetnek a komposztálóba, nagy hasznos hajtva ezzel majd a szezonban. Speciálisan erre a célra van kialakítva a lombseprű, egy ideig ez lesz a legsűrűbben használt segítőtársunk a kertben, amiből sosincs elég, ha sok a lombhullató fa a kertben.

Talajlazításhoz és gyepszellőztetéshez

A másik fontos feladat, amelyet a gereblye segítségével el lehet végezni, az a gyengéd talajlazítás és a gyepszellőztetés. Hiszen a télre való felkészülésnél és a tavasz közeledtével egyaránt aktuálissá válhatnak ezek a feladatok a kertben. Ha nem fektetnél be egy gyepszellőztetőbe, az elhalt fűszálakat így is eltávolíthatod, a hó alatt letaposott talajt pedig fellazíthatod.

Ültetés során

Nem kérdés, hogy hatalmas haszna lehet egy ilyen eszköznek ültetés során is, hiszen az ásás nyomán egyenetlenné vált talaj esztétikussá tételéhez elengedhetetlen egy ilyen eszköz használta. Így lehet például csoda szép a veteményesed, vagy ízléses a facsemetéid körüli terület.

A kapa és a gereblye jó barátok

Bizony a legtöbb kertben a kapa használatának is eljön az ideje bizonyos időközönként, hiszen a kisebb nagyobb gyomok eltávolításának és a talaj fellazításának egyik legjobb és leghatékonyabb módja ez. Ahhoz azonban, hogy a talaj felülete egyenletes lehessen a műveletet követően, szükséged lesz a megfelelő gereblyére is.

Milyen típusú gereblyék léteznek?

Természetesen a különböző feladatokra nem egyetlen típusú gereblye alkalmas. Ha szétnézel a választékban, te magad is láthatod, hogy elképesztően széles e kézi szerszámok terén. Az alap persze minden esetben ugyanaz: egy nyél és egy ráerősített, fogakkal ellátott fej. Ezek közül az úgynevezett klasszikus, vagyis a széles fejen elhelyezkedő, vasfogakkal ellátott típus igazi kincs, ha falevelek egy kupacba gyűjtéséről van szó, nem beszélve arról, hogy kifejezetten strapabíró és időtálló is. Létezik belőle műanyag verzió is, amely kevésbé erős, így leginkább kisebb kerti munkák elvégzésére ajánlott. Mindezeken felül meg kell említeni az úgynevezett gyepgereblyét is, amely például fűnyírás után a levágott fű összegyűjtésében jelenthet nagy segítséget. Természetesen mindez csak a jéghely csúcsa, hiszen egy adott kategórián belül is igen széles a választék.

De mégis honnan tudhatod, hogy neked milyen típusú gereblye az ideális?

Mivel nagyon széles a választék a gereblyék és lombseprűk terén, bizony nem könnyű kiválasztani közülük azt, amely minden szempontból ideális lehet a számodra és amivel öröm lesz a munkavégzés. Ehhez legfőképpen a kerted adottságait fontos felmérni. Például, ha a telked bővelkedik lombhullató fákban, akkor nem kérdés, hogy szükséged lesz egy lombseprűre, amelyet semmiképpen sem szabad összetéveszteni a klasszikus gereblyével. A levelek egy kupacba gyűjtéséhez kifejlesztett eszközök ugyanis lapos, rugós, kifelé álló fogakkal vannak felszerelve, amely ráadásul elég könnyű legyen ahhoz, hogy a füvön csússzon anélkül, hogy felsértené annak felületét.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy kiválóan alkalmasan ezek a szerszámok adott esetben gyepszellőztetésre is, ha nem szeretnél komolyabb eszközbe fektetni e feladat elvégzéséhez. Ezáltal ugyanis ősszel vagy tavasszal megalapozhatod a pázsitod szépségét azáltal, hogy fellazítod a talajt és eltávolítod belőle az elhalt fűszálakat a lehető legkíméletesebb módon. Titkuk abban rejlik, hogy tökéletesen ötvözik magukban a seprűk és a gereblyék előnyeit. Így remek társ lehet egy ilyen szerszám akkor, ha levelek, fűnyesedék és egyéb kerti hulladék összegereblyézéséről van szó kisebb vagy nagyobb területeken. Ennek köszönhetően úgy távolíthatod el a nem kívánt növényi részeket az udvarodról, hogy közben nem sodorsz magaddal más növényeket, nem károsítod a gyepfelületet és még közben meg sem kell erőltetned magad.

A kerti gereblyék ezzel szemben masszívabbak és nehezebbek, hiszen a feladatuk a talaj megmunkálása, lazítása, kiegyenlítése. Így ennek a kialakítása is más, acélból készül, rövid, masszív fogakkal van felszerelve, amelyek lefelé néznek.
Mindezeken felül léteznek gereblyék állítható fogakkal is, amelyek bár jellemzően egy kicsit magasabb árkategóriába tartoznak, de könnyebben személyre, illetve terepre szabhatók.

Vigyázz a gereblyéd épségére!

Mivel nem elektromos eszközről van szó, sokan hajlamosak a szabad ég alatt hagyni a munka végeztével a különböző kézi szerszámokat, ám ez hosszú távon semmiképpen sem kifizetőtő. Ahhoz, hogy valóban hosszú ideig hű társunk lehessen egy ilyen eszköz, érdemes odafigyelni azok tárolására is. Mivel a műanyagból gereblyék legfőbb ellensége a fagy és a tűző napsütés, használaton kívül érdemes azokat száraz, fénytől védett helyen tartani annak érdekében, hogy meghosszabbíthasd az életét. A fém gereblyét szintén száraz helyen ajánlott tárolni, amelyhez tökéletes terep például a fészer vagy garázs. Javasolt őket használat után azonnal megtisztítani és akár olajjal is bevonni, így elkerülhető a korrodálódás és a rozsdásodás is.

Mire érdemes odafigyelni a gereblye vásárlás során?

Nagyon fontos, hogy mérlegelj alaposan, amikor gereblyét, gereblyéket vásárolsz, hiszen ezek a szerszámok hosszú évekre szólnak. Fontos szempont például az, hogy miből készült a szerszám feje, mennyire sűrű a fogazata és mennyire felel meg az adott feladathoz, amihez jellemzően használni tervezed. Mérvadó ezen felül a nyél hossza és anyaga is. Szempont továbbá a szerszám súlya is, hiszen minél nehezebb, annál megterhelőbb vele a munka, így erre is ajánlott figyelmet fordítani. A vásárlás során a fentieken túl a nyél hosszára is érdemes figyelmet fordítani, ugyanis nincs kényelmetlenebb annál, mint amikor félig hajolva kell elvégezni ezeket a műveleteket. Nem beszélve arról, hogy sem a gerinced, sem pedig az ízületeid nem lesznek érte túl hálásak.

A fentieket látva nem kérdés, hogy minden háznál helye van legalább egyféle gereblyének és egy lombseprűnek is, hiszen ezek a szerszámok számos téren könnyítik meg a munkavégzés folyamatát bizonyos szituációkban. Ahhoz, hogy megtaláld számodra az ideális típust, érdemes alaposan elveszni a webáruházunk online kínálatában.