Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Láncfűrész élező gépek

Láncfűrész élező gépek széles választékát találod a SzerszámKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák várnak, mint Geko, Einhell, Makita, Fieldmann. Minőségi, pontos precíz kézi és elektromos láncélező gépek, akár 2 év érvényes magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a láncfűrészhez és a láncélezőhöz kell, mint olaj, lánc, élező korong, stb. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak - görgess le és nézd meg webshopunk kínálatát!

Rendezés:

Einhell GC-CS 85 E láncélező, 85W, 108mm

(12)
Áruházi raktáron
15.990 Ft 15.190 Ft
5%

Hecht 9 elektromos láncélező

Központi raktáron
19.990 Ft 16.990 Ft
15%

PowerPlus POWX1350 multifunkcionális élező

(1)
Központi raktáron
21.190 Ft 17.990 Ft
15%

Güde Láncélező GKS108

Központi raktáron
17.890 Ft

Élezőkorong 94131-hez

Jelenleg nem elérhető
2.890 Ft

Verke fűrészlánc szegecselő

Jelenleg nem elérhető
16.990 Ft

Miért olyan fontos a láncfűrész élező használata?

Vannak tipikusan olyan helyzetek a kertben végzett munka során, amikor bizony nagy szükség lehet egy láncfűrész segítségére. Hiszen ha fel kell vágni a téli tüzelőt, le kell vágni egy rossz helyen levő ágat vagy éppen komolyabb szakmai feladatoknak tennél eleget, akkor bizony egy ilyen gép segítségével rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani. Viszont ez csak abban az esetben igaz, ha megfelelően vág a fűrész és az elkopott szemek nem akadályozzák a precíz és problémamentes munkavégzést. Ilyenkor jön jól ha van kéznél egy láncfűrész élező.

Hosszú út vezetett a fejszétől a láncfűrészig

A két kézzel végzett kemény munkától a a gép segítségével történő vágásokig igen komoly út vezetett, nem véletlenül nevezik sokan a baltától a láncfűrészig vezető utat a szerszámok történetében a legnagyobb evolúciós ugrásnak. Ezáltal ugyanis például egy fa kivágása az időigényes és hihetetlenül fáradságos feladatból hihetetlenül gyors és könnyed munkává vált. Ma pedig már profi szakemberek és a ház körül ténykedő laikusok egyaránt előszeretettel használják ezt a gépet, így kevés olyan kertes ház van ma már, ahol ne pihenne egy ilyen szerkezet a garázsban.

Mikor lehet szükség láncélezőre?

Előbb vagy utóbb minden láncfűrész életében eljön az idő, amikor a láncszemek már annyira elkopnak, hogy nem lesz vele hatékony a munka. Hogy honnan tudhatod ha eljött az ideje az élezésnek? Nos, erre a legjobb mérce ha megnézed, milyen hulladék marad a vágás után. Amennyiben forgácsot látsz, megfelelően működik a gép és elég éles a lánc, viszont ha jellemzően por marad utána, akkor az egyértelműen jelzi, hogy itt az ideje bevetni az élezőt.

Miért veszélyes, ha tompa a lánc?

Ez a kérdés jellemzően sokszor merül fel és nem kevesen hajlamosan elodázni az élezés feladatát, mondván, hogy ezt a néhány vágást még kibírja a lánc. Nos a helyzet az, hogy a tompa lánc nagyon veszélyes lehet, ugyanis ez nagy mértékben növeli a visszarúgás esélyét. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban fordul elő nem elég éles láncok esetében, hogy a munkafolyamat közben beleakad az anyagba és a rudat a kezelő felé löki. Ez pedig akár komoly sérülést is okozhat, ha éppen abban a pillanatban kevésbé tartod stabilan a gépet. Éppen ezért amint megfogalmazódik benned, hogy megérett az idő az élezésre, nem érdemes vele várni.

Mi lehet az oka az él elvesztésének?

