Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Öntözők, locsolótömlők és csatlakozók

Locsolótömlők, szórófejek, tömlőcsatlakozók széles választékát találod a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Karcher, Einhell, Fieldmann, Al-ko. Minőségi alapanyagokból készült locsoló tartozékok, nem csak egy szezonra! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a locsoláshoz kell. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

Geko locsolótömlő, zöld, 1/2", 20m

(2)
Áruházi raktáron
3.030 Ft -tól

PN-cső 10 m 13mm

(1)
Központi raktáron
13.490 Ft

Tömlőkocsi 1/2" 60 m

Rendelésre 2-7 nap
12.790 Ft

Hecht 00632 fali tömlőtartó

(1)
Rendelésre 2-7 nap
1.090 Ft

Csepegtető tömlő, 15m

Áruházi raktáron
2.470 Ft

Locsolópisztoly PROFI

Rendelésre 2-7 nap
2.830 Ft

Tömlőkocsi 1/2" 45 m

Rendelésre 2-7 nap
11.590 Ft

Locsolótömlő


Az öntözési szezon kezdetén gyakran felmerülő probléma, hogy téli időszak után a szerelvény garnitúra egyes darabjait nem találjuk, így vagy nem tudjuk a megfelelő méretűre összekapcsolni a locsolótömlőt vagy nem tudjuk a kerti csaphoz csatlakoztatni, sőt előfordulhat, hogy a megfelelő locsolófej nem áll rendelkezésünkre. A tavasz kezdetén, még az öntözési szezon indulása előtt célszerű átnézi és pótolni a szerelvénygarnitúra hiányzó darabjait. 

Locsolótömlő és gyorscsatlakozók

Az ideális méretű locsolótömlő olyan mérettel rendelkezik, hogy eljuttatható a kert legtávolabbi pontjába is. Azonban közel sem biztos, hogy a locsolótömlő egy darabba van, a gyakorlatban többször találkozunk csatlakozóval összeillesztett több darabból álló öntözőcsövekkel.
A kertek nagy része nem rendelkezik több pontra telepített vízvételi lehetőséggel, tehát a kerti csap vagy a szivattyúval felszerelt kerti kút helye már adott a területen és innen kell a vizet eljuttatni a kert egyéb részébe ültetett növényekhez. 
A gyártók már sok esetben praktikus kiszereléssel, dobra feltekerve árusítják a locsolótömlőket, ennek nagy előnye, hogy nem törik meg és csak a számunkra szükséges hosszúságot kell letekernünk a használatkor. 
Régen mint minden más ez is bonyolultabb volt, ha több darabból álló locsolótömlő állt rendelkezésünkre és szerettük volna egybe kapcsolni, csak elég körülményesen tudtuk ezt megtenni. A megoldás az volt, hogy a locsolótömlők végeibe egy fémcsövet kellett elhelyezni, majd bilincsek segítségével rászorítani a tömlőt a csőre. Bonyolította a dolgot, hogy a nem megfelelő méret megkívánta a tömlő melegítését, hogy a hőtágulás véget rámenjen a fémcsőre.  
Ezeket az ósdi megoldásokat mára szerencsére felváltották a jóval korszerűbb gyorscsatlakozós megoldások. Ezek a toldó elemek egyszerűen felszerelhetőek a slagok végeire. Ezután pedig egy mozdulattal csatlakoztathatjuk egymáshoz vagy a kerti csaphoz és ugyanilyen gyorsan olddhatóak ezek a kötések. A gyorscsatlakozók bárhol beszerezhetők a gazdaboltoktól kezdve a nagy barkácsáruházakig. Áruk sem képez óriási összegeket pár száz, netán néhány ezer forintos tételek, márkától függően.
Beszerzésükkor csupán arra kell figyelni, hogy milyen átmérőjű locsolótömlő csőre szeretnénk felszerelni. 
A gyorscsatlakozók kétféle megoldásra jelentenek megoldást, nevezetesen ha szűkíteni vagy ha bővíteni szeretnénk, így az eltérő átmérővel rendelkező csövek is könnyedén kapcsolhatóak egymásba. 
Felszerelésük roppant mód egyszerű, csupán csak ráhúzzuk a csőre a szorítócsavart, majd következik a locsolótömő behelyezése a számára kialakított nyalásba, aztán már csak a szorítót kell rátekerni. Utolsó lépésként végül annyi a feladatunk, ha ezt mindkét csőnél elvégeztük, hogy a két oldalt egy kattintással összeillesztjük. 
Célszerű otthon pót darabokat tartani, mert a földön húzás következtében előfordulhat, hogy sár vagy homok kerül a szerkezetbe és és rövid idő alatt elkopik és nem illeszkedik rendesen. Használat előtt javasolt ezeket a gyorscsatlakozó darabokat átöblíteni.  

