Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Kengyeles Lakatok

Csak rázárod, és semmi mást nem vársz el tőle, mint azt, hogy megvédje az értékeidet, el vagy éppen bezárja azt, amit szeretnél, miközben észre sem veszed, hogy milyen sokféle lakat van. A kengyeles lakat az, amit biztosan fogtál már, használtál már, és ismersz. De mit kell tudni a kengyeles lakatról? A kengyeles lakat többféle lehet, az ilyen lakatok a nevüket a fordított U alakú kengyelről kapták.
 

Rendezés:

BGS-3096 Sárgaréz lakat 30mm

Jelenleg nem elérhető
1.370 Ft

BGS-3098 Sárgaréz lakat 40mm

Jelenleg nem elérhető
1.920 Ft

BGS-3099 Sárgaréz lakat 50mm

Jelenleg nem elérhető
2.880 Ft

BGS-85130 Lakat 32mm

Jelenleg nem elérhető
1.030 Ft

BGS-85140 Lakat 38mm

Jelenleg nem elérhető
1.250 Ft

BGS-85150 Lakat 46mm

Jelenleg nem elérhető
1.460 Ft

BGS-85806 Kerek lakat 70mm

Jelenleg nem elérhető
3.930 Ft

SB U-lakat, 50x38mm, 3 kulcs

Központi raktáron
4.190 Ft -tól

Kreator KRT557002 lakat 25mm

Jelenleg nem elérhető
1.250 Ft

Kreator KRT557003 lakat 30mm

Jelenleg nem elérhető
1.750 Ft

Lakat avagy a gyors biztonság elérésének eszköze

Kengyeles lakatok

A kengyeles lakat előnyei
A rövid kengyelű lakatok előnye éppen a kengyel rövidsége, tömörsége, nagy szakítószilárdsága, és az, hogy nagyon nehéz elvágni eltávolítani, magasabb biztonsági szintet nyújtanak, mint a hosszú kengyelű lakatok. Emellett eltörpül az a hátrányuk, hogy az egymáshoz közel eső pontokat tudják csak összereteszelni.
A kengyeles lakatok előnyei az is, hogy általában sárgarézből készültek, nem rozsdásodnak, a zárszerkezet nem fagy be, és nehéz beletörni a kulcsot. (Kifejezetten igaz ez a számzáras lakatokra, ahol nincs is kulcs). 
Léteznek olyan kengyeles lakatok melyek levágás elleni védelemmel is ellátottak, és vannak hosszú vagy extra hosszú kengyeles (ilyenkor a fordított U részük hosszú) lakatok is melyek előnye a nagyobb zártáv, de könnyebb őket levágni

A kerékpár lakatok
A kerékpár lakatok egyszerű lakatok. Fontos, hogy a megfelelő hosszúságút válaszd. Létezik sodrony, görgős, és láncos kerékpárlakat is. A kerékpárlakatod lehet kulcsos, vagy választhatod a számzáras kerékpárlakatot is. Választási szempont lehet még a kerékpárlakat hosszán kívül a bicikli lakat átmérője a vízálló acélsodrony (vastagsága) is.  
Válaszd ki a számodra megfelelő lakatot, és rendeld házhoz akár most és pár napon belül használhatod is. Ha bármilyen kérdésed van, ha elbizonytalanodtál akkor keress minket e-mailben, vagy telefonon, a szakértő kollégáink segíteni fognak.

Számos esetben jelenti ez az apró tárgy értékeink védelmére a legjobb megoldást, kiváltképp akkor, ha a tároló vagy a helység nem rendelkezik zárszerkezettel. Használunk lakatokat a bőröndök biztonságos zárva tartásához, melléképületek vagy öltözőszekrényeknél, garázsoknál, raktáraknál és nem ritka a használatuk nagykapuk bezárásánál sem.


Rendkívül gyors és univerzális a használata. Igen széles választékban kaphatók, mint anyagukat, mint méreteiket és kivitelüket illetően. 
A megfelelő lakat megválasztására azonban van néhány szempont, melyre érdemes odafigyelni, ha a biztonság mellett hatékonyságra és tartósságra is törekszünk.

