Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Kültéri világítás - kültéri lámpa

Rendezés:

LED szolár lámpa

Központi raktáron
950 Ft

LED-es szolár lámpa

Központi raktáron
1.270 Ft

POMPEII kültéri fali lámpás

Áruházi raktáron
59.990 Ft 46.690 Ft

Vidik Lighting lámpa függeszték

Áruházi raktáron
9.900 Ft 7.150 Ft

LED szolár lámpa

Központi raktáron
1.060 Ft

LED szolár lámpa

Áruházi raktáron
839 Ft

Kültéri lámpa avagy kellő megvilágítás és design egyszerre


A kerti világításnak nem csak funkcionális szerepe van, hanem igen meghatározó az igényes látványt illetően. A kültéri lámpák a házakat sötétben kiemelik, a kerti ösvényeket, beállókat jól láthatóvá teszik. 
Mielőtt bármibe is belefognánk érdemes a kerti világítást átgondolni, megtervezni, ugyanis nem biztos, hogy hosszútávon jó megoldás lesz, ha csak ész nélkül kiválasztunk egy kültéri lámpát, a melyik éppen megtetszik a bevásárlóközpont egyik polcán. A kültéri lámpa választék igen széles és számos kategóriába sorolhatóak méretük, fényerejük, színük, formájuk és elhelyezési lehetőségeik szerint.

Mire figyeljünk a kültéri lámpa telepítésénél

Kerti világítás megtervezésekor,  jó néhány szempontot figyelembe kell venni. Célszerű a kültéri lámpákat úgy telepíteni, hogy ne legyen zavaró a szemnek,  a lakásba az ablakokon, ajtókon keresztül ne világítson be, sőt ha figyelmesek vagyunk, akkor arra is odafigyelünk, hogy a szomszédot se zavarja. 
Akár részleges, akár az egész kertre kiterjedő kerti világításban gondolkozunk, mindenképp szükséges hozzá a megfelelő áramforrás biztosítása. Az is biztos, hogy az áram a kültéri lámpákhoz vezetékeken fog eljutni, mely kábeleket a földbe kell lefektetni.  Ha még abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy folyik az építkezés, akkor mindenképp érdemes a kerti világítás kérését átgondolni, hogy később ne kelljen újra ásni a már szépen beültetett kertet. 
Ha kerti utakat, járdákat szeretnénk jól láthatóvá tenni, akkor minden bizonnyal a megfelelő választás az alacsony kültéri állólámpák lesznek.  Ezek lefelé és kissé oldalra szórt fényükkel világítják meg az utakat. Ha viszont a kertnek azon részét szeretnénk bevilágítani, ami egy központibb hely és többet tartózkodunk ott, akkor a magasabb álló lámpák lesznek a megfelelőek. Előnyös tulajdonságuk, hogy jól bevilágítják a közvetlen környezetet. Ideálisak teraszokra és grillsütő helyekre. 
A kocsi beálló megvilágítása kapcsán amire figyelnünk kell saját és mások testi épsége megóvásának céljából, hogy a telepített kerti lámpa fénye az autóban ülő ember szemmagassága alatt legyen, hogy ne kápráztasson. Ezen kültéri lámpáknak azt a területet kell jól megvilágítania, ahová az autóval beparkolunk. Erre a célra még a földbe süllyesztett kültéri lámpa is kiváló megoldás. Az ilyen típusú taposólámpákat még előszeretettel használják, közlekedőkbe, lépcsőkbe beépítve, járdába süllyesztve. 

Figyeljük a kültéri lámpák besorolását!

A kültéri lámpa változatok sok szempontból különböznek a beltéren használatos társaiktól, ugyanis ezeknek a modelleknek igen ellenállónak kell lenniük az időjárási tényezőkkel szemben. Ellen kell állniuk a jégnek, hónak, esőnek és el kell viselniük a napsütés okozta magas hőmérsékletet is, továbbá a kisebb mechanikai hatásoknak is ellen kell állniuk. A kültéri lámpák így annál magasabb IP besorolást kapnak, minél ellenállóbbak a különféle hatásokkal szemben. 

Takarékos megoldások

Ha azt szeretnénk, hogy házunk, kertünk folyamatos fényárban ússzon, akkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy ez havonta egy jelentős összeggel fogja megemelni a villanyszámlánkat. Ennek a problémának a kiküszöbölésére, ma már van egy remek megoldás méghozzá napelemes kültéri lámpa formájában. A gyártók ebből a típusú kerti lámpából is igen széles termékkínálattal állnak vásárlóik rendelkezésére. Ezek a lámpák a legelőnyösebb tulajdonságuk, hogy nem kell őket telepíteni, csupán a megfelelő helyre kell elhelyezi vagy leszúrni a talajba. Azzal tisztában vagyunk, hogy előny nem jár hátrány nélkül. Hát itt is van ilyen, méghozzá igen meghatározó. A napelemes kültéri lámpa csupán jelzőfényként használható, mert fényereje rendkívül csekély. 
Viszont ma már hála Istennek, vannak energiatakarékos izzók, melyek segítségével jelentős energiafogyasztás spórolható meg.  A kültéri lámpák is rendelkeznek hagyományos foglalattal, így az E27, E14 vagy GU10 jelölésű foglalatba betehetők az energiatakarékos izzók és LED fényforrások is. Befolyásoló tényező a lámpabúrák komplettsége véget, hogy a behelyezett izzó kevésbé fog nagy fényt adni, ezért ha világosabbat szeretnénk, akkor nagyobb teljesítménnyel rendelkező izzót helyezzünk a kerti lámpánkba. 
A LED-es izzók használata amellett, hogy költséghatékonyabb megoldás is, működésük kevesebb hőt is termel, ugyanis a növények mellé telepített LED-es izzóval üzemelő kültéri lámpa nem fogja kedvenc növényeinket tönkretenni, mindemellett alacsonyabb feszültséggel is üzemel, így a végzetes kimenetelű áramütések is elkerülhtőek.
A találékony ember ötletei nem érnek itt véget, ugyanis a mozgásérzékelős kültéri lámpák is remek megoldást jelentenek, ha a kert megvilágítására nem szeretnénk elkölteni a fizetésünket. Ugyanis ezek csupán akkor lépnek működésbe, ha mozgást érzékelnek, majd a beállított időnek megfelelően automatikusan elsötétednek. Hatótávolságuk általában 10 méter, működési szögük 160-170 fok, továbbá beállítható, hogy hány órától lépjen működésbe, így igazítható a sötétedéshez.