Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Létrák és állványok

Aluminium háztartási létrák, falétrák, összecsukható állványok széles választékát találja a SzerszamKell online barkácsáruházban. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Létra minden esetre

 


A létra megint csak egy olyan eszköz, amely tényleg szinte kivétel nélkül minden háztartásban megtalálható. Mivel felhasználási területe roppant mód széles, így nem csak a házkörül munkákban jelent nagy segítséget, de az iparban dolgozók sem nélkülözhetik.

A létrákkal szembeni követelmények

Mivel a létrán végzett tevékenység fokozottan veszélyes, ezért ezen eszközök forgalomba hozatalát engedélyhez kötik. Ezt az engedélyt a KERMI állítja ki és az ennek megfelelt létra megkapja az EN131 minősítést. A bevizsgált létráknak meg kell felelniük számos követelménynek, mint például, minimum 150 kg-os súlyt el kell bírniuk, az ipari célra használt létráknak meg még többet. Kitétel a létra fokainak és talajjal találkozó részének csúszásmentes kialakítása. A fokoknak meg kell haladniuk a 20 cm-es szélességet, vagyis minimum 20 cm szélességgel kell rendelkezniük és a köztük lévő távolságot 25-30 szabályozták be. 
A háztartási létrákra vonatkozó további kritérium hogy a fellépőjének 250x250 mm méretűnek kell lennie és 60 cm – es kapaszkodó kerettel kell rendelkeznie. A tökéletes biztonság megteremtésére kikötés az öt lépcsőfokot meghaladó modellekre a létraszár oldalára rögzített gurtni, mely hivatott a szárak szétcsúszását megakadályozni.
A gyártóknak kötelességük feltüntetni a létráikon a terhelhetőségre vonatkozó adatokat, a használati utasításra, a veszélyforrásokra, a gyártóra, az engedélyre, a gyártási dátumra vagy sorozatszámra vonatkozó információkat. Amennyiben ezek az adatokat nem találhatóak meg az általunk megvásárolni kívánt létrán, biztosak lehetünk benne, hogy egy engedéllyel nem rendelkező darabba botlottunk, így ha megvesszük számolnunk kell a fokozott balesetveszély lehetőségével. 

A létra választás fő kritériuma

Ha tudatosan szeretnénk létrát venni és számunkra a legoptimálisabb modellt kiválasztani, mielőtt nekiindulnánk a létravásárlásnak, először érdemes pici átgondolni, hogy mire is szeretnék leginkább használni. Első szempontként a létra magasságát kell optimálisan megválasztani. Nyílván ez azoknak kardinális kérés inkább, akik minden nap vagy nagyon gyakran dolgoznak létrán állva. Fontos, hogy a létrán állva közel vállmagasságban lehessen kényelmesen dolgozni, és ebből a magasságból még a mennyezet is viszonylag kényelmesen elérhető legyen. 

A létra változatai

Ma már, ha létrákról beszélünk nem csak a standard, hagyományos létra jut eszünkbe, hiszen ma már számos változata van a funkcionalitástól függően. 

 • Fellépők
  Kezdjük talán a létra legkisebb testvérével a fellépőkkel, belegondolva ez egy miniatűr létra, hiszen számos olyan eset van, főleg a háztartásban mikor nincs szükségünk egy átlagos mérettel rendelkező létrára, sőt el sem férne az adott helyen, ahol használni szeretnénk. Vagyis elegendő egy 2-3 fokkal rendelkező fellépő. 
  Ezeknek akkor vesszük igazán nagy hasznát, ha csak 1 méterrel magasabb dolgokat kell elérnünk. 
  A fellépők is a létrához hasonlóan összecsukhatóak továbbá kis helyigényűek. Két vagy három fokkal gyártottak, ezek szélessége típusonként eltérő. Találkozhatunk egyszintes változatokkal. A masszívabb kialakítással rendelkezők hasonlítanak az alumínium létrákhoz, egy vagy két oldalról járhatóak. Háztartási alkalmatosság az egyoldalú, melyet sok esetben hosszabbított szárral gyártanak a nagyobb biztonság véget. 
  Terhelhetőségük viszont igen csekély, általában az átlagos testsúly kétszeresét bírják el. Nem csupán a háztartásban van a fellépőkre nagy igény, hanem az iparban dolgozóknak is sok esetben nélkülözhetetlen munkaeszközének tekinthetők. Ezek ugyanúgy összecsukhatóak, azonban minőségi anyaguk és kialakításuk megkülönbözteti a háztartásban használatos változatoktól. 
  Kiválasztásuknak elsődleges szempontja a teherbírásuk ámde a szélességet és még azt is érdemes figyelembe venni, hogy legtöbbször milyen magasságok eléréséhez szeretnénk alkalmazni. A használat közbeni elhelyezés minden esetben úgy történjen, hogy a használó személynek ne kelljen a függőleges testhelyzetétől lényegesen eltérnie, ugyanis ekkor az instabilitás véget borulás következhet be, mely balesethez vezethet. 
 • Létraállványok
  A fellépők után nézzünk egy inkább szakmunkában használatos változatot, amely a létraállvány nevet kapta. Ezt a szerkezetet két funkció kombójából variálták össze. Létraként és állványként egyaránt használható. A tetejére járólap helyezhető, ennek csúszásmentesnek és nagy teherbírásúnak kell lenni, mert legtöbbször nem csak emberek, hanem a mondjuk munkaeszközök vagy az alkalmazott anyagok súlyát is meg kell tartania, mint például egy cementes zsák. 
 • Támasztó létra 
  A támasztó létrát mondhatnánk a jó öreg régi típusú létrának, amely még az oviban is a jelünk volt és ekkor mindenki tudja miről is van szó. Egyszerűbb munkafolyamatok elvégzéséhez kisebb magasságokban tökéletes. Fontos szabály a támasztó létra használatánál, hogy az optimális dőlésszögbe állítsuk. Nem tartozik a biztonságos megoldások közé, mert ha túl meredeken támasztjuk ki, akkor könnyedén hátradőlhet, viszont ha túlságosan dől, akkor a terhelhetősége csökken. 
 • Tolólétra
  A tolólétra kettő vagy három részből áll, ezért lehet nagy magasságokban kiválóan használni. A tolólétra nagy előnye, hogy egyenként szétválasztható, így támasztólétrának is lehet használni. A létra elemeinek mozgását csúszkák segítik és a vezetőprofilok tartják irányban. Mindenképp betartandó szabály ennél a változatnál, hogy csak az instrukciókban megjelölt magasságúra szabad kihúzni, különben nem lesz elég fokátfedés és könnyen összecsuklik.
 • Álló létra
  Talán ezt a típust festőknél látjuk a legtöbb esetben. Fordított V alakot vesz föl a kinyitásnál és minden egyéb kitámasztás nélkül képes a saját lábán megállni. A létra szétcsúszását megakadályozó elem a gurtni vagy lánc.  A fából készült állólétrát a nagyobb stabilitás érdekében acélpontokkal merevítik. Ez azért fontos, hogy ahol lábak és a fokok találkoznak, ott nehogy szétcsússzon az illesztés. Ha a lánc munkavégzés közben mindig feszes, akkor kizárt, hogy megcsússzon a létra.
 • Háztartási létra
  Ki is ne ismerné a legelterjedtebb típust, a jó öreg háztartási létrát, amelynek már nevében is benne foglaltatik a leggyakoribb felhasználási terület. Az alacsonyabb magasságokban elvégzendő hosszabb ideig tartó munkákra tökéletes. Általában beltéren aknázhatóak ki tulajdonságai. Ideális társ ablaktisztításoknál, függöny leszedésnél illetve felrakásnál, kisebb festési munkákban. 2-4 méteres magasságban végzendő munkáknál optimális a háztartási létra használata. 

