Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Testhevederek

A testheveder egy olyan biztonsági védőeszköz, melyet általában magasban végzett munkák során használnak. Az ilyen típusú heveder olyan öv vagy hevederrendszer, amelyet a munkavállaló a testére rögzít, hogy megelőzze a leesést vagy zuhanást, és megóvja őt a sérülésektől. Válogass webshopunk kínálatában, rendelj termékeink közül!
Rendezés:

AL-KO Hordszíj heveder

Rendelésre 2-7 nap
19.990 Ft

Kratos FA8011300 zárt tér készlet

Jelenleg nem elérhető
1.119.990 Ft

Milyen anyagokból készülnek a testhevederek?

Az általunk forgalmazott testhevederek általában kiváló minőségű szintetikus anyagokból készülnek, amelyek erősek és strapabíróak, arra tervezték őket, hogy megfeleljenek a biztonsági előírásoknak és a munkavállalók védelmének.

Az egyik leggyakrabban használt anyag a poliészter, mivel rendkívül erős és kopásálló. A poliészter hevederek könnyűek és ellenállnak a vegyi anyagoknak, illetve UV-álló tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, ami fontos a kültéri munkák során.

Az anyagoknak strapabírónak és ellenállónak kell lenniük, hogy megfeleljenek a biztonsági szabványoknak és hogy hosszú távon is megőrizzék a szilárdságukat és stabilitásukat. Fontos, hogy ne veszítsenek a tulajdonságaikból nedvesség, vegyi anyagok vagy külső behatások következtében sem, mivel ennek sérüléseket vagy károsodást okozhatnak a munkavállalóknak.

Milyen típusú munkáknál alkalmaznak testhevedereket a leggyakrabban?

Gyakorlatilag minden magasban végzett munka során szükséges használatuk, építési területeken, tetőfedő és szerelő munkák, illetve ipari létesítményekben végezhető karbantartási és szerelési feladatok, de még panelek falára kifeszített reklámplakátokat is ilyenben ragasztanak ki.

Az építőiparban, különösen magas építkezéseken, az építőmunkások gyakran dolgoznak magasban. A testhevederek megfelelően rögzítik és védik a munkavállalókat, miközben az acélszerkezetek, gerendák vagy falak tetején dolgoznak.

Tetőfedőknek, akik tetőkön dolgoznak, a testhevederek elengedhetetlenek a biztonságos munkavégzéshez. Segítenek a munkavállalóknak fenntartani az egyensúlyukat és megakadályozzák a leesést.

Az ipari létesítményekben történő szerelési és karbantartási munkák során, például erőművekben vagy nagyüzemekben, a munkavállalóknak gyakran magasban kell dolgozniuk. Itt is gyakran alkalmazzák a testhevedereket a leesés megelőzése érdekében.

Ipari alpinisták számára szintén alap felszereltség, akik épületek tetején kénytelenek dolgozni.

Milyen funkciókat kell betöltenie egy jó minőségű testhevedernek?

1. Leesés megelőzése: A legfontosabb szerepe a leesés megakadályozása és a munkavállalók biztonságának biztosítása. A testhevedernek megfelelő rögzítést kell biztosítania, hogy a munkavállaló ne tudjon leesni, még akkor se ha elveszti az egyensúlyát.

2. Kényelem és ergonómia: Egy jó testheveder kényelmesnek és jól állíthatónak kell lennie. Fontos, hogy ne korlátozza a mozgást, ne akadályozza a kényelmet, ugyanakkor biztosítson megfelelő rögzítést és támogatást.

3. Szabályozhatóság: Fontos, hogy a testheveder könnyen szabályozható legyen a munkavállaló méreteihez és testalkatához igazítva, így optimális illeszkedést biztosítva.

4. Biztonsági zárak és csatok: A hevedereknek megfelelő biztonsági zárakkal és csatokkal kell rendelkezniük, amelyek megbízhatóan rögzítik a munkavállalókat.

