Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mi a szénkefe és mire való?

Bár rendszerint bele sem gondolunk, a szénkefék a mindennapjaink részét jelentik, sőt, nélkülük rengeteg olyan eszközünk lenne, amelyeket nem tudnánk használni. Megtalálhatók ezek az alkatrészek háztartási berendezésben, elektromos kézi szerszámokban, kertészeti szerkezetekben, de még bizonyos irodai eszközökben is.

Nem véletlen, hogy a szénkefék és villanymotorok története egybefonódik, hiszen ezeknek a szerkezeteknek a működéséhez jó ideig elengedhetetlen volt ennek a kiegészítőnek a használata. De mégis miért pont szénből készült? Hogy működik a gyakorlatban?

Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Mi is az a szénfeke?

Ezek a csúszó érintkező alkatrészek jelentik a motorok, generátorok, földelő berendezések, valamint áram-és jelátviteli szerkezetek lelkét. Ma már egyre többféle típusa létezik, sőt, sok esetben már szénkefe nélkül is megoldható bizonyos szerkezetet működtetése, ám évtizedekkel ezelőtt mindez még elképzelhetetlen volt.

Ugyanis a villanymotorokban helyet kap egy forgó rész, ami olyan tekercseket tartalmaz, amelyek elektromágneses mezőt hoznak létre.

Ez a motor forgásának az alapja. Ahhoz viszont, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon, áramra van szükség. Itt jön képbe a szénfejét funkciója, ugyanis az áramot a szénkefék juttatják be a forgó részbe. 

Maga a szénkefe egység egy tartóból, magából a keféből és egy feszítőrugóból áll. A tartó két oldala nyitva van, a minősége pedig közvetlenül befolyásolja a motor teljesítményét.

Vagyis igen fontos funkciót lát el ez a precíziós alkatrész. Található ilyen például a porszívó turbinákban, a hajszárítókban, a kézszárítókban, de gyakori a használata a mosó-és szárítógépek esetén is. Bizonyos borotvák, játékok és audio berendezések esetében is nélkülözhetetlen eszköz. 

Miből készül a szénkefe?

A szén, mint olyan hosszú évekkel ezelőtt kézenfekvő megoldás volt, ugyanis amellett, hogy jól vezeti az elektromosságot, a kopási tulajdonságai sokkal jobbak, mint a fémek esetében. Természetesen ettől függetlenül ez is cserére szorul időnként, de jóval ritkábban. Ma már sok gyártó tért át a szén-grafit használatára, ugyanis így még nagyobb az anyag szilárdság és az elektromos beégéssel szemben is jóval stabilabb ez az anyag.

Továbbá alacsony a súrlódás, valamint minimális kopás és jó öntisztuló képessége is. Az extra tartósság érdekékében, impregnálni is szokták. 

Szót kell még ejteni ennek kapcsán az úgynevezett műgyanta kötésű grafitról is, amelynek alacsony a kopási foka, ráadásul a felületéről le lehet csiszolni a különböző anyagmaradványokat is. Emellett remek csillapítási tulajdonságai vannak, így magas áramerősség mellett is biztonsággal alkalmazható. 

Mikor jön el a szénkefe cseréjének az ideje?

Mivel egy mozgó alkatrészről van szó, bizony időről időre eljön a csere ideje a szénkefék esetében is. Tipikus jele lehet annak, hogy eljött a csere ideje, ha nem indul, a motor fordulatszáma nem megfelelő, vagy hajlamossá válik a túlmelegedésre. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis ha egyedül, laikusként próbáljuk elvégezni ezt a feladatot, kárt tehetünk a gépben. 

Szénkefe nélküli motorok

Ma már léteznek szénkefe nélküli motorok, amelyek a klasszikus szénkefés típusokhoz képest zártabb konstrukciót alkotnak és jellemzően a hűtésük is jobb. A nagyobb motorok mellett a kisebb kéziszerszámok között is vannak már ilyen típusok. Ezek ára jellemzően magasabb, mint a klasszikus társaiké. 

A fentiekből jól látható, hogy egy szénkefének elképesztően fontos funkciói vannak sok olyan szerkezet esetében, amelyek könnyebbé teszik a mindennapjainkat, legyen az egy hajszárító, egy mosógép vagy akár valamilyen szerszám.