Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Elektromos sövényvágó, akkus sövényvágó

Elektromos sövényvágók, akkus sövényvágók széles választékát találod a SzerszámKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Makita, Ryobi, Al-ko, Fieldmann, PowerPlus. Minőségi, gondozásmentes motorral szerelt sövényvágók, akár 3 év érvényes Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a sövényvágóhoz kell. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak - görgess le és nézd meg termékeinket!

Rendezés:

A formás esztétikus kert kelléke a sövényvágó

Igazán nem is gondolunk bele hogy egy szép, esztétikus kertet mennyi munka rendben tartani. Kezdve a legalapvetőbb feladattól, mint a fűnyírás egészen az ősszel lehullott falevelek összeszedéséig. A legtöbb kert viszont nem egy üres focipályához hasonlít, hanem be vannak ültetve tujákkal, virágokkal és sövényekkel. 

A sövényeket szívesen alkalmazzák nem csak a portákon belül, de kívül az út mellett is. Tehát elmondhatjuk, hogy számos hasznos funkciót tölt be egy sűrűn ültetett sövénysor.
A leggyakrabban mégis kerítésként funkcionálnak. Számos előnye között említhető meg, hogy nem engednek betekintést a kertbe, remek zaj- és porfogók földút melletti kertekben, továbbá mégsem egy rideg téglafalat húz fel az ember, amely a bezártság érzetét kelti, hanem tulajdonképpen még esztétikus része is a kertnek. 
Azonban, mint mindennel, így sajnos a sövénnyel is foglalkozni kell alkalom adtán ha akarjuk, ha nem. Azért hogy egyrészt ne nőjjön túl a szomszéd kerítésén, másrészt a vágott sövény szebben mutat, mint amelyet hagynak elburjánzani. 
Ezek nyírása és rendben tartása extra időt és energiát igényel a kert tulajdonosoktól, különös tekintettel a térelválasztóként is szolgáló sövénysorra. Nincs mese, a cserjekerítéseket, a kívánt magasság elérése után évente legalább két alkalommal le kell nyírni. 
Egy kis praktika, melyet sokan nem ismernek, vagy tudják, de nem alkalmazzák. A sövény akkor lesz szép, sűrű és egészséges, ha telepítés után közvetlenül a talaj felszínétől arasznyi távolságra visszavágjuk. A számunkra megfelelő magasság eléréséig, 2-3 alkalommal kell a növényt visszavágni. Akkor optimális a vágás, ha minden 10 cm-es hajtásnövekedés után végezzük. 
Sokan követik el azt a hibát, hogy hagyják nőni a sövényt, hogy minél gyorsabban elérje a kívánt magasságot, azonban ennek az lesz az eredménye, hogy a sövény ritkás lesz és felkopaszodik. Ebben az esetben az egyetlen megoldás a teljes visszavágás, így kezdődik minden elölről. Ne feledd - jó esetben évtizedekre tervezel egy sövénnyel, így az elején mindenképp szánd rá az időt, vágd sűrűbben és engedd neki, hogy az alja, a közepe is megerősödjön, terebélyesedni tudjon!
A kívánt magasság elérését követően, már csak fenntartó metszéseket végzünk, mellyel megtartjuk a sövény formáját. 
A kopaszodás abban az esetben kerülhető el a legnagyobb mértékben, ha a sövénynek téglalap vagy nyújtott trapéz alakot adunk, így optimális lesz a növény fényellátottsága. Akárhogy szépítjük a dolgot, mindenképp oda lyukadunk ki, hogy a sövényeket nyírni kell, de nyílván valóan nem mindegy, hogy ezt milyen géppel tesszük. Jóformán az összes kéziszerszámgyártó cég „repertoárjában” megtaláljuk a különféle sövényvágó gépeket. 

Melyik a számomra legmegfelelőbb sövénynyíró?

A sövényvágó gépek nem is olyan nagymértékben különböznek egymástól. A cél ugyanis meghatározza a műszaki kialakítást, de még a formát is.
A meghatározó funkciók sem hagyhatók el, így más csak tulajdonképpen méretbeli, teljesítménybeli eltérések vannak, továbbá árukban és esetlegesen formatervezésben térhetnek el egymástól. 
Szinte már sztereotípiának számít, hogy a legtöbb géphez hasonlóan a sövényvágó gépet is a hajtási módja alapján célszerű kiválasztani. 
Eszerint a hálózati, akkumulátoros és a robbanómotoros modellekből választhatjuk ki a számunkra leginkább darabot. 

Van néhány adat, mellyel nem árt, ha tisztában vagyunk, mikor sövényvágót választunk. 
A hálózati sövénynyíró modellek esetén a teljesítmény a felvett értéket, a benzinmotoros gépeknél pedig a leadottat jelöli. Egyben azonban megegyeznek, hogy az a gép erősségét mutatja meg számunkra. Az akkumulátorral működtetett változatok esetében a V/Ah adat az akku feszültségét és tároló képességét mutatja. 
A rezgésszám a kések egymáshoz képesti elmozdulásának percenkénti értékét értjük. Találkozunk továbbá a vágási hosszal, amely a legnagyobb vágható sövényszélességet jelenti, cm-ben megadva. A legnagyobb elvágható ágvastagság viszont mm-ben értendő. 
A gép kiválasztására még esetlegesen befolyással lehet, hogy fiatal, vékony ágakat szeretnénk vágni, vagy öreg, elfásult sövényeket, mert ha inkább a második opció a reális, akkor minél nagyobb vágási vastagságú gépet kell vásárolnunk és természetesen a nagyobb teljesítmény sem hátrány. 

