Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Olajos vagy olajmentes kompresszort érdemes venni?

Az nem kérdés, hogy a kompresszorok nagyon hasznos eszközök bizonyos munkafolyamatok elvégzésekor. Ám amikor az ember alaposabban megnézi a kínálatot láthatja, hogy olajos és olajmentes szerkezetek is léteznek. Mégis mit jelent mindez és melyikre van szükség a kettő közül?

Megmutatjuk ebben a bejegyzésben, hogy melyik típus mit is takar pontosan!

Olajmentes vagy „száraz” kompresszor

Nagyon fontos már az elején leszögezni, hogy az olajmentes kompresszort legtöbbször csak speciális körülmények között szokták használni, így csak ilyen esetekben érdemes szétnézni a választékban. Ilyen lehet például az extrém üzemeltelési körülmény vagy ha éppen gázok utósűrítéséről van szó.

Előnye ezeknek a szerkezeteknek, hogy kevesebb karbantartást igényelnek olajos társaiknál, ám jellemzően lényegesen rövidebb is az élettartamuk, ám cserébe a legtöbb esetben kedvezőbb az áruk. A működésük alapjaiban különbözik, ugyanis az olajmentes kompresszorok nem keverik az olajat a sűrített levegőbe.

Amennyiben e típus mellett teszed le a voksodat, jó tudni, hogy ebben a kategóriában a két fokozatú kompresszorok jobb hatásfokkal bírnak, valamint a PRO változatok jóval strapabíróbbak, ami a felépítésüket tekinti. Amennyiben a típusszám mellett egy B jelzés is szerepel, azt jelenti, hogy a készülék rendelkezik egy úgynevezett utóhűtővel, ami javítja a sűrítés hatásfokát, ezzel együtt pedig kíméli a visszacsapó szelepet a túlmelegedéstől is.

A „száraz” kompresszorok kategórián belül létezik direkt és ékszíjhajtásos kivitelű is. Az utóbbi esetében sokkal könnyebben lehet javítani az olyan fontos egységeket, mint például a motor csapágy vagy a szűrő.

Cserébe viszont a direkt olajmentes kompresszorok jóval hatékonyabban és kevésbé zajosak, így neked kell eldönteni, mely előnyöket preferálod inkább.

Ezek a leggyakoribb kompresszor hibák

Olajos kompresszorok

Az olajos kompresszorok igen széles körben használhatók, sokféle feladat elvégzése során bevethetők, nincs szükség hozzá speciális körülményekre. Fontos azonban rögtön hozzátenni, hogy mindez csak abban az esetben igaz, ha szűrt levegőt nem igénylő dologban kérnéd e berendezések segítségét. Ugyanis működésük során a termelt sűrített levegőben keletkezett kondenzátum olajat tartalmaz.

Nagy előnye ezeknek a szerkezeteknek, hogy rendszerint nagyon sokféle kiegészítő csatlakoztatható hozzájuk, 

így például egy hűtve szárítóval felszerelve már meg is van oldva a komprimált levegő hőmérséklete által okozott melegedés. Ennek ellenére 3-4 óránként ezzel együtt is érdemes pihentetni, hogy visszahűljön egy kicsit a rendszer. De illeszthetők hozzá ezen felül például kondenzátum leeresztők, ciklonos leválasztók, valamint szűrők is.

Mivel az olajos kompresszorok rendszerint kis súlyúak, nagyon könnyen mozgathatók, ráadásul ahol van 230 Voltos áramforrás, ott üzembe is helyezhető.

Működésük lényege, hogy a bekapcsolást követően sűrített levegőt kezd termelni, amely által valamennyi olaj kerül a rendszerbe. Amennyiben kézi szerszámokról van szó, ez egyáltalán nem okoz semmilyen gondot. Rendszerint 400 üzemóránként javasolt az olajcsere, a levegőtartályra viszont hetente érdemes ránézni, ugyanis ilyen időközönként ajánlott a benne levő kondenzvíz leengedése. Így otthoni használat mellett barkácsoláshoz vagy akár kisvállalkozások részére is ajánlott e szerkezetek használata.

A fentiekből látható, hogy ezek a szerkezetek kifejezetten összetettek, legyen szó olajos vagy olajmentes kivitelről. Ami teljesen biztos, hogy egy jól megválasztott kompresszor aranyat és bizonyos munkafolyamatok során. Ha pedig sikerült megtalálnod közöttük a számodra ideálisat, mindenképpen érdemes odafigyelni annak rendszeres karbantartására is. Ennek köszönhetően sokáig hű társad marad majd a választott gép.

Aktuális kompresszor kínálatunkat itt tudod megnézni!