5. Karbantarthatóság és ellenőrizhetőség: Végezetül fontos, hogy könnyen karbantartható legyen és rendszeresen ellenőrizhető legyen a kopás, sérülés vagy más hibák szempontjából. Ez hozzájárul a biztonságos használathoz és a heveder hosszú élettartamához.

Milyenek az alapvető méretezési és beállítási irányelvek a testhevederek használatakor?

A testhevedert úgy kell kiválasztani, hogy megfelelően illeszkedjen, fontos figyelembe venni a testmagasságot, derékméretet a megfelelő méretű heveder kiválasztásakor.

Pontosan be kell állítani, hogy megfelelően rögzítse és támogassa használóját, ugyanakkor ne korlátozza a mozgását. A csatokat, pántokat és állítható részeket megfelelően kell beállítani a testheveder illeszkedésének biztosítása érdekében.

Különösen fontos, hogy vegyük figyelembe, hogy nem csak a földön állva kell jól tartania, hanem készüljünk fel arra is, hogy ha váratlan erőhatást kap akkor is tartson – magyarán akkor is stabil legyen ha véletlen lezuhannánk.

A beállítás során figyelembe kell venni a munkavállaló mozgásszabadságát. A hevedernek nem szabad szorosnak vagy túl szorosnak lennie, hogy kényelmesen mozoghass anélkül, hogy veszélyeztetné a biztonságod.

Szükséges a rendszeres ellenőrzés és újrakalibrálás, a mozgás miatt a heveder idővel lazulhat, elmozdulhat.

Milyen előírások vonatkoznak a testhevederek rendszeres karbantartására és ellenőrzésére?

A testhevederek rendszeres karbantartása és ellenőrzése elengedhetetlen a biztonságos használat érdekében. Az előírások és irányelvek általában az alábbi területeket ölelik fel:

1. Rendszeres ellenőrzések: A gyártók általában ajánlott időszakot határoznak meg a testhevederek ellenőrzésére és felülvizsgálatára. Ez az időszak általában évente legalább egyszer vagy gyakrabban lehet, attól függően, hogy mennyire intenzíven használják a hevedert.

2. Vizsgálatok: A rendszeres ellenőrzések során számos tényezőt kell ellenőrizni, például a heveder anyagának állapotát, kopását, sérüléseit vagy feszültségét. Az ellenőrzés során figyelemmel kell kísérni az esetleges deformációkat vagy egyéb hibákat is.

3. Tisztítás és karbantartás: Fontos az eszközök tisztántartása és megfelelő karbantartása. Ennek részeként a hevedereket megfelelően kell tisztítani, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és a port, és így hosszabb élettartamot biztosítsanak.

4. Dokumentáció és nyilvántartás: Fontos nyomon követni és dokumentálni az ellenőrzéseket és karbantartásokat. Ezt a folyamatot dokumentált formában kell vezetni, hogy nyomon lehessen követni a hevederek állapotát és karbantartását.

5. Cserék és selejtezés: Ha a testheveder sérült vagy meghibásodott, azonnal ki kell selejtezni vagy cserélni kell. Az ilyen típusú hibák vagy sérülések súlyos balesetekhez vezethetnek, ezért fontos az azonnali intézkedés.

Mi a különbség a deréköv és a testheveder között?
A deréköv és a testheveder két különböző védőfelszerelés, amelyeket munkavédelmi célokra használnak, különösen magasban végzett munkák során. Ezek a felszerelések különböznek a funkciójuk és az alkalmazásuk tekintetében:

1. Deréköv: A deréköv a munkavállaló derékrészét védi. Általában olyan munkák során használják, ahol az esés veszélye kisebb, és a fő cél a derék támasztása és védelme. Ez a fajta védőfelszerelés főként a hátat és a derekat támogatja olyan helyzetekben, amikor a munkavállaló hosszabb ideig egy helyben kell álljon vagy hajoljon.

2. Testheveder: A testheveder teljes testet védelmez és rögzít, nemcsak a derékrészt. Ez a védőfelszerelés az esés elleni védekezésre összpontosít, biztosítva, hogy a munkavállaló testét megfelelően rögzítse és támogassa, hogy ne essen le magasban végzett munkája során.