Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Benzines fűkasza és szegélynyíró

Benzines fűkasza modellek széles választékát találod a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Makita, Fieldmann, Al-ko, Bort, PowerPlus, Defort. Minőségi Briggs&Stratton motoros fűkaszák érvényes Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a fűkaszához kell, mint damil, damilfej, kés, védőálarc. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Fűnyíró damilok és damilfejek fűkaszához
Fűnyíró damilok és damilfejek fűkaszához
Fűkaszákhoz és szegélynyírókhoz alkalmas damilok, damilfejek széles választékát találod a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkákhoz mint Einhell, Makita, PowerPlus, Fieldmann...
Rendezés:

Texas BCU33S fűkasza 33 cc

Jelenleg nem elérhető
91.490 Ft

AL-KO Hordszíj kaszához

Rendelésre 2-7 nap
10.990 Ft

AL-KO 130 B Benzines kasza

Rendelésre 2-7 nap
109.900 Ft

AL-KO 141 B Benzines kasza

Rendelésre 2-7 nap
119.900 Ft

Ruris DAC fűkasza hám

Rendelésre 2-7 nap
6.590 Ft

Minden fontos tudnivaló a fűkasza kapcsán

Számos alkalommal ütközünk abba a problémába, hogy egy elhanyagolt kert, telek rendbetételéhez nem elegendő a fűnyíró. Vagy hatalmas a fű, vagy olyan dimbes-dombos, meredek a talaj, hogy nem tudnánk rajta végigtolni egy fűnyírót. Ezen problémára jelent kiváló megoldást egy jó fűkasza. Sőt a közterületek, a parkok, autópálya melletti területek rendben tartásához szinte az egyetlen megoldás.

Benzines szegélynyíró vagy fűkasza

Némi hasonlóság felfedezhető közöttük, így előfordul, hogy a nem hozzáértők összekeverik őket. Ezért az első feladatunk, hogy letisztázzuk, hogy melyik mire alkalmas. 
Szembetűnő különbséget teherbírásukban és funkcióikban fedezhetünk fel.

 • Szegélynyíró
  A szegélynyírók azon esetekben jelentenek nagy segítséget, ha a fűnyírás alkalmával maradtak olyan helyek, ahová a fűnyíró nem fért oda, ilyenek például a szegélyek, sarkok. Nyilván találóan elnevezését is innen kaphatta. Működéséhez legtöbb esetben damil szükséges, némely esetben használhatunk hozzá pengét. 
 • Fűkasza
  A fűkasza némely esetben damillal, de inkább tárcsával vagy pengével vág. Egyenes szárral rendelkezik, ahol a meghajtást egy merev tengely viszi a dobhoz. 

Milyen fűkaszára van szükséged?

A kardinális kérdés a gép kiválasztását illetően, hogy milyen célra lesz használva és mennyit. Ezt szem előtt tartva választhatunk hobbi célra gyártott fűkaszát, félprofi vagy profi változatot. Ezek felépítésükben, teljesítményükben  és funkcióikban nagymértékben különböznek egymástól.  Amíg a hobbi és fél profi kategória részét képezi az elektromos működtetésű mellett a benzines és akkus kivitel, úgy a profi fűkasza kategóriában csupán benzinnel működtetett gépeket találunk. Ennek egyszerű oka, hogy számos területen nem megoldott az áramellátás illetőleg problémás lenne még a vezetékre is figyelni. 

Kétütemű vagy négyütemű motoros fűkasza?

Mindkét változat rendelkezik jó néhány előnnyel és hátránnyal egyaránt. Azt kell eldöntenünk, hogy számunkra melyik típus lesz az optimális. 

 • Kétütemű fűkasza
  A kétütemű verziónál, ha megfelelő keveréket használunk, akkor az igénytelenebb motorral sokáig elketyeghet a fűkaszánk. Itt kevesebb meghibásodási lehetőséggel is számolhatunk, mint négyütemű társánál.
  Egyszerűbb a karbantartása ugyanakkor magasabb a káros anyag kibocsájtás. A maximális fordulaton történő terhelés semmilyen megerőltetést nem okoz a gépnek, sőt kifejezetten jót tesz neki. Lejtős, dimbes-dombos talajon is remekül használható. 
  Számos modell kiváló rezgéscsillapítással ellátott, amelyek kiküszöbölik a kétütemű motor viszonylagos kényelmetlenségét. Egyik további előnye a kétütemű motorral működtetett gépeknek, hogy szélesebb modellválaszték áll rendelkezésünkre. 
 • Négyütemű fűkasza
  A négyütemű motorral rendelkező fűkaszák motorja bonyolultabb felépítésű, így nagyobb a meghibásodásra való lehetőség is, viszont a használat során nem kell a keverékkel bajlódni. 
  Ha a költségeket vizsgáljuk meg karbantartása drágább, viszont ezt ellensúlyozza az üzemanyag takarékos felhasználás. Míg a kétütemű típus jól bírja a lejtős talajon végzendő munkát, addig a négyüteműnek nem a kedvenc munkaterülete. Környezetbarátabb működés jellemzi.  
  Hátránya továbbá, hogy nem szereti a folyamatos, magas fordulatszámot. Ez a motor elhasználódását idézheti elő. Nem olyan büdös és csendesebben is üzemel.

