Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Kültéri lámpa, kert világítás

Rendezés:

Vidik Lighting fali lámpa

Áruházi raktáron
6.380 Ft 5.420 Ft
15%

POMPEII kültéri fali lámpás

Áruházi raktáron
59.990 Ft 46.690 Ft
22%

Vidik Lighting lámpa függeszték

Áruházi raktáron
9.900 Ft 7.150 Ft
28%

Vidik Lighting fali lámpa

Áruházi raktáron
5.250 Ft 4.990 Ft
5%

LED szolár lámpa

Jelenleg nem elérhető
1.190 Ft

LED szolár lámpa

Jelenleg nem elérhető
991 Ft

LED-es szolár lámpa, mikulás

Áruházi raktáron
991 Ft 795 Ft
20%

LED-es szolár lámpa

Központi raktáron
1.690 Ft

LED-es szolár gombalámpa

Jelenleg nem elérhető
991 Ft

Kültéri lámpa avagy kellő megvilágítás és design egyszerre


A kerti világításnak nem csak funkcionális szerepe van, hanem igen meghatározó az igényes látványt illetően. A kültéri lámpák a házakat sötétben kiemelik, a kerti ösvényeket, beállókat jól láthatóvá teszik. 
Mielőtt bármibe is belefognánk érdemes a kerti világítást átgondolni, megtervezni, ugyanis nem biztos, hogy hosszútávon jó megoldás lesz, ha csak ész nélkül kiválasztunk egy kültéri lámpát, a melyik éppen megtetszik a bevásárlóközpont egyik polcán. A kültéri lámpa választék igen széles és számos kategóriába sorolhatóak méretük, fényerejük, színük, formájuk és elhelyezési lehetőségeik szerint.

Mire figyeljünk a kültéri lámpa telepítésénél

Kerti világítás megtervezésekor,  jó néhány szempontot figyelembe kell venni. Célszerű a kültéri lámpákat úgy telepíteni, hogy ne legyen zavaró a szemnek,  a lakásba az ablakokon, ajtókon keresztül ne világítson be, sőt ha figyelmesek vagyunk, akkor arra is odafigyelünk, hogy a szomszédot se zavarja. 
Akár részleges, akár az egész kertre kiterjedő kerti világításban gondolkozunk, mindenképp szükséges hozzá a megfelelő áramforrás biztosítása. Az is biztos, hogy az áram a kültéri lámpákhoz vezetékeken fog eljutni, mely kábeleket a földbe kell lefektetni.  Ha még abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy folyik az építkezés, akkor mindenképp érdemes a kerti világítás kérését átgondolni, hogy később ne kelljen újra ásni a már szépen beültetett kertet. 
Ha kerti utakat, járdákat szeretnénk jól láthatóvá tenni, akkor minden bizonnyal a megfelelő választás az alacsony kültéri állólámpák lesznek.  Ezek lefelé és kissé oldalra szórt fényükkel világítják meg az utakat. Ha viszont a kertnek azon részét szeretnénk bevilágítani, ami egy központibb hely és többet tartózkodunk ott, akkor a magasabb álló lámpák lesznek a megfelelőek. Előnyös tulajdonságuk, hogy jól bevilágítják a közvetlen környezetet. Ideálisak teraszokra és grillsütő helyekre. 
A kocsi beálló megvilágítása kapcsán amire figyelnünk kell saját és mások testi épsége megóvásának céljából, hogy a telepített kerti lámpa fénye az autóban ülő ember szemmagassága alatt legyen, hogy ne kápráztasson. Ezen kültéri lámpáknak azt a területet kell jól megvilágítania, ahová az autóval beparkolunk. Erre a célra még a földbe süllyesztett kültéri lámpa is kiváló megoldás. Az ilyen típusú taposólámpákat még előszeretettel használják, közlekedőkbe, lépcsőkbe beépítve, járdába süllyesztve. 

Figyeljük a kültéri lámpák besorolását!

A kültéri lámpa változatok sok szempontból különböznek a beltéren használatos társaiktól, ugyanis ezeknek a modelleknek igen ellenállónak kell lenniük az időjárási tényezőkkel szemben. Ellen kell állniuk a jégnek, hónak, esőnek és el kell viselniük a napsütés okozta magas hőmérsékletet is, továbbá a kisebb mechanikai hatásoknak is ellen kell állniuk. A kültéri lámpák így annál magasabb IP besorolást kapnak, minél ellenállóbbak a különféle hatásokkal szemben. 

Takarékos megoldások

Ha azt szeretnénk, hogy házunk, kertünk folyamatos fényárban ússzon, akkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy ez havonta egy jelentős összeggel fogja megemelni a villanyszámlánkat. Ennek a problémának a kiküszöbölésére, ma már van egy remek megoldás méghozzá napelemes kültéri lámpa formájában. A gyártók ebből a típusú kerti lámpából is igen széles termékkínálattal állnak vásárlóik rendelkezésére. Ezek a lámpák a legelőnyösebb tulajdonságuk, hogy nem kell őket telepíteni, csupán a megfelelő helyre kell elhelyezi vagy leszúrni a talajba. Azzal tisztában vagyunk, hogy előny nem jár hátrány nélkül. Hát itt is van ilyen, méghozzá igen meghatározó. A napelemes kültéri lámpa csupán jelzőfényként használható, mert fényereje rendkívül csekély. 
Viszont ma már hála Istennek, vannak energiatakarékos izzók, melyek segítségével jelentős energiafogyasztás spórolható meg.  A kültéri lámpák is rendelkeznek hagyományos foglalattal, így az E27, E14 vagy GU10 jelölésű foglalatba betehetők az energiatakarékos izzók és LED fényforrások is. Befolyásoló tényező a lámpabúrák komplettsége véget, hogy a behelyezett izzó kevésbé fog nagy fényt adni, ezért ha világosabbat szeretnénk, akkor nagyobb teljesítménnyel rendelkező izzót helyezzünk a kerti lámpánkba. 
A LED-es izzók használata amellett, hogy költséghatékonyabb megoldás is, működésük kevesebb hőt is termel, ugyanis a növények mellé telepített LED-es izzóval üzemelő kültéri lámpa nem fogja kedvenc növényeinket tönkretenni, mindemellett alacsonyabb feszültséggel is üzemel, így a végzetes kimenetelű áramütések is elkerülhtőek.
A találékony ember ötletei nem érnek itt véget, ugyanis a mozgásérzékelős kültéri lámpák is remek megoldást jelentenek, ha a kert megvilágítására nem szeretnénk elkölteni a fizetésünket. Ugyanis ezek csupán akkor lépnek működésbe, ha mozgást érzékelnek, majd a beállított időnek megfelelően automatikusan elsötétednek. Hatótávolságuk általában 10 méter, működési szögük 160-170 fok, továbbá beállítható, hogy hány órától lépjen működésbe, így igazítható a sötétedéshez.