Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Ipari porszívók és szőnyegtisztítók

Háztartási és ipari célokra egyaránt alkalmas minőségi porszívók a legnagyobb gyártóktól, mint például Einhell, Makita, Sencor... Az ipari száraz-nedves porszívókkal vizet vagy vizes törmeléket is szívhatunk, építőipari és faipari gépekhez köthetjük. Minden porszívót magyarországi forgalmazótól, magyar jogszabályoknak megfelelő garanciával forgalmazunk.

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
6.410 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
168.850 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
218.420 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
49.850 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
57.770 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
88.330 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
48.650 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
202.260 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
61.450 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
79.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
42.240 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
27.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
23.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
39.900 Ft

Segítség az ipari porszívó kiválasztásában

 

Az ipari porszívók vonatkozásában gyakran merül fel a kérdés, hogy miért is ipari. Ha kicsit jobban belegondolunk, már a szóösszetétel is remekül példázza a gép használatát. Mit is jelent ez pontosan? Egész egyszerűen annyit, hogy az ipar számos területén alkalmazzák és nem a lakosság számára készült otthoni felhasználásra. Ilyen formán egy ipari porszívó berendezésnek teljes mértékben más elvárásoknak kell megfelelnie. 
Ezeknek az ipari gépeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Ami általánosságban elmondható róluk, hogy robosztus felépítésűek és hosszabb élettartammal bírnak, mint az otthonokban használatos társaik. 
Számos területen nélkülözhetetlen segítséget nyújt egy hatékony ipari porszívó, kezdve a szállodai felhasználástól egészen az építkezésekig.  Területenként sokoldalú takarítási feladattal kell megbirkózniuk, így alkalmasnak kell lenniük a legkülönfélébb száraz és nedves anyagok felszívására. 
 

Induljunk el a kályhától – Hogyan is indult a porszívó sikertörténete

Ha visszamegyünk a történelembe, a porszívó története egy mechanikus szőnyegseprűvel kezdődött. Minden termék kifejlesztésének egy probléma a kiindulópontja. Itt sem történt ez másképp.  Egy hölgy, nevezetesen Anna Bisell ösztönözte férjét egy olyan szerkezet megalkotására, amely a szőnyeg felületéről képes összeszedni a port. 1876-ban Mellville Bisell el is készítette az első mechanikus szőnyegseprűt, mely azon mechanizmus alapján működött, hogy doboztestében kefék forogtak.
Azonban a porszívó ősének a z 1901-benHuber Cecil Booth által megalkotott modellt tekintjük, olyan óriási méretekkel rendelkezett, hogy mozgatásához lovas kocsira volt szükség.  Három évvel később a háztartási porszívó projektjét indította el, két cseléd közreműködésével.  Egy évvel az elektromos változat elkészülése után megjelentek a konkurens cégek, ahol is Hoover bizonyult erősebbnek, így Booth cége áttért az ipari porszívó berendezések gyártására. Az angol bányászatnak elkészítette a világ legnagyobb, 13,5 tonna súlyú porszívóját. 
Meg is érkeztünk a számunkra oly fontos kis berendezéshez. Mára már joggal használhatjuk a kis jelzőt, hiszen a közel 100 évvel ezelőtt a monumentális méretekkel bíró ipari porszívó igencsak összement,  annyira, hogy ma egy ilyen modell mozgatása nem okoz különösebb problémát. Egy átlagos ipari porszívó nagyjából 45-80 cm magas és súly maximálisa 25 kg.
 

Miben is különbözik az ipari porszívó az otthon használatos modellektől

Mint az elején is kitértünk rá, az iparban használatos ipari porszívók jelentős igénybevételnek vannak kitéve, így használt anyagoknak is jobb minőségüknek kell lenniük, a strapabírás véget és nagyobb teljesítménnyel kell, hogy párosuljanak, hisz a munkában haladni kell.
 
Nagyobb méretek
A nagyobb méretű ipari porszívó géphez nagyobb kerekek és erősebb tengely is tartozik, hiszen egy ipari területen valószínűleg nem csak a sima padlón és a küszöbön kell mozgatni a gépet.
Egy határidős munka estén nincs idő felesleges műveletekre, gyakori leállásra. Minél nagyobb az ipari porszívó tartálya annál ritkábban kell kiüríteni. A hosszabb kábel is kiküszöböli, hogy gyakran keljen átdugni másik dugaljba a gépet. 
 
Porzsák nélküli működés
Egyik fontos szempont, hogy az ipari pórszívó képes legyen különféle anyagokat összegyűjteni, mint a víz, por, egyéb szennyeződések és nem utolsó sorban a veszélyes anyagok. Elvárás hogy porzsákkal is ugyanolyan jól funkcionáljanak, mint porzsák nélkül. A porzsák nélküli tartályok esetén, mely lehet műanyag vagy nemes acél, egy helyre kerül a felszívott anyag és innen egyszerűen csak kiönthető vagy némely modell esetén a folyékony halmazállapotú anyag leengedhető legyen. 
Amennyiben nem szeretnénk, hogy a tartály falát a felszívott elegy összekenje, csak be kell helyezni a tartályba egy szemeteszsákhoz hasonló zsákot, mely a munka végeztével egyszerűen eldobható.
 
