Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Elektromos festékszórók

Az elektromos festékszórók hasznos segitők abban az esetben ha nincs légkompresszor. Az elektromos festékszórók hasonlóan a levegős festékszórókhoz nagyon szép egységes szóróképpel dolgoznak, sokkal szebben mint a flakonos festékek azonban kompresszort nem szükséges vásárolni hozzá. Elektromos festékszórók széles választékát találja a SzerszamKell barkácsáruházban - akár ingyenes házhoz szállitással.

Rendezés:

Festékszóró

Bármikor szóba kerül a festés, az embernek nyílván valóan vagy a hengeres vagy az ecsetes mázolás jut eszébe. Azonban, ezen festési módoknál már létezik szakszerűbb és kevésbé fárasztó megoldás is. A nagyobb felületű festési munkákhoz, ajtólapok, bútorok festéséhez a szórásos technológiával működő festékszóró berendezés a legalkalmasabb eszköz, melynek segítségével rövid idő alatt lehet szép, egyenletes bevonatokat készíteni. 
A festékszóró eszközök ma már bármelyik áruház polcán megtalálhatóak, a viszont az igényes festésekhez
szükséges némi festékszórói ismeret és egy kevés gyakorlati tapasztalat.
A festékszórók jellegzetességeiről és működéséről a következőkben árulunk el többet.

Sűrített levegővel működő festékszóró berendezések

A sűrített levegővel üzemelő festékszórók részét képezi a légkompresszor és festék porlasztását végző szórópisztoly. A két részt pedig egy tömlő köti össze. Ezen berendezések három csoportba sorolhatóak, aszerint, hogy milyen hatásfokkal működnek, így megkülönbözttünk alacsony-és közepes nyomású sűrített levegővel működő rendszereket. Ezek inkább hobbi célú használatra valók. A magas nyomású sűrített levegővel működő festékszóró berendezések iparban használatos eszközök.

 • Alacsony nyomású sűrített levegővel üzemelő festékszórók
  Hát ez a kategória hagy némi kívánni valót maga után. Hogy miért is? Véleményem szerint ezen a berendezések bizonyosan nem a minőségi festés kellékei. 
  Először is, az alacsony 0,1 bar nyomással a légáramba kerülő festékszemcsék némiképp nagy mérettel rendelkeznek és ehhez képest még a kiáramlási sebességük is kicsi, köszönhetően a kis levegőnyomásnak. Mindezek eredménye, hogy a kiszórt anyag porlasztása nem lesz elég finom és a kiszórást követően még meg is folyhat. Az alacsony nyomású készülékek használata véget a felület többszöri átszórást igényel. 
  Az alacsony nyomású sűrített levegővel működő festékszórók kompresszorai kis membrános és a legtöbb esetben légtartály nélküli változatok. Itt a nyomás pulzálása végett nem egyenletes a festékszórás és mindemellett még a kiszórt anyag konzisztenciája sem elég sűrű. 
 • Közepes nyomású sűrített levegővel üzemelő festékszórók
  Közepes nyomású festékszórók esetében a levegő a kompresszor által kerül a légtartályba és onnan flexibilis tömlőn keresztül a szórópisztolyba jut. 
  Ez sokkal inkább jobb megoldás az alacsony nyomással működtetett rendszerekhez képest, mert a tárolt levegő nyomását festéskor a kompresszor állandó értéken tartja, és a folyamatosan áramló sűrített levegő miatt a festék porlasztása és ezáltal a felhordása is egyenletes lesz.
  A 2-5 baros nyomásérték elérése esetén a kompresszor lekapcsol, majd 5-10% nyomás esés után újból működésbe lép. Kisebb munkálatokhoz tökéletesen elegendő membrános-, vagy dugattyús kompresszor is. Némi nemű hátrányaként említhető, hogy viszonylag kis légtartállyal rendelkezik és a hozzácsatlakoztatható szórópisztolyok miatt csak kis felületek bevonására alkalmas. 
  A kimondottan finom munkákhoz való szórópisztolyok ugyanis az egyébként kiválóan porlasztott festékpermetet csak 3-5 cm-es körben terítik el egyenletesen. 
  Az ilyen típusú festékszórók a kis tartályuk véget többször kell utántölteni és a kompresszoruk sem preferálja a huzamosabb ideig tartó működést.
 • Nagy nyomású sűrített levegővel üzemelő festékszórók
  Ezen berendezések használta akkor indokolt, ha nagyobb felületek festése a cél. A nagy nyomással üzemelő kompresszorok már a folyamatos munkában kiválóak. Ezek a kb. 8 bar nyomást biztosító és 210 l/perc teljesítményű légsűrítők már sűrített levegővel működő különféle eszközök működtetésére is alkalmasak. 
  Széles körű használatra kiváltképp alkalmasak kis súlyuk és minimális helyiség igényüknek köszönhetően. Mindösszesen elektromos áram szükséges a működésükhöz. Szállításuk sem okoz különösebb problémát. 
  Prioritás, hogy az eszköz rendelkezzen nyomáskapcsolóval és nyomásszabályzóval továbbá, hogy a légtartály minél nagyobb legyen. Ennél nagyobb teljesítményű kompresszort csak az ipari tevékenységek igényelnek.

