A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez. Elfogadom
Menü

Tavaszi fűszellőztetés és talajlazítás

Tavaszi fűszellőztetés és talajlazítás

A talajlazító és fűszellőztető feladata, hogy fellazítsák a talajt, eltávolítsák a fűnyírás során keletkezett vagy elhalt fűszálakból képződött filcesedett réteget valamint, hogy lazítsák a gyökérállományt, ezzel biztosítva a talaj vízbefogadó képességét és levegőztetését.

A talajlazító és fűszellőztető feladata, hogy fellazítsák a talajt, eltávolítsák a fűnyírás során keletkezett vagy elhalt fűszálakból képződött filcesedett réteget valamint, hogy lazítsák a gyökérállományt, ezzel biztosítva a talaj vízbefogadó képességét és levegőztetését.

A gyeppel borított talaj felszínén és a talajában egyaránt felszaporodnak a szerves anyagok, melyek figyelmen kívül hagyása számos probléma forrása is lehet. Filcréteg képződik az elhalt fűszálak és lehulló levelek rostos maradványaiból, vagy a téli hótakaró alatt kialakuló moha rétegből. A 2-4 centiméteres filcréteg már zavarja az egészséges pázsit életfeltételeinek biztosítását, egyrészt mert megköti, és nem engedi a talajba szivárogni a létfontosságú vizet és tápanyagokat, így fennáll a veszélye annak, hogy a pázsitfű kiszárad másrészt, mert akadályozza a fű növekedését és kiváló melegágya lehet a gyepet veszélyeztető kórokozóknak. Emellett lebomlásához nitrogént von el a talajból, mellyel rontja a pázsit színeződését. A gyepszellőztetés különösen fontos az idősebb - 2-3 éves vagy annál idősebb - fű esetében, mivel az eleinte még könnyen átjárható talaj az évek előrehaladtával tömörödik és filcesedik, ezáltal a víz és a levegő számára átjárhatatlanná válik. A fűszellőztetők alkalmazása évente kétszer javasolt, egyszer tavasszal, a fű növekedésének megindulásakor, mert ilyenkor gyorsabban regenerálódik, és a gyep egész nyári igénybevétele után ősszel célszerű megismételni a folyamatot. Annak érdekében, hogy az egészséges fűszálakban a legkevesebb kár essen, a gyepszellőztetést közepesen száraz talajnál, fűnyírást követően ajánlott végezni.

A felszíni filcréteg eltávolításához egy a gereblyézési elven működő ápoló eszközre van szükség. A gyepszellőztető gépekben rugalmas acél drótszálak forognak, melyek végigkaparva a talajfelszínt felszedik a filcréteget és feltépik a moha réteget a fűszálak közül. Egyszerűbb, tolható változataik jó erőnlétet kívánnak meg felhasználójuktól. Ezeknek a fűszellőztetőknek a működési elve, hogy a kerekek hajtják meg a drótszálak forgó hengerét. Azonban ma már a gyepszellőztetők széles skálája található meg a piaci kínálatban, így a különböző teljesítményű elektromos és motoros változatok is. Ez utóbbiakkal a fűszellőztetés nem csupán kényelmesebb, hanem lényegesen hatékonyabb is, mivel az egész területen azonos erőt gyakorolva, ugyanolyan mélységig hatolnak a drótszálak a pázsitba. Ma már a legtöbb gyepszellőztető gép rendelkezik gyűjtőkosárral, azonban ezek hatékonysága elmarad a fűnyírók gyűjtőkosarának hatékonyságától, így gyepszellőztetés után javasolt a kiforgatott gyökereket gereblyével összegyűjteni.

A szerves anyagok nem csak a pázsitot borító filcrétegben találhatóak meg, hanem a gyepnemezben. A gyepnemez a gyökerekkel átszőtt felső 5-10 centiméteres réteg, mely meghatározó a pázsit élettani folyamataiban. Az elhalt fűszálak talajban lévő gyökérrészeiből gyökér maradványok képződnek melyek, baktériumok által bomlanak le. Ahhoz, hogy a lebontási folyamat hatékony legyen, megfelelő szintű oxigén ellátásra van szükség a talajban. Ahogy az elfásodott, régi fűgyökerek, úgy a téli hótakaró súlya is meggátolja azt, hogy a talaj megfelelő mennyiségű levegőhöz juthasson, hiszen a hótakaró súlyától a talaj összetömörödik.

Ezért a gyepgondozás elengedhetetlen része a talajlazító munkálatok elvégzése is. A talajlazítási munkálatok elvégzésének ajánlott időpontja megegyezik a gyepszellőztetés időpontjaival, így ezt is tavasszal és ősszel célszerű elvégezni.

A talajlazító gép egyenes, tompa késekkel felszerelt gyephasogató, mely függőlegesen átvágja a talajréteget, és a pázsitfű gyökereit, ezzel elősegítve a levegő bejutását a talajba, javítva a szerves anyag feltáródást és a gyökérsarjadást.

Egyes szerszámgyártó márkák például az Einhell a fűszellőztetést és a talajlazítást egy gépben egyesítik, így a felhasználónak csak a késes- vagy drótszálas hengert kell cserélni a megfelelő művelet elvégzéséhez.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Blog