Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Dekopír szúrófűrészek

A dekopírfűrész egy könnyen használható és sokoldalú vágószerszám. Változatos fűrészlapjainak köszönhetően fától műanyagon át puha és keményfémek vágására egyaránt alkalmas és kialakításának köszönhetően kézenfekvő megoldás lakáson belüli és kültéri feladatok elvégzésére is. Keskeny fűrészlapjának köszönhetően alkalmas ívvágásra is, illetve vannak dekopírfűrészek melyeknek állítható vezetőtalpa a harántvágást is lehetővé teszi így válva mára a fúró mellett mined barkácsműhely elengedhetetlen tartozékává.

Rendezés:

Einhell TC-JS 60/1 dekopírfűrész, 400W, 230V

(9)
Áruházi raktáron
14.990 Ft 12.790 Ft
15%

Makita 4351FCTJ dekopírfűrész szett 720W

(1)
Áruházi raktáron
81.390 Ft 72.390 Ft
11%

Hyundai HYD-1106B dekopírfűrész, 750W

(7)
Áruházi raktáron
20.990 Ft 16.990 Ft
19%

Makita M4301 dekopírfűrész

Jelenleg nem elérhető
31.990 Ft

Extol Craft dekopírfűrész, 650W, 8-65mm

Áruházi raktáron
19.190 Ft 13.490 Ft
30%

Az a jó öreg dekopírfűrész

 
Ma már számos kisméretű, barkács célú elektromos fűrészgéppel találkozhatunk az áruházak polcain. Melyet mindenki valószínűleg eléggé jól ismer és használ már ezer éve az a dekopírfűrész. Valószínűleg számos otthonban meg is található a garázs egyik fiókjában vagy polcán.

Hová is sorolható be a dekopírfűrész

Azonban, hogy közelebbről is megismerkedhessünk ezzel a nagyon hasznos kis géppel, nagyjából először jó, ha bekategorizáljuk, hogy a számos fűrészgép között hol is helyezhető el és hogy tulajdonképpen mire i s szolgál. 
A legkézenfekvőbb csoportosítás, hogy vannak hosszirányú fűrészelésre szolgáló gépek, keresztben vágó gépek és az íves vágásra szolgáló gépek.
Ide a különféle vékony és keskeny fűrészlappal dolgozó gépeket soroljuk. mint a dekopírfűrész, szalag-és lombfűrész. Ezek általában fel-le alternáló mozgást végeznek és alkalmasak az íves vágásokra. 
Értelemszerűen ezek a fűrészek is használhatóak egyenes vágásokhoz, de éppen a vékony és nem túl precízen megvezetett fűrészlap véget soha sem lesznek igazán egyenesek a vágások. Természetesen az ember  mérhetetlen hatékonysága folytán kivitelezhetőek dekopírfűrésszel is egyenes vágások, csupán egy vezetővonalzó és egy masszívabb lap szükséges hozzá, de igazán ezeket az eszközöket a míves-íves vágásokra tervezték. 

Mikor tesz jó szolgálatot egy dekopírfűrész

Egy dekopírfűrész minden esetben hasznos, de igazán a külső munkaterületeken vesszük nagy hasznát, mikor nincsen mód a munkadarab műhelyben történő megmunkálására. 
Továbbá egy roppantmód sokoldalú gép, annak köszönhetően, hogy rengetegféle fűrészlappal képes funkcionálni. Nem csak fa megmunkálására tökéletes, hanem akár alumínium, műanyag vagy épp vas vágására is. 
Számos munkában jelent nélkülözhetetlen segítséget egy dekopírfűrész. Használható laminált padló vagy parketta lefektetésénél, bútordarabok szabásánál, kertépítési feladatoknál.

