Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Gyaluk

A gyalu a fafelületek simítására szolgáló eszköz. Az elektromos gyalu segítségével gyorsan és a kézi verziónál sokkal kissebb erőfeszítéssel lehet szálkás fadarabokat elsimítani, hornyokat kialakítani és falcolni.
Rendezés:

Makita M1902 MT 500W 82mm gyalu

Rendelésre 2-7 nap
46.990 Ft 31.490 Ft

Makita 1806B ácsgyalu 1200W / 170mm

Rendelésre 2-7 nap
299.990 Ft 202.990 Ft

Makita 1911B Gyalu 900W / 110mm

Központi raktáron
154.990 Ft 103.990 Ft

Makita DKP180Z Akkus Gyalu

Rendelésre 2-7 nap
102.990 Ft 68.890 Ft

Güde BV 20 Esztergagép

(1)
Előrendelhető
339.990 Ft

KOMBIGYALU GADH 254

Előrendelhető
211.990 Ft

Makita KP0800 gyalu

Központi raktáron
87.290 Ft 58.390 Ft

Makita KP0810 falcgyalu

Központi raktáron
141.990 Ft 94.790 Ft

Makita KP0810C Gyalu 850W / 82mm

Központi raktáron
151.990 Ft 101.990 Ft

Maktec M1901 gyalu 580 W

Rendelésre 2-7 nap
55.390 Ft 37.290 Ft

Holzstar DB 1202 faipari esztergagép 230V

Rendelésre 2-7 nap
1.269.990 Ft 987.990 Ft

Faék 30x34x7mm, 4db

Rendelésre 2-7 nap
975 Ft

Faék 65x15x24mm, 10db

Rendelésre 2-7 nap
1.530 Ft

Gyalugép

 

Ha őszinték szeretnénk lenni a gyalugép nem az, az eszköz, amely nélkülözhetetlen a háztartások számára, mint a fúrógép, fűrész vagy a sarokcsiszoló, de mégis vannak esetek, amikor pont erre a gépre van szükség. A komolyabb asztalos munkáknál meg egyenesen elengedhetetlen a gyalugép megléte. 

Mire is jó a gyalugép?

Ha a kályhától akarunk indulni, először is meg kell határozni mire is való a gyalugép. A gyalugépeket arra használják, hogy a méretre fűrészelt deszkák és lécek szálkás felületét eltávolítsák. Erre sokan azt mondanák, hogy érdemesebb a már gyalult kész anyagokat megvásárolni.
Példának okáért egy nagyobb faipari munka estén az előbbi feltevés már nem állja meg a helyét, mert a fatelepi árak lényegesen kedvezőbbek, viszont nyílván valóan több munka lesz vele. Ilyenkor érdemes elgondolkozni egy jó minőségű, hatékony gyalugép beszerzésén és akkor még a gyalugép felhasználási módjának alapeseténél tartunk, de érdemes megnézni az egyéb alkalmazási lehetőségeket is. 

