Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mit tehetünk, ha áramütést szenvedett valaki?

Az áram bár elképesztően praktikus és az életünket ma már el sem tudjuk képzelni nélküle, nem játék. Ez az, amit már a gyerekeinknek is egészen kicsi korban megtanítunk és felnőttként is jellemzően óvakodva nyúlunk a konnektorhoz még abban az esetben is, ha csak a vasalót vagy a telefontöltőt húzzuk ki. De mégis mit tehetünk ha baj történik és valaki áramütést szenved? Honnan tudjuk, mivel tehetünk jót és hogyan segíthetünk neki? Ebben a cikkben minden hasznos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban. 

Mi okozhat áramütést?

A helyzet az, hogy már a 230 Voltos váltakozó feszültség közvetlen megérintése is akár életveszélyes lehet a talajon álló ember számára. Ennek forrása pedig akár egy otthoni konnektor vagy villanyvezeték is lehet adott esetben. Emellett gyakorlatilag minden árammal működő szerszám is potenciális veszélyforrás lehet e téren. Éppen ezért ezeket az eszközöket mindenképpen megfelelő körültekintés mellett szabad csak beüzemelni.

Használat előtt mindenképpen ellenőrizni kell a szerszám és a kábel állapotát, működtetés közben pedig odafigyelni arra, hogy rendeltetésszerűen, megfelelő munkavédelmi ruházatban vegyük őket használatba. Ezáltal nagy mértékben csökkenthető a balesetek aránya.

Milyen hatása van az áramütésnek az emberi a testre?

Áramütés során egy elképesztően erős impulzus halad át az emberi testen, amely nagyon mély szöveti károsodásokat okozhat annak irányától és helyétől függően. Így kialakulhat miatta ritmuszavar, szívmegállás, csonttörés, zúzódás, de akár szervi károsodás is. Nagy mértékben befolyásolja mindezek súlyosságát az, hogy az áram hol és mekkora ponton lépett be a testbe, de számít a kilépési pont, illetve az áram útja is. Vagyis nem mindegy, hogy milyen szerveket érint az áramütés hatása. A különbség akkora lehet, hogy valaki csupán csípős érzést tapasztal egy enyhe esetben, ám például a magasfeszültség komoly égési sérüléseket is okozhat, mintha csak villám csapna az emberbe. 

Nem ritka, hogy valakit megráz az áram!

Szerencsére nem sűrűn fordul elő, de nem is jelentéktelen számú esettel találkozni. A hivatalos statisztikák szerint átlagosan évi 60-70 munkabaleset történik, melyekből 2-3 halálos kimenetelű. A balesetet szenvedők köre széles, a villanyszerelőktől egészen a bolti eladókig terjedt.

Mi a teendő akkor, ha valakit áramütés ér?

1. Kiabálás és jelzés

Ha látjuk, hogy valakit áramütés ért, azonnal kiabáljunk hangosan segítségért, hogy a közelben állók közül valaki azonnal riassza a mentőket.

2. Az áramkör megszakítása

A következő nagyon fontos feladat, hogy az áramhatást valamilyen módon megszüntessük, ám fontos nagyon átgondoltan cselekedni annak érdekében, hogy mi magunk ne sérüljünk meg a segítségnyújtás során. Ennek során jó tisztában lenni azzal, milyen feszültséggel is állunk szemben. Ezzel kapcsolatban minden esetben lennie kell feliratnak az adott helyen. 

Amennyiben 1000 Voltnál alacsonyabb feszültségű az adott berendezés

Ilyenkor a legjobb módszer a főkapcsoló lezárása vagy a hálózati csatlakoztató kihúzása, így ugyanis megszakad az áramkör. Amennyiben az áldozat éppen egy létra tetején állt az áramütés idején vagy egyéb veszélyes helyen tartózkodik, érdemes gondoskodni előzetesen arról is, hogy az áramforrás kiiktatását követően is biztonságban legyen, ne törje össze magát.

Amennyiben 1000 Voltnál magasabb feszültségről beszélünk

Ekkor már nagyfeszültségről van szó, vagyis ebben az esetben jóval korlátozottabb a segíteni kívánó mozgástere. Az áramkör kikapcsolását így ugyanis kizárólag az arra jogosult szakember végezheti el, így a mentőkkel egy időben őt is mielőbb értesíteni kell a balesetről. Amennyiben ez túl sok időt venne igénybe, kell, hogy a helyszínen legyen egy úgynevezett kapcsolórúd, amely megfelelően szigetelt és egy előzetesen e téren edukált személy megpróbálhatja általa kiszabadítani ennek segítségével a sérültet. Amennyiben ez nincs kéznél, a mentést semmilyen módon nem lehet megkezdni, míg nincs megszakítva az áramkör. Ez utóbbiakból látható, hogy az áramütés a munkahelyen igen komoly kockázatot jelent, vagyis jó tisztában lenni azzal, mi a teendő pontosan az ilyen szituációkban. 

3. Ha sikerült megszakítani az áramkört

Bármelyik fenti helyzetről is legyen szó, ha sikerült megszakítani az áramkört, viszont a mentők még nincsenek a helyszínen, akkor az elsősegélynyújtást mielőbb meg kell kezdeni. Ennek módja nagymértékben függ a sérült állapotától. Amennyiben az érintettnek látszólag nincs baja, kommunikál és elutasítja a segítségnyújtást, akkor sem szabad hagyni, hogy elhagyja a helyszínt, ugyanis a szívproblémák késleltetve is jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben azonban akár szívmasszázs megkezdésére is szükség lehet, amennyiben nem érezzük a sérült pulzusát. 

A fentieket látva nem kérdés, hogy egy ilyen baleset esetén mindenképpen szükség van arra, hogy átgondoltan és higgadtan cselekedjünk, ugyanis csak így tudunk gyorsan és hatékonyan segítséget nyújtani úgy, hogy mi magunk ne sérüljünk meg.