A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez. Elfogadom
Menü

Minden amit a LED-ről tudni illik

Az utóbbi évek legnagyobb világitástechnikai újitás kétség kivül a LED "polgári" felhasználása és a LED-es izzók, LED-es reflektorok és LED lámpák elterjedése. A LED (Light Emmiting Diode) azaz fénydióda. A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás.

Egy kis LED történelem: "A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. 1994-ben a kék fényt kibocsátó LED feltalálói, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, alapjaiban alakította át a világítási technológiát, amiért húsz évvel később, 2014-ben Nobel-díjjal ismerték el a három japán tudós munkáját." (forrás: Wikipedia)

A LED-eket eddig visszajelzőnek használták gépekben, berendezésekben. A LED két legnagyobb előnye az energiatakarékosság és a rendkivül hosszú működési élettartam. Viszont a hátrányait csak az utóbbi néhány év kutató munkájával tudták leküzdeni, mi szerint kis fényerejű és csak egy igen keskeny sugárzási szögben látható a fénye. Mióta ezeket a hátrányait leküzdötték a LED-es fényforrásoknak szinte robbanás szerűen elterjedtek és terjednek is folyamatosan az élet minden területére beférkőzve. A populáris felhasználások leginkább a világitás, tv-k és monitorok, autók lámpái, reklámfeliratok, design fények, karácsonyi fények, stb. Kis áramfogyasztását annak köszönheti, hogy a felvett teljesitmény több mint 90%-át fénnyé alakitja, szinte nem termel hőt - mig a hagyományos izzók esetében a felvett teljesitmény 80-90%-a hővé alakul, a maradék teljesitmény adja a fényt, igy egy "pazarló" fényforrásnak is nevezhetjük a hagyományos izzókat.

A fogyasztás egyszerű dolog, hiszen az Wattban van megadva, amit eddig is jól ismertünk. A régi 60W-os izzó fényét ma már egy fejlett LEDes égő 6W-ból előállítja

A fény erősségét Lumenben mérjük. A régi megszokott Tungsram 100W-os izzón 1000 Lumen van megadva.
Körülbelül 10-11-el kell elosztani a Lumen értéket, hogy megkapjuk milyen hagyományos izzó fényét váltja ki. Az izzószálas égők után megjelent a halogén 100W is, amiknek a fénye már valamivel több volt elődeiknél (1350-1500 lumen). A 600-650 lumenes égő nagyjából 60W-os hagyományos izzó fényerejéhez, és egy 1000-1100 Lumen körüli pedig a 100W-oséhoz hasonlítható.

1000-1100 Lumen = 100W hagyományos izzó, 600-650 Lumen = 60W hagyományos izzó

A szinhőmérsékletet Kelvinben mérjük, ez határozza meg a világitótest szinét, mely a sárgástól a fehéren át egészen a kékes fehérig terjed - a Kelvin értékétől függően.

Meleg fehérnek leginkább a 2700-3000 Kelvines színt szoktuk mondani. A 2700 Kelvin már elég erősen sárgás a 3000 kissé kevésbé az.

Tiszta fehérnek (más néven természetes fehér, napfény fehér) színnek a 4000-4500 Kelvin körüli értéket mondjuk. Ez a szín a kifejezetten fehér déli napsütéshez hasonlítható kinti fény színe. Ha egy kartonlapot teszünk az égő elé az nem lesz sem sárgás sem kékes színezetű, hanem megmarad eredeti fehér színűnek. A tárgyak színe sem változik ebben a megvilágításban. Ez a szín egyre elterjedtebb a vásárlók körében, és lassan leváltja a régről megszokott sárgás színárnyalatot. Természetesen, akik már megszokták és szeretik a sárgás színt azoknak ugyan úgy elérhető a 2700-3000 Kelvines széria.

Hideg fehérnek a 6000-6500 Kelvin körüli színeket mondjuk. Ez a szín már kicsit kékesebb, de tárgyak csillogó megvilágítására (ékszerüzlet), fehér csempés környezetbe, áru megvilágításra kifejezetten alkalmas. A hideg fény feltűnőbb erőteljesebb fényhatást eredményez. 

