Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Felsőmaró, einhell felsőmaró, makita felsőmaró, élmaró

Felsőmarók és egyéb faipari marógépek, hozzávaló marófejek és tartozékok széles választékát találod a SzerszamKell barkácsáruházban azonnal, raktárról akár ingyen szállítással

Rendezés:

Makita 3709 Élmaró 530W / 35.000/p

(4)
Rendelésre 2-7 nap
40.190 Ft 26.690 Ft

Güde Felsőmaró 1200 E

(1)
Központi raktáron
33.490 Ft

Makita 3710 élmaró

Rendelésre 2-7 nap
46.990 Ft 31.490 Ft

Makita 7104L Láncmaró 1140 W

Központi raktáron
794.990 Ft 536.990 Ft

Bort BOF-1080N felsőmaró

(1)
Rendelésre 2-7 nap
25.590 Ft

Makita DPJ180Z Akkus Lapostiplimaró

Rendelésre 2-7 nap
119.990 Ft 81.390 Ft

Makita Láncmaró KC100

Rendelésre 2-7 nap
1.119.990 Ft 756.990 Ft

Makita M3600 Felsőmaró 1650 W

Rendelésre 2-7 nap
87.290 Ft 58.390 Ft

Makita MT M3601 Felsőmaró (900W)

Rendelésre 2-7 nap
51.190 Ft 34.390 Ft

Optimum Optimill MH 22V fúró-marógép

Rendelésre 2-7 nap
1.099.990 Ft 896.990 Ft

Makita PJ7000J Lapostiplimaró

Központi raktáron
159.990 Ft 107.990 Ft

Makita RP0910J Felsőmaró

(1)
Központi raktáron
195.990 Ft 131.990 Ft

Makita RP1110CJ Felsőmaró

Központi raktáron
209.990 Ft 141.990 Ft

Makita RP1800FXJ Felsőmaró

Rendelésre 2-7 nap
209.990 Ft 141.990 Ft

Felsőmaró 

A felsőmaró gépeket már nem sorolnám az alapgépek táborához, mert már egy speciálisabb gépezet igényes famunkák kivitelezéséhez. Azonban hobbibarkácsolók, akik szeretnek minőségi munkákat készíteni vagy szakemberek, azoknak elengedhetetlen egy ilyen eszköz megléte.
A felsőmaró felületi-és alaki megmunkálásra lett tervezve. Azt azonban elismerhetjük, hogy ténylegesen a barkácsműhelyekben, asztalos üzemekben van nagy jelentőségük. Számos olyan feladatra jelentenek megoldást, melyet csak ezzel a géppel oldhatóak meg.

Felsőmaró gépekről általánosságban

A felsőmaró gépekről, amit mindenképp érdemes tudni, hogy motorja akár a 30 ezres percenkénti fordulatszámot is produkálhat, s áttételmű nélkül, a motor tengelyére erősítik fel a marószerszámot rögzítő patronos befogószerkezetet.
A kor elvárásainak megfeleltetett korszerű gépek már fokozatmentes fordulatszám szabályzással készülnek, a barkács célú változatokon nem minden esetben állítható a fordulat. Ezek legfőképpen csak faanyagok megmunkálására alkalmasak, mert a magas fordulatú forgácsolószerszám még igen csekély előtolás mellett is képes megolvasztani a műanyagot a lágy fémek marásánál pedig gyorsan kilágyítaná a szerszámot, ennek eredményeként pedig gyorsan tönkremenne.
Ily módon nem érdemes kísérletezni az állandó fordulatszámon üzemelő gépekkel ezen anyagok tekintetében, mert balesetveszélyes és még az olcsónak nem mondható gépünket is dobhatjuk a kukába. 
A marószerszámok anyaga gyorsacél. Speciálisan kialakított marófejük éle, nemcsak az anyagrészecskék ideális leválasztását, hanem a forgácsdarabkák horonyból történő gyors eltávolítását is szolgálja. A különböző szögbe köszörült részek pedig a lemunkált felület simaságát, és nem utolsósorban a szerszám hosszú élettartama hivatottak biztosítani 
A marógép forgása közben nem ritka az a jelenség, hogy lemunkált anyag megtapad a forgácsolást végző élen, ezért ajánlatos a marószerszámok, kiváltképp a forgáshornyok gyakori tisztítása. Az élcsorbákat gyémántszemcsés reszelővel vagy fenőkővel ajánlatos azonnal kijavítani. 

