Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Rönkhasító gépek

Rönkhasitók széles választékát találja a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Erba, Makita, Fieldmann, Al-ko. Minőségi kivitelű, erős motororral szerelt rönkhasitók, akár 3 év érvényes Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a kerthez kell. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

Güde késhosszabbító

Központi raktáron
14.990 Ft

Hecht 900 rönktartó bak

Rendelésre 2-7 nap
11.990 Ft

WoodXpert rönkfogó LT6

Rendelésre 2-7 nap
17.190 Ft

WoodXpert ejtőemelő - M

Rendelésre 2-7 nap
23.990 Ft -tól

A gépiesített fejsze avagy a rönkhasító


 

Talán az egyik legváltozatosabb kialakítással rendelkező gépet, a rönkhasítót mutatjuk be. Létezik fekvő, álló és hidraulikus változat. Igen nagymértékben eltérnek egymástól. 

A rönkhasító gépek már kevésbé használatosak a házkörüli tűzifa felaprításában. Az átlagember hamarabb nyúl a fejsze vagy a láncfűrész után, minthogy beszerezzen egy rönkhasító gépet, hisz a tűzifa már feldaraboltan érkezik és csak a megfelelő helyre kell pakolni.
Nem úgy a vidéken élők, ahol jórészt fával oldják meg a téli időszakban a ház fűtését, ott értékes segítség lehet egy rönkhasító, illetőleg ott egyenesen nélkülözhetetlen eszköz, ahol ipari szinten folyik a fa hasábokra feldarabolása.

A rönkhasító gépet tulajdonképpen egy gépesített fejszének is titulálhatjuk, amely az emberi energiát váltja ki. Hasonló felhasználásra készítették, mint a láncfűrész gépeket. Lényegi különbség, hogy a láncfűrész egészen nagy rönkök darabolásában kiváló segítség, míg a rönkhasító egészen apró hasábokat is képes produkálni. 


Működési elve roppantód egyszerű, több tonnányi nyomóerőt felhasználva hasítja szét a rönköket a hidraulikus munkahenger kése vagy éppen a munkapad. A hidraulikus szivattyú nagyrészt villanymotor meghajtású. Ez lehet egy vagy háromfázisú, illetőleg működtethető 230 vagy 400 voltról is. Kereskedelmi forgalomban vannak olyan változatok is, amelyek már kombinált típusok, vagyis megfelelőek a traktorhajtáshoz. Ezeknél a fajta rönkhasító berendezéseknél olajnyomást előállító szivattyút nem villanymotor, hanem egy mezőgazdasági gép kardántengelye hajtja. Ez a megoldás a kisebb tanyákon és gazdaságokban jelent optimális megoldást. Olyan esetekben, ahol nem megoldott a villanymotoros rönkhasító használata, ott a robbanómotoros változatot alkalmazzák. 


További szempontként figyelembe kell venni a rönkhasító vásárlásakor, hogy álló vagy fekvő változat a számukra megfelelőbb. Mindként kivitelnek megvab a maga előnye és hátránya. Az álló rönkhasító helyigénye jóval kisebb, mint a fekvőé, viszont a fekvő munkapadra helyezhető, így a számunkra optimális pozícióba helyezhető.


A rönkhasítók legfontosabb jellemzője, amely meghatározza választásunka, hogy mekkora hasító erővel rendelkezik, ugyanis a hasító erő határozza meg, hogy mekkora méretű fákat képes darabolni. A kisebb otthoni használatra gyártott gépek 5-6 t erővel képesek széthasítani a fát, még az iparban használatosak akár 16-20 t is kitudnak fejteni. 


Amit még ezen gép esetében nem hagyhatunk figyelmen kívül, az a maximálisan befogható rönkátmérő és hossz, utóbbira a maximális hengeremelés értéke ad támpontot. 
A villanymotorral működtetett modellek esetében a hálózat meghatározó tényezőként szerepel a kiválasztásnál. 
A rönkhasítókra különböző illesztékek szerelhetőek, ennek köszönhetően lehetőség van akár 4 hasábra is feldarabolni egy tuskót. 


Mint minden munkagép esetében, így itt is nagyon körültekintőnek és óvatosak kell lenni a munkagép közelében. Néhány szabály betartása megelőzheti a baleseteket, úgy mint a bő ruha, ékszerek, karóra mellőzése. A gép közelében csupán egy ember tartózkodhat és hát a védőfelszerelés viselése nem is kérdéses. A védőszemüveg és bakancs használata a hasítás során elrepülő daraboktól óvja a rönkhasító használóját. 
A rönkök darabolása minden esetben szálirányban történik, továbbá a gépek karbantartása sem hanyagolható el.