Szórópisztolyok fajtái

A szórópisztoly fúvókájának feladata, hogy a bevonó anyagot finom köddé porlassza és ezután a munkadarabra egyenletes vékony rétegben jutassa. Ennek kitétele azonban a festék hígan folyó állaga. 
Hasonlóan fontos szerepe van, hogy a pisztoly és a levegőnyomás nagyságát a felülethez mérten válasszuk meg. 
Általánosságban véve az alacsony nyomással üzemelő kompresszoroknak részét képezi a szórópisztoly, azonban a közepes nyomásúakhoz már megválasztható az általunk használni kívánt darab. 
A  szabad hozzáfolyású-, szívó-, és nyomóhatású pisztolyok a sűrített levegő légáramának közreműködésével juttatják a felületre a folyékony bevonó anyagokat. 
Meghatározó különbség a szabad hozzáfolyású-és szívó hatású pisztoyok között, hogy még az első esetében a folyadék a felül lévő tartályból kerül a pisztolyba, addig a másik esetében a tartály a pisztoly alatt helyezkedik el. 
A szóráskúp méretében meghatározó a pisztoly fúvókájának a mérete. 
A szóráshoz szükséges levegő megfelelő nyomását a kopresszoron állíthatjuk be, míg a kiáramló festék mennyisége a billentyűvel szabályozható. 
Ha nem a munkához mérten válasszuk meg a pisztolyt, akkor sok festékünk fog kárba menni. Az átlagos szórási távolság 20-30 cm-ben határozható meg, ha azen távolságot csökkentjük, kisebb lesz ugyan a beszórt felület, azonban ha kellő tapasztalt nem áll rendelkezésünkre, bizonyosan számolhatunk a kiszórt festék megfolyásának lehetőségével.

Az általánosságok után nézzük meg milyen fajtái is vannak szórópisztolyoknak. Mint a festékszóráshoz használt kompresszoroknál itt is megkülönbözetethető, hogy melyiket milyen területre célszerű használni.
Tehát ilyen formán a szórópisztolyok lehetnek elektromosak vagy sűrített levegővel működtettetek, továbbá a direkt szivattyús kivitelek, melyek inkább az ipar számár tervezett változatok.

 • Elektromos szórópisztolyok
  Elektromos pisztolyok táborát alkotja az elektromos sűrítővel felszerelt pisztoly és az elektromágneses pumpás kialakítású. A első esetében egy kis belső kompresszor generálja a szükséges levegő mennyiségét. Ez kis nyomással működik. A másodiknál egy elektromágnes által mozgatott kis dugattyú vesz részt a festék fúvókába való juttatásába. Elterjedt változat, azonban hátrányossága, hogy magas zajszinten dolgoznak és csak a hígabb festékek szórásra alkalmasak
 • Levegős szórópisztolyok
  A sűrített levegővel működő hagyományosnak mondható szórópisztollyal ma már inkább csupán a barkácskategóriában találkozhatunk, a minőségi fényezésből néhány kivételtől eltekintve teljesen kiszorult. Ezen szórópisztoly típus hátránya a nagy mennyiségű sűrített levegő felhasználás. Amire használható, az a nagy felületek nem túl igényes festése. 
  HVLP festékszóró pisztolyokról elmondható. hogy a manapság leginkább közkedvelt eszközei a festékszórásnak. Szakember kezében magas festési és fényezési eredmények érhetőek el használatával. Mind a sűrűbb, mind a folyékonyabb festések szórására is alkalmas,a megfelelő méretű fúvóka közreműködésével. 

Mire ügyelj festékszórás közben

A folyadékok porlasztása szinte minden esetben mellékhatásokkal párosul. A sűrűbb anyagok porlasztásához hígító szükséges, mert csak a megfelelően higított festéket lehet porlasztva kiszórni.
Ennek okán ajánlatos a festékszórót jó és intenzíven szellőző helységben használni. Azonban ügyel kel arra, hogy a keletkező légáram ne vigye el a festékpermetet. 
Az is köztudott, hogy a szóráskúp szélein a festékköd – részben a kisebb sebessége, részben a felületen szétterülő nyomás miatt - csak részben jut a felületre, egy kis része a levegőbe kerül, és abban lebegve csak később rakódik le.
Mint számos munkafolyamat, így ez is védőfelszerelés használatát igényli. Száj-és orrnyílást védő maszk használatával megakadályozható a lebegő festékköd belégzése. A maszk használata mellett ajánlott védőszemüveg viselése is munka közben.
Nem csak saját magunk egészségét érdemes óvni festékszórás közben, hanem a munkakörnyezetre is érdemes figyelni, Takarófólia használatával ugyanis sok felesleges munkától óvhatjuk meg magunkat.
A megfelelő minőség eléréséhez a festékszóró berendezésünket mindig tartsuk párhuzamosan és festett felülettel egyenletesen mozgassuk. 
Nem tanácsos a festékszóró szórópisztolyának csuklóból való mozgatása, mert ebben az esetben nem tartható a festékszóró és munkafelület közötti táv, ennek eredményeképpen a felvitt festék vastagsága változó mértékű lesz. 
A nagy felületek festékszórás részletekben ajánlott végezni előre megtervezett menetekben. Átszóráskor pedig ellenkező, tehát függőleges irányban kell a festéket felteríteni.
A munka végeztével, ha legközelebb is szeretnénk használni az festékszóró berendezésünket, akkor a megfelelő tisztításra is kellő odafigyelést kell fordítani.