Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Fűnyíró traktor, kiegészítők, hómarók

Benzines fűnyiró traktorok, kerti traktorok és hozzájuk tartozó kiegészítők széles választéka, hatalmas raktárkészlettel! Minőségi gépeinket magyar garanciával, országos szállítással kínáljuk. Vásárolj meg egy helyen mindent, ami kistraktorokkal kapcsolatos!

Rendezés:

AGT burgonya kiszedő

Rendelésre 2-7 nap
142.990 Ft

Kinek ajánlottak a fűnyíró traktorok?

Ezeket a kistraktorokat főként parkok, közintézményes és hasonlóan nagy méretű sík füves területek karbantartásához ajánljuk. Manapság azonban a gyártók kínálnak olyan ráülős kisméretű fűnyíró traktorokat amiket akár nagyobb méretű családi házak kertjéhez is megvásárolhatjuk.

Nagyságrendekkel drágább szerkezetek, mint nagyjából bármelyik hagyományos fűnyíró, ezzel együtt pedig jóval erőteljesebb, gyorsabb, nagyobb eszközökről beszélhetünk. Alapvetően akkor javasolt a nagy teljesítményű fűnyíró traktor megvásárlása, ha ezt plusz erőt, amit biztosítani tud ki is tudjuk használni. Legalább 4x olyan gyorsan tudsz végezni egy területtel, hagyományos géppel szemben, így ebből a szempontból talán nem is maradt több kérdés, ugyanakkor a számtalan előnye mellett hátrányok is járnak vele.

Fűnyíró traktor előnyei

Röviden foglaljuk össze, mit kapsz a pénzedért cserébe. 

Időt - gyorsabban tudsz végezni, hiszen nagyobb sebességre képes, mint akár egy önjáró fűnyíró, illetve akár 2-3x akkora vágófelület is rendelkezésre állhat. Ha fűgyűjtős verziót használsz, akkor a jóval nagyobb gyűjtőzsák miatt az ürítésre is ritkábban kerül sor.

Kényelmet - amikor 2 hetente kell levágnod pár tíz négyzetméternyi udvart, akkor el tudod viselni azt a kis sétát, ugyanakkor ha minden áldott nap több órán keresztül kell füvet vágni, akkor jobb lehet ezt egy kényelmes ráülős fűnyíró székében ülve megtenni.

Potenciális bevételi forrást - bizony, egy profi gép már akár üzleti vállalkozás alapját is jelentheti.

Sokrétű felhasználhatóság - egy traktor nem csupán traktor, hála a számtalan kiegészítőnek. Tudsz vele szállítani, hótoló lapátot tehetsz rá, de akár egy eke is mögé köthető (természetesen mérsékeltebb eredményekre kell számíts)

A fűnyíró traktor hátrányai

Ne menjünk el a hátrányok mellett sem természetesen, nézzük meg mik lehetnek a legnagyobb buktatók.

Költségek - eleve fűnyíró traktor ára egy nagy szűrő, de a fenntartása is más kategóriába esik, mint egy hétköznapi fűnyíró, hisz mégis csak egy mini traktorról beszélünk, így az "olcsó fűnyíró traktor" azért nem tekinthető filléres tételnek, emiatt mindenképp ki kell számolni, hogy hol, mekkora területen éri meg neked használni.

Karbantartás - az előzőhöz kapcsolódik szorosan. Míg egy elektromos fűnyíró gyakorlatilag nulla karbantartással elvan, addig egy fűnyíró traktornak rendszeres karbantartásra van szüksége, ami pénz és idő, ráadásul ekkor nem lehet használni.

Lenyírandó terület korlátai - nagy méretű gépről beszélünk, amivel egy bokrokkal, fákkal tarkított területen rémálom navigálni. Ha egy iparterület udvara, vagy egy focipálya a tett helyszíne, akkor tökéletes megoldás, de ott bajban leszel, ahol sok dolgot kell kerülgetni.

Milyen fűnyírót válasszak?

A szép pázsithoz a szakszerű fűnyírás is hozzátartozik. A fűnyírás hatására a gyep minősége javul, növekszik a sűrűsége, ezáltal pedig sűrűbb és szebb pázsitot eredményez. A nyírás gyakoriságát a fű minősége és fajtája is nagyban meghatározza, így különböző fajtájú fű telepítésénél jelentős különbségek jelentkezhetnek a fűnyírást illetően. A fűnyírás általános szabálya, hogy egy-egy fűnyírás alkalmával a meglévő fű 30%-át szabad eltávolítani, és csak olyan mértékig szabad lenyírni, hogy nyírás után a fűszálon több levél is maradjon. Ez azt jelenti, hogy egy 4cm-es hosszúságú pázsit eléréséhez, a füvet akkor kell nyírni, mikor az elérte a 6 cm-es hosszúságot. Ekkor a levágott fű szárán még marad két-három megnyírt levél is, mely esztétikailag szép megjelenést biztosít, továbbá a fű sűrűségét és szép zöld színét is eredményezi. Ha a fű nyírása nem történik meg időben, az a fű megnyúlásához vezethet. Ekkor a levelek belenőnek a fűnyíró vágási magasságába, aminek következtében szalmasárga tarlót kapunk, mely ezután beszárad. Ebben az esetben az elpusztult hajtások szármaradványait gyepszellőztető eljárással távolíthatjuk el. Az újra sarjadás több időt vesz igénybe, de ezt követően megszépülhet a pázsit. Ha a fű magasságának több, mint egy harmadát távolítjuk el egy fűnyírás alkalmával, a nyírás gyökérpusztulást okozhat, mely pedig maga után vonja a pázsit pusztulását.

