Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Gyaluk

A gyalu a fafelületek simítására szolgáló eszköz. Az elektromos gyalu segítségével gyorsan és a kézi verziónál sokkal kissebb erőfeszítéssel lehet szálkás fadarabokat elsimítani, hornyokat kialakítani és falcolni.
Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
39.360 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
21.000 Ft
Külső raktárban
170.000 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
975 Ft
Külső raktárban
18.900 Ft 18.900 Ft
Külső raktárban
162.990 Ft 86.790 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
49.890 Ft 31.290 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
323.990 Ft 202.990 Ft
Külső raktárban
165.990 Ft 89.190 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
975 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.530 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
23.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
32.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
238.990 Ft 149.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
107.990 Ft 67.390 Ft
Külső raktárban
92.890 Ft 49.690 Ft
Külső raktárban
149.990 Ft 80.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
59.890 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
844.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
844.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.249.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.249.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.679.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
216.990 Ft

Gyalugép

 

Ha őszinték szeretnénk lenni a gyalugép nem az, az eszköz, amely nélkülözhetetlen a háztartások számára, mint a fúrógép, fűrész vagy a sarokcsiszoló, de mégis vannak esetek, amikor pont erre a gépre van szükség. A komolyabb asztalos munkáknál meg egyenesen elengedhetetlen a gyalugép megléte. 

Mire is jó a gyalugép?

Ha a kályhától akarunk indulni, először is meg kell határozni mire is való a gyalugép. A gyalugépeket arra használják, hogy a méretre fűrészelt deszkák és lécek szálkás felületét eltávolítsák. Erre sokan azt mondanák, hogy érdemesebb a már gyalult kész anyagokat megvásárolni.
Példának okáért egy nagyobb faipari munka estén az előbbi feltevés már nem állja meg a helyét, mert a fatelepi árak lényegesen kedvezőbbek, viszont nyílván valóan több munka lesz vele. Ilyenkor érdemes elgondolkozni egy jó minőségű, hatékony gyalugép beszerzésén és akkor még a gyalugép felhasználási módjának alapeseténél tartunk, de érdemes megnézni az egyéb alkalmazási lehetőségeket is. 

A gyalugép felhasználási módjai és tartozékai

Vitathatatlan, hogy a készen megvásárolt faanyagok meghatározott méretekkel rendelkeznek, ellenben számos esetben az egyéni igények eltérőek lehetnek. Amennyiben kisebb méreteltérést kell korrigálnunk a fűrész már nem jelent optimális megoldást, ilyen esetekben egyetlen megoldás a gyalugép, mellyel esetlegesen több fogással távolítjuk el a felesleges anyagmennyiséget, "magyarul" abrichtolunk. Ezt a műveletet úgy végezzük el, hogy a munkadarab felületén többszöri alkalommal megvezetjük a gépet, a legtöbb géphez tartozékként megvásárolható ezt a műveletet elősegítő állvány. Az állványra a gyalugép hanyatt fektetve kerül így a kések szabaddá válnak, ebben az esetben nem a gépet, hanem magát a munkadarbot toljuk át a késeken. 
Előre meghatározott méret esetén, melyet számos darabnál kell tartani, olyan kialakítású állvány is használható, melynél a a gyalugépet megfelelő magassági helyzetbe állítva az állvány és a gép együtt olyan nyílást képez, melybe, mint etetőgaratba, folyamatosan adagolhatjuk az egyforma méretre gyalulandó munkadarabok sokaságát. 
A fent említett két művelet elvégzésére egyazon kombinált állvány használható és ennek további kiegészítése lehet egy olyan eszköz, mely a munkadarab ferde megvezetését vagyis a szögbe gyalulását segíti elő. 
Számos alkalommal van szükség oldalhorony készítésére, melyre a legcélszerűbb eszköz a gyalugép. Ezt a folyamatot nevezzük falcolásnak.  A gyalugép késmérete meghatározza az elkészítendő horony legnagyobb elérhető oldalméretét. 
Ettől jóval kardinálisabb szempont a horony lehetséges mélysége. Ez függ a gyalugép szerkezeti kialakításától, mely szerint az eszköz egy adott értéken túlmenően nem süllyeszthető tovább az anyagba. 
A falcolásokhoz tartozék egy kiegészítő eszköz, melynek segítségével lehetőség van a horonymélység értékének előzetes beállítására.
A tartozékok további részét képezi még a párhuzamvezető is, mely biztosítja a kézben a tartott gyalugép egyenes megvezetését vagy a kívánt gyalulási szélesség pontos betartását.
Több esetben szokás a párhuzamvezetőt kombinálni a falcolási mélység beállító eszközzel. 
Ugyan csak sok esetben szükséges a hosszabb munkadarabok derékszögű éleinek levágása, későbbi legömbölyített oldallapok kialakítása. Erre a célra szolgál a legtöbb gép csúszótalpának közepén hosszirányú V alakú horony kialakítása. 
Gyaluláskor ezt a hornyot helyezzük a deszka élére, és így vezetjük a gépet.
 A gyalukkal végzendő művelet sorát azzal a lehetőséggel zárjuk, miszerint a gyalugép a megfelelő kialakítású kések segítségével, a szokásos síkfelülettől eltérő módon lehetőség van enyhén vagy erősebben bordázott, esetleg hullámos ún. rusztikus felületek kialakítására. 

