Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Excenter és Rezgőcsiszolók

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
11.268 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
61.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
31.590 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
39.690 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
11.500 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
31.740 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
19.360 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
61.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
140.170 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
75.050 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
136.890 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
79.480 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
105.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
19.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
114.899 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
19.500 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
11.430 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
6.364 Ft

Rezgőcsiszoló gépek

 

A rezgőcsiszolók nagyobb részt a szakiparban használatosak, de számos hobbibarkácsoló szerszámgépei közt is fellelhetőek, ugyanis a ház körüli felújításoknál igen nagy segítséget jelenthetnek. 
Aki már gyakorlatban használt rezgőcsiszoló gépet tisztában van vele, hogy működése közben igen kellemetlen vibrációs hatás mellett üzemel a gép. Ennek oka, hogy a mozgó talpon lévő csiszolóanyag excentrikus mozgással koptatja simásra a felületet. 
A működési elvének köszönhetően nem csak a talp végez rezgő mozgást, hanem az egész gép maga. Ebből adódik a felhasználóra ható kellemetlen vibrációs hatás. 
Ezen okból kifolyólag a szerszámgép gyártó vállalatoknak adott volt a feladat, hogy hogyan tudják a legkisebb mértékre csökkenteni a rezgőcsiszoló vibráló hatását. 

Az iparban használatos változatokra jellemző, hogy huzamos, tartós használatban is remekül teljesítenek. Specifikációikban nem nagyon térnek el egymástól, igényes kidolgozásúk mellett igen tartósak és kellő rezgéscsillapítással rendelkeznek. Ezt számos megoldással segítik elő, mint a motor forgórészének kiegyensúlyozása, ellensúlyos excenterrel, nagy csillapítású szilentblokkokra erősített talpal és lágy burkolatfedésekkel. Mivelhogy ezek a rezgőcsiszolók a már fent említettek szerinti kidolgozottsággal gyártottak, az árukat is ennek tükrében határozzák meg, vagyis igen magas árkategóriájú gépek. 
A barkácskategóriás és hobbi használatra gyártott gépek árai már nyilván valóan sokkal alacsonyabb, ám ennek fényében nem is várhatunk olyan hatékonyságot és tartósságot, mint az ipari használatra gyártott változatoktól. 
Igazság szerint itt már meg is határoztuk a kiválasztás szempontját, ami a felhasználás módja és ebből kifolyólag a termék ára.

Milyen teljesítményt várunk a rezgőcsiszoló gépünktől?

Az elektromos szerszámgépek esetében a legtöbb esetben meghatározó a gép teljesítménye, azonban a rezgőcsiszoló esetében nem a leglényegesebb. 
A motor általában függőleges tengelyű, és excenter közbeiktatásával mozgatja a talpat. Az excenter teljes kitérése adja az ún. rezgőkör átmérőjét.
A talp mozgása nem igényel nagy teljesítményen üzemelő motort, ezért nem megy ritkaságszámba az sem, ha a gép csupán 135 W-os motor működteti. Azonban ezek a gépek kis, 1,5 mm-es rezgőkörrel rendelkeznek. 
A nagyobb körpályán mozgó talp több energiát is használ fel, ezért ebben az esetben a meghajtómotor felvett teljesítményének is nagyobbnak kell lennie. 
A csiszolt felület minősége függ a rezgőkör méretétől. A nagy rezgőkörön dolgozó csiszolószemcsék nagy köríven is mozognak. A nagy erőhatással társítotunk egy durva felületű csiszoló papírt, annak az eredménye biztosan egy durva felület lesz, amely fokozatos finomítással lesz csak a megfelelő minőségű. Ezért a nagy rezgőkörös gépeket közbenső csiszolásokra alkalmazzák. Számadatokban kifejezve rezgőcsiszoló gépek excentricitása 1,6-2 mm közé tendálható.
Ilyen formán megállapítható, hogy egy rezgőcsiszoló hatékonysága függ a rezgéskör méretétől, a használt csiszolóanyag szemcseméretétől továbbá a ráható erőtől. 
A rezgőcsiszolók fordulatszáma természetesen gyártmánytól és típustól függően nagymértékben eltérhet egymástól, de átlagosan elmondható, hogy 7 és 25 ezer közötti van percenként. A rezgőcsiszoló gépek esetében nem ritka, hogy a fordulatszám helyett a gyártó rezgésszámot tüntet fel. 
A gép hatékonyságának növelését a gyártók az excenter viszonylag kis kitérése esetén, magasabb rezgésszámmal, azaz pörgősebb motorral kompenzálják. A kis kitéréseknek és gyors rezgéseknek köszönhetően a rezgőcsiszoló hatékony anyagmegmunkálásra képes mérsékelt vibrációs hatás mellett. 

