Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Tűzőgép, szögbelövő, tartozékok

Az elektromos tűzőgép, bár nem egy mindennapi háztartási eszköz, nagy hasznát tudjuk venni kárpitozásban, faanyagok enymáshoz való rögzítésében vagy lambériázásban. Kalapács és szeg használata helyett egyszerűen válassza ki a célnak megfelelő tűzőszeget, az összetűzni kívánt anyaagoknak megfelelő ütési erőt és máris olyan sebességgel végezhet sorozatos rögzítést, ami egy életre elfeledteti a kapacsolás lassú és nehézkes folyamatát.
Rendezés:

Einhell TC-EN 20 E elektromos tűzőgép 6-14mm

(10)
Áruházi raktáron
13.990 Ft 11.890 Ft
15%

Bosch PTK 14 EDT tűzőgép, 14mm

Áruházi raktáron
45.290 Ft 42.190 Ft
7%

Nem mondhatnánk, hogy minden háztartás elengedhetetlen kiegészítőjét képezi a tűzőgép, de jó néhány esetben jó szolgálatot tesz, ha van éppen egy kéznél. A különböző anyagok rögzítésekor valószínűleg mindenkinek a legkézenfekvőbb megoldás jut az eszébe a kalapács és a szög. Azonban az elektromos tűzőgép lehetővé teszi a gyors haladás és sok esetben praktikusabb is, mint a kalapács. 

A tűzőgépek rendkívül sokoldalúan használhatóak, abban az esetben, ha az ütőerő szabályozható, továbbá ha különböző kapcsokkal megtölthető. Jó néhány terület szakemberei, mint például a  kárpitosok is alkalmazzák ezt a remek kis eszközt, de használható lambériázásnál, faanyagok összeerősítésénél, vékonyabb hálófonatok rögzítésénél is. Itt nem csupán a munka megkönnyítéséről beszélhetünk, de alkalmazása jelentős mértékben felgyorsítja a munkafolyamatokat is.

Tűzőgépek csoportosítása

A tűzőgépek csoportosításánál működésüket vesszük alapul. Így biztosan a három csoport valamelyikében foglalnak helyet.

  • Kézi mechanikus tűzőgép
    Az első csoportba tartozó gépek működési elvükből adódóan elsősorban szövetek, fóliák és vékony anyagok rögzítésére a legalkalmasabbak. A mechanikus tűzőgép esetében egy előfeszített rugó kioldásánál a beütőfej ráüt a rögzítőelemre, és azt beüti az anyagba. A korszerű gépek már laprúgós kialakítással készülnek, merthogy ez szolgáltatja a legnagyobb ütőerőt. Ezen gépek esetében nem kell a visszaütéssel számolni. Ebbe a kategóriába sorolt tűzőgépek mérsékelt ütőerővel rendelkeznek. 
  • Elektromos tűzőgép
    Az elektromos tűzőgépek esetében egy elektromágnessel felgyorsított dugattyú által jön létre az űtőrő és a rögzítőelemet egy beütőnyelv közreműködésével üti bele az anyagba. Ezek a típusok az előbbinél sokkal nagyobb hatékonyságúak, folyamatos és gyors munkára képesek, éppen ezért az ipari szektorban használatosak.
  • Levegős vagy pneumatikus tűzőgép
    Ezen csoport tagjainak működésének az alapja a dugattyú nagynyomású levegővel való felgyorsítása és ezáltal lövi be a tüzőelemet az anyagba. A gyakorlati alkalmazás azt támasztja alá, hogy a levegős tűzőgépek a három csoport közül a a legkönnyebben használhatóak, a leggyorsabbak és visszaütésük is a legkisebb. Hátrányuk viszont, hogy korlátozottan mobilisak, mert működtetésükhöz vagy kompresszorra vagy sűrített levegős hálózatra van szükség. Ezek a gépek akár a 40 mm hosszú kapcsokat is képesek belőni. 

Tűzőelemek

Mit sem ér a tűzőgép megfelelő tűzőelemek nélkül. A fentiekben felsorolt gépek mindegyike más tűzőelemet igényel továbbá a feladat típusa is meghatározó.
A legismertebbek és legáltalánosabbak a lapos kapcsok, amelyeket még az irodai szektorban is előszeretettel használnak. 
Aztán találkozhatunk a hajlított lemez formájúval. Ezek előnye, hogy nagy felületen fekszenek fel, így kiválóak azokon a helyeken, ahol a kapcsok nem hatolhatnak be mélyen az anyagba. Felhasználási területként megemlítendő műanyag fóliák, vékony alulemezek, kartonok vagy papírok rögzítése.

Léteznek úgynevezett finom kapcsok, ezek akkor használatosak, ha kisebb az esélye az anyag átszakadásának. A huzalszerű profillal készített kapcsokat szívesen alkalmazzák textíliák, fémlapok, kartonok, papírlapok, drótszövetek, vékony falemezek rögzítéséhez. 
A keskeny kapcsok nagyon praktikusak, ha nem szeretnénk hogy a tűzőelem látszódjon, profillécek, panelek, lambériák és egyéb vastagabb anyagok felfogatásakor. 

