Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mire jó az ütvefúró?

Alkalmas-e az ütvefúró beton falazathoz? A cikkben megtudod, hogy milyen típusok feladatoknál tudod hatékonyan alkalmazni ezt a praktikus kisgépet.

Az ütvefúrók olyan kézi szerszámok, amelyeket a csavarok gyors és hatékony behelyezésére terveztek. Az ütvecsavarozót és az ütvefúrót gyakran összekeverik, holott ezek különböző szerszámokat jelentenek. Formájuk egymáshoz hasonlatos, kézben tarthatóak, s mindkettőnek elérhető vezetékes és vezeték nélküli változata.
A két szerszám közötti különbséget működési elvük adja meg. Így az ütvecsavarozó a csavarok ki- és behajtására alkalmas, precíz fúráshoz nem. Ezzel szemben az ütvefúrógépek különböző falazatok fúrására, lyukak kialakításához, továbbá horgonyok, dűbelek rögzítéséhez használhatóak. 

Mikor és hol használjuk az ütvefúrógépet?

Az ütvecsavarozókkal szemben az ütvefúrók teljesítménye nagyobb, magasabb nyomatékot, forgási erőt fejtenek ki, ezáltal a legnagyobb csavarokat is másodpercek alatt képesek a helyükre behajtani. Gyorskioldó szárral vannak ellátva, a munkát beépített ütemű, két, egymás felé néző körmös tárcsa végzi. Ez a fogazott tárcsa egymáson forogva 1-3 mm tartományban mozog, előre és hátra. Az így keletkezett erőhatást továbbítja a tokmánynak, melynek hatására létrejön az ütő mozgás - innen ered a gép elnevezése.
Tehát, a hagyományos ütvefúró egy olyan fúrógép, amelynél a tokmány mögött egy körmös tárcsa racsnizása által jön létre az ütési energia. Minél nagyobb a gép fordulatszáma, annál nagyobb az ütési energia. Magasabb fordulatszámnál a gép fúrásteljesítménye is jóval hatékonyabb.

Az ütvefúró eredményesen alkalmazható fa és fém felületek, tégla, valamint Ytong falazat, gipszkarton fúrására. 

Fém fúrásakor alacsonyabb fordulatszámmal dolgozzunk és ügyeljünk, hogy ne ütvefúró üzemmódba legyen állítva, ebben ez esetben ugyanis könnyen tönkre tehetjük a gépet. 

A különböző anyagokhoz gondosan válasszuk meg a fúrószárat, ezzel egyrészről munkánkat könnyítjük meg, másrészről pedig megfelelő használattal szerszámunk élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

A piacon különböző teljesítményű és minőségű típusokat találsz, melyekhez igényeidhez igazodva számos kiegészítőt tudsz vásárolni.
Választhatsz vezetékes vagy akkumulátoros kialakítást. Utóbbiak esetében a kapacitás határozza meg, hogy mennyi munkaórát képes dolgozni egy töltéssel. 
Gondold át, milyen gyakorisággal és milyen célra fogod használni, s az alapján válaszd ki a számodra megfelelő teljesítményű, klasszikus, úgynevezett kulcsos, vagy gyorskioldású fúrótokmányos változatot. Amennyiben rendszeresen dolgozol majd ezzel a kisgéppel, vagy komolyabb munkálatokban fogod használni, érdemes nagyobb furatátmérőjű gép mellett letenni a voksodat.

Betont ne ütvefúróval fúrjunk

Habár elméletben a puha betonfalak esetében az ütvefúró sikerrel használható, abban az esetben jó néhány, egyéb tényezőt figyelembe kell venni. E nagyon kemény anyag hatékony fúrásához igen magas fordulatszám szükséges, aminek hatására a fúróhegy nagyon felmelegszik, a gép könnyen tönkre mehet. Betonmunkálatokhoz a jóval erősebb fúrókalapácsot kell használni.