Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hogyan tartsd életben növényeidet a nyári hőségben

A nyári kánikula a legtöbb növényt megviseli, még azokat is, amelyek egyébként szárazságtűrőek és jól bírják akár a magasabb hőmérsékletű hónapokat. Éppen ezért egy nyaralás előtt felmerül a kérdés, hogyan maradhatnak életben a gondosan nevelt zöldségeink, dísznövényeink, ha nincs, aki napi szinten gondozza őket?

Hiszen locsolás nélkül a talaj kiszárad, melynek eredményeként a növények nem tudnak vízhez, illetve tápanyaghoz jutni. Fejlődésük megáll, legrosszabb esetben teljesen kiszáradnak.

Hasznos tippjeink segítségével pár napos kiruccanást, egy hosszú hétvégét észre sem fognak venni növényeid, ha megteszed a megfelelő óvintézkedéseket.

A legfontosabb, hogy ismerd az adott növény környezeti és ápolási igényeit. Így pontosan tudod, hogy melyek gondozását kell még alaposabban megtervezni ahhoz, hogy hazaérve ne érjen kellemetlen meglepetés.

Két egyszerű, mégis nagyszerű eszköz növényeid megóvására:

1. Csepegtetős öntözőrendszer

A csepegtetős locsolási módszer rendkívül hatékony, s nem utolsó sorban gazdaságos is. Virágoskertben, veteményesben, de cserépben, dézsában nevelt növények esetében egyaránt eredményesen használhatod. A speciális kialakításnak köszönhetően a csepegtetős öntözőrendszer a talaj szintjén egyenletesen és pontosan oda juttatja a vizet, ahová arra szükség van. 
Telepítése rendkívül egyszerű, nem igényel szakembert. Egy hozzá csatlakoztatható időzítő segítségével könnyedén be tudod állítani, hogy mikor lépjen működésbe. Nemcsak nyaralás alatt, hanem a napi növényápolás során is nagy segítségedre lesz, nem kevés időt és pénzt megspórolva.

2. Párakapu, párafüggöny

Talán furcsán hangozhat, hogy a növények életben tartásához párakaput használjunk, hiszen ezeknek az eszközöknek elsődleges célja a párásítás által a környező levegő hűtése. Ez valóban így van. Viszont, ha csepegtetős öntöző nem áll rendelkezésedre, a fentebb leírt módon, egy időzítő segítségével párakaput is használhatsz. Helyezheted a talajra vagy függesztheted a növények fölé. A szórófejek az így beállított helyen porlasztják a vizet, nedvesen tartva növényeidet. Üzembe helyezésük szintén gyerekjáték!

További tippek, melyek segítségedre lehetnek:

  • Mielőtt elmész, jól öntözz be valamennyi növényt. A mélyen történő beöntözés segít, hogy a gyökérzet kellő nedvességet tudjon magába szívni.
  • A talaj nedvességének megtartását mulcsolással is segítheted. A földfelszínen egyenletesen szétterített mulcsréteg nem hagyja, hogy a talaj hamar kiszáradjon.
  • A teraszon, udvaron cserépben, dézsában elhelyezett növényeket érdemes csoportosítani. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen kis védőszigeteket lehet kialakítani, mely szintén segít a nedvességet hosszabb ideig megőrizni.
  • A függő cserepek bár nagyon dekoratívak, a benne található virágok a legveszélyeztetettebbek, ha kiszáradásról van szó, hiszen minden oldalról éri őket a meleg levegő, illetve szellő. Érdemes őket a nyaralás idejére a talajhoz közelebb, árnyékosabb helyre költöztetni.
  • Használj, úgynevezett nedvességkezelő termékeket. A legjobb eredmény érdekében már az utazást megelőző, jó néhány öntözés alkalmával érdemes alkalmazni őket. Ezeknek a termékek a hatékonysága abból ered, hogy a benne található anyagok a talajban lévő, nem rendelkezésre álló nedvességet a növények számára hasznos vízcseppekké alakítják át. A valódi öntözést nem helyettesítik, de utazások ideje alatt nagy segítségedre lehetnek.
  • Időzítős öntözés esetén érdemes a kora reggeli órákra beállítani a locsolást. Így még hűvösebb, árnyékos időben, hűvös talajból tudják felvenni a növények a nedvességet. Napos időben, magas hőmérsékletben nem öntözünk!
  • A hőségre, tűző napra érzékeny növények megóvása érdekében használhatsz árnyékolót, amely a napsugarak nagy százalékát elnyeli
  • A legfontosabb: kombináld növénymegóvó tippjeinket csepegtetős öntözőrendszer és párakapu használatával!

Az öntözés mellett érdemes figyelembe venni a kártevőket, különböző betegségeket, amelyek a távolléted alatt megjelenhetnek. Ezért mindenképpen vizsgáld át a veteményest, virágoskertet, cserepes növényeidet, s szükség esetén, még az indulás előtt kezeld a problémát.