Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Műhelyprés, hidraulikus prés, pneumatikus présgép

Hidraulikus és pneumatikus műhelyprések különböző tipusokban széles választékban raktárról kaphatóak a SzerszamKell barkácsáruházban. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

BGS-9246 Műhelyprés 20T

Jelenleg nem elérhető
274.990 Ft

BGS-9247-2 Hidraulika BGS-9247 présgéphez

Áruházi raktáron
54.990 Ft 42.890 Ft
22%

AWTools hidraulikus prés, 30T

Rendelésre 2-7 nap
104.990 Ft -tól

Baug hidraulikus prés, 12T

(1)
Rendelésre 2-7 nap
44.690 Ft

A műhelyprések típusai

A présgépek, mint például a műhelyprés, nagy erőkifejtésre képes eszközök. Több típusuk létezik, a műhelyek felszerelései között általában a kisebb, hidraulikus prések és a nagyobb erőhatást kifejtő, pneumatikus, vagy pneumatikus-hidraulikus műhelyprések találhatók meg. Ez az eszköz elengedhetetlen egy műhely, szervi megfelelő működéséhez, hiszen számos olyan része van a munkafolyamatoknak, melyben egy ilyen eszköz nélkül nem lehetne mit tenni. Senki sem Herkules, így például a korrodálódott csapágyak, perselyek kinyomást mi mással lehetne megoldani, mint egy hidraulikus vagy pneumatikus műhelypréssel? A kerékcsapágyak szintén nem egyszerű dolgok, ezekkel is meggyűlik a szerelő baja, ha nem áll rendelkezésére a megfelelő eszköz. A műhelyprés alkalmas a nagy nyomóerőt igénylő alkatrészek összeszerelésére úgy, hogy közben sem a szerszám, sem a munkadarab nem sérül meg.

A nyomóerő nagysága típusfüggő. A kisebb gépek, melyek általában csak hidraulikus, azaz kézi „meghajtásúak”, 10 t nyomóerőnél kezdődnek, bár ennél kisebb eszközökkel is lehet találkozni. Mondhatjuk, hogy határ a csillagos ég, ám egy gépjármű javító szervizbe nincs szükség 200 t nyomóerővel rendelkező eszközre, általában a 75 t nyomóerő az átlagos igény teteje. A műhelyprések lehetnek asztali vagy állványos kivitelűek is. Nyilvánvalóan az asztali műhelyprés nem nagyon tud többet, mint 10 t, hiszen nagyobb nyomóerő esetén már az asztalra való felszerelés nem lenne biztonságos. A hidraulikus prések a legelterjedtebbek, ám lassacskán felváltja őket a pneumatikus műhelyprés, még a kisebb nyomóerőt kifejtő eszközök esetében is. Ennek oka az, hogy a sűrített levegős rásegítés nagyban befolyásolja a gyorsaságot. A pneumatikus eszközök gyorsabban, hatékonyabban dolgoznak, kevesebb erőkifejtést igényelnek használóiktól. Az is nagy előny, hogy a pneumatikus műhelyprés használata közben akár mindkét kéz szabadon maradhat, így míg a gép dolgozik, más munkálatokhoz is neki lehet látni. A szerszámkészítés alapfeltétele is a présgép, így nem csupán autószerelő műhelyek eszköze a műhelyprés. Számtalan helyen és munkánál lehet hasznát venni egy kisebb vagy nagyobb teljesítményű préselő eszköznek. Fontos, hogy az eszköz mindig a biztonsági előírások szerint legyen használva, mert hiába nem tűnik veszélyesnek, okozhat sérülést.

Hidraulika présgép megoldások

Sok esetben szükség van olyan gépekre, amelyek prés funkciót látnak el. A kisebb kapacitással rendelkező hidraulikus prés megoldások általában tökéletes választást jelentenek a kisebb műhelyek számára. A hidraulikus prés gyakorlati jelentősége nagyobb, mint azt általában gondolnánk; a szervizek esetében rengeteg olyan munkafolyamat létezik, amelynek elvégzésére valamilyen présgépre van szükség. Gondoljunk például a korrodálódott csapágyakra és perselyekre, amelyek szétszedése aligha elképzelhető megfelelő kapacitással rendelkező prés nélkül. A célnak általában megfelelnek a kisebb hidraulikus prés megoldások is. Ha nagyobb kapacitásra van szükség, akkor a pneumatikus megoldások kínálnak jó választást, de alapvetően a pneumatikus prések a legtöbb munkafolyamat elvégzésére alkalmasak. A hidraulikus prés alkalmazásának egyik legfőbb előnye, hogy a segítségével megbízható összeszerelés biztosítható, amely során sem a célszerszám, sem a munkadarab nem sérül. Mindezek mellett az elvégzett munka nagy pontosságú, ami az erőltetett kézi megoldások esetében nem lenne elmondható. A hidraulikus prés megoldások általában a kisebb kapacitást képviselő prések; a legkisebbek kapacitása 10 tonna nyomóerő körül van, de található akár 200 tonna nyomóerő kifejtésére alkalmas berendezés is; alapvetően viszont el kell mondani, hogy ekkora erő kifejtésére a legtöbb esetben nincs szükség, sőt csakis a speciális feladatok végzése során merül fel ekkora kapacitásbeli igény. A legtöbb esetben a 60-80 tonna nyomóerő kifejtésére alkalmas prés tökéletes megoldást jelent.

Általánosságban el kell mondani, hogy a hidraulikus prések a legelterjedtebbek, de egyre többen használnak pneumatikus megoldásokat is. A korábbi időszakokban elsősorban az volt a jellemző, hogy a hidraulikus megoldásokat a kisebb kapacitással rendelkező gépek esetében alkalmazták, a pneumatikus préseket pedig a nagyobb kapacitásbeli feladatok végzésére, ma már viszont egyre egyre elterjedni látszanak a pneumatikus megoldások a kisebb kapacitású prések esetében is. Mindezt elsősorban az magyarázza, hogy a sűrített levegővel működő berendezések használata némiképp gyorsabb, így a rohanó világban az ilyen megoldásoknak is van létjogosultságuk, noha az egyszerűbbnek mondható hidraulikus megoldások is tökéletes választást jelentenek. Rendkívül fontos, hogy mindig megfelelő prést válasszunk, amelyek megbízhatóan és biztonságosan rögzíthetők. A biztonsági előírásokat maradéktalanul be kell tartani!