A gyalugép funkcionalitásai

A szerszámgép gyártó vállalatok, mint minden más egyéb gépnél is, így a gyalugép esetében is beintegrálnak különféle munkavégzést segítő- és biztonsági funkciókat, amelyek hivatottak a gépek élettartamát is megnövelni.  
A gyalugépeknél egy igen klasszikus munkavégzést segítő funkció a fordulatszám szabályozás, bár igazán ennek előnyeit nem tudjuk a gyalugép esetén kihasználni, mert a legtöbb munka magas fordulatszámot igényel. 
Egy sokkal fontosabb funkció, amely már jól kihasználható, az a konstans elektronika. Ez a funkció a különféle fordulatszám ingadozás kiküszöbölésére szolgál, az anyagszerkezet vagy az előtolási erő megváltozásának esetén. Biztosítja az egyenletes minőségű megmunkálási felület kialakítását. 
A gyártók feladata nem csak olyan gépek gyártása, melyek biztosságosak és funkcióik óvják a felhasználót hanem, azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a gépük hosszú ideig jól használható legyen. E célból a gyalugépek fel vannak szerelve túlterhelésvédő funkcióval. Túlzott terhelés esetén a gép meghibásodása előtt a beépített túlterhelésvédő feladata a gép lekapcsolása. 
Mindenképp említésre méltó további funkció a lágyindítási elektronika. A nagytömegű késhenger mozgatására szolgáló a nagy fordulatszámon működő erős motor bekapcsolása során olyan nagy erő keletkezik, ami képes a gyalugépet, akár használója kezéből is kirántani. Ebben az esetben még a megmunkálni kívánt darabban is sérülés keletkezhet. Ezért a lágyindító elektronika feladata a fokozatos felfuttatás. A lassú felfutás mellett nem kevésbé elhanyagolható a gyors gyalugép gyors lefékezése, ugyanis a kikapcsoláskor lendülettől tovább forgó kések komoly baleset veszélyt jelentenének. 
A balesetmegóvás az egyik legfőbb szempontja a szerszámgép gyártóknak. A faipari gépek esetében ez különösen igaz, hiszen azok komoly sérüléseket okozhatnak használóiknak, ezért számos balesetet megelőző funkcióval látják el azokat. A gyalugép esetében a működést egy reteszoldó gomb szabályozza, benyomása nélkül nem is hozható működébe a gép és bekapcsolt rögzített állapotra nincs is lehetőség. 
Ezt a funkció viszont a többcélú alkalmazásra gyártott gyalugépek esetén kiiktatásra került, mert például abrichtolásnál, mikor a gyalugép állványba van rögzítve, akkor a használó ilyen esetben mind a két kezével a munkadarabot fogja és nem a gépet. 
Ekkor sem marad a végtelenül a felhasználó, mert egy másik megoldással azért biztosították a védelmet. A forgó kést ilyenkor egy rugóerő ellenében elmozduló takarólemez fedi, melyet a bevezetett munkadarab tol el a helyéről, és az anyagot elvéve, a takarólap ismét visszaugrik a kés fölé.
Ez a takarólemez az állványhoz tartozik, eltávolítása veszélyes. 
Szintén az állványra rögzített változatok bekapcsolt állásba rögzített állapotából adódhat az a veszély is hogy a tápfeszültség kimaradása majd visszatérése esetén magától elindul a gyalugép. Ennek megelőzése érdekében egyes gyártók úgynevezett nullfeszültség kapcsolóval látják el a gépet. 
Kényelmi és biztonsági szempontokat szolgál a gyalugép kidobó csonkjára csatlakoztatható porszívó vagy egyszerűbb esetekben a vászonzsák. Egyszerűbb változatoknál, ahol ez a kialakítás hiányzik ott jobb híján a keletkező forgács egyszerűen kidobódik az ürítőnyíláson. Viszont a kidobás iránya megválasztható.
További hasznos funkcióval kapható néhány gyalugép, ez az úgynevezett parkoló állás funkció. Ebben az esetben a gyalugép végén egy bütyök található, amely egy rugóerő ellenében, vagy saját súlya véget elmozdul, gyaluláskor elfekszik, de a gép elmozdításával visszaáll az eredeti helyzetbe. Ha a gépet letesszük magunk mellé a földre, a hátsó rész felül erre a bütyökre. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a a gép kése megsérüljön vagy akár abban az anyagban kárt tegyen, amelyre letettük. Olyan megoldással is találkozhatunk, ahol ezt a problémát a gyártó így oldotta meg, hogy a gyalugép kését elmozduló félhenger takarja, melyet rugóerő ellenében a munkadarab tol el helyéről, de a gépet az anyagról elvéve a burkolat ismét lefedi a kést. 

