Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Kézi körfűrészek

Körfűrészek széles választékát találja a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Makita, Bort, PowerPlus, Defort. Minőségi körfűrészlapokkal - mely külön is kapható. Mindent egy helyen, azonnal raktárról. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
30.080 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
45.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
52.950 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
149.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
17.510 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
247.410 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
39.980 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
44.500 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
48.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
19.270 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
47.770 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
158.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
39.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
30.860 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
35.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
16.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
32.690 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
20.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
33.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
18.400 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
26.590 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
38.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
47.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
194.480 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
18.900 Ft

Körfűrész


A gépi szerszámok között egy igen jelentős eszköz a körfűrész, mely nélkülözhetetlen lenne az asztalosok, építési szakemberek és sok más terület számára, hiszen ez a gép a legalkalmasabb a hosszanti-, kereszt- és ferdevágások kivitelezésére.
Egyenes vágásokra sok más fűrészgép is megfelelő, azonban a pontos leszabási munkákra a körfűrész gépet használjuk. 
Fűrésztárcsája mivel rendkívüli sebességgel forog, így kicsi az esélye a vágás vonalának nagymértékű elhajlására. Nyílván valóan ez nem azt jelenti, hogy a körfűrész géppel nem vághatunk ferdén, csupán azt, hogy ezen gép esetében a legkevésbé térhetünk el az egyenes vonaltól, még szabadon vezetve is. 
Ez köszönhető annak, hogy előtoláskor nem kizártak a csekély oldalra feszülések és a gép máris nem a kijelölt vonalon halad tovább. 
Ahogyan felfedezzük, hogy a tárcsa nem az általunk kijelölt vonalon halad, az ellentartással ugyan visszavezetjük a gépet a vonalra, de máris lesz egy enyhe hullám a vágásban. Ezért a legcélravezetőbb, ha egyenes vágások kivitelezéséhez vezetőt használunk.
A körfűrészekkel szemben támasztott alapvető követelmények a pontos vágás, alapvető biztonság és egyszerű kezelhetőség. 
Mint sok más gépek, így a körfűrészek is jelentős fejlődésen mentek át, egyre precízebbek lettek és számos funkcióval bővítették őket. Optimálisabbá vált a súlypontjuk, tervezésükben jelentős hangsúlyt kapott az ergonómia, hatékonyabbá tették a porelszívást.
Villamos szerkezetükben is erőteljes változások történtek a biztonsági-és szabályzó elektronikákat illetően. Olyan funkciók jelentek meg, mint a választható fordulatszám, lassú felfutás vagy a túlterhelés elleni védelem. 
A megmunkálandó anyagok bővülésével egyenes arányban nőtt a körfűrészekhez kapható fűrésztárcsák választéka is.