 • Elektromos sövényvágó gépek
  A kerti sövényvágásokra a legáltalánosabb, hogy a felhasználók az elektromos sövényvágókat választják, ennek nagyon egyszerű okai, hogy csendesek, egyszerűen kezelhetők, jó szervizháttérrel rendelkeznek. Egyetlen hátrányuk viszont a tápkábel, amely valljuk be őszintén szinte minden esetben útban van. Emiatt nagyon veszélyes is. A sövényen áthúzott vezetéket nem könnyű észre venni, ezért a gyártók különösképpen ügyelnek a biztonsági funkciók kialakítására. A kétkezes gépek kivitelét tekintve – a fogantyúk szigetelő műanyaggal vannak bevonva – így, ha a baj bekövetkezik, akkor sem éri áramütés a szerszám kezelőjét. Azonban a munkát ilyen esetben nem szabad folytatni, az az eljárás menete, hogy a csatlakozódugót azonnal ki kell húzni a fali aljzatból. 
  Némely gyártó további biztonsági kialakításokkal látta el gépeit. Példának okáért az egyik szerszámgyártó a vezetéket olyan erős, műanyag gégecsőbe húzta, melynek átmérője a sövényvágó vágási méretét meghaladja, így nem fér be a fogak közé. 
 • Akkumulátoros sövényvágó
  Az akkumulátorral működtetett gépek esetén ilyen problémával nem kell számolnunk. Nincs vezeték, amely útban lenne és esetlegesen átvághatnánk. Viszont mint mindennek ahogy meg van az előnye, úgy meg van a hátránya is. Az akkus működtetés rendkívül mobilissá teszi a használatot, ugyanakkor lekorlátozza a működés idejét. Ideális megoldás lehet a pótakkumulátor vagy a gyorstöltő, ez utóbbiak között már léteznek olyanok, melyeknek töltési ideje csupán 15 perc. Feljebb görgetve található akkus sövénynyíró akkuval és töltővel egyben, szettként is, illetve vásárolhatsz akár akku nélkülit is, hiszen egyre több márka tér át arra a megoldásra, hogy egységes akkukat kínál az összes általuk gyártott géphez. Ezáltal elegendő egy akku, amit az akkus sövényvágóból átraksz mondjuk a fúrógépbe, vagy ahol épp szükség van rá.
 • Benzinmotoros sövényvágó
  A benzines sövényvágó gépekről elmondhatjuk, hogy általában a legnagyobb teljesítménnyel üzemelő gépek. Ugyan nincs esetükben kábel, vagy lemerülési probléma, viszont zajosak, büdösek és nagyobb súlyukból adódóan megtartásuk sem könnyű. Ugyanakkor ahol sok a munka, ott ennek a típusnak a legcélravezetőbb a használat. 

Hasonlóan a más veszélyes gépekhez a sövényvágó gépek is kaptak olyan további funkciókat, amelyek a felhasználó testi épségét hivatottak megóvni, ilyen például a kétkezes biztonsági kapcsoló vagy a szintén alapvető biztonsági berendezésekhez tartozó gyorsfék, mely a másodpercek törtrésze alatt állítja le a mozgó gépet. 

Magassági sövényvágó gépek

A sövényvágás szépségei néha támasztanak elénk jócskán kihívásokat, az egyik ilyen kardinális probléma a magas sövények lenyírása. Nyilván valóan vannak rá opciók, mint a létra használata vagy az állvány, azonban ezek nem túl biztonságos megoldások, sőt még jókora veszéllyel is járnak. Erre a problémára is remek megoldást kínálnak a gyártók a magassági ágvágók vonatkozásában. Ezen gépekből is ugyanazon hajtásúak állna rendelkezésünkre, mint a sima sövénynyíró esetében, azzal a különbséggel, hogy meghosszabbítható szárral rendelkeznek. A teleszkópos sövényvágó gépekkel könnyen elérhetőek az akár 3 métert meghaladó sövények teteje is!
Találkozhatunk olyan típusokkal is, amelyek összecsukhatók, továbbá lehetővé teszik a fej feletti, oldal vagy talaj közeli vágást, ráadásul még a pengéjük is elfordítható.
 
A sövényvágó gépek használata nem egy bonyolult dolog, gyakorlással gyorsan mesterévé válhat bárki. Azonban a fent említett biztonsági szabályokat érdemes betartani a balesetek elkerülése véget, továbbá figyelni kell a leeső, levágott ágakra, hiszen a vágás során ezek a darabkák is okozhatnak kellemetlen sérüléseket. Mindenképp javasolt védőkesztyűt és védőszemüveget használni. A sövényvágók egymáson mozgó pengéit olajozzuk használat előtt, lehetőleg valami filmet képező kenyőanyaggal, például WD-40.