Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Benzines sövényvágó

Benzines sövényvágó gépek széles választékát találod az oldalon. A legismertebb márkák kedvező áron, garanciával. Rendelj meg egy helyről mindent, ami a megfelelő munkavégzéshez szükséges! Görgess lejjebb, böngéssz a kínálatban! Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

Güde WM 561 TRI Magasgazvágó

Jelenleg nem elérhető
217.990 Ft

Benzines sövényvágó, a formás esztétikus kert kelléke

Igazán nem is gondolunk bele hogy egy szép, esztétikus  kertet mennyi munka rendben tartani. Kezdve a legalapvetőbb feladattól, mint a fűnyírás egészen az ősszel lehullott falevelek összeszedéséig. A legtöbb kert viszont nem egy üres focipályához hasonlít, hanem be vannak ültetve tujákkal, virágokkal és sövényekkel. 

A sövényeket szívesen alkalmazzák nem csak a portákon belül, de kívül az út mellett is. Tehát elmondhatjuk, hogy számos hasznos funkciót tölt be egy sűrűn ültetett sövénysor.
A leggyakrabban mégis kerítésként funkcionálnak. Számos előnye között említhető meg, hogy kíváncsi tekinteteknek nem engednek betekintést a kertbe, remek porfogók földút melletti kertekben, továbbá mégsem egy rideg téglafalat húz fel az ember, amely a bezártság érzetét kelti, hanem tulajdonképpen még esztétikus része is a kertnek. 
Azonban, mint mindennel, így sajnos a sövénnyel is foglalkozni kell alkalom adtán, ha akarjuk, ha nem. Azért hogy egyrészt ne nőjjön túl a szomszéd kerítésén, másrészt a vágott sövény szebben mutat, mint amelyet hagynak elburjánzani. 
Ezek nyírása és rendben tartása extra időt és energiát igényel a kert tulajdonosoktól, különös tekintettel a térelválasztóként is szolgáló sövénysorra. Nincs mese, a cserjekerítéseket, a kívánt magasság elérése után évente legalább két alkalommal le kell nyírni. 
Egy kis praktika, melyet sokan nem ismernek, vagy tudják, de nem alkalmazzák. A sövény akkor lesz szép, sűrű és egészséges, ha telepítés után közvetlenül a talaj felszínétől arasznyi távolságra visszavágjuk. A számunkra megfelelő magasság eléréséig, 2-3 alkalommal kell a növényt visszavágni. Akkor optimális a vágás, ha minden 10 cm-es hajtásnövekedés után végezzük. 
Sokan követik el azt a hibát, hogy hagyják nőni a sövényt, hogy minél gyorsabban elérje a kívánt magasságot, azonban ennek az lesz az eredménye, hogy a sövény ritkás lesz és felkopaszodik. Ebben az esetben az egyetlen megoldás a teljes visszavágás, így kezdődik minden elölről. 
A kívánt magasság elérését követően, már csak fenntartó metszéseket végzünk, mellyel megtartjuk a sövény formáját. 
A kopaszodás abban az esetben kerülhető el a legnagyobb mértékben, ha a sövénynek téglalap vagy nyújtott trapéz alakot adunk, így optimális lesz a növény fényellátottsága. Akárhogy szépítjük a dolgot, mindenképp oda lyukadunk ki, hogy a sövényeket nyírni kell, de nyilvánvalóan nem mindegy, hogy ezt milyen géppel tesszük. Jóformán az összes kéziszerszámgyártó cég „repertoárjában” találunk benzines sövényvágó gépeket. 

Melyik a számomra legmegfelelőbb sövényvágó?

A sövényvágó gépek nem is olyan nagymértékben különböznek egymástól.  A cél ugyanis meghatározza a műszaki kialakítást, de még a formát is.
A meghatározó funkciók sem hagyhatók el, így már csak tulajdonképpen méretbeli, teljesítménybeli eltérések vannak, továbbá árukban és esetlegesen formatervezésben térhetnek el egymástól. 
Szinte már sztereotípiának számít, hogy a legtöbb géphez hasonlóan a sövényvágó gépet is a hajtási módja alapján célszerű kiválasztani. 
Eszerint a hálózati, akkumulátoros és a robbanómotoros modellekből választhatjuk ki a számunkra leginkább optimális sövényvágó gépet. 

Van néhány adat, mellyel nem árt, ha tisztában vagyunk, mikor sövényvágót választunk. 

A hálózati sövényvágó modellek esetén a teljesítmény a felvett értéket, a benzinmotoros gépeknél pedig a leadottat jelöli. Egyben azonban megegyeznek, hogy az a gép erősségét mutatja meg számunkra. Az akkumulátorral működtetett változatok esetében a V/Ah adat az akku feszültségét és tároló képességét mutatja. 
A rezgésszám a kések egymáshoz képesti elmozdulásának percenkénti értékét értjük. Találkozunk továbbá a vágási hosszal, amely a legnagyobb vágható sövényszélességet jelenti, cm-ben megadva. A legnagyobb elvágható ágvastagság viszont mm-ben értendő. 
A gép kiválasztására még esetlegesen befolyással lehet, hogy fiatal, vékony ágakat szeretnénk vágni, vagy öreg, elfásult sövényeket, mert ha inkább a második opció a reális, akkor minél nagyobb vágási vastagságú gépet kell vásárolnunk és természetesen a nagyobb teljesítmény sem hátrány. 

