Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Távolságmérők

Ultrahangos és lézeres távolságmérők melyek kezdik felváltani a mérőszalagokat különösen a felmérések területén, mivel gyorsak, pontosak, területet felületet, űrtartalmat számítanak, memóriával rendelkeznek. Stabila, Makita és Einhell lézeres távolságmérő széles választékban, országos házhoz szállítással a SzerszamKell barkácsáruházból

Rendezés:

Mérőkerék 10km

Központi raktáron
23.690 Ft

Extol lézeres távolságmérő, 0.05-40m

Központi raktáron
20.790 Ft 15.590 Ft
25%

Tudj meg többet a távolságmérő eszközökről

Számos szakember, mint a belsőépítész, lakberendező vagy építész, munkaeszközét képezi a távolságmérő, hisz munkájuk egyik fő része a távolság és felületmérés. Azonban a magánembereknek is szükségük lehet olykor, igaz nem túl gyakran erre a mérőeszközre, leginkább építkezések, lakberendezés alkalmával. Régen távolság mérésre és hosszúság mérésére a ma is igen népszerű mérőszalagot használták, amely sok esetben nagyon hasznos, azonban a távolságmérés ezzel a mérőeszközzel igen lassú és körülményes. Ma már erre a feladatra korszerű lézeres távolságmérő berendezéseket használják, amelyek azontúl hogy, távolságokat összeadják, alkalmasak a területszámításra és térfogat számításra is.

Lézeres távolságmérő

Nyilván régen is mértek távolságokat, igaz lassabban és körülményesebben. A távolságmérés bevált módja az volt, hogy legugolva a mérőszalagot egymás után igazgatták és így mérték le az épület hosszát. A kapott adatok papírra, majd kiszámításra kerültek, azonban előfordult, hogy ezek a mérések pontatlanok voltak.

A  technika fejlődésének köszönhetően a lézeres távolságmérővel egy ember is könnyedén eltudja végezni a méréseket, nem úgy mint a régi mérőszalagos módszerrel ellentétben.  Vannak esetek , hogy a terepviszonyok némi nehézséget okoznak, például egy építési törmelék. Ilyenkor szerencsés, hogy a kijelzőn azonnal láthatjuk a mért adatokat, sőt az tárolásra is kerül a távolságmérő memóriájában, sőt néhány gombnyomással bonyolultabb számításokat is elvégezhetünk vele. 

Hogy működik a lézeres távolságmérő?

Az eszköz működése alapvetően az időmérés elvén alapul.

Az eszköz lézerfényt bocsát ki egy adott tárgy vagy felület felé. Ez a lézerfény egyenes vonalban halad, és amikor eléri a célt, visszaverődik. Az eszköz érzékeli a visszavert lézerfényt, majd a beépített elektronika segítségével kiszámolja az időt, amíg a lézerfény oda-vissza utat tesz meg. Mivel a fénysebesség ismert konstans, az eszköz ez alapján számítja ki a távolságot.

A lézeres távolságmérők rendkívül gyorsak és pontosak. A lézerfény egyenes vonalban terjed, és nagyon kicsi a divergenciája (terjedési szöge), ezáltal nagyon pontos méréseket tesz lehetővé. Emellett a modern lézeres távolságmérők számos funkcióval rendelkeznek, például automatikus célzás és távolságmérés, amelyek még jobb pontosságot és kényelmet biztosítanak a felhasználóknak.

Így a lézeres távolságmérők az időmérés és a lézerfény segítségével végzik el a távolságok mérését, és nagyon pontos és gyors eredményeket nyújtanak a különböző alkalmazásokban.

A lézeres távolságmérő további előnye, hogy képes közvetett hosszmérésre is. Ez a sajátossága akkor használható ki, ha a távolság közvetlen mérését valami meggátolja, valamilyen akadályba ütközik a lézersugár. Adódhat olyan alkalom is,amikor sötétben  vagy tűző napsütésben kell mérni erre jelent kiváló megoldást a távolságmérő eszköz kivilágítható kijelzője. Olyan kiegészítők teszik könnyebbé a távolságmérő eszközzel való munkát, mint a lézerpont kereső szemüveg, ennek leginkább szabadban vesszük nagy hasznát.