Nem utolsó sorban, mindenképp meg kell említenünk a tűzőszegeket, melyek szinte tényleg láthatatlanok a beütést követően. Ezeket díszélcek, saroklécek és hasonlóan jól látható anyagok rögzítésénél használják. 

Az alaki csoportosítást követően a kapocshegyek is különbözhetnek. Így megkülönböztetünk C és D hegykialakításokat. A C hegy vésőszerűen leélezett, további jellemzője, hogy  párhuzamos az anyagba való hatolás, kis széltávolságok esetén is jól használható, addig a D hegy fűrészélezést kapott, ideális használata a vékony, de kemény anyagok. Az ellentétesen kihajló kapocságak azonban beütéskor nem maradnak párhuzamosak, szél közeli kapcsozáshoz ezért nem használhatók.

A kapcsok felületét vagy galvanikus cikkel vagy rézzel vonják be. A rezes felületű gyártása környezetvédelmi okokból lecsökkent és visszaszorulóban van. Tovább boncolgatva a tűzőkapcsokat, keménységüket vizsgálva is két féle besorolásban vannak jelen, a kemény és a szuper kemény kategóriában. De egy szabály azonban minden esetben meghatározó mégpedig, hogy minél keményebb az anyag, annál hosszabb kapocs használata szükséges. 

Mit mivel tűzzünk?

Mindenekelőtt meghatározó a rögzítendő tárgy és a rögzítési alap anyagának típusa. 
Szinte magától értetődő, hogy finom anyagokhoz, mint például a szőtt anyagok, finom kapcsot használunk. Ha széles kapoccsal próbálkoznánk, annak bizonyosan az lenne az eredménye, hogy átszakítaná az anyagot a behatolás helyén. 
A nem szőtt anyagok tűzésére lapos kapcsot használunk. Ezekben az esetekben a nagyobb területű felfogatásnak köszönhetően, kisebb a beszakadás esélye is. 

A tűzőgép használata

A tűzőgépek mindegyike működés közben valamiféle kalapácsütés szerű energiát ad át a tűzőkapocsnak. Ennek eredményeképpen a gép visszaütésével kell számolni, melynek nagysága függ anyagkeménységtől és többek közt a kapocs hosszától. Amennyiben nem optimálisan tartjuk a tűzőgépünket, abban az esetben a tűzőgép el fog emelkedni az anyagtól és a kapocs nem hatol be az anyagba százszázalékosan. 
A tűzőgép helyes alkalmazása közben nem tapasztalhatunk visszaütési effektust. Ez úgy kivitelezhető, ha mind az egyik kezünkkel a markolatot fogjuk, a másikkal pedig felülről támasszuk. 

Egy elektromos tűzőgépnek (bár nem használunk minden nap) egy háztartásban helye lehet, míg egy szögbelövőt inkább a szakemberek használnak.  A SzerszamKell kínálatában megtalálod a kedvedre való elektromos tűzőgépet, és szögbelövőt is és ha szeretnéd még abban is segítünk, hogyan válaszd ki a neked megfelelőt. 

Az mechanikus tűzőgép és az elektromos tűzőgép

A mechanikus tűzőgépnek, és az elektromos tűzőgépnek is ugyanaz a szerepe, ám a mechanikus emberi erővel tűz, ezért lassabban, és nagyobb erőkifejtéssel tudod használni. Az elektromos tűzőgépet akár folyamatosan is használhatod (persze betartva a gépnek illő pihenőidőt, amely a tekercs felmelegedése miatt szükséges). Amikor kiválasztod a neked megfelelő tűzőgépet, akkor érdemes figyelembe venni, hogy van-e ütőerő beállítás a gépen, látod-e a készletet (hány kapocs van még hátra) illetve extra az övakasztó (kényelmes hordozás miatt) és a gyors elakadáselhárítási lehetőség (mert el fog akadni).

A szögbelövő

A szögbelövő – ahogy a nevéből is kitűnik – arra alkalmas, hogy a segítségével szöget lőjünk be. A megfelelő szögbelövő segítségével sok időt, és energiát tudsz megspórolni magadnak. A szögbelövőt legtöbbször a tetőfedéskör, fa elemek összeszerelésekor (kerti ház, vagy akár csak egy virágláda) raklapokhoz, és apróbb munkákra használhatod.

A kiválasztásakor fontos a szögkapacitás (azaz mennyi szöget tud belőni egy perc alatt) az, hogy milyen típusú szöggel tud dolgozni, a tárkapacitása (minél több szög fér el benne annál kényelmesebben lehet majd használni) és talán fontos a súlya is mert minél könnyebb annál egyszerűbb kellemesebb a munka. (A zajszint is egy fontos adat, mert nem akarsz túl hangos szögbelövőt te sem) A szögbelövők legtöbbször akkumulátorral működnek.