Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Benzines és elektromos lombszívók - lombfújók

Lombszivók és fújók széles választékát találja a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Makita, Fieldmann, Al-ko, Bort, PowerPlus, Defort. Minőségi kivitelű, erős motororral szerelt lombszivók akár 3 év érvényes Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a kerthez kell. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

AL-KO szívókészlet 3m

Rendelésre 2-7 nap
82.900 Ft

Az ősz nélkülözhetetlen eszköze, a lombszívó


Emlékszem régen, mikor még kicsi voltam, jó szórakozás volt össze-vissza rohangálni a sűrűn lehullott falevelek között. Igaz a szüleim annyira nem élvezték az ősz nyújtotta szépségeket, mikor lombsöprűvel össze kellett szedni a lehullott leveleket a hatalmas kertbe. Ha akkor lett volna lombszívó, bizonyosan gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel végezték volna el a levelek összeszedését. 

Hogyan is működik egy lombszívó

Ahogyan fejlődik a világ úgy jönnek ki az újabbnál újabb kiváló szerszámok, gépek, amelyek megkönnyítik életünket és sok időt spórolnak meg nekünk.
Az ősz beköszöntével, ahogy a fák lehullajtják a leveleiket, úgy lesz nekünk is egyre több teendők a kertben, ezért mindenképp hasznos dolog, ha van otthon egy jó lombszívó készülékünk.
Az elv, ami alapján ezek a gépek működnek, az az, hogy a motortengelyük közvetlenül egy turbinát forgat, amely a nagy teljesítményű légszállítással felszívja a száraz leveleket.
A felszedett levelek a nagy fordulatszámú turbinán keresztül jutva összedarált komposztanyagként távoznak a épből a gyűjtőzsákba. Számokban kifejezve az összetört levelek térfogata akár 90%-ra is lecsökkenhet. A nagyobb méretű hulladékokat a turbina nem képes megőrölni, így ezek az előaprítóból kiönthetőek.
Az összedarált levelek a nagy gyűjtőzsákból cipzár vagy tépőzár segítségével kiönthetőek a zsákból. A turbina működése során hatalmas légáram keletkezik, amelynek valahol távoznia is kell. Erre a legjobb megoldás a gyűjtőzsák ritka szövésű kialakítása volt, ahol is könnyedén ki tudjon jutni a beszívott levegő.
Ennek a technológiának azonban van egy hátránya, a levegővel együtt a finom por is távozik a gyűjtőzsákból, így számolnunk kell azzal, hogy a kerti munka végeztével mindenünk tiszta por lesz.
A lombszívó gépek nem csupán szívó üzemmódban használhatóak, hanem fújó funkcióban is. A fújó funkció nagyszerű segítség a nedves összetapadt levelek összeszedésében is. Az erős légáramlat a levelek alá kap és egy helyre fújja azokat.

Trükkös helyek, ahol nagyon jó szolgálatot tesz a lombszívó

Nyílván valóan nem mindenki részesíti előnyben a lombszívó használatát és a jól bevált lombseprűvel szedi össze a leveleket. Azonban vannak olyan helyek, ahol lehetetlen a lombseprű használata, a lombszívó viszont ott is kiválóan boldogul. Például mikor a sövény közé hullanak a levelek vagy pedig a virágágyásba, szinte lehetetlen a leveleket a növények sérülése nélkül eltávolítani. Vagy egy másik egyszerű példa a kavicsos út levélmentesítése. Itt azonban körültekintőnek kell lenni, mert a véletlenül felszívott nagyobb kavicsok összetörhetik a turbina műanyag lapátját.
A kisebb kavicsok azonban átjuthatnak a turbinán, de értelemszerűen ezek sem tesznek jót a gépnek.
A funkciók közötti váltás egy külső kar segítségével történik, mely a gép belselyében lévő terelőlemezekre van hatással. A váltáskor célszerű a gépet a felemelni, így kiküszöbölhető, hogy egy nagyobb darab a terelőlemezek között valamilyen sérülést okozzon.

Jó, hogy lombszívó, de milyen

Mint nagyon sok gép esetében, a lombszívónál is a terület nagyságához és a körülményekhez igazodva igyekszünk kiválasztani a számunkra megfelelő hajtással rendelkező gépet. E képen választhatunk robbanó motorral üzemelő, vagyis  benzines lombszívót vagy elektromos változatokat. Ez lehet akkuval működtetett modellek vagy hálózati típusok.
Amennyiben nem rendelkezzünk nagy kertel, bizonyosan elegendő a hálózatról működő változat. Ezek erős és megbízható gépek és teljesítményükhöz mérten a legköltséghatékonyabbak .
Amennyiben a mobilitás fontos inkább számunkra vagy az adott területen nem megoldható a hálózati áram, esetlegesen nem szeretnénk bajlódni a kábellel  és nem nagy a terület, nem kérdés, hogy számunkra a megfelelő választás az akkumulátorral működtetett lombszívó.
Teljesítményben azonban nem szabad az elektromos lombszívók hasonlítani, most eláruljuk, hogy meg sem fogja közelíteni, viszont könnyűek és könnyen kezelhetők.
Visszakanyarodva picit a benzinmotoros lombszívókhoz a kétüteműek elterjedtebbek, de a károsanyag-kibocsájtás véget a négyüteműek egyre több teret kapnak. Az előnyök számlájára írható, hogy az elektromossal ellentétben a nagyobb teljesítménye. 
Hátrányuk viszont, hogy nagyobb zajjal dolgoznak, így ajánlott a fülvédő használata. A motor beindítása sem intézhető el egy gombnyomással, mint az elektromos lombszívók esetén, pepecselni kell az üzemanyaggal.
A tömegüket tekintve, amit érdemes tudni, hogy általában a legkisebb súllyal rendelkező lombfúvók az elektromosak, a közepes súlycsoportban egyaránt vannak elektromosak és benzinesek és a legnehezebbek minden esetben a benzinnel működtetett gépek.
Ami még fontos lehet számunkra egy lombszívó esetén, az a kifújt levegő sebessége és volumene. A sebesség a 150 km/h-tól akár 300 km/h-ig is tarthat, ez azonban csak a térfogatáram adattal együtt lehet iránymutató.
Az ideális lombszívó gép teljesítményfokozata állítható, ez azért is értékes funkció, mert például a száraz falevelek összegyűjtése más teljesítményt igényel, mint a az eső után összeragadt nehezebb falevelek. Állítható sebesség esetén a könnyebb munkák kisebb fogyasztással járnak együtt.
Még egy utolsó szempont a választás elősegítése érdekében, a kisebb és rövidebb csővel rendelkező lombszívókat a kisebb kertekre ajánlottak. A nagyobb súlyú és teljesítményű darabok mozgatását a cső végére felszerelt kerekek segítik.

Összegezzük milyen legyen az ideális lombszívó

  • kis gépsúllyal rendelkezzen
  • könnyű, felhasználóbarát kezelésű
  • könnyű legyen irányítani
  • erősen szívja a faleveleket
  • nagy gyűjtőzsákkal rendelkezzen
  • kézreálló legyen
  • csendesen működjön