Ultrahangos távolságmérő

A távolságmérők másik csoportjába az ultrahangos készülékek tartoznak. Működési elvük a denevérek navigációs rendszeréhez hasonló, így a kibocsájtott ultrahang visszaverődése alapján méri be a távolságot. A lézerjel csupán célzásra szolgál, de használatával vigyázni kell, ugyanis a gondatlan használat szemsérülést okozhat. 
Az ultrahangos távolságmérő népszerűsége messzemenően elmarad a lézerrel operáló egységekétől, köszönhetően pontatlanságuknak. Mivel a tervezésnél milliméterek is számítanak, így a sokkal inkább lézeres távolságmérőt részesítik előnyben a szakemberek, megbízhatóságuk és pontosságuk véget.  Pontosságuk annak köszönhető, hogy a lézer saját visszaverődő jelét méri be. 

Számos különböző környezetben alkalmazható, beleértve a beltéri és kültéri környezeteket is. Emellett általában viszonylag olcsóbbak más típusú távolságmérőkhöz képest.

Hátránya lehet, hogy bizonyos körülmények között, például zajos környezetben vagy nagyon puha felületek esetén, a mérés pontossága csökkenhet. Emellett az ultrahangos távolságmérők hatótávolsága is korlátozott lehet bizonyos esetekben.
Működése az ultrahangos hullámok echolokációján alapul, amelyet az eszköz bocsát ki és érzékel vissza. Az ultrahangos hullámok terjedése azonban a környezetben jelen lévő anyagoktól és jelenségektől függően változhat.

A zaj olyan tényező, amely környezeti zajforrásokból származó hullámokat vagy hangokat jelent. Ezek a hullámok különböző módon interferálhatnak az ultrahangos hullámokkal. Az interferencia során a hullámok összeadódhatnak (konstruktív interferencia) vagy kiolthatják egymást (destruktív interferencia).

A zaj hatása az ultrahangos távolságmérőre többféleképpen jelentkezhet. Először is, a környezeti zajok a kibocsátott ultrahangos hullámokhoz adódva megváltoztathatják azok frekvenciáját vagy amplitúdóját, ami zavarhatja az érzékelést és az értelmezést. Másodszor, a környezeti zajok miatt az eszköz érzékelése és feldolgozása is nehezebb lehet, mivel nehezebben lehet megkülönböztetni a kívánt jeleket a zavaró jelektől.

Ezenkívül a zajos környezetben a visszaverődő hullámok is torzulhatnak vagy elveszíthetik az eredeti formájukat, mivel a zaj interferenciát okozhat az ultrahangos hullámokkal. Ennek eredményeként az eszköz nehezebben tudja helyesen értelmezni a visszavert jeleket, ami pontatlanságot vagy hibás méréseket eredményezhet.

Összességében tehát a zaj kihívást jelent az ultrahangos távolságmérő működése szempontjából, mivel zavarhatja az ultrahangos hullámok terjedését és visszaverődését, valamint nehezítheti az eszköz pontos érzékelését és értelmezését a zajos környezetben.

A távolságmérő használata

Mint minden eszköznek, így a távolságmérő kezelésének is megvannak a szabályai, melyekkel nem árt, ha tisztában vagyunk.  Mikor mérést végzünk az  ultrahangos eszközzel, mindenképp tartsuk teljesen vízszintes vagy függőleges helyzetben. A vízszintes beállításban szintezők vannak segítségünkre. Az ultrahangos készüléknél célfelületet merőlegesen érje az ultrahang, ami a lézeres szálkereszttel ellenőrizhető.
A mérőhang visszaverődése a nagy, sima felületeknél a legoptimálisabb. Vigyázni kell, hogy a kúp alakban terjedő ultrahang semmilyen akadályba ne ütközhessen. Ha hosszú távolságokat mérünk, mindenképp olyan területet válasszunk, amely legalább 3x3 méter nagyságú. 
A lézeres távolságmérő esetében nem befolyásoló tényező, hogy a fénysugár merőleges legyen a visszaverő felületre, azonban a kapott értékre kihatással van.  Ferde szögben érkező fénysugárnál pontról-pontra más eredményt kapunk, mert a készülék a fénysugár hosszát fogja kijelezni.