A létra anyaga

Nem csak a létra formájában, méretében hanem anyagában is vannak különbségek . A legáltalánosabb anyag, amiből ezek a létrák készülnek, az a fa, műanyag és az alumínium.
A falétra súlyából adódóan meghatározó, hogy milyen magasságban tudunk egy ilyen típusú létrát használni, ugyanis a faanyag nehéz és az esetleges nem látható hibák nagy kockázattal járhatnak. Vásárláskor érdemes néhány dologra kiemelkedő figyelmet fordítani, mint a hibátlan csapolásos illesztések vagy a csomómentesség. Némely esetben az is előfordulhat, hogy a megvásárolni kívánt darab, amely nem megfelelően lett kiszárítva, ezért idő előtt megrepedezhet. Ez jó lehet nem gyakori, de azért nem árt az óvatosság. 
Faanyagról lévén szó, nem tesz jót ha az udvaron tároljuk a falétrát. Ha nincsen rendesen és rendszeresen lekezelve, akkor korhadni kezd és veszélyessé válik a használata. 
Legtöbb esetben ma már az aluváltozatok fordulnak elő a legnagyobb számban. Ezek préselt zártszelvényekből peremezett, vagy hegesztéssel összefogott, nagyon szilárd ágegységet alkotják. A végeiken műanyag záró sapka található, melyek szerepe, hogy stabilan és mozdulatlanul tartsák a létrát, a alumínium fellépő lapok szélét is műanyag betétek teszik balesetmentessé.
Alumínium létrák esetében a legfontosabb a csúszásmentes kialakítás, melyet a fokok bordázásával oldanak meg. A lábdugók is ennek a kitételnek kell, hogy megfeleljenek a létra stabilitása érdekében. Ezek jó ha pótolhatóak, mert eltörhetnek és gyorsan el is kophatnak.
A műanyagból készült létrákat inkább beltéri használatra gyártották, ennek ellenére anyaguk UV álló. A három anyag közül ezeknek a legkönnyebb a tisztítása.

Biztonságos használat

A létrák használata mindenkinek evidensnek tűnik, azonban a könnyelműség és az oda nem figyelés vezet legtöbbször a balesetekhez. Van néhány szabály, amit semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, ilyen például, hogy nedves, csúszós aljzatra ne akarjunk létrát állítani vagy olyan talajra, amely süllyed, mert biztosan el fog dőlni. Figyelembe kell venni a gyártó által megadott teherbírás mértékét. 
Nem tanácsos az állólétra legfelső fokára állni vagy a támasztólétra esetében, csak addig másszunk fel, ahol még ha kibillenünk megtudunk a felsőbb fokokban kapaszkodni. A támasztólétrát stabilan két pontba kell megtámasztani.
A létra elhelyezése akkor optimális, ha kényelmesen elérjük a munkafelületet. Létrán soha ne nyújtózkodjunk. Még ha mind a két kezünket használjuk is, akkor is figyeljünk arra, hogy mindkét lábbal stabilan álljunk a létrán és lehetőség szerint ugyanazon a fokon.