Kialakítás és funkciók

Mára mint mindenből, így a dekopírfűrészekből is túlkínálat van. Számos szerszámgyártó vállalat kínálja termékeit a legkülönfélébb hasznos funkciókkal és innovatív kialakítással.
Haladjuk kívülről befelé.
 • Ergonomikus kialakítás
  Nagyjából minden gyártó termékéről elmondható, hogy dekopírfűrész gépeik ergomikus kialakítással készülnek, hogy kézbentartásuk extrán kényelmes legyen és jelentős mértékben kímélje a felhasználó kezét az nagyon hosszú munkafolyamatok alatt is. Sokesetben a markolaton gumírozott borítást is találunk, mely több funkciót is betölt, egyrészt stabilabb fogást eredményez, másrészt a felhasználóra ható vibrációt hivatott csökkenteni. 
 • Szerszámmentes fűrészlap csere
  Ennél a pontnál is elmondható, hogy a legtöbb márkánál szinte alapkövetelményként jelenik meg ez a funkció. Mivel a gyorsaságra nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek, így gépeiket is ennek tükrében válasszák meg. Hogyha már a fűrészlapoknál tartunk, akkor kicsit térjünk is rá ki.
  A dekopírfűrésszel minden átvágható, csupán a megfelelő pengét kell hozzá kiválasztani. 
  A következő szempontokat kell figyelembe venni a fűrészlap kiválasztása során
  A fűrészlap anyaga 
  A fűrészlapok készülhetnek gyorsacélból, edzett acélból és bimetál kompozit fémből, fémek vágásához.
  Fogak száma
  A penge TPI értéke annál nagyobb, minél vékonyabb az elvágni kívánt anyag. A vágás során 3-5 fognak MINDIG érintenie kell a megmunkált anyagot. 
  A fűrészlap szélessége
  Előfordul olyan eset, mikor a szűk sarkokban való vágásokhoz keskenyebb pengére van szükség, viszont számos esetben a vastagabb penge az optimális választás.
  A penge típusa
  Itt arra gondolunk, hogy a csavaros modellekbe nem helyezhető be a szerszám nélküli penge és ez fordítva is érvényes.
 • Konstans elektronika
  Bizonyos gépekbe konstans elektronikát integráltak, amely azt jelenti, hogy nagyobb terhelés alatt is ugyanazt a teljesítményt képes a dekopírfűrész nyújtani az állandó löketszám által.
 • LED világítás funkció
  A szélesebb funkciókkal rendelkező dekopírfűrész modellek repertoárjából nem maradhat ki a beépített LED-es megvilágítás. Ennek a funkciónak köszönhetően a munkadarab kellő megvilágításba kerül, segítve ezzel a precízebb, pontosabb vágások kivitelezését. 
 • Porszívó csatlakoztatás
  Számos dekopírfűrész modellen porszívó csatlakoztatási lehetőség van kialakítva. Ez a funkció több szempontból nagyon hasznos, egyrészt megtartható használatával a tiszta munkakörnyezet. Amely valljuk be őszintén, egy fontos tényező, hiszen nem mindegy, hogy a munka befejeztével még neki kell állni takarítani. Másrészt a porszívó elszívja a vágáskor keletkezett port, így a munkafelület is jobban látható. 
 • Rögzíthető kapcsoló
  A rögzíthető kapcsoló a hosszú munkafolyamatok esetén nagyon nagy hasznot hajt. A dekopírfűrész bekapcsolt állásban rögzíthető, ez akkor kifejezetten előnyős, ha folyamatosan megszakítás nélkül szeretnénk használni a gépet. 
 • Fordulatszám szabályzás
  Már az elején letisztáztuk, hogy egy dekopírfűrésszel megannyi anyagot képesek vagyunk vágni, viszont nem mindegy hogy melyik anyaghoz milyen fordulatszámot választunk. Ezen funkció segítségével a vágni kívánt anyag típusához mérten megválaszthatjuk a fordulatszámot. 

Hogyan dolgozz a dekopírfűrésszel

Nos ha az előzőkben leírtak alapján sikerült kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő modellt és hozzávaló pengét, akkor nézzük a meg, hogyan is tudunk a dekopírfűrésszel dolgozni.
 1. A vágandó felület előkészítése
 2. A levágni kívánt rész lemérése és bejelölése
  Különféle sablonok állnak rendelkezésre szakboltokban, melyek segítségével a kívánt forma könnyedén kialakítható, de egyéb segédtárgyak segítségével is elkészíthető a megfelelő forma.
 3. A munkadarab leszorítása
  Ennél a fázisnál mindenki a számára legmegfelelőbb módot válassza, a lényeg, hogy a munkadarab kellően le legyen rögzítve és ne csúszkáljon. Leszorításra használható szorító vagy satu, amely számunkra kényelmesebb.
 4. Megvilágítás
  A pontos és precíz vágások kivitelezése érdekében muszáj jól megvilágítani a munkadarabot
 5. Vágás
  Amennyiben leszúró vágással vagy belső vágással szeretnénk kezdeni, abban az esetben a ravaszt finoman, egyenletesen kell szorítani, amíg a dekopírfűrész el nem éri a megválasztott sebességet. Majd a berajzolt vonalon toljuk előre a gép testét stabilan tartva, úgy hogy a gép hátulja a penge haladási irányával ellentétesen álljon. 
  A penge akadása esetén csökkentsük a sebességet. A túl nagy vágási sebesség a penge és a motor túlmelegedését eredményezi, akár a munkadarab hasadásához is vezethet. 
  A fűrészt akkor szabad csak kikapcsolni, ha már nem érintkezik a munkadarabbal.
 6. Utómunkálat
  Amennyiben a munkadarab megkívánja csiszoló vagy gyalu segítségével a megmunkált anyag simává tehető.