A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez. Elfogadom
Szerszám Webáruház - Einhell, Yato és Makita szerszámok

Műhelyprés, hidraulikus prés, pneumatikus présgép

Hidraulikus és pneumatikus műhelyprések különböző tipusokban széles választékban raktárról kaphatóak a SzerszamKell barkácsáruházban. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

A műhelyprések típusai

A présgépek, mint például a műhelyprés, nagy erőkifejtésre képes eszközök. Több típusuk létezik, a műhelyek felszerelései között általában a kisebb, hidraulikus prések és a nagyobb erőhatást kifejtő, pneumatikus, vagy pneumatikus-hidraulikus műhelyprések találhatók meg. Ez az eszköz elengedhetetlen egy műhely, szervi megfelelő működéséhez, hiszen számos olyan része van a munkafolyamatoknak, melyben egy ilyen eszköz nélkül nem lehetne mit tenni. Senki sem Herkules, így például a korrodálódott csapágyak, perselyek kinyomást mi mással lehetne megoldani, mint egy hidraulikus vagy pneumatikus műhelypréssel? A kerékcsapágyak szintén nem egyszerű dolgok, ezekkel is meggyűlik a szerelő baja, ha nem áll rendelkezésére a megfelelő eszköz. A műhelyprés alkalmas a nagy nyomóerőt igénylő alkatrészek összeszerelésére úgy, hogy közben sem a szerszám, sem a munkadarab nem sérül meg.

A nyomóerő nagysága típusfüggő. A kisebb gépek, melyek általában csak hidraulikus, azaz kézi „meghajtásúak”, 10 t nyomóerőnél kezdődnek, bár ennél kisebb eszközökkel is lehet találkozni. Mondhatjuk, hogy határ a csillagos ég, ám egy gépjármű javító szervizbe nincs szükség 200 t nyomóerővel rendelkező eszközre, általában a 75 t nyomóerő az átlagos igény teteje. A műhelyprések lehetnek asztali vagy állványos kivitelűek is. Nyilvánvalóan az asztali műhelyprés nem nagyon tud többet, mint 10 t, hiszen nagyobb nyomóerő esetén már az asztalra való felszerelés nem lenne biztonságos. A hidraulikus prések a legelterjedtebbek, ám lassacskán felváltja őket a pneumatikus műhelyprés, még a kisebb nyomóerőt kifejtő eszközök esetében is. Ennek oka az, hogy a sűrített levegős rásegítés nagyban befolyásolja a gyorsaságot. A pneumatikus eszközök gyorsabban, hatékonyabban dolgoznak, kevesebb erőkifejtést igényelnek használóiktól. Az is nagy előny, hogy a pneumatikus műhelyprés használata közben akár mindkét kéz szabadon maradhat, így míg a gép dolgozik, más munkálatokhoz is neki lehet látni. A szerszámkészítés alapfeltétele is a présgép, így nem csupán autószerelő műhelyek eszköze a műhelyprés. Számtalan helyen és munkánál lehet hasznát venni egy kisebb vagy nagyobb teljesítményű préselő eszköznek. Fontos, hogy az eszköz mindig a biztonsági előírások szerint legyen használva, mert hiába nem tűnik veszélyesnek, okozhat sérülést.

Hidraulikus prés megoldások

Sok esetben szükség van olyan gépekre, amelyek prés funkciót látnak el. A kisebb kapacitással rendelkező hidraulikus prés megoldások általában tökéletes választást jelentenek a kisebb műhelyek számára. A hidraulikus prés gyakorlati jelentősége nagyobb, mint azt általában gondolnánk; a szervizek esetében rengeteg olyan munkafolyamat létezik, amelynek elvégzésére valamilyen présgépre van szükség. Gondoljunk például a korrodálódott csapágyakra és perselyekre, amelyek szétszedése aligha elképzelhető megfelelő kapacitással rendelkező prés nélkül. A célnak általában megfelelnek a kisebb hidraulikus prés megoldások is. Ha nagyobb kapacitásra van szükség, akkor a pneumatikus megoldások kínálnak jó választást, de alapvetően a pneumatikus prések a legtöbb munkafolyamat elvégzésére alkalmasak. A hidraulikus prés alkalmazásának egyik legfőbb előnye, hogy a segítségével megbízható összeszerelés biztosítható, amely során sem a célszerszám, sem a munkadarab nem sérül. Mindezek mellett az elvégzett munka nagy pontosságú, ami az erőltetett kézi megoldások esetében nem lenne elmondható. A hidraulikus prés megoldások általában a kisebb kapacitást képviselő prések; a legkisebbek kapacitása 10 tonna nyomóerő körül van, de található akár 200 tonna nyomóerő kifejtésére alkalmas berendezés is; alapvetően viszont el kell mondani, hogy ekkora erő kifejtésére a legtöbb esetben nincs szükség, sőt csakis a speciális feladatok végzése során merül fel ekkora kapacitásbeli igény. A legtöbb esetben a 60-80 tonna nyomóerő kifejtésére alkalmas prés tökéletes megoldást jelent.

Általánosságban el kell mondani, hogy a hidraulikus prések a legelterjedtebbek, de egyre többen használnak pneumatikus megoldásokat is. A korábbi időszakokban elsősorban az volt a jellemző, hogy a hidraulikus megoldásokat a kisebb kapacitással rendelkező gépek esetében alkalmazták, a pneumatikus préseket pedig a nagyobb kapacitásbeli feladatok végzésére, ma már viszont egyre egyre elterjedni látszanak a pneumatikus megoldások a kisebb kapacitású prések esetében is. Mindezt elsősorban az magyarázza, hogy a sűrített levegővel működő berendezések használata némiképp gyorsabb, így a rohanó világban az ilyen megoldásoknak is van létjogosultságuk, noha az egyszerűbbnek mondható hidraulikus megoldások is tökéletes választást jelentenek. Rendkívül fontos, hogy mindig megfelelő prést válasszunk, amelyek megbízhatóan és biztonságosan rögzíthetők. A biztonsági előírásokat maradéktalanul be kell tartani!

Összes Termék
Árszűrő
Árszűrő
Gyártó
   

 

Blog
Blog
Hogyan válaszd ki a tökéletes fúrógépet?

Mindennek az alapja egy probléma, mikor elindulunk fúrógépet venni vagy elkezdünk böngészni az interneten, akkor az átlag felhasználó egy olyan problémával kerül szembe, amihez nem annyira ért vagy még nincs meg a megfelelő eszköze az adott probléma megoldásához

Neked vajon ütvefúróra vagy fúrókalapácsra van szükséged?

Számos esetben mikor csak ismerkedsz a barkácsgépekkel, nem egészen vagy tisztában, hogy pontosan melyiket milyen munkára fejlesztették, valószínűleg ez az ütvefúró és a fúrókalapács esetében sincs másképpen...

Milyen akkus csavarozót vegyek? Tippek!

Akkumulátorok a napi élet szerves részét képezik. Az otthonunkban. a munkahelyünkön, az autónkban, mindenhol találkozunk velük. Ma már elképzelhetetlen lenne nélkülük a világ. A laptopokat, telefonokat, szerszámokat az akkumulátorok működtetik, de ezek sajnos hosszabb-rövidebb idő után lemerülnek és töltésre van szükségük.