A rezgőcsiszoló vibráció csillapítása

A kézre visszaható rezgés csillapítását  összehangolt technológiai megoldások együttese adja a korszerű, igényes kidolgozású rezgőcsiszoló gépek esetében. A jó minőségű modellek jól kiegyensúlyozott forgórésszel gyártottak, az excenter kiegyensúlyozatlanságát pedig ellensúlyos mechanika hivatott csökkenteni. Ez a gép burkolati rezgésére is csökkentett hatással van. További ilyen rezgéscsillapító technológia a csiszolótalp és a géptest közé beépített gumibakos felfüggesztések és a lágy burkolati elemek. 
A rezgőcsiszolók esetében nem jellemző a változó fordulatszám. Azonban, ez akkor lehet fontos szempont, ha a gépet gyakran használjuk különféle keménységű anyagok csiszolására. A nyomóerővel némileg képesek vagyunk a lemunkálás hatékonyságának befolyásolására, azonban ez nem minden estben szerencsés.
A rezgőcsiszolók esetében találkozhatunk egy-illetőleg kétkezes használatra tervezett gépekkel. A köztük lévő különbség a talp mérete és teljesítménye. Az egykezes gépek csiszolótalpa közel négyzet alakú, mérete 110-140x110-114 mm között változik. Ez a méret legfőképp a tépőzáras talppal rendelkező változatoknál lényeges, mert csak ehhez igazodó csiszolóanyagot célszerű az adott típushoz használni.
A kétkezes gépek talpa 113-115x225-230 mm között változik. Ezen rezgőcsiszolók esetében a nagyobb talpat nagyobb teljesítménnyel kombinálták. A csiszolóanyagok felfogatása tépőzáras megoldással és rugós leszorítóval történik.  A rugós lefogási lehetőséget az olcsóbb, sima hátoldalú és tekercsben beszerezhető csiszolóanyagok használata miatt előnyös.

A rezgőcsiszoló porelszívó funkciójáról

Rezgőcsiszoló elképzelhetetlen lenne porelszívó funkció nélkül. Mivel minden gép rendelkezik ezen funkcióval, így a csiszolóanyag megválasztása esetén erre mindenképp gondolnunk kell.
A por elszívása a talp lyukain keresztül a tengelyre csatlakozó elszívó rendszeren keresztül megy végbe. A szűrő kivitelében lehetek különbségek egyes esetekben csupán egy vászonzsák a szűrő, más esetekben viszont mikrofilteres szűrőt alkalmaznak, amely már fejlettebb és hatékonyabb szűrési technológia. 
A porelszívás abban az esetben fog hatékonyan működni, ha csiszolóanyag lyukai pontosan a talp elszívó nyílásai fölött helyezkednek el. 
Ebben akad néminemű nehézség, mert a rezgőcsiszolóra csak a saját típusához megfelelő csiszolóanyag használható vagy a megvásárolt anyagnál lyukasztósablon használata szükséges. Az ilyen anyagok befogása megkívánja a megfelelő ráhagyást és a lyukasztást ennek megfelelően kell kivitelezni. Ez mind az egykezes, mind a kétkezes gépekre egyaránt vonatkozik. 

Mit csináljuk, ha túl szűk helyen kell csiszolunk?

