Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Ragasztópisztolyok

Az az igazság, hogy a ragasztópisztolynak sem a működése, sem pedig a használata nem nehéz. A nálunk kapható ragasztópisztolyok többféle anyag ragasztására használhatóak, legtöbbször akkumulátorral működnek. A SzerszámKell kínálatában megtalálod a kedvedre való ragasztópisztolyt, és ha szeretnéd még abban is segítünk, hogyan válaszd ki a neked megfelelőt. 

Rendezés:

Einhell TC-GG 200 ragasztópisztoly, 30W, 11mm

(11)
Központi raktáron
4.490 Ft 3.820 Ft
15%

Extol melegragasztó pisztoly, 180W

Áruházi raktáron
7.120 Ft 5.460 Ft
23%

Güde Akkus Ragasztópisztoly 7140-3.7

Áruházi raktáron
8.990 Ft 7.430 Ft
17%

A ragasztópisztoly, amely igen elterjedt eszköz a háztartásokban és számos területen

Szinte kivétel nélkül, minden anyag ragasztására alkalmas, azonban csak némely körülmények között megfelelő a használatuk. Tudniillik, ami az előnyükre írható az a hátrányuk is egyben. A gyors használat mellett, csak kisebb felületek ragasztására alkalmasak. 

A ragasztópisztoly jóformán bárhol beszerezhető, találkozhatunk vele a dekor áruházakban, szerszámüzletekben, de akár a bevásárló központok polcain is. Valószínűleg ez azért van így, mert a dekorálás egyik elengedhetetlen kelléke, így a lakosság körében is széles körben elterjedt használata. 
Méretüket tekintve igen változatosak, de ez a jegy legfőképpen a felhasználhatóságukra utal. A legkisebb változatok csak kis javító, díszítő munkákhoz használatosak, míg a nagyobb ragasztópisztolyok a nagyobb kiterjedésű felületekkel is könnyedén elbánnak.
Működéséhez elektromos áram szükséges, webshopunkban találsz elektromos és akkumulátoros ragasztópisztolyt is. A ravasz megnyomásával igény szerint adagolható a ragasztó olvadék mennyisége. 

A ragasztópisztoly működése egyszerű. Mindegyik ragasztópisztolyhoz szükség van ragasztórúdra, amit bele kell tölteni. A ragasztópisztoly végén van egy adagoló nyílás, azon keresztül tudod belerakni. A pisztoly működése közben felmelegíti a ragasztót, az pedig olvadtan kijön a pisztoly elején. Innentől nincs más dolgod, mint a ravaszt meghúzni, és a pisztoly elején a ragasztó kijön: máris tudsz ragasztani.

A ragasztópisztoly kiválasztása

Kétféle ragasztópisztoly közül tudsz választani: az egyiket inkább hobbiragasztásokra ajánljuk, míg a másik fajta akár profibb munkához is tökéletes. A hobby pisztolyok általában alacsonyabb árúak, míg a profibb ragasztópisztolyok ára magasabb, de nem ez csak a különbség köztük. A profi pisztolyok jellemzően magasabb teljesítményűek, ami azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban olvasztják meg a ragasztórudat, mint a hobbypisztolyok. Emellett jobb a minőségük, az anyaghasználatuk, és maga a ragasztó is tartósabb lehet. 
A ragasztópisztolyok szinte kivétel nélkül minden eszköz megragasztására alkalmasak, viszont bele kell számolnod, hogy csak kisebb felületeknél alkalmazhatóak. Többféle méretben kaphatóak – ez is lehet választási szempont.

Mikor a számunkra megfelelő pisztolyt szeretnénk megvásárolni a legfontosabb szempontot kell figyelembe vennünk, mégpedig, hogy milyen területen szeretnénk alkalmazni. A felfűtési idő igazából nem túl lényeges, viszont a felfűtési hőmérséklet már annál inkább meghatározó a használni kívánt ragasztórúd szempontjából. A ragasztó hőmérsékletét is ettől függ, amely befolyással van a ragasztóanyag megdermedésére. Ezért optimálisabb választás a hőfokszabályzóval ellátott ragasztópisztoly. Ezek azonban már többnyire az iparban használatos eszközök. 

Az otthoni dekorációs munkákhoz elegendőek az egyszerűbb változatok is. 
Választásunkban a gyártó segítségünkre van a dobozokon feltüntetett adatok tekintetében.

A kis méretű ragasztópisztoly

A kicsi pisztolyok előnye éppen az, hogy kicsik, a teljesítményük is 5-20W között áll meg. Mivel kicsik, az olvasztótartályuk is az, ezért gyakrabban kell tölteni őket. A kis méretű ragasztópisztolyok hobbypisztolyok pl modellragasztáshoz kitűnőek, vagy, dekorragasztáshoz.

