Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Rotációs kapa, kapálógép kínálatunk

A kertben az egyik leghasznosabb gép a rotációs kapa, vagy kapálógép. Sokan nem is gondolnak rá, hogy mekkora fizikai munkát tudunk ezzel kiváltani. Akár egy kisebb kert felásása is nagyon fárasztó tud lenni, ezért nem az a kérdés, hogy szükségünk van-e kapálógépre, hanem az, hogy melyikre.
Rendezés:

AL-KO Kapatag MH 350-4

Rendelésre 2-7 nap
16.900 Ft

AL-KO Töltögető eke

Rendelésre 2-7 nap
22.900 Ft

Motor ME 6.5 V

Központi raktáron
399.990 Ft

Mire is fogjuk használni a rotakapát, milyen a talajunk?

A kapálógépet a legkülönbözőbb talajművelési munkálatokra tudjuk használni. Magágyásokat tudunk előkészíteni, fel tudjuk lazítani a földet, szerves trágyát tudunk beforgatni a földbe és nem utolsó sorban gyomtalanítást is tudunk bele végezni. Mindemellett egyes típusokhoz különböző előtéteket tudunk vásárolni, így fűnyírként vagy hóekeként is tudjuk használni őket.

Meg kell határoznod, hogy milyen a megművelni kívánt földterület, milyen munkafolyamatokat vársz el a rotakapától. Más-más géptípusok alkalmasak a homokos, a középkötött, és a  kötöttebb talajokhoz. A nagyon kötött talajok megmunkálására a kerti kisgépek nem alkalmasak. A kötöttebb talajokra  nagyobb önsúlyú gépet célszerű választani, de azok közül is olyanokat, melyeknek a hajtómű lehajtási áttétele nagyobb. Az ilyen gépeknél a kapakés vágósebessége kisebb, így mélyebben tud behatolni a talajba. Kötöttebb talajon célszerűbb az úgynevezett 2x2 kapás változat  ( úgynevezett 4 kapatagos) használata.

Homokos vagy középkötött talajoknál a „pörgősebb” áttételű gépek használhatóbbak.

Fontos szempont lehet, hogy a gép rendelkezzen hátrameneti funkcióval. Ha az adott kert sűrűn van beültetve fákkal, bokrokkal, akkor ez a funkció nagyon jól fog jönni.

További szempontok a rotációs kapa vásárlásakor

 A megművelendő földterület, a kert mérete nagy mértékben befolyásolja, hogy mekkora teljesítményű és milyen munkaszélességű rotációs gépet válasszunk. További szempont hobbi  vagy profi kapálógépre ruházunk be.

Fontos szempont a zaj- és rezgéscsillapítás is, hiszen ha egész nap használjuk, nem mindegy, hogy a csuklónk mennyire fárad el a munkában, és jó lenne, ha a fülünk se csengene másnap. A jó irányíthatóság, a többfokozatú sebesség és a súly is lényeges, hiszen ez mind számít, ha például egy idősebb személy fogja használni a rotációs kapát.

Rotációs kapa típusok

Elektromos kapálógépek

Már elérhetőek a kisebb méretű, elektromos kapálógépek is. Ezek súlyra könnyebbek és kisebb kapálási szélességűek (kb. 15-20 cm), egyszerűbben lehet velük közlekedni. Kisebb földekre, kertekre ideális választás.

Benzines kapálógépek

A benzines kapálógépek általában nagyobb teljesítményűek. Vannak a közepes 40-50 cm vágásszélességűek, és a nagyobb, 90-100 cm-es változatok is, melyek már a profi, 6-10 lóerős kapálógépek kategóriája. Bár az áruk már drágább, de nagy előnyük még, hogy az alapgéphez különböző kiegészítők is vásárolhatók, például fűnyíró adapter vagy hóeke, így többféle munkát is elvégezhetünk velük a nagy kertekben.