A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez. Elfogadom
Szerszám Webáruház - Einhell, Yato és Makita szerszámok

Tavaszi fűszellőztetés és talajlazítás

Tavaszi fűszellőztetés és talajlazítás

A talajlazító és fűszellőztető feladata, hogy fellazítsák a talajt, eltávolítsák a fűnyírás során keletkezett vagy elhalt fűszálakból képződött filcesedett réteget valamint, hogy lazítsák a gyökérállományt, ezzel biztosítva a talaj vízbefogadó képességét és levegőztetését.

A talajlazító és fűszellőztető feladata, hogy fellazítsák a talajt, eltávolítsák a fűnyírás során keletkezett vagy elhalt fűszálakból képződött filcesedett réteget valamint, hogy lazítsák a gyökérállományt, ezzel biztosítva a talaj vízbefogadó képességét és levegőztetését.

A gyeppel borított talaj felszínén és a talajában egyaránt felszaporodnak a szerves anyagok, melyek figyelmen kívül hagyása számos probléma forrása is lehet. Filcréteg képződik az elhalt fűszálak és lehulló levelek rostos maradványaiból, vagy a téli hótakaró alatt kialakuló moha rétegből. A 2-4 centiméteres filcréteg már zavarja az egészséges pázsit életfeltételeinek biztosítását, egyrészt mert megköti, és nem engedi a talajba szivárogni a létfontosságú vizet és tápanyagokat, így fennáll a veszélye annak, hogy a pázsitfű kiszárad másrészt, mert akadályozza a fű növekedését és kiváló melegágya lehet a gyepet veszélyeztető kórokozóknak. Emellett lebomlásához nitrogént von el a talajból, mellyel rontja a pázsit színeződését. A gyepszellőztetés különösen fontos az idősebb - 2-3 éves vagy annál idősebb - fű esetében, mivel az eleinte még könnyen átjárható talaj az évek előrehaladtával tömörödik és filcesedik, ezáltal a víz és a levegő számára átjárhatatlanná válik. A fűszellőztetők alkalmazása évente kétszer javasolt, egyszer tavasszal, a fű növekedésének megindulásakor, mert ilyenkor gyorsabban regenerálódik, és a gyep egész nyári igénybevétele után ősszel célszerű megismételni a folyamatot. Annak érdekében, hogy az egészséges fűszálakban a legkevesebb kár essen, a gyepszellőztetést közepesen száraz talajnál, fűnyírást követően ajánlott végezni.

A felszíni filcréteg eltávolításához egy a gereblyézési elven működő ápoló eszközre van szükség. A gyepszellőztető gépekben rugalmas acél drótszálak forognak, melyek végigkaparva a talajfelszínt felszedik a filcréteget és feltépik a moha réteget a fűszálak közül. Egyszerűbb, tolható változataik jó erőnlétet kívánnak meg felhasználójuktól. Ezeknek a fűszellőztetőknek a működési elve, hogy a kerekek hajtják meg a drótszálak forgó hengerét. Azonban ma már a gyepszellőztetők széles skálája található meg a piaci kínálatban, így a különböző teljesítményű elektromos és motoros változatok is. Ez utóbbiakkal a fűszellőztetés nem csupán kényelmesebb, hanem lényegesen hatékonyabb is, mivel az egész területen azonos erőt gyakorolva, ugyanolyan mélységig hatolnak a drótszálak a pázsitba. Ma már a legtöbb gyepszellőztető gép rendelkezik gyűjtőkosárral, azonban ezek hatékonysága elmarad a fűnyírók gyűjtőkosarának hatékonyságától, így gyepszellőztetés után javasolt a kiforgatott gyökereket gereblyével összegyűjteni.

A szerves anyagok nem csak a pázsitot borító filcrétegben találhatóak meg, hanem a gyepnemezben. A gyepnemez a gyökerekkel átszőtt felső 5-10 centiméteres réteg, mely meghatározó a pázsit élettani folyamataiban. Az elhalt fűszálak talajban lévő gyökérrészeiből gyökér maradványok képződnek melyek, baktériumok által bomlanak le. Ahhoz, hogy a lebontási folyamat hatékony legyen, megfelelő szintű oxigén ellátásra van szükség a talajban. Ahogy az elfásodott, régi fűgyökerek, úgy a téli hótakaró súlya is meggátolja azt, hogy a talaj megfelelő mennyiségű levegőhöz juthasson, hiszen a hótakaró súlyától a talaj összetömörödik.

Ezért a gyepgondozás elengedhetetlen része a talajlazító munkálatok elvégzése is. A talajlazítási munkálatok elvégzésének ajánlott időpontja megegyezik a gyepszellőztetés időpontjaival, így ezt is tavasszal és ősszel célszerű elvégezni.

A talajlazító gép egyenes, tompa késekkel felszerelt gyephasogató, mely függőlegesen átvágja a talajréteget, és a pázsitfű gyökereit, ezzel elősegítve a levegő bejutását a talajba, javítva a szerves anyag feltáródást és a gyökérsarjadást.

Egyes szerszámgyártó márkák például az Einhell a fűszellőztetést és a talajlazítást egy gépben egyesítik, így a felhasználónak csak a késes- vagy drótszálas hengert kell cserélni a megfelelő művelet elvégzéséhez.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Blog
Összes Termék
   

 

Blog
Blog
Segítek dekopír fűrészt választani!

Már itt is vagyok, hogy egy újabb nagyszerű szerszámot nevesítve  a  dekopír fűrészt bemutassam nektek és kedvet csináljak  a használatához. Kezdjük hát!

Veszélyes üzem - az elektromos gyalu

Sziasztok!

Ma a gyalugépekről írok nektek kicsit tartalmában véve velősebben, igyekszem jól körül járni ezt az izgalmas témát és bemutatni nektek az én szemüvegemen át, mint egy asztalosipari vállalkozás dolgozójakén. Jó muri lesz az biztos!!!!  Munkátok során lehetőségetek nyílik a gyalugépen végső keresztmetszet kialakítását elvégezni....

Hogyan válaszd ki a tökéletes fúrógépet?

Mindennek az alapja egy probléma, mikor elindulunk fúrógépet venni vagy elkezdünk böngészni az interneten, akkor az átlag felhasználó egy olyan problémával kerül szembe, amihez nem annyira ért vagy még nincs meg a megfelelő eszköze az adott probléma megoldásához