Fúvó funkció
A legtöbb ipari porszívó a nedves-száraz szívás mellett rendelkezik fúvó funkcióval is, hiszen a bontás, kalapálás és fúrás mellett vannak olyan munkafolyamatok, mint a festés vagy a lakkozás, melyek szárítást igényelnek. Ezen esetekben remekül kihasználható az ipari porszívó fúvó funkciója.
 
Öntisztuló filter
A por-és vízszívó berendezés folyamatos munkára lettek tervezve, éppen ezért lényeges momentum, hogy a gépek automatán tisztítsák a filltereket, ha manuálisan tisztítanánk a szűrőket, ugyanott lennénk, ahol a part szakad, a por egy része újból a légtérbe kerülne, továbbá sok időt is venne igénybe. A gyártók ezért automata filltertisztítás funkcióval látták el gépeiket, mely annyit jelent, hogy a szűrő automatikusan rázza le magáról a port, egyfajta öntisztító folyamatként. 
 
Fejlett elszívó rendszer
A sokrétű felhasználásra lehetőséget ad a használni kívánt gépek ipari porszívóhoz való csatlakoztatása. Sok esetben ez nagyon hasznos funkciónak bizonyul, mert az előtt elszívja el a gép a port mielőtt a légtérbe és a talajra kerülne. A Makita gépek esetén bizonyosan találkozhatunk bekapcsoló automatika funkcióval, melynek feladata, hogy a gép indulásával egyetemben az ipari porszívó gépünket is bekapcsolja. 
 
Könnyed mozgatás
Mivel a szakemberek nem egy területen használják a nedves-száraz porszívó gépet, így alapvető kitétel, hogy a berendezés jól szállítható legyen. Rendelkezzen blokkolható kerekekkel, kikötési pontokkal illetőleg a házon legyen kialakított hely a szívócsőnek és az elektromos vezetéknek.
 
Hosszú vezeték
Az ipari porszívó hosszú elektromos vezetéke, akár a hosszabbító használatát is kiválthatja.
 

Szűrési technológia

Megint csak induljunk ki az alapoktól, nézzük meg a porszívó működési elvét. 
A porszívó egy rendkívül egyszerű elven működik. A villamos motorral hajtott ventilátor a porzsák felőli részben gyenge vákuumot hoz létre, így a szívócsövön és a szívófejen keresztül levegő áramlik be az úgynevezett szívótorkolatba. A levegő magával sodorja a port és más szennyeződéseket, amik a porzsákba kerülnek. A megszűrt levegő a szabadba áramlik, miközben hűti a motort.
Egy ipari porszívó gép aszerint, hogy a gépen átmenő port mennyire alaposan szűri meg, három a következő három csoport valamelyikébe sorolható be. 
 
 • L-porosztály a csekély veszélyességet jelöli. Ez az osztály társítható a normál munkafeltételekhez. Ide sorolhatóak a hétköznapi szennyeződések, egyszerű háztartási porok
  - Az ide tartozó porok küszöbértéke > 1mg/m3. 
   - Az átszivárgó anyag max. értéke ≤ 1%.
   
 • A következő, M osztályba azok az ipai porszívó gépek tartoznak, melyek közepes veszélyességű anyagok a fa és ásványi eredetű szennyeződések, ragasztó és tömítőanyagok kezelése során létrejött porok, beton, cement, festék vagy gipszkarton okozta szennyeződések felszívására gyártottak
  - Az ide tartozó porok küszöbértéke ≤ 1mg/m3. 
  - Az átszivárgó anyag max. értéke < 0,1%.
   
 • A H osztályba tartozó ipari porszívó gépekkel lehet csak a magas veszélyességű anyagok takarítására szolgál. Az ide sorolt anyagok felettébb károsak az egészségre, ilyenek a rákkeltő, karcinogén anyagok, a patogén vagyis a fertőző anyagok, penész, spórák, azbeszt vagy a különböző ásványi eredetű anyagok, mint az üveggyapot. 
  - Az ide tartozó porok küszöbértéke < 1mg/m3. 
  -  Az átszivárgó anyag max. értéke < 0,005%.
A szűrési technológiában egyre elterjedtebb a HEPA filter használata. A HEPA szűrő nagy hatékonyságú levegőszűrő, melyet a 1940-es években kezdtek alkalmazni atombomba kísérleteknél, olyan céllal, hogy a az esetleges radioaktív részecskéket kiszűrjék a laboratóriumot elhagyó levegőből. Funkciója, hogy a 0,3 mikron méretű szemcséket is megfogja. 
Ezt a szűrőrendszert előszeretettel alkalmazzák orvosi létesítményekben, autókban, repülőgépekben, és nem utolsó sorban az ipari porszívó berendezéseknél is. 
Az ipari porszívók szűrési technológiája kapcsán nem csupán a szűrőket vizsgálják, hanem az egész eszközre kiterjesztik az előírást, mint a szívócső, porzsák, vagy maga a gépház. A por nem kerülhet ki semmilyen csatlakoztatásnál.
 

Az ipari porszívó ereje

Az ipari porszívó választásnál hatékonysága a legfőbb szempont, azonban az ipari gépek esetén a teljesítmény egy mellékesen használt mutató, melyet mindenképp érdemes figyelembe venni, az hogy a nedves por-és vízszívó milyen vákuumot képes létrehozni, ezt nevezzük maximális szívóerőnek (Pascalban vagy milli-barban mérve), továbbá., hogy hány liter levegőt képes átszívni percenként.