Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Ragasztópisztolyok

A ragasztópisztoly egy nagyszerű eszköz mely úgyanúgy hasznos segítő tud lenni egy dekorációs, otthoni javítási munkában mint egy műhelyben. A széles választékú ragasztórudaknak köszönhetően szinte bármilyen anyagot képes vele egymáshoz rögzítni. Egyszerű működési elvének köszönhetően használata bárki számára gyorsan elsajátítható.
Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
3.090 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.500 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.620 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
2.410 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.640 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
4.030 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
4.840 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
7.050 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
5.690 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
3.470 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
3.690 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
3.030 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
15.220 Ft

Ragasztópisztoly

 

A ragasztó pisztoly az a „szerszám” amely igen elterjedt eszköz a háztartásokban és számos területen. Szinte kivétel nélkül, minden anyag ragasztására alkalmas, azonban csak némely körülmények között megfelelő a használatuk. Tudniillik, ami az előnyükre írható az a hátrányuk is egyben. A gyors használat mellett, csak kisebb felületek ragasztására alkalmasak. 

A ragasztópisztoly jóformán bárhol beszerezhető, találkozhatunk vele a dekor áruházakban, szerszámüzletekben, de akár a bevásárló központok polcain is. Valószínűleg ez azért van így, mert a dekorálás egyik elengedhetetlen kelléke, így a lakosság körében is széles körben elterjedt használata. 
Méretüket tekintve igen változatosak, de ez a jegy legfőképpen a felhasználhatóságukra utal. A legkisebb változatok  csak kis javító, díszítő munkákhoz használatosak, míg a nagyobb ragasztópisztolyok a nagyobb kiterjedésű felületekkel is könnyedén elbánnak.
A ragasztópisztoly működéséhez elektromos áram szükséges. A ravasz megnyomásával igény szerint adagolható a ragasztó olvadék mennyisége. 

Kis méretű ragasztópisztoly

A mini méretű ragasztópisztolyok maximálisan 100-150°C fokra képesek felmelegíteni a rúd formájú, PVC alapú ragasztó anyagot és általában 5-20 W körüli teljesítménnyel működnek. A kis mérethez kis olvasztótartály tartozik, így viszonylag egyszerre csak kis mennyiségű ragasztó megolvasztására képesek. 
Az itt használatos rudak átmérője nem haladja meg a 7,4 mm-t, olvadáspontjuk azonban megegyezik a nagyobb méretű pisztolyokéval.  
A ragasztó rudak színe vagy sárga vagy átlátszó. 
Az adott ragasztópisztoly elsősorban típushoz mellékelt rudak tökéletes megolvasztására alkalmasak. Ez a biztosítéka a ragasztóanyag tökéletes felolvadásának és ragasztás közbeni tapadásának.
Ezeknek a kisméretű pisztolyok használata modellezésnél és aprólékos díszítő munkáknál a legcélravezetőbb. 
A ragasztópisztoly áram alá helyezését követően várnunk kell egy rövid ideig, hogy felhevítse a rudat. A ragasztópisztoly kis felvett teljesítménye járul hozzá, hogy használat közbeni szünetekben a megolvadt ragasztó lassan, de folyamatosan foljjon át a készülék adagolócsövén. 
Apró kiterjedésű ragasztások készíthetőek a pisztollyal, mert a kellően megolvasztott ragasztóanyag hamar visszadermed. A folyamatos haladás sem lehetetlen, de csak abban az esetben, ha a ragasztásra szánt anyag kellően hajlékony az "előtolás" sebessége. Máskülönben a gyorsan dermedő ragasztó nem lesz kellő szilárdságú.

Közepes méretű ragasztópisztoly

A közepes mérettel rendelkező ragasztó pisztolyok körében vannak 50 W-os teljesítményűek is, de az általános inkább a 35 w-os teljesítménnyel üzemelők. 
A magas energiafelhasználású gyártmányok már iparban használatos kivitelek. 
A felfűtésük javarészt 5-7 percet vesz igénybe és aztán már folyamatosan használhatóak.
A ragasztópisztolyba helyezett rúd továbbítására és az olvadt anyag kinyomására szolgál a ravaszhoz hasonló gomb. Az olvadék a 2 mm-es fúvókán jön ki. A kiáramló anyag sebessége a ragasztórúd haladási sebességével és a ravasz összehangolt mozgatásával szabályozható. 
A drágább ragasztópisztolyokhoz a mellékelt fúvókák szélesebb körű használatot tesznek lehetővé, sőt egyes pisztolyok esetében a hőmérséklet szabályozására is van lehetőség, így lehetőség van különféle olvadásponttal rendelkező ragasztó rudak használatára. 
A minőségi ragasztópisztolyok bekapcsolt, de használaton kívüli állapotban sem engedik ki magukból a ragasztóanyagot. Csepegés mentesen működnek, energiatakarékos üzemmódban és csupán a használat közben emelik a felfűtési hőmérsékletet. 

A ragasztópisztoly kiválasztása

Mikor a számunkra megfelelő pisztolyt szeretnénk megvásárolni a legfontosabb szempontot kell figyelembe vennünk, mégpedig, hogy milyen területen szeretnénk alkalmazni. A felfűtési idő igazából nem túl lényeges, viszont a felfűtési hőmérséklet már annál inkább meghatározó a használni kívánt ragasztórúd szempontjából. A ragasztó hőmérsékletét is ettől függ, amely befolyással van a ragasztóanyag megdermedésére. Ezért optimálisabb választás a hőfokszabályzóval ellátott ragasztópisztoly. Ezek azonban már többnyire az iparban használatos eszközök. 
Az otthoni dekorációs munkákhoz elegendőek az egyszerűbb változatok is. 
Választásunkban a gyártó segítségünkre van a dobozokon feltüntetett adatok tekintetében.

A pisztolyhoz használatos ragasztóanyagok és a ragasztás

A ragasztóanyagokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy a különféle színűek különböző tapadási tulajdonsággal rendelkeznek. A fehér és sárgaszínűek inkább az otthoni dekorációhoz használatosak és a barkácsáruházakban megvásárolhatóak, míg a fehér, szürke és fekete színű ragasztó rudak jobb kötést garantálnak és inkább szaküzletek termék palettáiban találhatóak meg. 
A tapasztalat azt mutatja, hogy a nem megfelelő hőmérsékletű ragasztó nem megfelelő módón tapad más anyagokhoz. Ez azonban nem mindig erre a tényre vezethető vissza. További ok lehet a ragasztandó felület hőelvonása, ilyen esetekben érdemes hőlégfúvó berendezést használni előmelegítés céljából. 
Ragasztáskor alapvető követelmény a felület tisztasága illetőleg a még jobb tapadást elősegíthetjük a felület felborzolásával. 
Nem árt az óvatosság a ragasztópisztoly használata közben, mert az olvadék még a dermedés folyamatában is magas hőfokkal rendelkezik és égési sérüléseket okozhat. Ez főként a csővég tisztításakor, illetve a rögzítendő tárgy ragasztóba nyomásakor eshet meg. A csővég tisztításakor mindig nedves rongyot, a ragasztóba nyomáskor pedig fémeszközt ajánlatos használni.