A körfűrész specifikációi, avagy a kiválasztás szempontjai

Mikor körfűrész géppel dolgozunk, számos tényező befolyásolja a munka gyorsaságát. Természetesen itt megemlítendő a vágandó anyag, a gép teljesítménye, de roppantmód sok múlik magán a gép kialakításán. 
Ezért a következőkben részletesen foglalkozunk azon specifikációkkal, amelyekre mindenképp érdemes figyelni a körfűrész gépünk megvásárlásakor. 
Evidens, hogy egy jó körfűrész alap felszereltségét képezi az erős motor. A vágást végző tárcsa közvetlenül a motor tengelyére van csatlakoztatva. A motor nem képes a teljes felvett teljesítményt hasznosítani, csupán egy részét. Általánosságban ez az adat kerül feltüntetésre, de valójában a valódi teljesítmény, ennek legfeljebb 55-65%-a. Ami lefordítva azt jelenti, hogy egy 1000 W-os teljesítményű gép valójában csupán 550-650 W között teljesít. 
Egy másik lényeges információ a fordulatszám, amely típusonként 3200 és 6000 között változik. Kivételt képeznek a szabályozható fordulatszámú gépek. Van olyan márka, melynek némely modellje jóval 3200 alatti fordulatszámmal indul és 5200-ig képes felpörögni. A fordulatszám tekintetében tudni érdemes, hogy a megadáskor a terhelés nélküli értékeket láthatjuk, azonban ez terhelés közben némileg csökken. 
A körfűrész gépek zajszintje is egy igen kardinális kérdés, hiszen nem mindegy, hogy az egész napos használat alatt mekkora zaj éri a dobhártyánkat. Az átlagos zajszintje a körfűrészeknek 85-90 dB, amely természetesen vágás közben megnő, ezért a hosszabb munkafolyamatok mindenképp megkövetelik fülvédő viselését, különben jelentős mértékben károsodhat a hallásunk. 
A munkavégzés szempontját tekintve fontos a gép ergonómiája, kialakítása. 
 A jó irányítást általában az ún. vasaló markolaton kívül típusonként változó, többnyire a markolattal egybe integrált, ritkábban a talpra erősített pótmarkolat biztosítja. A motorok általában jól kiegyensúlyozottak, ezért a rugalmas szoftgrip borítású markolat nem túl gyakori, még az ipari gépeken is csak a nagy teljesítményeken alkalmazzák, s inkább a gép biztonságos kézben tartását könnyíti meg huzamosabb használat esetén.
Nem mehetünk el, amellett a lényeges dolog mellett, hogy a gépbe milyen átmérővel rendelkező fűrésztárcsa való, hiszen ez határozza meg a motorteljesítménnyel együtt a körfűrész vágási teljesítményét és a legnagyobb vágási teljesítményt.
A tárcsák cseréjét az egyes típusok esetében a tárcsareteszelés segíti. A vágás optimális mértéke a csuklószerkezet beállításával kivitelezhető. 
A körfűrész másik fontos részét képezi a géptalp, amely lehet préselt acél vagy alumínium öntvény, ez azonban inkább ipari fűrészgépeknél használatos. Nem csupán a talp anyaga, hanem mérete is fontos, mert a nagyobb méretű talp jobb felfekvést eredményez. 
A korszerű fűrészek már lézersugaras vonalvezetéssel segítik a pontosabb vonalvezetést, ám emellett érdemes a talp elején lévő vásásjelzőre is figyelni. A lézersugár funkciója inkább a vágásvonaltól való irányeltérés korrigálása. 
Egy jó körfűrész profi porelszívó funkcióval is kell hogy rendelkezzen, ami szabad rálátást biztosítja a vágás vonalára és a munkaterület tisztántartását is nagymértékben elősegíti. Porelszívó funkcióval ma már minden gép alapfelszereltsége, csupán a porgyűjtés módjában vannak különbségek. Míg némely gépek, egyaránt funkcionálnak porgyűjtő zsákkal és porszívóhoz való csatlakoztatással, addig mások csupán porszívót lehet csatlakoztatni. Egyes modelleknél ez külön csatlakoztatható adapterrel oldható meg, melyet ajánlatos a géppel együtt megvásárolni. 
A tárcsa fix védőburkolatának anyag gyártmányonként változó, lehet alumínium öntvényből és készülhet műanyagból is. A vágás során kellő védelmet biztosító védőburkolat minden esetben fémöntvény vagy lemez. Vágás közben ez a burkolat elfordulva szabaddá teszi a tárcsa alsó részét. A hasítóék vagy e burkolat mögött helyezkedik el, vagy üzemen kívül a mozgó burkolat védelme alá kerül. A hasítóék szerepe, hogy a gép még megvezetés nélküli a vágáskor se térhessen ki eltolása közben.

