Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Kompresszorok, tartozékok

A kompresszor nem mindennapos eszköz a ház körül, de bizonyos esetekben szükség van sűrített levegőre és bizony jó szolgálatot tesz, ha épp akad egy a garázsban. Amire az átlagember leggyakrabban használhatja a kompresszort, az a gépkocsik keréknyomásának szinten tartása vagy éppen a gumimatrac felfújása, de alapvetően szakemberek munkaeszköze. Olyan területeken, mint az autófényezés vagy a gumizás nélkülözhetetlen eszköz...>>Tovább a leíráshoz

A kisebb műhelyekben is megtalálhatóak a kompresszorok, melyek olyan műveletekben vesznek részt, mint a különféle tisztítások, préslég szerszámok működtetése, csavarok ki-és behajtása, csiszolás vagy a fényezés. Igaz az utóbbihoz a nagyobb teljesítménnyel rendelkezők az optimálisak.
Könnyen beszerezhető, de azt pontosan tudnunk kell, hogy melyik típus lesz a számunkra leginkább megfelelő, ehhez pedig nem csak a légkompresszor ár az, amit figyelembe kell vennünk!

A megfelelő kompresszor kiválasztása

Magától értetődő, hogy igyekszünk a megoldandó feladatokhoz mérten kiválasztani a legmegfelelőbb teljesítményű és üzemű kompresszort. A rövid ideig tartó, ritka használat nem teszi indokolttá nagy teljesítményű kompresszorok megvásárlását. A kisebb változatok, amelyek 2-3 bar nyomással üzemelnek, az úgynevezett autós kompresszorok, akár szivargyújtóra vagy akkumulátor töltőre csatlakozatva is működnek és remekül használhatók akár útközben is vagy nyaralás alkalmával. Egyszerű kialakításukból adódóan 20 perces üzemidővel működnek és egyenáramú motorjuk egy kis dugattyút mozgatva állítja elő a sűrített levegőt. A hosszabb használatot nem preferálják, túlmelegszenek és ez előbb-utóbb a tönkremenetelükhöz vezet. 
Az egyszerűbb mivoltuk véget nem rendelkeznek kiegyenlítő tartállyal és az előállított levegő pulzálva áramlik ki a tömlőn. Jó néhány közülük, még nyomásmérővel sincsen ellátva, így a nyomás értét sem tudjuk nyomon követni. 
A nyomásmérős változatok azonban a kis kompresszorok leállítása után már erre is alkalmasak. A levegő visszaáramlását ugyanis a henger visszacsapó hörgőszelepe akadályozza meg és a feszmérő a tömlőben levő nyomást jelzi.

Kisebb teljesítményű levegő kompresszor

Annak akinek kis teljesítményű, olcsó kompresszor szükséges, ajánlatos a robosztusabb kialakításút választani, amely akár a 3 bar nyomásra is képes és többféle adapterrel rendelkezik, így számos eszköz felfújására használható. Ezek a típusok, mivel nem rendelkeznek puffertartállyal és nyomásukat nem lehet szabályozni, így más célra, mint a levegőfújás nem is igazán alkalmasak.

Azokra a feladatokra, amelyek már folyamatos és szabályozott nyomást igényelnek, bár elegendő a kisebb nyomás is, mindenképp kiegyenlítő tartállyal rendelkező változatot érdemes választani. Ezeket a kis kompresszorokat nevezzük airbrush kompresszornak, mert elérik a 3 báros nyomást, és viszonylag hosszabb ideig használhatók, egyetlen hátrányként viszont megmaradt a szakaszos működés. Ami még elmondható róluk, hogy a levegő sűrítéséről mambrán- vagy hagyományos dugattyú gondoskodik. Ezek a típusú sűrített levegőt előállító egységek többnyire finom festőmunkákhoz valók. Autódekoratőrök, műköröm- és arcfestők mellett a modellezők használják azokat. 

A dugattyús kompresszorokról elmondható, hogy megfelelő karbantartás mellett hosszabb ideig használhatóak, mint a membránnal működtetett változatok. Hasonlóság a felépítésükben van, annyi különbséggel, hogy a  a kiegyenlítő tartály és a szállított levegő nyomását szabályozó szelep, továbbá a kíméletes üzemet biztosító automatikus kapcsolórendszer már szinte létfontosságú.
Ezen gépek mindegyike elektromos kompresszor, magyarán az eszköz nem működik elektromos hálózat nélkül. A hosszú munkamenetekhez az automatikus üzeműek az alkalmasak. Itt ami számít az a kiegyenlítő tartály mérete, amely akár 10 l is lehet. A kompresszor a nyomásérzékelő közreműködésével indul el és amint a légtartályban elegendő nyomás jön létre a meghajtómotor leáll, majd 1 bár nyomásnál újra elindul. 
A nyomás értéke alapvetően a festék konzisztenciájához, ill. fajtájához igazodva állítható be, a korszerűbb eszközök esetén a levegő még külön szűrőn is áthalad, amíg a pisztolyhoz jut. 
A kompresszor tömlőhöz való csatlakoztatásakor általában 1/42 csatlakozóra van szükség, de ha kisebb méretű vinil tömlőt akarunk csatlakoztatni, különböző illesztő csatlakozók szükségesek. Az air-brush kompresszor zajszintje nem nagyon haladja meg a 45 dB-t, így nem okoznak a felhasználó számára elviselhetetlen zajt a használat közben. Ezek a változatok, mint már említettük, a kisebb és igényesebb munkákhoz használatosak speciális festékszóró pisztolyokkal.