A mini méretű ragasztópisztolyok maximálisan 100-150°C fokra képesek felmelegíteni a rúd formájú, PVC alapú ragasztó anyagot.
Az itt használatos rudak átmérője nem haladja meg a 7,4 mm-t, olvadáspontjuk azonban megegyezik a nagyobb méretű pisztolyokéval.
A ragasztó rudak színe vagy sárga vagy átlátszó.
Az adott ragasztópisztoly elsősorban típushoz mellékelt rudak tökéletes megolvasztására alkalmasak. Ez a biztosítéka a ragasztóanyag tökéletes felolvadásának és ragasztás közbeni tapadásának.

Ezeknek a kisméretű pisztolyok használata modellezésnél és aprólékos díszítő munkáknál a legcélravezetőbb. 
A ragasztópisztoly áram alá helyezését követően várnunk kell egy rövid ideig, hogy felhevítse a rudat. A ragasztópisztoly kis felvett teljesítménye járul hozzá, hogy használat közbeni szünetekben a megolvadt ragasztó lassan, de folyamatosan foljjon át a készülék adagolócsövén. 

Apró kiterjedésű ragasztások készíthetőek a pisztollyal, mert a kellően megolvasztott ragasztóanyag hamar visszadermed. A folyamatos haladás sem lehetetlen, de csak abban az esetben, ha a ragasztásra szánt anyag kellően hajlékony az "előtolás" sebessége. Máskülönben a gyorsan dermedő ragasztó nem lesz kellő szilárdságú.

A közepes méretű ragasztópisztoly

A kicsi pisztolyok 50W teljesítményre képesek. Az olvasztótartályuk már nagyobb, a felfűtési idejük pedig rövidebb. A drágább ragasztópisztolyokhoz a mellékelt fúvókák szélesebb körű használatot tesznek lehetővé, sőt egyes pisztolyok esetében a hőmérséklet-szabályozására is van lehetőség, akár különféle olvadásponttal rendelkező ragasztó rudak használatára is lehetőséged van. A minőségi csepegésmentes ragasztópisztolyok bekapcsolt, de használaton kívüli állapotban sem engedik ki magukból a ragasztóanyagot, energiatakarékos üzemmódba váltanak és csupán a használat közben emelik a felfűtési hőmérsékletet. 

A közepes mérettel rendelkező ragasztó pisztolyok körében vannak 50 W-os teljesítményűek is, de az általános inkább a 35 w-os teljesítménnyel üzemelők. 
A magas energiafelhasználású gyártmányok már iparban használatos kivitelek. 
A felfűtésük javarészt 5-7 percet vesz igénybe és aztán már folyamatosan használhatóak.
A ragasztópisztolyba helyezett rúd továbbítására és az olvadt anyag kinyomására szolgál a ravaszhoz hasonló gomb. Az olvadék a 2 mm-es fúvókán jön ki. A kiáramló anyag sebessége a ragasztórúd haladási sebességével és a ravasz összehangolt mozgatásával szabályozható. 
A drágább ragasztópisztolyokhoz a mellékelt fúvókák szélesebb körű használatot tesznek lehetővé, sőt egyes pisztolyok esetében a hőmérséklet szabályozására is van lehetőség, így lehetőség van különféle olvadásponttal rendelkező ragasztó rudak használatára.

Tudnivalók a ragasztópisztoly betétről

Fontos, hogy a különböző színű ragasztóanyagok tapadási tulajdonsága más és más. A fehér és sárga az otthoni dekorációhoz használatosak és a barkácsáruházakban megvásárolhatóak, míg a szürke és fekete színű ragasztórudak jobb kötést garantálnak és inkább szaküzletek termékpalettáiban találhatóak meg. 

A ragasztóanyagokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy a különféle színűek különböző tapadási tulajdonsággal rendelkeznek. A fehér és sárgaszínűek inkább az otthoni dekorációhoz használatosak, míg a fehér, szürke és fekete színű ragasztó rudak jobb kötést garantálnak. 
A tapasztalat azt mutatja, hogy a nem megfelelő hőmérsékletű ragasztó nem megfelelő módon tapad más anyagokhoz. Ez azonban nem mindig erre a tényre vezethető vissza. További ok lehet a ragasztandó felület hőelvonása, ilyen esetekben érdemes hőlégfúvó berendezést használni előmelegítés céljából. 
Ragasztáskor alapvető követelmény a felület tisztasága illetőleg a még jobb tapadást elősegíthetjük a felület felborzolásával. 
Nem árt az óvatosság a ragasztópisztoly használata közben, mert az olvadék még a dermedés folyamatában is magas hőfokkal rendelkezik és égési sérüléseket okozhat. Ez főként a csővég tisztításakor, illetve a rögzítendő tárgy ragasztóba nyomásakor eshet meg. A csővég tisztításakor mindig nedves rongyot, a ragasztóba nyomáskor pedig fémeszközt ajánlatos használni.