A lakat kiválasztásának szempontjai  

Ha a számunkra fontos értékek megóvásához a legideálisabb lakatot szeretnénk megtalálni olyan kritériumokat figyelembe venni először is, hogy mi az, amit szeretnénk biztonságba tudni és erre milyen biztonsági szintű lakat a megfelelő. Továbbá mekkora mérettel kell, hogy rendelkezzen illetőleg fontos szempont, hogy a lakatot milyen környezeti hatások fogják érni. Végül arra is tekintettel kell lenni, hogy a pánt legalább olyan erősséggel bírjon, mint maga a lakat. 
Ezeknek a szempontoknak az összessége fogja meghatározni, hogy milyen típusú nagyságú erősségű és korrózióálló lakatot válasszunk.

 • A lakat típusai
  A lakat típusainak tekintetében az üzletek polcain találkozhatunk korrózióálló, hosszított kengyelű, zárt kengyelű és számzáras lakatokkal. 
  A korrózióálló lakatok alkalmasak arra, hogy a szélsőséges időjárásnak ellenállva ugyanúgy funkcionáljanak még hosszú idő elteltével is. Kültéri használatra gyártottak. 
  Aztán vannak a lakatok, melyek hosszított kengyellel rendelkeznek, ezek akkor bizonyulnak jó választásnak, ha különösen vastag tárgyakat szeretnénk rögzíteni. A zárt kengyel a fokozott fizikai megerősítéssel az ellenálló képességet növeli. A számzárral gyártott lakatok használatakor nem kell aggódni a kulcsok megléte miatt.
 • Lakat mérete
  Ha, a lakat méretéről beszélünk, akkor a kengyel magassága és szélessége lesz a mérvadó. A legelterjedtebb méret, amely a leggyakrabban használatos a 35 mm széles 25,5 mm kengyelmagasságú változat.      
 • A lakat anyaga
  A lakat típusa és mérete anyaga mellett a harmadik kardinális szempont az, hogy milyen anyagból készült a lakat, hisz ez adja a védet tárgy biztonságát. A lakatok testéhez acélt vagy sárgarezet használnak. A kengyel lehet sima vagy edzett, illetőleg zárhat egy vagy két ponton, továbbá elláthatják fűrészelés elleni védelemmel. Maga a zár kaphat fúrás elleni védelmet. 
 • Korózióállóság
  Mikor lakatot választunk, tudnunk kell, hogy milyen környezetbe fog a lakat funkcionálni. Ilyen formán a besorolások tekintetében megkülönböztetünk száraz, védett, elsősorban beltéri környezetet, alkalmanként nedves (pl. páralecsapódásos), általános (nedves beltéri és kültéri) valamint szélsőséges (pl. tengeri) környezeteket. 

A lakatok biztonsági szintjei

A lakatok biztonsági szintjét tekintve megkülönböztetünk alap, általános és emelt biztonsági szinttel rendelkező lakatokat. Legtöbbször bőségesen elegendő az alapszintű lakatok használata, azonban vannak olyan esetek amelyek megkövetelik az emelt biztonsági szintet. 

