Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Műfenyő és girland - az otthon dísze

A műfenyő egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell évről-évre foglalkozni a fenyőfa kiválasztásával, cipelésével, faragásával. Ma már gyönyörű műfenyőket vásárolhatunk, egy jó minőségű darabnál szinte észre sem lehet venni, hogy nem élő fenyőt állítottunk. Ha hajlandóak vagyunk több tízezer forintot költeni egy szép műfenyőre, hosszú évekig nem lesz gondunk a fenyőfával és a lehulló tűlevelekkel sem. A környezettudatos gondolkodás és élet része, ha nemcsak a hétköznapokat, de az ünnepeinket is annak szellemében szervezzük. Hiszen a karácsony műfenyővel is tökéletes. A girlandok, a fényfüzérek tökéletes elemei a karácsonyi otthoni dekornak. A karácsonyfa, az adventi- és az ajtókoszorú mellett másképpen is ünnepi díszbe öltöztethetjük a lakást. Erre kitűnőek a különböző girlandok, amelyeket akár mi magunk is elkészíthetünk!

A karácsony közeledtével jön a dilemma, hogy műfenyő vagy igazi. Minden elfogultság nélkül a konkrétumokra helyezve a hangsúlyt elmondható, hogy jó néhány előnnyel rendelkezik a műfenyő az igazival szemben. A tortúra már a megvásárlás pillanatától kezdődik, aztán jönnek a beállítási problémák, végül a tűlevelek hullása. Azonban vannak, akiknek minden megér a fenyőfa jellegzetes illata és semmiért nem vásárolnának műfenyőt. 

Azoknak, akik viszont szakítanak a hagyományokkal és a műfa mellett teszik le voksukat, segítünk a választásban. Mik azok a szempontok, amelyek alapján könnyedén megtalálhatjuk a számunkra ideális műfenyőt.

A műfenyő kiválasztásának szempontjai

Hová szeretnéd állítani a műfenyőt?

Mint már sok barkácsgép bemutatásánál, itt is a lokalizációt vesszük alapul, a műfenyő esetében azt, hogy hol is szeretnénk elhelyezni a lakásban. Ez mindenképp meghatározó a tekintetben, hogy mekkora illetőleg, hogy milyen magas és milyen terebélyes fát válasszunk. 
A magasságról nem kell igazán szót ejtenünk viszont a fa szélességéről annál inkább. Amennyiben kis térben szeretnénk elhelyezni, egy nagyon terebélyes fa nem fog jól mutatni, mert optikailag zsugorítja azt. Az igazán terebélyes fák csak a nagyobb tereknek díszei. 
A keskeny fák jól mutatnak a sarkokban és kis alapterülettel rendelkező lakásokban. A műfenyő akkor a legszebb az igazi fához hasonlóan, ha a lefele szélesedik. Olyan általános magasságok közül választhatunk mint a 150, 180 és 250 cm, de kaphatók egészen kis méretkben is. 

A műfenyő anyaga

A műfenyők túlnyomó többsége PVC- ből , azaz polivinilkorid nevű műanyagból készült. Az igényesebb változatokat ma már inkább polietilénből gyártják. Ennek oka, hogy a PVC-ből készült műfenyők előállításához gyakran adalékanyagként mérgező anyagokat használnak, mint például az ólom, amely a fenyő használata során az anyag elöregedésével a lakás levegőjébe kerül. 
A PVC műanyag környezetszennyező és újrahasznosítása sem egyszerű. Ezért ezen anyag ösze gyűjtése, tárolása hulladékudvarokban történik. 
Bizonyos kutatások azt állítják, hogy az átlagos használat során nagy valószínűséggel nem történik bajunk, de arra azért mindenképp oda kell figyelni, hogy se kisállat, se gyerek ne nyelje le a műfa tűleveleit.

Mennyi időre vásárolod?

Ezen pont esetében nem mehetünk el a környezettudatosabb viselkedés mellett. Nyilván napestig lehetne vitatkozni, hogy a műfenyő vagy az élő fák használata a jobb vagy rosszabb. Itt egyszerűen arról van szó, hogy próbáljunk meg olyan modellt választani, amely nagy valószínűséggel 10 év múlva is elégedettségünkre szolgál majd és ne dobjuk a kukába 2 évenként a műfenyőt.
Ezen tekintetben bizonyosan az élő fa lenne a nyertes, hiszen a fenyőfák kiválóan újrahasznosíthatók, fűrészport vagy mulcsot készítenek belőlük vagy tüzelőanyagként hasznosítják. Komposztnak magas gyantatartalmuk miatt nem a legjobbak. 
Összehasonlító tanulmányok az összes szempontot összehasonlítva sem tudják azt mondai, hogy az egyik lényegesen környezetkímélőbb a másiknál. Itt nagyfokú befolyásolható tényező az, hogy egy megvásárolt műfenyőt mennyi ideig használunk. Ugyanis, ha 5 évente újat veszünk, akkor jobban ártunk a környezetnek, minta évente megvásárolnánk az igazi fenyőfát. 
Tehát tegyük fel hogy 10-15 évre szeretnél fát vásárolni, akkor mindenképp egy exklúzív minőségi műfenyő lesz a tökéletes, hiszen évekig fogja díszíteni az otthonod az ünnepek alkalmával.