Megfelelő vastagságú locsolótömlő kiválasztása

A megfelelő locsolótömlő megválasztásának van néhány szabálya, amit érdemes azért betartani, hogy később ne bosszankodjunk. Ezen termékek esetében igen nagy az árdifferencia természetesen itt is érvényesül az, hogy az olcsóság minőségromlással jár. 
A legolcsóbb csövek ½ collos átmérővel rendelkeznek, ezeknek az a hátránya, hogy a cső olyan vékony, hogy alig folyik ki rajta víz. Érdemes átgondolni, hogy ilyen vastagságú locsolótömlő használatával mennyi ideig tartana a kert öntözése. Ennek okán kertöntözés céljából inkább a nagyobb átmérőjű háromnegyed vagy az egy colos csövek a megfelelőek.
A vezetékes vízhálózatról történő öntözés elbírja a vékonyabb locsolótömlő használatát, azonban a szivattyúval történő öntözés egyértelműen vastagabb cső használatát igényli. Leegyszerűsítve az locsolótömlő vastagságának összhangaban kell lennie a víznyomással. 
A vékony cső nagyobb ellenállással rendelkezik és még ha nagyobb hosszúsága is, abban az esetben a szivattyúra csatlakoztatott résznél túlnyomás keletkezik és lenyomja a csatlakozót.
A választás szempontjából további fontos adat a locsolótömlő oldalerősítése és anyagvastagsága. 
A vékony, gyatra minőségű csövekre jellemző, hogy a könnyen összenyomódnak és könnyen megtörnek, így a locsoláskor sétálgathatunk, hogy a megtört részeket széthajtogassuk, hogy azok újra képesek legyenek a vizet átengedni. 
Ha a locsolótömlő végére elzáró szerelvényt szeretnénk felszerelni, mindenkép olyan csövet kell választanunk, amely a víznyomásnak megfelelően nyomásálló. A gyártók a csomagoláson jelölik, hogy a locsolótömlő mekkora víznyomásnak áll ellen. 

Szórófejek és öntözőegységek

A fentiekben már szó esett az optimális méretű locsolótömlőről és azok csatlakoztatásukról, így szorosan kapcsolódó rész ,mellyen nem hagyhatunk ki a témakör kapcsán, az a locsolótömlő végére illeszthető szórófejek és különböző öntöző egységek.
A legjobb, ha vásárláskor olyan szórófejet választunk, amelyen állítható a porlasztás, így az öntözés céljának megfelelően porlasztott vízsugárral locsolhatunk, ugyanis vannak növények melyekbe egyenesen kárt tehetünk, ha nem megfelelő vízsugárral öntözzük őket. 
Manapság egyre jobban elterjedt, hogy a kézi öntözést kiváltja valamilyen más öntözési forma. Nagy népszerűségnek örvendenek a gyep és a virágágyások öntözésére használt teljes körben öntöző szórófejek. Azonban, ha ház melletti részt szeretnénk elkerülni, akkor a négyzetes szórásképű „bólogató” egységek bizonyulnak megfelelő választásnak. 
Ezek a típusú szórófejek is gyorscsatlakozó közbeiktatásával egyszerűen összeilleszthetők a locsolótömlővel.  Megvásárlásukkor legyünk figyelemmel, hogy mekkora nyomáshatárok között optimális a működésük. 
Az öntözés gyakorlatában két probléma merülhet fel, az első, hogyha pár naponta nem tesszük át a locsolótömlőt másik helyre a cső alatt lévő fű viszonylag rövid idő alatt elnyomódik, sőt el is sárgul. A másik pedig, hogy célravezető vásárlás előtt megnézni, hogy a megvásárolni kívánt egység mennyire könnyedén telepíthető. 
Például, a zöldséges kert öntözésekor megfelelő a leszúrható fej,  hiszen az egész nyáron a helyén maradhat, elegendő csak a locsolás megkezdése előtt rácsatlakoztatnunk a tömlőt.
Azonban ha a füvet öntöző szórófejek közül a csúszó változat a legmegfelelőbb, ezeket ugyanis nem kell megközelítenünk, ha arrébb szeretnénk helyezni, csupán elegendő áthúzni a még nem megöntözött részekre.