Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Háztartás és takarítás

Lakásfelszerelések és háztartási termékek széles választékát találja a SzerszamKell online barkácsáruházban a lábtörlőtöl a fogasig mindent ami egy lakásban, irodában vagy műhelyben kellhet. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
1.350 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
991 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
991 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
2.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
3.160 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
745 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
895 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
663 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.190 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.350 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
790 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
996 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
2.880 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.110 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
11.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
2.650 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.120 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
890 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
1.740 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
6.030 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
6.390 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
8.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
3.070 Ft

Bővebben a takaróponyvákról 


A ponyvákat kedvező tulajdonságaik véget igen széles körben alkalmazzák. Előnyös tulajdonságaikhoz sorolhatnánk nagy méretüket, kedvező árukat, kis súlyukat és hogy összehajtva kevés helyet foglalnak, ebből kifolyólag tárolásuk is egyszerű.
Mint említettük, igen sokan használnak ponyvát, különféle célokra. Készíthető belőlük elő tető, garázssátor, rendezvénysátor, használhatóak takaróponyvaként, de gyakran találkozhatunk velük, kamionponyvaként, utánfutóponyvaként és még megannyi felhasználási módot sorolhatnánk még itt fel. 
Alapvetően a ponyvák többféle anyagból készülhetnek.
Amikor ponyvát választunk, fontos hogy milyen jellemzőik fontosak számunkra, hisz ezek lényegesek a felhasználás szempontját tekintve. Ilyen fontos tulajdonságok a vízállósága, a portaszítása, a napsugárzás vagy a penészedés elleni védelem, a termék színtartása vagy éppen a vastagsága vagy tömege.
Egy ponyva felállításánál fontos tényező a jó anyagminőségen kívül, a tartószerkezet illetőleg, hogy felállításakor olyan lejtést adjunk neki, hogy a víz könnyedén le tudjon róla folyni. Ugyanis a ponyva maga, lehet, hogy képes lenne a víz súlyát megtartani, de hiába, ha a tartószerkezet nem bírja a megterhelést. 
A nagy méretekkel rendelkező ponyvák esetében nem csak a vízre kell figyelemmel lenni, hanem a szélre is, ugyanis a szél a textilfelületekbe könnyedén belekap, ez jócskán megterheli a tartószerkezetet, a ponyvát és a rögzítési pontokat is. A terhelés mértéke, annál nagyobb, minél nagyobb a ponyva felülete, illetőleg a szél erőssége. A napellenző ponyvákról elmondható, hogy általánosságban 40-50 km/h szélerősségnek képesek ellenállni.  
Azok a ponyvák, amelyek a penészedésnek ellenállnak, olyan kialakításúak, hogy nedvesen betekert állapotban is képesek kiszáradni a pórusokon keresztül. Azonban ettől függetlenül az optimális használat az az, ha kitekert állapotban hagyjuk megszáradni. 
A napellenző ponyvák esetében fontos leginkább, hogy az anyag ellenálljon az UV sugárzásnak, ellentétes esetben ugyanúgy leéghetünk alatta, mintha kint ülnénk a tűző napon. Ebből kifolyólag érezhető az, hogy ponyva árnyék és árnyék között óriási a különbség.
Ha már a napnál tartunk, szintén kardinális kérdés, hogy a ponyva az erős nap hatására képes-e hosszútávon az eredeti szénének megtartására.
További fontos tényezőként kell megemlítenünk a ponyva vastagságát, hiszen a tartószerkezetnek meg kell tartania a ponyva tömegét.
A használt impregnálószer befolyásolja, hogy a ponyva mennyire áll ellen a szilárd szennyeződéseknek, pornak.
A ponyvaára rakódott port nagyrészt az eső lemossa, azonban ha mégsem tiszta vízzel könnyedén tisztítható. A napellenzők több funkciót is betöltenek, így nem csupán a naptól védenek, de eső esetén esernyőként is szolgálnak. Amire mindenképp célszerű figyelni, hogy a ponyvának meglegyen a megfelelő lejtése és feszessége, ellenkező esetben leszakadhat a nagy tömegű víz folytán.
A vízhatlan ponyva anyag nem szabad, hogy áteressze a vizet, némi víz csupán a varrásoknál szivároghat át.
Egy megfelelő minőséggel bíró ponyva  élettartama 5 évre tendálható, illetőleg kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas, egyszerűen szállítható és szerelhető. A standard méretektől eltérő ponyvákat hegesztéssel alakítják ki. Ha egyedi méretű ponyvát szeretnénk legyártatni, kérjünk az oldalakon megerősített visszahajtást.
A ponyvák felállításához köteleket használunk, melyeket ringlizéssel kialakított alumínium gyűrűkön keresztül rögzítünk. Ezek a bújtatók kiemelkedően fontosak, mert ezek a ringlizések küszöbölik ki, hogy a ponyva elszakadását.
Az ár- érték arány már első jele a ponyva minőségének. A poliészter anyagból készült ponyva számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a hagyományos akrillal szemben, mint például, hogy 30%-kal vékonyabb vagy feszesebb, de szakítószilárdság tekintetében is jobb. Víztaszító képessége 50%-kal nagyobb, mint az akrilé.
A vastagságot és a szövést sem hagyhatjuk figyelmen kívül, ugyanis ennek nagy hatása van a ponyva hőtartó és légáteresztő képességére.