A marógépek felépítését illetően megállapítható, hogy két fő részből állnak, az alaplapból, továbbá az erre felerősített motormeghajtóból.
A motort befogó szán az alaplap két függőleges oszlopán mozdítható el bizonyos magasságban, a megtartásban többnyire a rugók is nagy szerepet játszanak. 
A megmunkálás mélységének beállítására a szabályozható magasságú ütközőrúd és a mm beosztású skála ad lehetőséget.

Mire használható a felsőmaró

Ha körbenézünk a környezetünkbe biztosan látunk néhány tárgyat, amelynek kialakításához, díszítéséhez felsőmaró gépet használtak. 
Mart profilokat és letöréseket láthatunk a az asztal éleknél, díszítő konzoloknál, konyhai bútoroknál. Továbbá a felsőmaró gépet használnak az ajtókon és ablakokon található zárak és pántok helyének kialakításához, a tolóajtók sinjeinek elkészítéséhez, kerti bútorokhoz és párkányok megmunkálásához. Amelyre még alkalmas a felsőmaró azok a csapolások, hornyok és fecskefarkas illesztések készítése. 
Tehát a konzekvencia, hogy a felsőmaró géppel megadjuk az anyag végső formáját és kivitelét, legyen szó akár éltörésről vagy komplexebb forma kialakításáról.

A felsőmaró használatáról

Az előzőkben már megemlítettük, hogy a felsőmaró magas fordulatszámon üzemelő eszköz, ezért fontos a megmunkálni kívánt darab stabil rögzítése. Ennek kivitelezésére használhatók asztalos szorítók vagy más befogók. A befogókkal az asztalhoz rögzíthetjük a munkadarabot, de alkalmazható vezetősín is az állítható befogáshoz. 
A vezetősín remek segítség a marási munkálatokhoz. 
A felsőmaróval végzett munka megköveteli a védőszemüveg használatát az elrepülő forgácsdarabok elleni védelem érdekében. Továbbá célszerű a gépünkhöz porszívó csatlakoztatása. 
Fontos szabály, hogy a munkadarabba csak már forgó szerszámot szabad bemártani. Tömör fa marásánál ügyelni kell az évgyűrűkre, nehogy azok kiszakadjanak. 
Másik egy igen fontos momentum, mely már gyakorlott felhasználók számára egyértelmű, de számos kezdő felhasználónak újszerűen hat, mégpedig az, hogy a gépet a forgásiránynak megfelelően kell vezetni. 
Igényes és szép munka csakis, kizárólag élezett szerszámokkal lehet végezni, ezért erre is érdemes figyelmet fordítani. 

A megfelelő felsőmaró kiválasztása

A megvásárolni kívánt marógépet méretét érdemes a felhasználáshoz igazítani. A kisebb modellek rugalmasabb használatra alkalmasak, mozgatásuk és forgatásuk kényelmesebb  a már beépített szerkezetek elemeinek megmunkálására. 
A nagyobb felsőmaró gépeknek is megvannak az előnyös tulajdonságai mépgedig, hogy  a nehezebb súly és a robosztusabb kivitel pontosabban ráül a megmunkálandó anyagra. 
A döntés elősegítésében olyan tényezők is befolyásolhatóak lehetnek, hogy milyen felszereltséggel lehet a gépet megvásárolni illetőleg, hogy a felsőmaró befogható-e egy munkaasztalba. 
Ritkább használat nem indokolja komolyabb, drágább gép megvételét, elegendő egy kisebb felsőmaró beszerzése is. Azonban, ha gyakorta vagy rendszeresen nagyobb munkánkhoz szeretnénk a gépet használni, célszerű egy vastagabb szárú marók befogását lehetővé tevő nagyobb felsőmaró megvétele. 
A jobb gépekhez olyan adapterek is tartoznak, amelyek képesek különböző szárátmérővel rendelkező szerszámokat befogni, így egy gép is elegendő a különböző szárátmérőjű szerszámok használatához.
További szempontja a megfelelő gép kiválasztásának, hogy a felsőmaróhoz milyen funkciók tartoznak, rendelkezik-e a gép több fokozatban állítható mélyütközővel, amely szükséges a lépcsős maráshoz, a bonyolultabb profilok kialakításához vagy a több lépésben végrehajtott maráshoz. Ezenfelül, elektronikusan szabályozható-e a fordulatszám és kialakításában megfelel-e a hosszú munkafolyamatok által támasztott követelményeknek.