Valójában ennek számos oka lehet, a normál használattól is elkophatnak egy idő után ezek a vágószerszámok. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a láncfűrész esetleg sziklákkal, szennyeződésekkel vagy fákba ágyazott tárgyakkal érintkezik véletlenül a művelet során. Ilyenkor természetesen nem kell kétségbe esni, hiszen számos különböző megoldás létezik ennek orvoslására. A kézi láncfűrész élezőtől az elektromos láncélezőig igen széles a választék e téren, így te magad döntheted el, melyik mellett teszed le a voksodat.

Mikor érdemes kicserélni a láncfűrészben a láncot?

Természetesen annak ellenére, hogy ma már rengeteg profi láncélező szerkezet létezik, előbb vagy utóbb ki kell cserélni a láncot, hiszen ez sem örök életű. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy az ilyen jellegű vágószerszámok tíz vagy több alkalommal is élesíthető, viszont egy ponton túl érdemes újat beszerezni a biztonságos munkavégzés érdekében. Ezt általában azt jelzi, ha azt tapasztalod, hogy hamarabb csorbul az éle vagy élezés után sem hozza a megszokott minőséget a vágások során.

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás során?

Természetesen minél több alkalommal üzemeled be a fűrészedet, annál gyakrabban kell elővenni majd a fűrészlánc élezőt, így ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt. Hiszen ha a munkádból kifolyólag akár napi szinten használod a láncfűrészt, akkor mindenképpen érdemes magasabb teljesítmény és árkategóriás egy láncfűrész élező gépbe fektetni, meggyorsítva ezzel az élezés folyamatát. Viszont ha csak alkalomadtán, a ház körüli munkák során kerül elő a szerkezet, akkor a kézi megoldás is elegendő lehet az élezéshez. Nagyon lényeges, hogy minden esetben el kell olvasni részletesen a használati útmutatót és ennek megfelelően üzembe helyezni, illetve használni a gépet, így nem érhetnek meglepetések. Néhány alkalom után pedig mindez már rutin feladatnak számít majd.

Mit érdemes tudni a kézi láncfűrész élezőről?

A kézi élezés során fontos betartani néhány alapszabályt, amelyek megkönnyítik a folyamatot. Kézi megoldás esetén a lánc maradhat a vezetőelemen, de mindenképpen rögzíteni kell egy fékkel, hogy ne tudjon elmozdulni. Sőt, a komplett gépet is érdemes fixálni, így nem kell aggódni az elmozdulás miatt semmilyen téren. A lánc élező kiválasztása kapcsán fontos, hogy megfelelően válaszd ki az ideális átmérőt és a művelet közben megfelelő pozícióban tartsd azt. A legjobb, ha úgy állsz be a fűrés mögé, mintha vágásra készülnél vele, az élezőt pedig kifelé és előre tolva tartsd minden esetben. Lényeges továbbá, hogy a vágóél és a vágószem magassága ne legyen azonos, ugyanis így hiába lesz éles a láncfűrész, nem végzi majd el maradéktalanul a feladatát. Fontos tudnod, hogy ha alaposan megnézed a láncot láthatod, hogy az egyes vágófogak között egy-egy lapos fémdarab található, amelyek kissé hasonlítanak a cápa hátúszójához. Ezek a gereblyének is nevezett darabok valamivel rövidebbek, mint a vágófogak. Ezek azonban nem igényelnek élezést. A céljuk, hogy mélységmérőként működjenek és szabályozzák, milyen mélyen vágjanak bele a fogak a fába a vágás során.

Hasznos gyakorlati tanács továbbá, hogy érdemes úgy csinálni, hogy az első fog élezése után hagyd ki a következőt szemet és így folytasd a folyamatot. Hogy mi ennek az oka? Ne felejtsd el, hogy az élezési szög a fűrészfogakon balra és jobbra váltakozik, így a legjobb, ha minden második fogat élesítesz, így nem kell folyamatosan előre-hátra változtatni a reszelési szöget. Ha elkészültél az egyik oldallal, térj át a másik oldalra és kezd el reszelni azokat a fogakat, amelyeket az első körben kihagytál.