Ponyvák különféle felhasználási területeken

 • Autók védelme ponyvával
  Talán az egyik legelterjedtebb felhasználási módját a ponyváknak az autók tekintetében tudjuk megemlíteni.  Ugyanis számos autótulajdonos nem tudja megoldani, hogy hőn szeretett autóját garázsban állítsa, így sokaknak a „csillaggarázs” jut. 
  Egy garázs építése valljuk be, nem olcsó mulatság és a bérlés sem fér bele sokaknak a havi költségvetésébe, így marad ez a viszonylag olcsó és egyszerű megoldás. Azonban ponyvából garázst kizárólag magánterületen lehet felállítani, közterületen nem, mert a terület kisajátításának tekintik és büntetést illetőleg a ponyva eltávolítását vonja maga után. Magán területen, azonban nem kell engedélyeztetni a felállítását.
  Viszont ha közterületen vagyunk kénytelen parkoltatni az autónkat, abban az esetben is van megoldás az autó védelmére és engedélyezett is, hogy magát a gépjárművet befedjük, betakarjuk a ponyvával. Itt számolnunk kell a le-és fel helyezés kellemetlenségével és a talajpára által okozott korródálódás ellen nem védi mg járművünket, továbbá nyáron az autó felmelegedése ellen is csak speciális fólia ad védelmet, nem beszélve az esetleges jégveréstől. Összefoglalva az autót letakaró ponyva nem kifejezetten számít a legoptimálisabb megoldásnak.
  Ma már igen korszerű ponyvagarázsokat lehet beszerezi vagy készíttetni, melyek váz anyaga többnyire porfestett zártszelvényű idomokból állítható össze. Igen kiváló stabilitással rendelkeznek. 
  A teteje kérhető fényáteresztő betéttel a világosabb belső tér véget. Nem csak autókhoz készítenek zártszelvény vázzal rendelkező ponyva garázsokat, hanem motorkerékpárokhoz és quadokhoz is.
  A ponyvák anyaguk tekintetében készülhetnek vízhatlan pamutvászon vagy textilbetétes PVC-ből. Különféle színekben elérhetőek, -30° és +70° közötti hőtűrésük és szakítószilárdságuk kiemelkedő.
  Kivitelezésüknél fontos momentum, hogy sűrűn legyen a ponyva rögzítve, ugyanis az erős szél nagy igénybevételnek teszi ki. Ma már számos variációban készülnek, egyes típusok csak egyik oldalról, mások minden oldalról nyithatók, így akár egyéb célra is használható. 
  A ponyvából készült garázsok, nem 100%-os, ám de igen jelentős biztonságot nyújtanak az autóknak a nedvesség, a szennyeződés és kisebb sérülések ellem.
 • Teraszok védelme ponyvával
  Teraszokra legtöbb esetben ponyvát a nap vagy a hideg elleni védelem okán csináltatunk. A teraszok  tavasztól őszig kényelmesen használhatóak, azonban a hideg beálltával, hiába oldjuk meg a terasz kültéri fűtését, nem szívesen tartózkodunk a hidegben. Más a helyzet akkor, ha a terasz oldalfalait befedjük és a nap melege is melegíti a helységet az átlátszó falon keresztül. 
  Mára számos cég nyújt igen változatos megoldásokat a terasz befedésére, beépítésére. Léteznek elhúzható üvegfalak,  elhúzható üvegfal – akár hőszigetelt üveggel vagy polikarbonát lemezzel, vagy megoldás lehet a teljes beéíptés, de ebben az esetben nyáron nem élvezhetjük a terasz nyújtotta előnyöket. A legköltségkímélőbb és leg praktikusabb megoldás egyenlőre, a ponyva használata. Óriási előnye, hogy teljesen mobil rendszer, amely azt jelenti, hogy jó időben feltekerve rögzíthető, rossz időben pedig leengedhető. Ezen felül, akár az egész visszabontható ideiglenesen vagy akár véglegesen is .
  A szélvédő ponyvák anyaga ellenáll az időjárás viszontagságainak, ezt azzal érik el, hogy a szövetet két oldalon PVC anyaggal fogják közre, ezzel mind a szakítószilárdságát, mind a vízállóságát megadva a ponyvának. Továbbá UV álló lakréteggel is bevonják. 
  A PVC anyagból készült ponyvával ellentétben kevés más anyag tudja hozni a következő tulajdonságokat, mint a könnyű súly, nagy szakítószilárdság, javíthatóság, vízállóság.