A gyalugép specifikációi

Ami a gyalugépekről általánosságban elmondható, hogy egyszerű szerkezetek és viszonylag nagy tömeggel rendelkeznek. A velük szemben támasztott igény, hogy a gyalugép kései nagymértékben ellenálljanak a nagyfokú igénybevételnek. Ezért a gyártás nagyfokú precizitást és különösen jó minőségű anyagok alkalmazását követeli meg. 
A gyártók között jól ismert minőségi termékeket előállító európai és japán gyártók szerepelnek, amelyek olcsóbb kivitelű gépeket nem is készítenek ebben a kategóriában, pont a fentebb említett ok véget. 
A gyalugép teljesítménye a hálózatból felvett értéket mutatja, amely igazából a modell forgácsolási munkateljesítményére, terhelhetőségére is utal.
Fordulatszám alatt a gép üresjárati értéke értendő. 
A gyalugép fogásmélysége a gép elején lévő csavarral szabályozható, melyben egy mm-skála van segítségünkre. A maximális fogásmélység alatt azt a legnagyobb vastagságot érjük, amelyet egy fogással le lehet választani az anyagról. 
Ez különbözik a falcmélységtől. Mint már említésre került a falcmélységet a gép szerkezeti kialakítása határozza meg. 
A kés szélesség már magában a nevében is benne van, ez jelenti a legnagyobb szélességet, melyet egy fogással képesek vagyunk legyalulni. Vannak gyártók és típusok, amelyek valamely részben eltérnek a megszokottól. Egy gyártó egy konstrukciója abban különbözik a többitől, hogy egy spirál alakú kést tartalmaz a késdob. A többi gép esetében a két darab kés egymástól 180 fokra a henger palástjának alkotója mentén helyezkedik el. Az első megoldás előnye a könnyedén kicserélhető kés és nincs szükség a két kés egymáshoz illesztésének szükségességére. 
A gép alkalmazott elektronikája alatt a már fentebb tárgyalt funkciók érthetők, melyek jellemzőek az adott gyalugépre.
Nem utolsó sorban találkozhatunk a gép súlyával. A gyaluk a nagyméretű csúszótalp és a késdob véget nem a kis súlyú gépek táborát erősítik, de az igazat megvalva használati jellegükből kifolyólag ez nem jelent különösebb hátrányt.