Milyen érvek szólnak a láncélező gép mellett?

Amennyiben egy automata láncfűrész élező mellett teszed le a voksodat, érdemes alaposan elveszni a széles kínálatban. Ami minden modellről elmondható, hogy sokkal hatékonyabb és precízebb élezést tesznek lehetővé, mint a kézi társaik. Ennek az egyik oka, hogy a legtöbb ilyen eszköz szögben dönthető, fokozatmentes köszörülési-mélység, valamint köszörülési szög állítással is rendelkezik. Ez pedig már alapjaiban meghatározza a maradéktalan élezést, amely által újra nagyon hamar bevetheted az éles láncfűrészedet. Amit érdemes figyelembe enni a vásárlás során, az a motor teljesítmény, üresjárati fordulatszáma, a korongátmérő, a belső lyukméret, de ezeken felül mérvadó a gép súlya is. Hiszen nem mindegy, milyen nehéz a gép, amelyet a láncszemek élezésére használsz. Lényeges ezen felül a megfelelő átmérőjű körreszelő beszerzése is.
A gyakorlatban a folyamat úgy néz ki, hogy a láncot egy leszorítóval két vezetősín közé kell szorítani, amelynek lényege, hogy megfelelő élesítési szögben marad a lánc végig a folyamat során, a gép pedig mindig továbbítja a láncot a következő szemhez, leegyszerűsítve ezáltal a komplett folyamatot. Mivel különböző vastagságú élezőkorongokkal lehet felszerelni és maga a szög is állítható, bármilyen típusú fűrészlánc élesítésére alkalmazható egyetlen gép is. Ennek köszönhetően nem kell minden típushoz újat vásárolni, minden csak beállítás kérdése. Nagyon lényeges odafigyelni az élezés során arra, hogy minden vágóél egyforma nyomóerővel, ugyanolyan dőlésszöggel, és ugyanannyi tolás számmal legyen megmunkálva. Ehhez nagy mértékben hozzájárul a megfelelő irányba történő tolás, valamint a mélységhatároló megfelelő koptatása is. Mindezeken felül a tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes egy reszelősablonba is befejtetni, amely segítségével igen gyorsan és hatékonyan el lehet sajátítani a fűrészlánc élezést. Először is a reszelőtartóban található körreszelőt a vágóél ívébe kell illeszteni, amelyben nagy segítséget jelent a sablonon található jelölés. Amikor ezzel kész vagy, a vágóél irányába kell nyomni a reszelőt és néhány mozdulattal, óvatosan de határozottan néhányszor megtolni, majd visszahúzni.

Fontos a megfelelő védelem élezés közben!

Bár az élezőkorong működés közben burkolattal védett, de természetesen kellő óvatosságot és odafigyelést igényel a szerszám használata. Így érdemes minden esetben nagyon körültekintőnek és precíznek lenni. Ezek felül pedig az sem hátrány, ha megfelelő védőruházatot viselsz az élezés közben, hiszen jobb félni mint megijedni, sosem tudhatod, mikor következik be egy véletlen folytán a baj.

A fentiekből látható, hogy alapvetően egy nagyon fontos munkafolyamatról van szó, hiszen enélkül hiába szerzi be valaki a legjobb láncfűrészt a piacon, ha nem elég éles, nem funkcionál majd megfelelően. Viszont ha mindig időben és precízen megélezed a fentiek közül bármelyik módszerrel, a kis láncszemek mindig készen állnak majd a bevetésre.

Ha úgy gondolod, a te szerszámos készletedből sem hiányozhat egy láncfűrész élező, akkor itt az ideje alaposan elveszned a webáruházunk kínálatában, ahol a széles választéknak köszönhetően biztosan te is megtalálod épp azt az ideális gépet, amit keresel.