A gép választásakor tehát vegyük figyelembe, hogy általában véve milyen anyagvastagságokkal szeretnénk majd dolgozni, továbbá számoljunk a munka volumenével és ehhez mérten döntsünk. Ne csak a teljesítmény legyen a meghatározó szempont, hanem vegyük figyelembe a precíz gépkialakítást és a kényelmi-biztonsági funkciókat is. Nyilván valóan egy igényesen és pontosan kidolgozott gépnek az ára magasabb is lesz. 


Mire érdemes figyelni a körfűrész használat közben?

Abban egyet értünk, hogy az alapvető koncepció minden körfűrész esetében ugyanaz, így többé-kevésbé hasonlóak a tulajdonságaik, de megoldásaik tekintetében eltérőek lehetnek, amely némileg befolyásolja használatukat. 
Mint már fentebb szót ejtettünk róla a körfűrészeket hosszú egyenes vágásokra, darabolásra, ferde (gérbe) vágásokra tervezték. Néhány dolog, amire érdemes figyelni a körfűrész használatát illetően.

 • A munkának megfelelő gép megválasztása
  A körfűrészek is a maguk sajátosságaik alapján besorolhatók a barkács- vagy az ipari kategóriába és eszerint is használhatóak. Míg az iparban használatosak tartós üzemre készültek a barkácsfűrészek a rendszeres, napi több órás menetben tönkre mennek. A kisebb teljesítmény-felvételű gépek magától értetődően kíméletesebb használatot igényelnek, de egyébként alapfunkcióikat illetően mindent tudnak, amit kell, csak a saját korlátaikon belül. Ezért lényeges szempont, hogy a munkához mérten válasszuk meg a használni kívánt körfűrész gépet. 
 • Megfelelő vezetés és rögzítés
  Az egyenes vágások kivitelezéséhez elengedhetetlen kellék a párhuzam-, vagy más vezető. Kétségtelen, hogy az egyenes vágások nem kivitelezhetőek megfelelő alátámasztás és a pontos rögzítés nélkül. A kisebb darabokat csavaros szorítóval rögzítik a munkaasztalhoz. 
 • Ne feledkezzünk el a megfelelő porelszívásról
  A tisztább és pontosabb munka érdekében igen jól kihasználható a körfűrész  porelszívó funkciója. A huzamosabb munka inkább porszívó használatát igényli, míg a rövidebbekhez elegendő a textilporzsák is.
 • Alátámasztás
  Fontos odafigyelni. arra, hogy a vágni kívánt munkadarab vége ne lógjon a levegőbe, kellő alátámasztásról kell gondoskodni. Ennek oka, hogy a rezgés kihat a munkadarab végére is és így már nem lesz biztos, hogy lesz a vágásunk. Ha optimálisak a vágáshoz szükséges körülmények, akkor a munkadarab szilárdan van rögzítve és a vágást nem akadályozza semmi. 
 • Gépbeállítás
  Mielőtt hozzákezdenénk a fűrészeléshez a feladat igényeihez mérten állítsuk be a gépet. Ilyenkor kiválasszuk a fűrészelni kívánt anyaghoz illő tárcsát, ugyanis a fogazatuktól függően más és más anyaghoz használhatóak és vágási teljesítményük sem egyforma. Majd a feladathoz mérten beállítjuk a használni kívánt fordulatszámot, amennyiben van rá lehetőség. Ebben az esetben szintén az anyag fajtája lesz a maghatározó. 
 • Vágás 
  Amennyiben a munkadarabot át szeretnénk vágni, abban az esetben a gépet teljesen ültessük a talpára, ha pedig a vágás mélysége adott, úgy ezt a tárcsa, illetve a gép talpfölé emelésével állítsuk be. Következő lépésben tolómérő segítségével ellenőrizzük a  talp síkjából kiálló tárcsarész magasságát. Ha nem vagyunk biztosak az érték pontosságában, akkor a próbavágáson ellenőrizhető a vágás mélysége. 
  Gérbevágáshoz a gép és a tárcsa függőlegeshez viszonyított szögét kell a kívánt értékre állítani. A ferdeszögű alávágás max. 45 fok lehet. Típustól függően ezen funkció beállítását vagy a csavaros rögzítések vagy a gyorsrögzítő karok segítik. 
  A géphez tartozó párhuzamvezetőre csak abban az esetben támaszkodjunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy a darab széle egyenes és maga a darab nem túl széles. 
 • Előtolás
  Vágásnál figyelembe kell venni a vágandó anyag vastagságát és a használni kívánt gép átvágási adottságait. Fontos, hogy az anyag igényeihez igazított fordulatszámú gépet, csak lassan, fokozatosan toljuk előre, mert a túl nagy előtolás a kuplungos gépek esetén leoldást eredményez és a lassú felfutású gépek tárcsájának sem tesz jót. 
  Az óvatos előtolással nem csak a tárcsát kíméljük, hanem a gépünk is hosszabb élettartamú lesz. A korszerű körfűrészgépek már rendelkeznek túlterhelés elleni funkcióval, amelyek a gép túlterhelése esetén lekapcsolják a gépet és csak a tekercsek lehűlése után kapcsolhatóak vissza. Viszont a régebbi konstrukciókat- az elektronika hiánya miatt - tönkreteheti a túlterhelés okozta hőmérséklet emelkedés. 

