Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hegesztőpajzs, hegesztő szemüveg

Kategóriánkban különféle automata hegesztőpajzsok várnak mintás, vagy hagyományos designban is akár. Ha a fejpajzs túl kényelmetlen, akkor több fajta hegesztőszemüveg között is válogathatsz. Védőplexik, cserélhető hegesztő üvegek is elérhetőek kínálatunkban!
Rendezés:

Verda SN867 automata hegesztőpajzs

(1)
Jelenleg nem elérhető
9.530 Ft

Güde GSH-TC-2 automata hegesztőpajzs

Központi raktáron
15.390 Ft 13.890 Ft
10%

Zomko Homlokpántos arcvédő rostély

Áruházi raktáron
4.740 Ft 3.790 Ft
20%

Arcvédő pajzs plexis

(1)
Központi raktáron
3.430 Ft

Zomko pajzsüveg, átlátszó, 90x110mm

Áruházi raktáron
124 Ft 77 Ft
38%

Lux Optical előtétüveg, 50-es

Áruházi raktáron
695 Ft 530 Ft
24%

Miért veszélyes ha nem megfelelő látásvédővel hegesztesz?

A szemre nem megfelelő hegesztőpajzzsal való hegesztés rendkívül veszélyes lehet, mivel a hegesztés során kiemelkedően erős fény- és hőhatás éri a szemet. Ennek komoly következményei lehetnek:

1. Vakító fényhatás: A hegesztés során keletkező intenzív fény, főleg az ívhegesztésnél, vakító hatással lehet. A túlzott fényhatás ideiglenesen vagy akár tartósan károsíthatja a szemeket, és akár látásvesztést is okozhat.

2. UV-sugárzás: A hegesztés során keletkező fény tartalmazhat UV-sugárzást is, amely rövid távon vörös, irritált szemeket vagy személyre szabott védőszemüveg hiányában akár hosszú távú károsodást is okozhat.

3. Hosszú távú károsodás: A tartós, ismétlődő expozíció a hegesztés során keletkező fénynek és hőnek hosszú távon súlyos szembetegségeket is okozhat, például katarakta, retinális égés vagy más látásproblémák formájában.

Ezért kiemelten fontos megfelelő védőfelszerelést használni hegesztés közben, ideértve a megfelelő hegesztőpajzsot vagy védőszemüveget, amely képes elnyelni az erős fényt és védelmet nyújt a szemeknek a potenciális károsodások ellen.

Milyen védőeszközt használj?

A hegesztőpajzs és a hegesztőszemüveg közötti fő gyakorlati különbség az, hogy mennyire nagy területet védenek és milyen mértékben nyújtanak védelmet a hegesztőmunka során.

Hegesztőpajzs: A hegesztőpajzs egy nagyobb méretű, arcon viselt védőfelszerelés, amely az arcot és a fejet is védi. Általában leereszthető vagy felhajtható pajzs részekből áll, melyek sötétített lencséket tartalmaznak, hogy csökkentsék a hegesztés során keletkező vakító fény hatását. A pajzs nagyobb területet fed le, így szélesebb körű védelmet nyújt az arc, a szemek és az arc körüli területek számára.

Hegesztőszemüveg: A hegesztőszemüveg kisebb, szemüvegszerű védőeszköz, mely kifejezetten a szemek védelmére szolgál. Speciális sötétített lencsével rendelkezik, hogy csökkentse a vakító fényt és védje a szemet a hegesztés során keletkező káros sugárzástól. Általában csak a szemeket védi, nem nyújt teljes körű arcvédelmet.

A fő különbség az, hogy a hegesztőpajzs szélesebb területen nyújt védelmet, beleértve az arcot is, míg a hegesztőszemüveg kifejezetten csak a szemeket védő, kisebb méretű védőfelszerelés. A kiválasztás a munkavégzés jellegétől és a védelem szintjétől függ. Leginkább egyéni preferencia kérdése, érdemes mindkét változatot kipróbálni. Hosszabb munkáknál talán a hegesztőpajzs hatékonyabb lehet ugyanakkor.

Hogy működik az automatikusan sötétedő hegesztőpajzs?

A hegesztőpajzs működése a fotoszenzitív vagy fotokromatikus elv alapján működik. A lencsékben olyan anyagok vannak jelen, amelyek reagálnak a fény intenzitására és színére. Ezek az anyagok változtatják meg az átlátszóságukat a beérkező fény intenzitásának függvényében. A folyamat az alábbi lépésekben zajlik:

A hegesztőpajzsban található fotoszenzorok érzékelik a hegesztés során keletkező erős fényt, mint például az ívhegesztésnél létrejövő intenzív fényt. Amikor a fotoszenzorok érzékelik a fényt, ez az információ egy elektronikus vezérlőhöz kerül. Ez az elektronikus vezérlő szabályozza a lencsék anyagában található reakciók folyamatát. A lencsék anyagában lévő speciális vegyületek vagy bevonatok fotoszenzitív módon reagálnak a beérkező fényre. Ezek az anyagok képesek megváltoztatni szerkezetüket a fény intenzitásának függvényében. Amikor a fotoszenzorok észlelik a nagy fényerősséget, az elektronikus vezérlőjezés hatására ezek az anyagok azonnal változtatják a molekuláris szerkezetüket. Ez az állapotváltozás okozza a lencsék sötétedését, csökkentve ezzel a vakító fényt. Amint a hegesztés befejeződik és a fotoszenzorok kevesebb erős fényt észlelnek, az elektronikus vezérlő visszafordítja az állapotot. Ez lehetővé teszi, hogy a lencsék visszatérjenek az átlátszó állapotba, hogy a hegesztő szabadon láthassa a környezetét.

Ez a folyamat összetett fotokémiai reakciókon alapul, amelyek lehetővé teszik a lencsék gyors és automatikus sötétedését és visszaállítását a hegesztőmunka során keletkező erős fény hatására. Ezáltal a hegesztőpajzs biztosítja a szemek megfelelő védelmét a vakító fénytől és az UV-sugárzástól hegesztés közben.