Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Szennyvízszivattyú helyes használata

Mikor és hogyan érdemes használni a szennyvíz szivattyúkat? A hatékony és biztonságos használathoz ismerned kell a szennyvíz szivattyúzására alkalmas típusokat, s azok alapvető jellemzőit. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen tulajdonsággal bíró szennyvízzel van dolgod.
Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a szennyvízszivattyúk helyes használatához.

Mi a szennyvízszivattyú?

A szennyvíz szivattyúk, ahogy a neve is mutatja, a szennyvíz, valamint az abban található szilárd anyagok egyik helyről a másikra történő szállítására alkalmasak. Kiválóan alkalmazhatóak lakóépületeknél, ipari létesítményekben, de akár mezőgazdasági területen is.

Ezek a centrifugális szivattyúk speciális kialakításuk révén teszik lehetővé a szennyvíz és az abban előforduló idegen anyagok szállítását anélkül, hogy az a szivattyút eltömítené. 

A különböző paraméterekkel rendelkező berendezések tápellátása elektromos vezetéken keresztül történik. Modelltől függően a feszültség lehet 115, 230, 460 vagy 575 Volt.

Aszerint, hogy hol fogod használni, választhatsz felszíni vagy merülős szivattyút.

Felszíni szennyvízszivattyúk esetén a berendezés a szivattyúzandó folyadék felszíne felett van elhelyezve, míg a merülő szivattyúk a szivattyúzni kívánt szint alá meríthetők. Míg előbbi esetében figyelembe kell venni a maximális szívó mélységet, a merülő szennyvízszivattyúknál a merülési mélység, valamint a maximális vízátfolyás a mérvadó.

Melyik szennyvíz szivattyú mire használható?

1. A darálószivattyú (vágókéses) egy olyan búvárszivattyú, amely daráló mechanizmusának köszönhetően az összegyűjtött szennyvízben található szilárd anyagokat felaprítja, majd kis átmérőjű csöveken keresztül a kívánt helyre (csatornába) juttatja.
Akkor válaszd ezt a típust, ha ingatlanodban alacsony nyomású csatornahálózat van vagy ha a szennyvizet függőlegesen, vagyis nagyobb magasságra kell kiszivattyúzni. Kialakítása által alkalmazható olyan helyeken, ahol magas a szilárd anyagok kockázata, mint például WC-ben található higiéniai termékek.
A nagyobb teljesítményű modellek ipari használatra is alkalmasak.

Nagy mennyiségű folyadék szállítására képesek, de működésük lassabb, hiszen alacsonyabb nyomáson dolgoznak. 

Mire nem alkalmas? Nem minden anyaggal tudnak elbánni, így a szálas, rostos anyagok rá tudnak tekeredni a szivattyúra és képes azt megakasztani. Kavicsos, törmelékes szennyeződéseket nem tudnak összevágni, ezek roncsolják a vágókést, ami a szivattyú meghibásodását eredményezheti.

2. A szabad átömlésű szennyvízszivattyúk nem rendelkeznek vágókéssel. A szivattyú egyszerűen átjuttatja a szennyvizet az oldalcsatornába. Ezek a típusok 30-70 mm-es szemcseméretig alkalmasak szennyvízelvezetésre vagy erősen szennyezett vizek szivattyúzására.
Felhasználása olyan helyeken ideális, ahol minimális a szilárd anyagok kockázata.

Milyen szennyvíz szivattyút vegyek?

Szennyvízszivattyú használata lépésről lépésre

1. Ellenőrizd, hogy a szivattyú tiszta-e, nincsenek-e benne idegen anyagok.
2. Helyezd el a szivattyút a szennyvíz gyűjtőterület legmélyebb pontján.
3. Majd csatlakoztasd a kívánt irányba vezető csőhöz.
4. Győződj meg arról, hogy a szivattyú elektromos csatlakoztatása száraz és biztonságos helyen legyen.
5. Ellenőrizd, hogy a szivattyún feltüntetett feszültség megegyezik-e a rendelkezésre álló hálózati feszültséggel.
6. Kapcsold be a berendezést. Néhány modell automatikusan bekapcsol, amikor a vízszint eléri a kívánt magasságot.

Tippek a hatékony használathoz

  • Ha természetes vizekben, iszapos környezetben használod a szivattyút, ajánlott enyhén megemelni/alátámasztani, például egy téglával.
  • Kerüld a szennyvíz forrásától túl távoli helyeket, minél közelebb helyezd hozzá a szivattyút.
  • Ne engedd a szivattyú szárazon futását.
  • Ügyelj arra, hogy a szivattyú ne legyen akadályokkal körülvéve használat közben, mivel ez megzavarhatja a működését.
  • Olyan szivattyút válassz, amelynek teljesítménye megfelel a felhasználási területed igényeinek. Egy túl erős szivattyú feleslegesen nagy energiafogyasztást eredményez, míg egy gyenge szivattyú nem lesz képes megbirkózni a feladattal.
  • Ügyelj a megfelelő tárolásra, száraz, közvetlen napfénytől és fagytól védett helyen tárold.

Ne feledkezz meg a karbantartásról! Rendszeresen tisztítsd meg és ellenőrizd a szivattyút, különösen a vágókéses típusok esetében. Ügyelj a megfelelő elhelyezésre, a szakszerű használatra és a gyártói utasítások betartására. Mindezek együttesen biztosítják a szennyvízszivattyú hosszú élettartamát és a hatékony munkavégzést. Kis odafigyeléssel ki tudod hozni szivattyúdból a maximumot.

Rendelj szennyvíz szivattyút webáruházunkból!