LED reflektorok: A LED reflektorok belső lelkivilága egy vezérlő elektronika és egy egy chip, melybe beleintegrálták a fénydiódákat. A LED reflektoroknak hihetetlen magas a fényhasznosítási mutatója: 80 Lumen/Watt! Ez az érték mutatja, hogy egy Watt teljesítményből mekkora fényerőt képes előállítani az égő, tehát minél magasabb ez az érték, annál jobb, hiszen kevesebbet fogyaszt és többet világít. A hideg fehér 20W-os kültéri LED reflektor nagyjából 200W-os hagyományos fényvetőnek a fényerejével egyezik meg. Élettartalma 50 ezer óra, ez tízszerese a hagyományos izzónak vagy halogén izzóénak. A LED reflektor hőleadása működés közben minimális, ezért nem melegszik illetve nincs hő formájában távozó energia veszteség. A LED reflektorokat ajánljuk minden olyan helyre, ahol eddig hagyományos reflektorokat használtak. A fénye valamivel fehérebb a halogén szálizzós reflektoroknál, ezért erősebbnek is hat illetve szebben verődik vissza fehér felületekről, a megvilágított felületen lévő színeket is élethűbben adja vissza a halogén reflektoroknál. Ezért reklámtáblák, cégtáblák megvilágítására, bejáratok, műhelyek, raktárak elé az ajtó fölé világításnak és számtalan célra alkalmasak. Éjjelre biztonsági okokból is alkalmaszható terület megvilágításra. 120 fokos szögben világít, ha ennél nagyobb teret kell bevilágítani javasoljuk, hogy 2db egymáshoz képest 90 fokban elhelyezett reflektort szerelj fel, így akár egy teljes épületszakasz bevilágítható középről. Alkonykapcsolóval kombinálva sötétedéskor automatán felkapcsol, hajnalban lekapcsol. Ha napi 10 óra éjszakai világítással számolunk, akkor egy 10W-os reflektor havi fogyasztása durván 3,0kW óra, azaz kb 150 Ft... A LED reflektorok 10W-tól egészen akár 200W teljesitményig bezárólag kaphatóak. A 200W-os LED-es reflektor nagyjából 1800-2000 W hagyományos reflektor világitó teljesitményének felel meg.

A LED-es reflektorok legelterjedtebb formája a COB LED és SMD LED. Az utóbbiból elérhető RGB, azaz szines kivitel is. A LED reflektorokat szerelhetik mozgásérzékelővel is. A mozgásérzékelős LED reflektorokon állitható a világitás ideje és a szürkület szintje is, mikor kapcsoljon be a reflektor. A LED reflektorok esetében számottevő a spórolás mértéke, mintegy tizedét fogyasztják a hagyományos halogén reflektoroknál.

Azonban a reflektorokon kivül számos otthoni és irodai világitás is megoldható LED-el, például világitó LED panelek, melyek lehetnek falon kivüliek vagy süllyeszthetőek vagy akár álmennyezetbe illeszthetőek is.

A LED izzók kinézetre hasonlóak a hagyományos izzókhoz, azonban hasonlóan a LED reflektorokhoz COB vagy SMD LED-el van szerelve. létezik E27, E14, GU9, GU10 foglalatokkal. A hagyományos neon fénycsővek T9-es foglalattal 60 és 120cm kivitelben is kaphatóak. A neon fénycsövek alapvetően is alacsony fogyasztásúak - az izzókhoz hasonlitva, azonban a LED fénycsövek takarékossága a neon fénycsövekhez képest nem számottevő. Élettartamuk viszont sokkal hosszabb, akár 50 ezer üzemórát is elérhetik.

Fontos megjegyezni a LED fényforrásokkal kapcsolatban, hogy az élettartamuk ami általában 30 - 50 ezer üzemóra, nagyon nagy mértékben függ a kapcsolások számától, mivel elektronika van bennük, igy minden le és felkapcsolás az elektronika kapcsolási impulzusok csökkentik az elektronika élettartamát. A fénydióda kapacitása mindig több, mint az elektronikáé.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír érdekességek Blog