 • Hálózati sövényvágó gépek
  A kerti sövényvágásokra a legáltalánosabb, hogy a felhasználók a hálózati sövényvágókat választják, ennek nagyon egyszerű okai, hogy csendesek, egyszerűen kezelhetők, jó szervizháttérrel rendelkeznek. Egyetlen hátrányuk viszont, hogy tápkábellel rendelkeznek, amely valljuk be őszintén szinte minden esetben útban van. Emiatt nagyon veszélyes is. A sövényen áthúzott vezetéket nem könnyű észre venni, ezért a gyártók különösképpen ügyelnek a biztonsági funkciók kialakítására. A kétkezes gépek kivitelét tekintve – a fogantyúk szigetelő műanyaggal vannak bevonva – így, ha a baj bekövetkezik, akkor sem éri áramütés a sövényvágó kezelőjét. Azonban a munkát ilyen esetben nem szabad folytatni, az az eljárás menete, hogy a csatlakozódugót azonnal ki kell húzni a fali aljzatból. 
  Némely gyártó további biztonsági kialakításokkal látta el gépeit. Példának okáért az egyik szerszámgyártó a vezetéket olyan erős, műanyag gégecsőbe húzta, melynek átmérője a sövényvágó vágási méretét meghaladja, így nem fér be a fogak közé. 
 • Akkumulátoros sövényvágó
  Az akkumulátorral működtetett gépek esetén ilyen problémával nem kell számolnunk. Nincs vezeték, amely útban lenne és esetlegesen átvághatnánk. Viszont mint mindennek ahogy meg van az előnye, úgy meg van a hátránya is. Az akkus működtetés rendkívül mobilssá teszi az akkus gép használatát, de ugyanakkor az akkumulátor lekorlátozza a működés idejét. Ideális megoldás lehet a pótakkumulátor vagy a gyorstöltő, ez utóbbiak között már léteznek olyanok, melyeknek töltési ideje csupán 15 perc. 
 • Benzinmotoros sövényvágó
  A benzines sövényvágó gépekről elmondhatjuk, hogy a általában a legnagyobb teljesítménnyel üzemelő gépek. Ugyan nincs esetükben kábel, vagy lemerülési probléma, viszont zajosak , büdösek és nagyobb súlyukból adódóan megtartásuk sem könnyű. Ugyanakkor ahol sok a munka, ott ennek a típusnak a legcélravezetőbb a használat. 

Hasonlóan a más veszélyes gépekhez a sövényvágó gépek is kaptak olyan további funkciókat, amelyek a felhasználó testi épségét hivatottak megóvni, ilyen például a kétkezes biztonsági kapcsoló vagy a szintén alapvető biztonsági berendezésekhez tartozó gyorsfék, mely a másodpercek törtrésze alatt állítja le a mozgó gépet. 

Magassági sövényvágó gépek

A sövényvágás szépségei néha támasztanak elénk jócskán kihívásokat, az egyik ilyen kardinális  probléma a magas sövények lenyírása. Nyilván valóan vannak rá opciók, mint a létra használata vagy az állvány, azonban ezek nem túl biztonságos megoldások, sőt még jókora veszéllyel is járnak. Erre a problémára is remek megoldást kínálnak a gyártók a magassági ágvágók vonatkozásában. Ezen gépekből is ugyanazon hajtásúak állna rendelkezésünkre, mint a sima sövényvágók esetében, azzal a különbséggel, hogy teleszkópos szárral rendelkeznek, ennek köszönhetően könnyen elérhetőek az akár 3 métert meghaladó sövények teteje is. 
Találkozhatunk olyan típusokkal is, amelyek összecsukhatók, továbbá lehetővé teszik a fej feletti, oldal vagy talaj közeli vágást, ráadásul még a pengéjük is elfordítható.
 
A sövényvágó gépek használata nem egy bonyolult dolog, gyakorlással gyorsan mesterévé válhat bárki. Azonban a fent említett biztonsági szabályokat érdemes betartani a balesetek elkerülése véget, továbbá figyelni kell a leeső, levágott ágakra, hiszen a vásás során ezek a darabkák is okozhatnak kellemetlen sérüléseket. Mindenképp javasolt védőkesztyűt és védőszemüveget használni.

Motoros sövényvágó használata és karbantartása

A benzines sövényvágók kétütemű robbanó benzinmotorral vannak szerelve, ennek okán a motort kenő olaj adagolása az üzemanyaggal összekeverve történik. Ez motor tipusonként és márkánként eltérő lehet. Például egyes Einhell benzines sövényvágóknál 1:36 mig a Makita benzines sövényvágók egyes modelljeinél 1:43 az olaj és benzin keverési aránya. A pontos keverési arány a sövényvágó használati útmutatójában van.

Ezt mindig figyelmesen olvasd át és tartsd be! A keveréket ne keverd be előre, tárold külön a 95-ös ólommentes benzint és a kétütemű motorolajat, majd használat előtt keverj be annyit amit néhány héten belül el is használsz. A keverék idővel megromlik, egy hónap után ki kell önteni a bekevert üzemanyagot, azt már a sövényvágóba beönteni nem szabad mert károsodáshoz vezethet. A keveréket minden esetben ki kell járatni a benzin motoros sövényvágókból, mielőtt hosszabb időre használaton kivül helyeznéd. A keverék károsodást okoz a motorban ha hosszan benne áll és nem fog elindulni a következő szezon kezdetével. A sövényvágót mindig megfelelő védőfelszerelésben használd, arcvédő rostély, védőszemüveg, védőkesztyű...