A gyalugép felhasználási módjai és tartozékai

Vitathatatlan, hogy a készen megvásárolt faanyagok meghatározott méretekkel rendelkeznek, ellenben számos esetben az egyéni igények eltérőek lehetnek. Amennyiben kisebb méreteltérést kell korrigálnunk a fűrész már nem jelent optimális megoldást, ilyen esetekben egyetlen megoldás a gyalugép, mellyel esetlegesen több fogással távolítjuk el a felesleges anyagmennyiséget, "magyarul" abrichtolunk. Ezt a műveletet úgy végezzük el, hogy a munkadarab felületén többszöri alkalommal megvezetjük a gépet, a legtöbb géphez tartozékként megvásárolható ezt a műveletet elősegítő állvány. Az állványra a gyalugép hanyatt fektetve kerül így a kések szabaddá válnak, ebben az esetben nem a gépet, hanem magát a munkadarbot toljuk át a késeken. 
Előre meghatározott méret esetén, melyet számos darabnál kell tartani, olyan kialakítású állvány is használható, melynél a a gyalugépet megfelelő magassági helyzetbe állítva az állvány és a gép együtt olyan nyílást képez, melybe, mint etetőgaratba, folyamatosan adagolhatjuk az egyforma méretre gyalulandó munkadarabok sokaságát. 
A fent említett két művelet elvégzésére egyazon kombinált állvány használható és ennek további kiegészítése lehet egy olyan eszköz, mely a munkadarab ferde megvezetését vagyis a szögbe gyalulását segíti elő. 
Számos alkalommal van szükség oldalhorony készítésére, melyre a legcélszerűbb eszköz a gyalugép. Ezt a folyamatot nevezzük falcolásnak.  A gyalugép késmérete meghatározza az elkészítendő horony legnagyobb elérhető oldalméretét. 
Ettől jóval kardinálisabb szempont a horony lehetséges mélysége. Ez függ a gyalugép szerkezeti kialakításától, mely szerint az eszköz egy adott értéken túlmenően nem süllyeszthető tovább az anyagba. 
A falcolásokhoz tartozék egy kiegészítő eszköz, melynek segítségével lehetőség van a horonymélység értékének előzetes beállítására.
A tartozékok további részét képezi még a párhuzamvezető is, mely biztosítja a kézben a tartott gyalugép egyenes megvezetését vagy a kívánt gyalulási szélesség pontos betartását.
Több esetben szokás a párhuzamvezetőt kombinálni a falcolási mélység beállító eszközzel. 
Ugyan csak sok esetben szükséges a hosszabb munkadarabok derékszögű éleinek levágása, későbbi legömbölyített oldallapok kialakítása. Erre a célra szolgál a legtöbb gép csúszótalpának közepén hosszirányú V alakú horony kialakítása. 
Gyaluláskor ezt a hornyot helyezzük a deszka élére, és így vezetjük a gépet.
 A gyalukkal végzendő művelet sorát azzal a lehetőséggel zárjuk, miszerint a gyalugép a megfelelő kialakítású kések segítségével, a szokásos síkfelülettől eltérő módon lehetőség van enyhén vagy erősebben bordázott, esetleg hullámos ún. rusztikus felületek kialakítására. 

A gyalugép funkcionalitásai

A szerszámgép gyártó vállalatok, mint minden más egyéb gépnél is, így a gyalugép esetében is beintegrálnak különféle munkavégzést segítő- és biztonsági funkciókat, amelyek hivatottak a gépek élettartamát is megnövelni.  
A gyalugépeknél egy igen klasszikus munkavégzést segítő funkció a fordulatszám szabályozás, bár igazán ennek előnyeit nem tudjuk a gyalugép esetén kihasználni, mert a legtöbb munka magas fordulatszámot igényel. 
Egy sokkal fontosabb funkció, amely már jól kihasználható, az a konstans elektronika. Ez a funkció a különféle fordulatszám ingadozás kiküszöbölésére szolgál, az anyagszerkezet vagy az előtolási erő megváltozásának esetén. Biztosítja az egyenletes minőségű megmunkálási felület kialakítását. 
A gyártók feladata nem csak olyan gépek gyártása, melyek biztosságosak és funkcióik óvják a felhasználót hanem, azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a gépük hosszú ideig jól használható legyen. E célból a gyalugépek fel vannak szerelve túlterhelésvédő funkcióval. Túlzott terhelés esetén a gép meghibásodása előtt a beépített túlterhelésvédő feladata a gép lekapcsolása. 
Mindenképp említésre méltó további funkció a lágyindítási elektronika. A nagytömegű késhenger mozgatására szolgáló a nagy fordulatszámon működő erős motor bekapcsolása során olyan nagy erő keletkezik, ami képes a gyalugépet, akár használója kezéből is kirántani. Ebben az esetben még a megmunkálni kívánt darabban is sérülés keletkezhet. Ezért a lágyindító elektronika feladata a fokozatos felfuttatás. A lassú felfutás mellett nem kevésbé elhanyagolható a gyors gyalugép gyors lefékezése, ugyanis a kikapcsoláskor lendülettől tovább forgó kések komoly baleset veszélyt jelentenének. 
A balesetmegóvás az egyik legfőbb szempontja a szerszámgép gyártóknak. A faipari gépek esetében ez különösen igaz, hiszen azok komoly sérüléseket okozhatnak használóiknak, ezért számos balesetet megelőző funkcióval látják el azokat. A gyalugép esetében a működést egy reteszoldó gomb szabályozza, benyomása nélkül nem is hozható működébe a gép és bekapcsolt rögzített állapotra nincs is lehetőség. 
Ezt a funkció viszont a többcélú alkalmazásra gyártott gyalugépek esetén kiiktatásra került, mert például abrichtolásnál, mikor a gyalugép állványba van rögzítve, akkor a használó ilyen esetben mind a két kezével a munkadarabot fogja és nem a gépet. 
Ekkor sem marad a végtelenül a felhasználó, mert egy másik megoldással azért biztosították a védelmet. A forgó kést ilyenkor egy rugóerő ellenében elmozduló takarólemez fedi, melyet a bevezetett munkadarab tol el a helyéről, és az anyagot elvéve, a takarólap ismét visszaugrik a kés fölé.
Ez a takarólemez az állványhoz tartozik, eltávolítása veszélyes. 
Szintén az állványra rögzített változatok bekapcsolt állásba rögzített állapotából adódhat az a veszély is hogy a tápfeszültség kimaradása majd visszatérése esetén magától elindul a gyalugép. Ennek megelőzése érdekében egyes gyártók úgynevezett nullfeszültség kapcsolóval látják el a gépet. 
Kényelmi és biztonsági szempontokat szolgál a gyalugép kidobó csonkjára csatlakoztatható porszívó vagy egyszerűbb esetekben a vászonzsák. Egyszerűbb változatoknál, ahol ez a kialakítás hiányzik ott jobb híján a keletkező forgács egyszerűen kidobódik az ürítőnyíláson. Viszont a kidobás iránya megválasztható.
További hasznos funkcióval kapható néhány gyalugép, ez az úgynevezett parkoló állás funkció. Ebben az esetben a gyalugép végén egy bütyök található, amely egy rugóerő ellenében, vagy saját súlya véget elmozdul, gyaluláskor elfekszik, de a gép elmozdításával visszaáll az eredeti helyzetbe. Ha a gépet letesszük magunk mellé a földre, a hátsó rész felül erre a bütyökre. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a a gép kése megsérüljön vagy akár abban az anyagban kárt tegyen, amelyre letettük. Olyan megoldással is találkozhatunk, ahol ezt a problémát a gyártó így oldotta meg, hogy a gyalugép kését elmozduló félhenger takarja, melyet rugóerő ellenében a munkadarab tol el helyéről, de a gépet az anyagról elvéve a burkolat ismét lefedi a kést. 