Akadnak olyan esetek, ahol a rezgőcsiszoló gépünk nem képes hatékonyan dolgozni vagy egyáltalán nem férünk vele oda a csiszolandó felülethez a méretéből kifolyólag. Ezért a szerszámgyártó vállalatok erre a problémára egy kiváló megoldást adtak a kezünkbe az úgynevezett deltacsiszoló vagy háromszög csiszolónak nevezett gép „személyében”. 
Ezen gépek esetében a csiszolólap rögzítésére csakis a tépőzáras technika van jelen és a porelszívást a csatlakoztatott porszívó végzi. Ezek néhány dologban hasonlítanak a sarokcsiszoló gépekhez, mégpedig abban, hogy meghajtásukat kúpfogaskerekek végzik továbbá, hogy az egykezes gépek táborát erősítik.
A deltacsiszolók illesztékeinek használata számos lehetőséget rejt magában. A legkisebb helyeken, szűk nyílásokban vagyunk képesek segítségükkel csiszolni. Percenkénti rezgésszámuk 10 és 19 ezer között van átlagosan, rezgőkörük pedig 1,5 és 2 mm közötti átmérőjű.  A deltafej elforgathatósága pedig tovább könnyíti a szerszámgéppel való munkát. Ezeken a betéttalp minden nehézség nélkül, könnyedén cserélhetőek. 
A deltacsiszoló talp alkati előnyeit más gépek esetében is kamatoztatják, ezeknél a talpra delta alakú előtalp is felerősíthető. Mi több, van olyan egykezes csiszoló is, melyekkel a kúp alakú tartozékok felerősítését követően külső- és belső élek, hornyok, domború és homorú felületek is simára munkálhatók.

Megfelelő csiszolólap

A különböző tartozékok csupán akkor képeznek hasznos kiegészítőt, ha van hozzá való tartalék csiszolólapunk. A vásárláskor a gyártó mellékell néhány darab csiszolólapot, azonban a nem megfelelő porelszívás véget a szemcsék eltömődése véget gyorsan el is kopnak. 
Ha pótolni szeretnénk figyelembe kell vennünk, hogy a gyári kivágásúak a a legmegfelelőbbek, ezért ajánlatos ezek beszerzése, de tépőzáras és téglalap alakú csiszolólapból egyedileg is kivághatók. Viszont a deltacsiszolók esetében mindenképp érdemes a típusnak megfelelő méretű és lyukasztású csiszolólapokat vásárolni, a gép legoptimálisabb kihasználása érdekében. Ezek a gépek mindenképp jó szolgálatot tesznek a nehezen hozzáférhető helyeken, azonban nagyfelület finomító csiszolására nem alkalmas.
A rezgőcsiszolók új generációs modelljei már egybeintegrált szűrőrendszerrel gyártottak és porgyűjtőjük könnyedén tisztán tartható. Ezek túlnyomó részt textilzsák szűrővel rendelkeznek, de vannak változatok, amelyeknél már a filteres szűrő által egy átlátszó dobozba kerül a munka során keletkezett por. Ezen keresztül nyomon követhető, hogy mikor van szükség a tartály kiürítésére. 
Ma már nem ritkák azok a rezgőcsiszoló gépek sem, amelyeknél LED-es kijelzésű nyomásérzékelés van, vagyis nyomásszabályzóval gyártottak. Ez azért lényeges funkció, mert a nagyobb erőhatás kifejtése csökkenti a csiszolás sebességét, a motort is túlterhelhetjük illetőleg a munka is fárasztóbb lesz. 
Ezen probléma kiküszöbölésére a felvillanó LED-ek jelzik számunkra a nyomás mértékét, így az ideális nyomóerő könnyedén tartható tovább a rezgőcsiszoló élettartama sem csökken. 
Az utóbbi időben a gyártók felismerték az ergonomikus kialakítás fontosságát, ezért nagy hangsúlyt fektetnek gépeik könnyebb munkavégzést segítő megformálására. A lágy burkolati – gumibetétes részek használata sem ritka, amelyek elnyelik a rezgőcsiszoló rezgéseinek jelentős részét ezzel óvva a felhasználó egészségét és elősegítve a kényelmes kézben tartását és a gép könnyed irányíthatóságát.