Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Szivattyú szárazon futás

Ha létezik nagy ellenség a szivattyúk világában, akkor az egyik ilyen mindenképpen a szárazon futás. Amikor szárazon fut a szivattyú, azt jelenti, hogy nem kap vizet valami miatt a működése alatt, vagyis bár működik, de víz nélkül. Ilyenkor a szerkezet valami miatt a szívóoldalon elejti a vizet, ezért a rendszerben megszűnik a vízszállítás.

Ez nem csak abban az esetben jelentkezhet, ha egyáltalán nincs folyadék a szivattyú rendszerében, hanem akkor is, ha a folyadék mennyisége egy bizonyos szint alá csökken. Ez pedig igen komoly károkat tud okozni a szivattyúban. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a jelenségről, mit tehetünk ellene és mi a megoldás akkor, ha megtörtént a baj?

Milyen oka lehet a szárazon futásnak?

Oka lehet az, ha valami miatt nagy mértékű a vízszint csökkenése, kiürül a vízforrás vagy éppen, kötéslazulás, csőrepedés, szelep hiba vagy éppen fals levegő beszívás történik. Sőt, adott esetben a nem szakszerű telepítés is okozhat gondot. Gyakran előfordul az is, hogy a nyomáskapcsolón nem megfelelően van beállítva a kikapcsolási érték, ezáltal pedig a szivattyú nem képes feltermelni a kikapcsoláshoz szükséges nyomást.

Fontos az utóbbi kapcsán tudni azt, hogy a kikapcsolási értéknek legalább 1.2-1,5 bárral alacsonyabbnak kell lennie a szivattyú felső nyomásértékénél. 

Milyen megoldások léteznek a szárazon futás megakadályozására?

E téren nagyon sokszínű megoldási lehetőség létezik, éppen ezért érdemes alaposan utána járni ezeknek. Ami biztos, hogy mindenképpen plusz alkatrészre lesz hozzá szükség. Ezekről ugyanis általánosságban elmondható, hogy segítik azt, hogy a vízszint túlzott lecsökkenése esetén azonnal leálljon a rendszer működése. 

Szárazon futás elleni védelem kapcsoló

Ez a szerkezet főként a hidroforok és a házi vízművek esetén remek választás. E kapcsoló működésének lényege, hogy általa automatikussá válik a szivattyú kikapcsolás. Vagyis ha úgy méri fel ez a kiegészítő, hogy fennáll a szárazon futás veszélye, akkor leállítja a szivattyú működését.

Ehhez természetesen szükség van a megfelelő beállításokra, ugyanis azt érzékeli ez a kapcsoló, ha a beállított minimum vagy maximum értékeket lépi át a készülék. Amennyiben nyomás alatt rendszernél használjuk, a nyomáskapcsolóval sorba érdemes bekötni a problémamentes működés érdekében. 

Vákuumkapcsoló

Ezt a szerkezetet a maradéktalan működés érdekében a szívócsőbe kell építeni, közvetlenül a szívócsonkhoz. Az üzembe lépés során az érintkezők automatikusan összezárnak. Ám ha a folyadék elfogy, ez az érintkezés megszűnik és a szivattyú leáll. 

Áramláskapcsoló

E szerkezet segítségével automatizálhatók a szivattyúk. A beszerelést követően a működtetése nagyon egyszerű, ugyanis csak ki kell nyitni a csapot és így a készülékkel egybeépített szivattyú is működésbe lép. Ha a víz elfogy a szivattyú oldalán, a rendszer lekapcsol. A bekapcsolási érték 1,5 BAR, ám arra fontos odafigyelni, hogy ha 10 BAR-nál erősebb a készülék, akkor szükség van nyomáskapcsoló beszerelésére is. 

Érdemes szakember segítségét kérni

Laikusként a fentiek közül nem könnyű választani, ám az egyértelműen elmondható, hogy minden szivattyú típushoz létezik tökéletes szárazon futás elleni kiegészítő, amit mindenképpen érdemes beszerezni. Ehhez ajánlott szakember segítségét kérni, hiszen ő képes felmérni, hogy mire van a legnagyobb szükség e téren az adott szivattyú kapcsán.

Így nyugodtan hagyhatod dolgozni a szivattyút, nem kell aggódnod a szárazon futás okozta károk miatt. 

Mi történik, ha mégis megtörténik a baj?

Ha minden igyekezet ellenére valami miatt mégis szárazon fut a szivattyú, akkor két legveszélyeztetettebb alkatrész a tengelytömítés és maga a tengely. Ugyanis mivel nincs átfolyás és hűtés sem, károsodás következhet be. Emellett a tengelytömítés csúszógyűrűi is túlmelegedhetnek, ilyen körülmények között pedig a kerámia gyűrű elrepedhet.

Vagyis valamilyen szintű károsodás mindenképpen létrejön. Azt viszont, hogy a meghibásodás milyen mértékű, főleg azon múlik, hogy mennyi ideig futott így a szivattyú. Előfordulhat, hogy nagyon könnyen szerelhető, de az is megeshet, hogy az összeérések hatására blokkolva lesz a tengely, ez túlterheli a motort és nagyon komoly gondot okoz. 

Vagyis ami teljesen biztos, hogy ha csak lehet, a szivattyú szárazon futását mindenképpen meg kell akadályozni. A fentebb bemutatott szerkezetetek segítségével azonban ez nem jelent komoly kihívást, hiszen akkor is óvják a szerkezetet, ha éppen nem vagyunk annak közvetlen közelében.