 • Alap biztonsági szintű lakatok
  Az alap szinttű lakatok kialakítását tekintve egyszerű felépítéssel és zárlatszámmal rendelkeznek és könnyűek. A rugós szerkezet lehetővé teszi, hogy nyitás után a kulcsot ki tudjuk húzni a lakatból és a kengyelzárás megtörténhet kulcs nélkül is. A kengyel anyaga nem edzett acél, ezen túlmenően könnyedén átfűrészelhető, erővágó segítségével átvágható. Ezek a típusok csupán öltözők szekrényeinek vagy szerszámosládák, bőröndök lezárására alkalmasak. Külső környezet hatására gyorsan korrodálódnak, meghibásodásra hajlamosak. Méretüket a lakattest szélessége alapján lehet beazonosítani, általában gyártmánytól és típustól függően 25-90 mm közöttiek.Csupán olyan helyeken alkalmazzuk azokat, ahol a csekély biztonság is elegendő. 
 • Általános biztonsági szintű lakatok
  Általános használatra már egy magasabb biztonsági kialakítással rendelkező lakat az optimális választás. Általános jellemzőjük, hogy már jóval masszívabb testet kaptak, edzett a kengyelük, továbbá fúrás és letapogatás ellen védettek. Zármechanizmusuk nagy zárlatszámú hengerzáras, számzáras, vagy egyéb más speciális kulcskialakítással rendelkezik. Jellegzetes tulajdonságuk a vaskosabb testkialakítás, amely lehet sárgaréz vagy acél, a kéregedzett vagy bóracéból készült kengyel. A méretválasztékot illetően az előzőkhöz hasonló. Egyes változatoknál a lakatház majdnem körbe fut, egy kis részen látszik csak ki a kengyel, míg más, pl. az U-lakatoknál, a kengyel helyett edzett csapot alkalmaznak, amely zárva is körbeforog, és az átvágását nehezíti meg. Ezek a sajátos kialakítások nehezítik meg a kengyel átvágását. 
 • Emelt biztonsági szintű lakatok
  Az általános lakat biztonsági szintjén túlmutatnak a speciális célra gyártott lakatok. Ezek általában kerékpárok, motorok, különféle gépek megóvására készülnek, de más egyéb helyeken is kiválóan használható, főként ott ahol nincs külön zárszerkezet. Az ilyen típusú lakatok zárszerkezete magas biztonsági fokozattal rendelkezik, ezen felül a kengyelt olyan elemek váltották le, mint acél sodrony, edzett lánc vagy acélcsapos csuklóelem.  A csatolóelemek hasonló biztonsági fokozattal kell, hogy rendelkezzenek, mint a lakat, az átvágást illetően. 
 • Lakatpántok
  Végül a lakatpántokról is szót kell, hogy ejtsünk. Hiszen a lakatok biztonsági szintjének megállapítása a hozzávaló pántokkal együtt történik. Ugyanis, ha ezek gyengébb szerkezetűk, mint se ér az emelt biztonsági szintű lakatunk. Ugyanilyen fontos a pánt megfelelő mérete. Hiszen pl. a kengyelvédett típusok csak akkor láthatják el jól a feladatukat, ha a pántszemek mellett alig marad szabad hely. A biztonsági lakatokat minden esetben a méretüknek megfelelő pánttal párosítsuk. Ha a pánt nem a legmegfelelőbb választásnak bizonyulna, helyettesíthetjük lánccal is, de ebben az esetben is igazodni kell a lakat biztonsági szintjéhez. 

Alapvetően minden zár és lakat kinyitható vagy felfeszíthető. Itt a meghatározó tényező a kinyitás ideje. Egy lakat esetében a meghatározó a kengyel erőssége. A lakat akkor hozza a hozzáfűzött igényeket a biztonságot illetően, ha ellenáll a fűrészelési próbálkozásoknak, ezt az ellenállást a kengyel felületén 0,1 - 0,2 mm vastagságú kemény réteg és a belül kialakított szívós mag hozza létre. A magas minőséget a hazai gyártású edzett lakatoknál a Hardened szóval jelzik. Ezek a lakatok kiváló minőséggel rendelkező termékek és megfelelnek a magas biztonsági követelményeknek.
A lakatok átvágása a legtöbb esetben a kengyel elfűrészelésével történik. Ez az edzett acélból készült lakatkengyeleknél fémfűrésszel szinte lehetetlen. A lakat lefűrészelésének ideje, abban az esetben is növekszik, ha a lakat egy lánc vagy lakatpánt végére van hozzáerősítve, a himbálódzás véget. 
A kinyitás másik módja a fűrészelés mellett a lakat felfeszítése. A kettős reteszeléssel gyártott termékek sokkal nagyobb részben állnak ellen a felfeszítésnek.