Nagy nyomással üzemelő levegős kompresszorok

A nagyobb nyomással előállított sűrített levegőt az ipari méretű kompresszor adja. Általánosságban 8 baros nyomásra képesek. A sűrített levegő előállításában úgynevezett hűtőbordázattal ellátott hengeres dugattyú vesz részt. Az iker dugattyúval rendelkező kompresszor kifejezetten az iparban használatosak. 
Attól függően, hogy milyen a sűrítést végző dugattyú, a kompresszor különféle teljesítménnyel rendelkező villanymotor működteti, 230 V-os 1,1-2-2 kW teljesítményű. A sűrítőhenger szelepkialakítása itt már igen igényes és hosszabb élettartamra tervezett. 
Olajos kompresszor esetében a dugattyú mozgása és a tömítettségek tartósságának megtartása olajos kenést igényel a magas fordulatszám véget. Itt a kimenő csatlakozó előtt olajszűrőt helyeznek el.
A kompresszor tartályának térfogata az egyik legfontosabb tényező. Némely hobbi használtara szánt kompresszor 8 literes tartállyal gyártott, folyamatos és ellenőrizhető és szabályozható levegő előállítására képes. 
A folyamatos működtetésre gyártott 50-200 literes légtartályú kompresszor berendezéseket az ipar használja. Hűtésüket külön ventilátor végzi. 
Az automata működés leállítja a meghajtó motort és a nyomás csökkenésének észlelelésekor el is indítja rögtön. A nagyobb levegőtartállyal rendelkező kompresszor motorja kevesebb alkalommal is kapcsol be.  Üzemelés közben kondenzvíz keletkezik, melynek leeresztésére a leeresztő szelep szolgál, az igényesebb kivitelek esetén ez korrózióvédett. 

Milyen specifikációkat érdemes figyelembe venni kompresszor kiválasztásakor

Mindenképp van néhány kiemelkedő tényező mely meghatározó a kompresszor kiválasztásánál. Az első kulcsadat, hogy a mekkora nyomással gyártották a kompresszort vagyis, hogy mekkora sűrítésre képes. Ez az adat egyedül, nem ad pontos információt, mert nyilván valóan fontos, de más adattal kiegészülve kaphatunk realitást a kompresszor működési teljesítményének tekintetében.
Amelyet még mindenképp meg kell vizsgálnunk, az az hogy a kompresszor mennyi levegő szállítására képes. ez a tartályok gyors feltöltése véget fontos. A harmadik alapvető tényező a légtartály mérete. Mint már korábban említésre került a nagyobb méretű tartály nagyobb légnyomás és légmennyiség biztosítására képes.
Ha egy légtérben tartózkodik a kompresszor használója a géppel, akkor az üzemelés közben létrejövő zaj mértéke sem lényegtelen tényező, ám ezeket a gyártók nem minden esetben adják meg. Az igényesebb változatok nyomásmérővel és nyomásszabályzóval is fel vannak szerelve.

Kompresszorhoz csatlakoztatható eszközök

A kompresszor lehetőségek tárházát rejti magába. Az előzőkben már néhány mondat erejéig ki is tértünk rá, hogy a kompresszor előnyeit milyen sok területen használják ki. Taglaltuk a berendezésre jellemző tulajdonságokat, de ami még meghatározó a kompresszor használata szempontjából, azok a csatlakoztatott eszközök, mint például a lefúvató pisztoly, nyomásmérővel és flexibilis csővel rendelkező abroncsfúvó vagy a festékszóró pisztoly.

A kompresszor egyéb felhasználási területei

Talán a legnagyobb részben azt szokhattuk meg, hogy az általunk használt gépek elektromos áramról, akkumulátorral működnek netán benzin szükséges az üzemelésükhöz, de vannak olyan pneumatikus gépek, amelyek használatához sűrített levegő, így kompresszor szükséges. Vannak fúrógépek, csavarozó gépek, csiszológépek, sőt sarokcsiszolót és vésőgépet is találunk, nem beszélve a mindenféle szögbelövő masináról. Ezek mind sűrített levegővel működő gépek és a levegőcső végére csatlakoztathatók. 
Ezen gépek számos előnnyel rendelkeznek a fentebb említett módokon működő társaiknál.  Sokkal egyszerűbb a felépítésük és eleve nem elektronika vezérli működésüket, így kevesebb bennük az alkatrész is amelyből következik a könnyebb súly is. 
Nemes egyszerűséggel elmondható a kompresszor által működtetett pneumatikus gépekről, hogy karbantartásuk könnyebb és hosszabb élettartamra lehet tőlük számítani. 
Az elektromos és egyéb változatokról elmondható, hogy a funkciók beállítása pontosabb kidolgozottságú, gondolunk itt arra, hogy fordulatszám vagy sebesség és teljesítmény állításár nem a ravasz szolgál, mint a levegővel működtetett modellek esetében.
Viszont további két tulajdonságról is szót kell ejtenünk, amely megint csak a kompresszorral működtetett gépek malmára hajtja vizet. Az első, hogy ezeket a szerszámokat nem tudjuk túlterhelni, vagyis nem melegednek túl és nem égnek le, a másik tényező, hogy mivel működésük nem igényel elektromos áramot így nem ráznak és nem szikráznak, továbbá tűz-és robbanásveszély esélye sem áll fenn.

Ahol biztosan jól jön egy kompresszor

Fentebb már némi ízelítőt adtunk a kompresszorhoz csatlakoztatható eszközök kapcsán, hogy hol milyen területek, munkafolyamatok, szakmák, azok ahol nélkülözhetetlen ez a berendezés, de itt most részletesen is kitérünk rá.