Műfenyő rendelés - nézd meg webshopunk kínálatát!

Az ágak száma

A műfenyő minősége egyrészt itt mutatkozik meg, de itt további befolyásoló tényezőként méghogy milyen a műfenyő levele. A hosszú levelű műfenyő magától értetődően nincsen annyi ága, mint például a lucfenyőre hasonlító változatnak.
Amennyiben sok dísszel szeretnéd dekorálni a műfenyőt abban az esetben, akkor a kevesebb számú ággal rendelkező műfenyő lesz számodra az ideális választás. 
A fenyő ágainak rögzítése szempontjából vannak olyan modellek, melyeknek oldalágai, kihajthatóak, beakaszthatóak vagy pántos konstrukcióval rendelkeznek.
Az első variánsnál csak ki kell hajtani az ágakat és szépen el kell igazítani, az oldalágak hajlítgatásával alakítható ki a megfelelő sűrűség. A beakasztható oldalágú műfáknál a törzsön elhelyezkedő – betűkkel vagy számokkal jelölt – gyűrűkbe kell a megfelelő számozású oldalágakat beerősíteni. Ezek között is vannak csak PVC vagy PE-vel kombinált ágú műfák. A pántos műfáknál a fő oldalágakat lehet oldalra hajtani, és a kisebb ágainak kihajtogatásával lehet a sűrűségüket igény szerint elhajlítgatva kialakítani a fa szabályos alakját.

A műfenyő levelei

Talán a leges legfontosabb szempont a műfenyő kiválasztása esetén a valóságos hatás elérése érdekében, hogy milyen a fa levele. Itt is van néhány kialakítás, hogy a kedves vásárló pénztárcájához mérten eldönthesse, hogy melyik az ideális változat számára.
Vannak a műfenyők, természetesen ezek az olcsóbb, puritánabb változatok, melyek 2 D-s PVC levél van. Ezek a levelek laposak és egyenes végekkel rendelkeznek. Aztán vannak az igényesebb 3D tűvel gyártott változatok, ahol s már a levelek hegyes végűek, térbeli levelek és már nehezebb megkülönböztetni a valódiaktól.
A harmadik csoport részét képezik a tűlevéllel rendelkezők. Furcsa a megkülönböztetés, hiszen minden fenyő tűlevéllel rendelkezik. Azonban, ezen műfenyők tűleveleinek véét selymesre csiszolták azért, hogy ne szúrjanak. Összhatásukban eddig ez a legélethűbb, ám de díszítése nagyobb szakértelmet kíván mint a 2 vagy 3D levéllel rendelkező változatoké.
Mindazonáltal a legszebb és legkülönlegesebb műfenyőfák a kevertlevelűek. Ennek oka, hogy azok a fák, amik a fenti ágtípusokból többfélét is tartalmaznak, összhatásukban valóság hűbbek és dúsabbak, formára szabályosabbak.
És végül de nem utolsó sorban megkell említeni a design fenyőket is, hiszen ezek nagyon szépen dekorálják a kirakatokat, előtereket vagy még sok esetben is a magánlakásokat. Kis túlzással ezek a műfenyők majdnem a szivárvány minden színében elérhetőek, úgymint a fehér, arany, rózsaszín viola vagy akár a fekete. 

Egyszerű és gyors felállítás

A műfenyő összerakása még mindig egy gyorsabb és egyszerűbb feladat, mint egy élőnek a talpba való befaragása, méghozzá úgy, hogy az egyenes is legyen. 
A műfenyő felállítása szempontjából megkülönböztetjük a pántos ággal rendelkezőket és a beakasztós ágú fákat. 
A pántos ágúak esernyőszerűen összecsukhatóak. Használatkor csupán ki kell nyitni és egymásba illeszteni. –a konstrukcióból adódóan kevesebb az águk, így nem is olyan sűrűek. 
Ha a beakasztós ágú mellett döntünk, akkor bizonyosan több időt fogunk bibelődni, mert az ágakat egyesével kell a fára felakasztani.
Színkódos jelölés segít az ágak megfelelő helyét megtalálni. Érdemes indulásként az összes ágat kipakolni és a földön csoportosítani. Így nem csak a színkódolás lesz segítségünkre, hanem már eleve a mértezés is. 
Az igazán dekoraítv műfenyő titka, hogy minden ágat és ágacskát szép aprólékosan elrendezzünk, hogy más-más irányba nézzenek és csak ezután jöhetnek a díszek.

Műfenyő rendelés - nézd meg webshopunk kínálatát!