A fűkasza kiegészítői

Egy minden szempontból egyszerű szerszámgépről van szó, így az összeszerelése sem űrtudomány. Általában a fűkasza áll egy védőburkolatból, kétkaros fogantyúból és késpengéből, melyek összecsavarozással rögzíthetőek egymáshoz. 
Nyílván valóan mindegyik változatnak megvannak azok a kiegészítői melyek nélkül nem tudnánk használni, az elektromosnak ilyen kiegészítője a hosszabbító, míg az akkus változat nem működhet akku és töltő nélkül, továbbá a benzines modelleknek elengedhetetlen kellékei a benzin és az olaj. 
A benzinnel működő fűkaszák esetén nem téveszthetjük el a keverési arányt. Ezt a gyártó minden esetben megadja a használati útmutatóban.  A megfelelő elegy használata azért ennyire fontos, mert ha nagyobb az olaj mennyisége a gépet lefullassza, viszont ha a benzin van nagyobb mennyiségben, akkor a motornak nem lesz megfelelő a kenése, ez pedig a kopóalkatrész cseréjéhez vezet. 

Damil, kés vagy fűrésztárcsa

 • Damilos fűkasza
  A damil használata a legelterjedtebb. Adott, hogy melyik géphez, milyen damil használható, ez függ a damil átmérőjétől és hosszától. Két féle damil létezik, kör (1.6-4.0mm) és négyzet (2.4-3.5mm) alakú. A négyzet alakú, mivel négy éllel rendelkezik, ezért jobban is vágja a füvet, így értelemszerűen drágább is. 
  A damil kapcsán szót kell ejtenünk a damildobról is. Az egyik az automata, mely megszakítás nélkül adagolja a damilt, míg a másik típus gombjának lenyomásával csupán egységnyi damil adagolására képes. 
  A gyártói leírásban pontosan meg van adva, hogy az adott damildobhoz, mekkora méretű és milyen formájú damil az optimális, hogy a gép az ígért teljesítményen üzemeljen.
 • Fém vágótárcsás gép
  Fém vágótárcsát ne használjunk 30 cm3-nél kisebb gépeknél. A háromágú, lágyszárúakhoz való vágótárcsa kevésbé terheli a gépet, mint a cserjékre való fűrészes tárcsa. A fém védőlemez használata elengedhetetlen a vágótárcsával történő munkához. A szöghajtás terheltebb vágótárcsa használata esetén, ezért ajánlatos lassabban mozgatni a fűkaszát.

Védőfelszerelés

Ahhoz, hogy a lehető legbiztonságosabban lehessen elvégezni a tisztítási munkát, mindenképpen be kell tartani néhány szabályt! Fontos például, hogy a fűkaszák használata közben, mindig viseljünk védősisakot. Ez a védősisak lehetőleg szemellenzővel és fülvédővel is legyen ellátva. Ugyancsak nagyon fontos, hogy megfelelő, szakadásmentes anyagból készített védőruházatot is viseljünk a munkavégzés közben. Emellett, a védőkesztyű ás a biztonsági csizma vagy cipő viseléséről sem szabad megfeledkezni!

Megfelelő óvintézkedések 

A megfelelő védőöltözet felvételét követően, érdemes meggyőződni arról, hogy a fűkasza alkatrészei teljesen épek-e. Főként a biztonsági szempontból fontos alkatrészeket kell alaposan megvizsgálni, a munka megkezdése előtt. Meg kell figyelni azt, hogy a késvédő nem sérült-e meg, nem forog-e a vágókés alapjáraton, megfelelően működik-e a kipufogódob, a gázkar, a leállító kapcsoló és a kipufogódob, valamint az üzemanyagtartály zárókupakja és az ellenanya megfelelően meg van-e húzva. Az óvintézkedések megtétele után, a fűkaszák biztonságosan használhatók, ám ennek ellenére a munkát mindig nagy körültekintéssel és fokozott óvatossággal kell végezni! A fűkasza megfelelő használata mellett, a Te kerted lehet a legszebb és a legrendezettebb a környéken!

A fűkasza optimális használata

Amennyiben nagyobb terület tisztítására szeretnénk használni, úgy nem árt, előre átgondolni hogyan is kellene haladni. Készíteni kell egy átfogó tervet, amely segítségével aztán nagyon sok időt lehet majd megtakarítani. Úgy kell kijelölni a haladási útvonalat, hogy lehetőleg mindig az üzemanyag feltöltésre érjünk is vissza a fűkaszával, vagyis a haladás szisztematikus legyen. A tisztítandó terület hegyen helyezkedik el? Akkor sincs probléma, a haladási irány mindig lentről felfelé induljon. Egyenletesen haladjunk felfelé, ne pedig fel-le szaladgáljunk a fűkaszák használata közben, mert az roppant fárasztó lehet. Tudni kell azt, hogy a fűkaszák használata mindig rejt némi kockázatot magában.

További hasznos infók a fűkaszához

A szöghajtással rendelkező gépek esetén húsz üzemóránként szöghajtászsír pótlása elengedhetetlen. Ezt tubusos kiszerelésben beszerezhető és a furaton keresztül a gépbe juttatható. A túl sok zsír használta sem optimális, viszont a kevés zsír kopáshoz vezet. 
Kétütemű motornál, ha nem indul el a motor két dologra gyanakodhatunk, a vagy kifogyott a benzin vagy nincs szikra. Ebben az esetben tanácsos az üzemanyagszűrő ellenőrzése, hogy átjárható-e, ha szükséges cseréljük. 
Szikra hiánya esetén, a  gyújtógyertyával vagy gyújtótekerccsel lehet pobléma. Bizonyos típusoknál a olyan pici, hogy alig látható.
A használattól függ, hogy a fűkasza damilfejét mikor kell cserélni. Damilfejcsere esetén, arra kell figyelni, hogy milyen a szöghajtás vége csavaros vagy anyás.