A gyalugép specifikációi

Ami a gyalugépekről általánosságban elmondható, hogy egyszerű szerkezetek és viszonylag nagy tömeggel rendelkeznek. A velük szemben támasztott igény, hogy a gyalugép kései nagymértékben ellenálljanak a nagyfokú igénybevételnek. Ezért a gyártás nagyfokú precizitást és különösen jó minőségű anyagok alkalmazását követeli meg. 
A gyártók között jól ismert minőségi termékeket előállító európai és japán gyártók szerepelnek, amelyek olcsóbb kivitelű gépeket nem is készítenek ebben a kategóriában, pont a fentebb említett ok véget. 
A gyalugép teljesítménye a hálózatból felvett értéket mutatja, amely igazából a modell forgácsolási munkateljesítményére, terhelhetőségére is utal.
Fordulatszám alatt a gép üresjárati értéke értendő. 
A gyalugép fogásmélysége a gép elején lévő csavarral szabályozható, melyben egy mm-skála van segítségünkre. A maximális fogásmélység alatt azt a legnagyobb vastagságot érjük, amelyet egy fogással le lehet választani az anyagról. 
Ez különbözik a falcmélységtől. Mint már említésre került a falcmélységet a gép szerkezeti kialakítása határozza meg. 
A kés szélesség már magában a nevében is benne van, ez jelenti a legnagyobb szélességet, melyet egy fogással képesek vagyunk legyalulni. Vannak gyártók és típusok, amelyek valamely részben eltérnek a megszokottól. Egy gyártó egy konstrukciója abban különbözik a többitől, hogy egy spirál alakú kést tartalmaz a késdob. A többi gép esetében a két darab kés egymástól 180 fokra a henger palástjának alkotója mentén helyezkedik el. Az első megoldás előnye a könnyedén kicserélhető kés és nincs szükség a két kés egymáshoz illesztésének szükségességére. 
A gép alkalmazott elektronikája alatt a már fentebb tárgyalt funkciók érthetők, melyek jellemzőek az adott gyalugépre.
Nem utolsó sorban találkozhatunk a gép súlyával. A gyaluk a nagyméretű csúszótalp és a késdob véget nem a kis súlyú gépek táborát erősítik, de az igazat megvalva használati jellegükből kifolyólag ez nem jelent különösebb hátrányt.