Tudj meg többet a körfűrész tárcsáiról

Abban bizonyára egyet érünk, hogy a vágási eredményt számos összetevő befolyásolja, ilyenek a vágandó anyag tulajdonságai, a gép fordulatszáma, az előtolás sebessége és nem utolsó sorban, hogy milyen fogazatú fűrésztárcsákat használunk. A nagyteljesítményű körfűrészlapok keményfémlapka betétesek. A nagy kopásállóságú betétek a legnagyobb terhelések hatására sem törnek le, vagy válnak le az acélfogak éléről. 
A keményfémlapkás tárcsák közül lapos-, váltó-, trapéz- és homorúfog-profillal készültekből választhatunk. A kis fogszámmal rendelkezők általánosságban véve lapos profilúak és ezek gyorsdaraboláshoz használatosak tömörfában és nyers lemezanyagokban. A kevés fogból kifolyólag ebben az esetben a vágási minőség durva lesz. 
A finomfogazású keményfémbetétes tárcsákkal a finom vágású leszabások kivitelezhetőek forgács-és műanyaglapokban valamint nem vas fémekben is. Ezek trapéz-, vagy trapéz-lapos (16), illetve váltó fogprofil kombinációval gyártottak. 
A közepes fogszámú, váltófogazatú HM fűrésztárcsákkal jó minőségű vágásokok végezhetőek  kemény- és puhafákban, rétegelt lemezekben. 
A króm-vanádiumból készült fűrésztárcsák a legtöbb esetben hegyes foggal készültek. 
Befolyásoló tényezőként kell még megemlíteni, hogy a fogak vágáskor mekkora szögben mélyednek az anyagba. Optimális állapotnak a 45° fok mondható. 
A legnagyobb igyekezetünk ellenére is a tárcsa egy idő után elkopik és cserélni kell. Az új fűrésztárcsa az eredeti méretével megegyező kell, hogy legyen, ha nagyobb nem férne el a védőburkolatban, illetőleg ha kisebb mérettel rendelkezik, lecsökken a körfűrész vágás mélysége. 
A fontos adatok magán a tárcsán megtalálhatóak, mint az átmérő, a felfogató furat mérete, a fogszám továbbá a tárcsa anyagát jelölő rövidítések. HM a kemyényfémlapkás tárcsát jelöli a CV pedig a króm-vanádiumból készültet. 
A munkafolyamatok közben különféle anyagok megmunkálása válthatja egymást, így tárcsákból is érdemes több félét beszerezni. (durva és sűrű fogazású tárcsák)
A használaton kívüli tárcsák minden esetben kartonokban tárolandók, a fogazatuk épségének megóvása érdekében.