Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen távolságmérőt vegyek?

Találd meg a legjobb távolságmérőt útmutatónk segítségével!

Legyen szó építkezésről, vadászatról, fotózásról, erdészeti munkákról vagy olyan sportokról, mint amilyen a golf vagy az íjászat, egy megfelelő távolságmérő elengedhetetlen részét képezi eszköztáradnak.

Azonban fontos, hogy mindig az adott felhasználási területhez megfelelő távolságmérőt használj. Áruházunk kínálatában széles választékot találsz – ebben a cikkben összefoglaljuk azokat a legfontosabb jellemzőket, amelyekre érdemes figyelned egy távolságmérő vásárlásakor.

Távolságmérők típusai

1. Lézeres távolságmérők

A lézeres távolságmérők olyan eszközök, amelyek kis teljesítményű lézer segítségével végeznek nagyon pontos méréseket - pontról pontra. A készüléken található gomb megnyomásakor infravörös fényt bocsátanak ki, amely visszaverődik az kívánt mérési ponttól a távolságmérő lencséire. A fény visszatérésének ideje alapján az eszköz kiszámítja a célponttól mért távolságot.

Ezek a digitális műszerek rendkívül gyors és pontos mérési eredménnyel működnek, a kijelzőről pedig egyszerűen leolvasható a mérési eredmény. Bővített funkciókkal rendelkezhetnek, úgymint memória, Bluetooth kapcsolat, fényesített kijelző, amelyek még kényelmesebbé teszik a használatot. Napjainkban a legelterjedtebb távolságmérők közé ez a típus tartozik, a könnyű és egyszerű használat, továbbá a pontosság miatt.

2. Analóg távolságmérők

A távolságmérők analóg modelljei esetében kisebb a lehetséges hibaforrás, hiszen nincs túlbonyolítva különböző elektronikai funkciókkal. Használatuk során általában nem igényelnek áramellátást és az egyszerűbb kialakítás miatt ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben.

Ugyanakkor a digitális társaikhoz képest nagyobb gyakorlati tapasztalatot igényelhet használatuk, valamint az eredmények értelmezése.

Távolságmérők széles választéka webshopunkban

Ezeket a tényezőket vedd figyelembe távolságmérő vásárlásakor

1. A legfontosabb a felhasználás célja

A számodra legjobb távolságmérő megtalálása a használat céljától függ. A különböző területek más és más egyedi tulajdonságokat és funkciókat igényelnek. Sportok, vadászat esetében például olyan eszközre lesz szükséged, amely figyelmen kívül hagyja a zavaró környezeti tényezőket, például a fákat.

Erdészeti alkalmazáshoz olyan kibővített funkciókkal kell rendelkeznie az eszköznek, mint például a lejtős terep mérésének lehetősége.

Léteznek olyan, többcélú modellek, amelyek többféle funkciót képesek ellátni, ezek ára általában magasabb, mint hagyományos társaiké.

2. A hatótávolság igazodjon a használat céljához

Hatalmas különbség lehet a távolságmérők által kezelt hatótávolság tekintetében. Egyes modellek 150 méter, míg mások akár 2000 méter távolságban is pontosan tudnak dolgozni. Vásárlás előtt ezért fontos tudnod, hogy mi az a maximális hatótávolság, amit tudnia kell kezelnie. Jó, ha tudod, hogy bizonyos típusok nehezen tudnak átállni a közeliről a nagyobb távolságra (vagy fordítva), míg találsz olyat, amik viszonylag könnyedén képesek váltani a különböző mérési távolságok között.

Fontos jellemző az is, hogy mi az a legkisebb egység, amelyben a távolságot megjeleníti. A régebbi modellek 5 vagy 10 méteres lépésekkel rendelkeznek, az újabbak általában 1 méteressel. Minél kisebb a lépésköz, annál nagyobb pontosságú lesz a leolvasás.

3. A nagyítás is fontos szempont

Ez a funkció a távoli tárgyak felnagyítását szolgálja, hogy azok könnyebben megcélozhatóak legyenek. Leggyakrabban a távolságmérők 4-től a 7-szeres nagyítási lehetőségig vannak kialakítva. Minél nagyobb távolsággal kell dolgoznod, annál nagyobb nagyításra lesz szükség.

4. Méret, hordozhatóság

A felhasználási célodhoz igazodva figyelembe kell venned a gép súlyát és hordozhatóságát. Ha gyakran fogsz utazni, külső terepen szeretnéd leginkább használni, egy könnyű, kompakt modell lesz az ideális választás. 

Fontold meg, hogy az adott feladathoz szükséges-e az állványra való rögzítés. Építészek, tervezők megannyi mérést végeznek egy-egy munka alkalmával, számukra nagy jelentőséggel bír az eszköz stabilitása. Egyes készülékek nem rendelkeznek beépített állványrögzítővel, ezért mindenképp jól nézd meg a kialakítását.

5. Tartósság - meddig bírja?

Bizonyára hosszú távra tervezel ezzel a praktikus mérőeszközzel. A legtöbb, kínálatban megtalálható távolságmérő védőburkolattal van ellátva, hogy ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben. Választhatsz csepp- vagy vízálló kialakításút, amely még jobban ellenáll a környezeti hatásoknak. 

A tartósságot meghatározza a készülék konstrukciója, egy fémház mindig erősebb és strapabíróbb, mint egy műanyagból készült.

6. Akkumulátor élettartama

A legtöbb távolságmérő elemmel működik. Így nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mennyi az akkumulátor várható élettartama. Javasoljuk, hogy a gyártó által ajánlott szabványos elemet használd, ezzel tudod biztosítani a hatékony működést.

Összefoglalva

A számodra ideális távolságmérő kiválasztásának a kulcsa az, hogy pontosan tudd, milyen célra és hol fogod használni. Ebből kiindulva meg tudod határozni a készüléktől elvárt funkciókat, s megtalálni a tevékenységedhez igazodó legjobb modellt.

Távolságmérők széles választéka webshopunkban