A fűnyírók kaszaszerkezetük tekintetében eltérőek lehetnek. Megkülönböztethetjük a forgókéses-, a hengerkéses- és az alternáló kaszaszerkezetű fűnyíró típusokat.

A rotáció késes fűnyírók kaszaszerkezetei a pázsit fölött vízszintesen forognak és a magasabb fű nyírására is alkalmasak. A kés forgó mozgásából adódóan tépve vágja a füvet. Fontos, hogy ilyen típusú fűnyíró esetében gondos figyelmet fordítsunk a rotációs kasza élességére, mivel ha nem elég éles, akkor roncsolt végű leveleket eredményezhet. Vannak olyan fűnyíró gépek, melyek ezen túlmenően tovább aprítják a levágott füvet és azt a pázsit alá terítik szét, vagyis mulcsoznak. Ezzel a módszerrel tápanyagot tartanak vissza, mely által segítenek abban, hogy a pázsit még egészségesebb és ezáltal még esztétikusabb legyen. A nitrogénnel jól ellátott gyepen az aprított fű természetes módon lebomlik, de a le nem bomlott szármaradékot esetenként gyepszellőztetéssel kell összegyűjteni, vagy számolni kell a filcesedés okozta leromlás megjelenésével.

A hengerkéses fűnyírók ollószerűen vágnak, a késhenger és az alsó kés is edzett, tapadásmentes nemesacélból készül, mely által nagyon szép metszési felületet ad és a füvek is jobban alkalmazkodnak hozzá. Ennél a típusú fűnyírónál a levágható fű magassága azonban behatárolt, a pázsit mélysége azonban az egy centiméteres határ alá is vihető.

Az alternáló kaszaszerkezetű fűnyíró működési elve, hogy egy fix és egy alternáló mozgást – vízszintesen jobbra-balra – végző pengesor vágja el a fű szárát. Működése hasonló a kombájn vágóasztalához. Az ilyen kaszaszerkezettel rendelkező fűnyíró magasabb fű nyírására is alkalmas, szerkezeti elvének köszönhetően a fűszálakat elvágásakor nem roncsolja, így jó minőségű fűnyírást eredményez.

Ahhoz, hogy pázsitunkat megfelelően tudjuk gondozni elengedhetetlen a megfelelő fűnyíró beszerzése. Ma más számos fajtája létezik a fűnyíróknak, annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek legjobban megfelelő típust.

Típusai:

Kézi hengerkéses fűnyíró: hengerkéses szerkezetének köszönhetően pontos vágást biztosít, sima felületet hagy maga után. Maximum 8 cm magas fűhöz ajánlott. Környezetbarát, halk, könnyű vele manőverezni, azonban jó fizikai állapotot kíván, nehéz tolni. Önélezős pengékkel is beszerezhető. Kiskertekbe, sorházak előtti kertekre javasolt.

Benzines hengerkéses fűnyíró: A legjobb minőségű fűnyírást nyújtja. Sima vágást biztosít, így a fű levelei nem roncsolódnak vágás közben, de legfeljebb 8 cm magasságú fű vágására alkalmas. Nagyobb kertekben és üzemi nagyságú területeken is egyaránt alkalmazható.

Benzines forgókéses fűnyíró: Nagy teljesítményű, a hosszabb füvet is levágja kb. 15 cm-es hosszúságig. Nem kell hozzá kábel, így fák, cserjék közötti füves területek levágására is alkalmas. Önjárós (meghajtott kerekű) változatban is beszerezhető. Érzékenyebb a karbantartásra, fontos, hogy a pengék élesek legyenek a fűszálak roncsolódásának elkerülése érdekében. Nagyobb kertekbe ajánlott.

Elektromos forgókéses fűnyíró: A kábele miatt csak nyílt, fa és cserjementes pázsitfelületre ajánlott. Könnyebb és halkabb benzines változatánál. Legfeljebb 8cm magas fű vágásánál használható. Kisebb és nagyobb kertekben egyaránt használható, ha az elektromos hálózati csatlakozás ezt lehetővé teszi.

Akkumulátoros forgókéses fűnyíró: Kábel nélkül működik, így alkalmas fás területek közötti fűnyírásra is, azonban viszonylag nehéz. Az akkumulátor teljesítményétől függ, hogy mekkora területet lehet vele, de nagyobb kertekhez már nem ajánlott. Teljesítménye pót akkumulátorral növelhető.

Légpárnás fűnyíró: meredek lejtőkön levő füves területek vágásához kiváló választás lehet. Szerkezete rendkívül könnyű, így könnyen tolható.

Fűnyíró robot: Akkumulátorral vagy napelemmel működik. Független a hálózati áramtól, mindemellett halk. Munkaerő nem szükséges hozzá, önállóan dolgozik. Kicsi vagy közepes méretű kertekbe, egybefüggő pázsitfelületek nyírására alkalmas.